ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#826 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

nije baš striktno vezano za ZOBS ali ima neke veze

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/dilerim ... cali-kazne

Najmanje četrdeset pet osoba, među kojima registrovani dileri droge i višestruko osuđivani kriminalci, bez ikakvih problema su proteklih mjeseci produžavali registracije na svojim vozilima, iako su imali neplaćene saobraćajne kazne.

Kriminalci, privrednici

Prema uspostavljenom registru saobraćajnih kazni, MUP Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) već godinama onemogućava da, ako imate ijednu neplaćenu kaznu za prekršaj, produžite registraciju vozila dok ne izmirite obaveze prema državi. Ova obaveza godinama važi za «obične» građane, ali ne i kriminalce, kojima su «civilni» službenici u Policijskoj upravi «Jedan» Zenica omogućavali nelegalnu registraciju.

Kako saznaje «Avaz», među onima koji su se provukli da ne plate kaznu su registrovani narko diler iz Zenice, višestruki kradljivac automobila, rođaci nekih službenika, ali i vlasnik jedne zeničke firme, koja je u tom trenutku imala 2.600 KM neplaćenih kazni!

Nakon otkrivanja afere većina nelegalno registrovanih je brže-bolje uplatila zaostale kazne, što znači da su ih iz policije o tome obavjestili. Ipak, kako nam je pojašnjeno, krivično djelo sigurno postoji, jer je šteta «namirena naknadno», a postojala je u trenutku samog nedjela.

Do otkrivanja zloupotreba došlo je sasvim slučajno, kad je jedan od petero aktera afere otišao na godišnji odmor. Klupko se brzo odmotalo, te su savjesni službenici prijavili šefovima, a oni Odjelu za profesionalne standarde (unutrašnja kontrola MUP-a) zloupotrebe svojih kolega.

Oslobodili ih

- Za deset dana otkriveno je 45 takvih slučajeva. Kad bi se «prečešljala» cijela baza od desetak hiljada registracija ko zna šta bi sve našli, kaže naš izvor u MUP-u ZDK.

Disciplinska komisija MUP-a oslobodila je četvoricu prijavljenih radnika, što je izazvalo zaprepaštenje u policiji. Ipak, nije se završilo na tome.

- Po saznanju o rezultatu disciplinskog postupka, nezadovoljan njihovom odlukom, donio sam odluku o razrješenju Disciplinske komisije. U toku je procedura formiranja nove komisije, koja će iznova razmotriti slučaj, kazao je za naš list ministar unutrašnjih poslova ZDK Rifat Delić.

Otvorena i krivična istraga

U Tužilaštvu ZDK je «Avazu» potvrđeno je da su četiri službenika prijavljena za ovo nedjelo, ali se «zbog interesa istrage ne mogu saopćiti detalji».

- Četiri osobe su prijavljene za krivično djelo iz Člana 383. krivičnog zakona FBiH, Zloupotreba položaja ili ovlasti. Slučaj je otvoren 19. novembra prošle godine i u fazi istrage je, kazao nam je portparol Tužilaštva ZDK Sanjin kulenović.
mrsamras

#827 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Trepcuce svjetlo, npr svjetlo za bicikl koje ima razlicite modove za rad led-ica, moze li se postaviti u modu kada treperi na motorno vozilo tj na motocikl?
Konkretna namjera da se bolje uoce stop svjetla.
Razlog?Nazalost u nasoj saobracajnoj kulturi u BiH, vrlo malo se obraca paznja na mopede preko 50cc, motocikle, koji imaju kategoriju ali ih vecina vozaca uposte ne postuje niti ''primjecuje''
Jedne prilike sam vidio na motoru (naprijed) bljeskalicu, bijela boja, koliko je i to dozvoljeno?
goran16v

#828 Re: ZOBS

Post by goran16v »

mrsamras wrote:Trepcuce svjetlo, npr svjetlo za bicikl koje ima razlicite modove za rad led-ica, moze li se postaviti u modu kada treperi na motorno vozilo tj na motocikl?
Konkretna namjera da se bolje uoce stop svjetla.
Razlog?Nazalost u nasoj saobracajnoj kulturi u BiH, vrlo malo se obraca paznja na mopede preko 50cc, motocikle, koji imaju kategoriju ali ih vecina vozaca uposte ne postuje niti ''primjecuje''
Jedne prilike sam vidio na motoru (naprijed) bljeskalicu, bijela boja, koliko je i to dozvoljeno?
Mislim da nije. Zakon jasno definise nacin obiljezavanja vozila kojeg se sami proizvodjaci pridrzavaju tj. sto je po zakonu vec je na vozilu.
_Astra_

#829 Re: ZOBS

Post by _Astra_ »

Smijes staviti sve boje osim crvenih i plavih naprijed, te plavih pozadi....
valter.ba

#831 Re: ZOBS

Post by valter.ba »

_Astra_ wrote:Smijes staviti sve boje osim crvenih i plavih naprijed, te plavih pozadi....
:lol::lol::lol::lol: Ko ti je to rekao? Nemoj se saliti jer bi neko mogao povjerovati :wink:. ZOBS u ruke ...

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
esmer_volani

#832 Re: ZOBS

Post by esmer_volani »

...
Last edited by esmer_volani on 11/03/2013 09:12, edited 2 times in total.
respo

#833 Re: ZOBS

Post by respo »

bez obzira koliko si dobar pretjerao si stavi fb stranicu na temu o presvlakama sto si i uradio i bog te veselio
esmer_volani

#834 Re: ZOBS

Post by esmer_volani »

...
Last edited by esmer_volani on 11/03/2013 09:44, edited 1 time in total.
skuterista

#835 Re: ZOBS

Post by skuterista »

mislio sam to raditi kod tebe,al si pretjerano naporan s ovim reklamiranjem pa sam odustao,ko bi se s tobom peglao...
esmer_volani

#836 Re: ZOBS

Post by esmer_volani »

Poštujem ti ja to, radi gdje ti odgovara! :thumbup:
alphonse kauders

#837 Re: ZOBS

Post by alphonse kauders »

Pošto sam stavio post na pogrešnoj temi, možda je ovdje prikladnije:

Ponovo je uvedena kazna za pogrešno parkiranje - pa oprez svima:)

"ZAKON O DOPUNI ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 1.

U Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09 i 48/10) u članu 238. stav (1) dodaje se tačka 14), koja glasi: "vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama čl. 73. i 74.;".

Član 2.
(1) Ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
(2) Ovaj Zakon bit će objavljen i u službenim glasnicima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
"

Dakle, ovo je objavljeno u Sl.glasniku BiH 18/13, od 11.03.2013., pa ovo stupa na snagu 19.03.2013.
cappy_tempo

#838 Re: ZOBS

Post by cappy_tempo »

da li mogu imati problem sa policijom ako skinem pregradu iz kombija koja odvaja teretni prostor od vozaca? znam ja da je to opasno ali imam teret koji je stabilan,nece se prevrnuti jer su limeni ormari i sa pregradom cu minimalno jos 3 puta morati ici jer mogu maksimalno 2 staviti jedan na drugi i da zatvorim knap vrata,a do viteza i nazad 50KM minimalno goriva trosim+20KM autoputa u dva pravca pa kontam kako da ustedim koliko toliko,a i da sebe smorim sto je manje moguce :D
goran16v

#839 Re: ZOBS

Post by goran16v »

cappy_tempo wrote:da li mogu imati problem sa policijom ako skinem pregradu iz kombija koja odvaja teretni prostor od vozaca? znam ja da je to opasno ali imam teret koji je stabilan,nece se prevrnuti jer su limeni ormari i sa pregradom cu minimalno jos 3 puta morati ici jer mogu maksimalno 2 staviti jedan na drugi i da zatvorim knap vrata,a do viteza i nazad 50KM minimalno goriva trosim+20KM autoputa u dva pravca pa kontam kako da ustedim koliko toliko,a i da sebe smorim sto je manje moguce :D
Mislim da neces, ja znam puno terentih vozila bez pregrade, cak sta vise nekad sam imao jednog. Svrha pregrade je da je teretni prostor fizicki 100% odvojen od kabine i da se zbog toga moze plombirati tako da se tim auto moze raditi medjunarodni transport, carinjene itd.
shandrprcSA

#840 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

alphonse kauders wrote:Pošto sam stavio post na pogrešnoj temi, možda je ovdje prikladnije:

"ZAKON O DOPUNI ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 1.

U Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09 i 48/10) u članu 238. stav (1) dodaje se tačka 14), koja glasi: "vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama čl. 73. i 74.;".

Član 2.
(1) Ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".
(2) Ovaj Zakon bit će objavljen i u službenim glasnicima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
"

Dakle, ovo je objavljeno u Sl.glasniku BiH 18/13, od 11.03.2013., pa ovo stupa na snagu 19.03.2013.
od sutra znaci 8-)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#841 Re: ZOBS

Post by un1ted »

.
Ako je ko izgubio platnene podmetace, ja sam nasao :) Nasao sam na parkingu izmedju crkve i Opel salona na Alipasinom u B fazi ja mislim :D
Vise detalja necu reci, vec onaj ko je izgubio treba da kaze :) Pretpostavljam da je vjetar razneo jer sam ih nasao u krugu od 30 metara.

Da odmah kazem onima cij podmetaci nisu da se dzabe ne javljaju jer ce biit potrebno dokazati da su tvoji, slikom ili na drugi nacin :)

Eto toliko...
cappy_tempo

#842 Re: ZOBS

Post by cappy_tempo »

zna li neko provjereno da li policajac kad javi preko motorole tablice moze saznati jel saobracajna predata za registraciju ili oni samo imaju kad je istekla registracija? maloprije su me zaustavili i imam sve papire osim saobracajne koja je ostavljena u auto kuci da se zavrsi registracija. proslo 15 dana i nista od saobracajne. policajac preko motorole zvao stanicu,rekao tablicu i javljaju mu da nema zahtjeva za registraciju uopste i da je istekla registracija. eh sad jel onaj tamo usao u jedan dio podataka ili on ne moze vidjeti jel ima ili nema zahtjev za registracijom?
_Reds_

#843 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

cappy_tempo wrote:zna li neko provjereno da li policajac kad javi preko motorole tablice moze saznati jel saobracajna predata za registraciju ili oni samo imaju kad je istekla registracija? maloprije su me zaustavili i imam sve papire osim saobracajne koja je ostavljena u auto kuci da se zavrsi registracija. proslo 15 dana i nista od saobracajne. policajac preko motorole zvao stanicu,rekao tablicu i javljaju mu da nema zahtjeva za registraciju uopste i da je istekla registracija. eh sad jel onaj tamo usao u jedan dio podataka ili on ne moze vidjeti jel ima ili nema zahtjev za registracijom?
Pa kad predas za registracijiu dobijes neku vrstu potvrde da si predao, ili moras imati bar one uplatnice da si uplatio za registraciju. Ja to dobijem od osiguranja, i policija me ne pegla zbog toga, to traje 2-3 dana, mada bi mogli da hoce.
goran16v

#844 Re: ZOBS

Post by goran16v »

_Reds_ wrote:
cappy_tempo wrote:zna li neko provjereno da li policajac kad javi preko motorole tablice moze saznati jel saobracajna predata za registraciju ili oni samo imaju kad je istekla registracija? maloprije su me zaustavili i imam sve papire osim saobracajne koja je ostavljena u auto kuci da se zavrsi registracija. proslo 15 dana i nista od saobracajne. policajac preko motorole zvao stanicu,rekao tablicu i javljaju mu da nema zahtjeva za registraciju uopste i da je istekla registracija. eh sad jel onaj tamo usao u jedan dio podataka ili on ne moze vidjeti jel ima ili nema zahtjev za registracijom?
Pa kad predas za registracijiu dobijes neku vrstu potvrde da si predao, ili moras imati bar one uplatnice da si uplatio za registraciju. Ja to dobijem od osiguranja, i policija me ne pegla zbog toga, to traje 2-3 dana, mada bi mogli da hoce.
Po Zakonu o upravnom postupku MUP je duzan iszadi potvrdu kad se preda za registraciju ioi produzenje, ali to u praksi ne radi. Istovremeno po ZOBS-u mozes voziti samo sa saobr. dozvolom, zakon ne poznaje nikakve potvrde od agencija, osiguranja itd tako da je to sto agencija kaze (sve zajedno sa vazecom policom i uplatnicama) bezvrijedno. To sto te policija ne pegla je sreca, odnosno kompenzacija ili razumjevanje za problem koji vozaci imaju, da su svoje obaveze izmirili a ne mogu da voze jer MUP ne radi svoj dio posla, inace ako se namecio na tebe moze da te kazni kako hoce.
cappy_tempo

#845 Re: ZOBS

Post by cappy_tempo »

goran16v wrote:
_Reds_ wrote:
Po Zakonu o upravnom postupku MUP je duzan iszadi potvrdu kad se preda za registraciju ioi produzenje, ali to u praksi ne radi. Istovremeno po ZOBS-u mozes voziti samo sa saobr. dozvolom, zakon ne poznaje nikakve potvrde od agencija, osiguranja itd tako da je to sto agencija kaze (sve zajedno sa vazecom policom i uplatnicama) bezvrijedno. To sto te policija ne pegla je sreca, odnosno kompenzacija ili razumjevanje za problem koji vozaci imaju, da su svoje obaveze izmirili a ne mogu da voze jer MUP ne radi svoj dio posla, inace ako se namecio na tebe moze da te kazni kako hoce.
pa eto onaj iz auto kuce (klisalbi) kaze da je predao,a policajacu preko motorole govore da nema nikakvog zahtjeva u sistemu za registraciju vozila. ja dobio 100KM kaznu,a firma 500KM. eto kao pisao je minimalne kazne
goran16v

#846 Re: ZOBS

Post by goran16v »

cappy_tempo wrote: pa eto onaj iz auto kuce (klisalbi) kaze da je predao,a policajacu preko motorole govore da nema nikakvog zahtjeva u sistemu za registraciju vozila. ja dobio 100KM kaznu,a firma 500KM. eto kao pisao je minimalne kazne
Nije bilo nikakve potrebe da provjerava, sve i da je zahtjev bio u sistemu registracije ti si bio u prekrsaju jer je potvrda od Klisalbia je bila bezvrijedna.
klixo

#847 Re: ZOBS

Post by klixo »

alphonse kauders wrote:Pošto sam stavio post na pogrešnoj temi, možda je ovdje prikladnije:

Član 1.

Član 2.
"

Sto ga prije ne procitah :x Parkiam neki dan ispod taxi standa koji se nalazi preko puta ugostiteljskog objekta city loung i prije znaka zabranjeno parkiranje.Ja se vracam prema autu kad pise kaznu , objasnim mu da ovdje nije zabrana kad mi rece o vracanju starog zakona :sad:
Hemera

#849 Re: ZOBS

Post by Hemera »

treba ih oguliti za to i to debelo
a drugi put i trajno oduzeti vozacku i proglasiti nesposobnim
Post Reply