To je tacno, pored toga sto su pretjetali sa samo 20 preko ogranicenja da leti vozacka ima i tih nelogicnosti, ne moze se sve isto tretirati nikako.Dimu1927 wrote: ↑22/11/2021 12:52 ovaj zakon je ocajan po tom pitanju, cuj ista kazna je za isto prekoracenje brzine kod škole i na autoputu...![]()
ista stvar s nepropisnim parkiranjem, ista kazna ako recimo parkiras na trotoar a da ima opet dovoljno mjesta da prodju pjesaci, da ne ometas saobracaj itd, i ista kazna idiotu koji parkira recimo ondje na dnu strosmajerove pa bus ne moze da smota od njega i napravi kolaps u saobracaju, ili zagradi invalidima prolaz itd
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#7526 Re: ZOBS
-
Dimu1927
#7527 Re: ZOBS
u HR recimo presretaci na autoputu te nece ni pogledati do 150-160 kad vozis, love samo one sto idu brze... a kod nas na 161 ti uzmu vozacku na 2 mjeseca, isto kao kraj skole da prodjes 61... smijesno stvarno. ako je ovo prvo eto normalno, onda bi ova kazna kraj skole trebala biti duplo veca 
- vjeshalica
#7528 Re: ZOBS
Onaj prijedlog izmjena zakona sto je bio aktuelan prije nekoliko mjeseci je vise tretirao raspone kazne za brzu voznju ide msm po prijedlogu 9 mjeseci zabrane tako nekako....Dimu1927 wrote: ↑22/11/2021 12:52 ovaj zakon je ocajan po tom pitanju, cuj ista kazna je za isto prekoracenje brzine kod škole i na autoputu...![]()
ista stvar s nepropisnim parkiranjem, ista kazna ako recimo parkiras na trotoar a da ima opet dovoljno mjesta da prodju pjesaci, da ne ometas saobracaj itd, i ista kazna idiotu koji parkira recimo ondje na dnu strosmajerove pa bus ne moze da smota od njega i napravi kolaps u saobracaju, ili zagradi invalidima prolaz itd
- Laplace
#7529 Re: ZOBS
Uzeće ti vozačku i na 101 kod onog odmorišta na krivini.Dimu1927 wrote: ↑22/11/2021 13:16 u HR recimo presretaci na autoputu te nece ni pogledati do 150-160 kad vozis, love samo one sto idu brze... a kod nas na 161 ti uzmu vozacku na 2 mjeseca, isto kao kraj skole da prodjes 61... smijesno stvarno. ako je ovo prvo eto normalno, onda bi ova kazna kraj skole trebala biti duplo veca![]()
- Tesla Edison
#7530 Re: ZOBS
Pitanje,
Naselje Grbavica, ulica Grbavička kod broja 4 (blizu zgrade Unioninvesta), označeno parking mjesto u blizini kontejnera, dakle fino vidi se kvadrat za predviđeno parking mjesto i fino tu parkiram i poslije posla zateknem kaznu.
Koje su mi dalje opcije? Naravno nalog ću poslati na sud, ali me interesuje šta na sudu očekivati? Ja sam uslikao vozilo gdje se jasno vidi označeno parking mjesto, međutim šta ako drot nema sliku i tvrdi da vozilo nije tu bilo, ili ako kaže da to nije označeno mjesto (ne vjerujem da će sudija izlaziti na lice mjesta da se uvjeri u to)? Da li moja slika važi na sudu?
Naselje Grbavica, ulica Grbavička kod broja 4 (blizu zgrade Unioninvesta), označeno parking mjesto u blizini kontejnera, dakle fino vidi se kvadrat za predviđeno parking mjesto i fino tu parkiram i poslije posla zateknem kaznu.
Koje su mi dalje opcije? Naravno nalog ću poslati na sud, ali me interesuje šta na sudu očekivati? Ja sam uslikao vozilo gdje se jasno vidi označeno parking mjesto, međutim šta ako drot nema sliku i tvrdi da vozilo nije tu bilo, ili ako kaže da to nije označeno mjesto (ne vjerujem da će sudija izlaziti na lice mjesta da se uvjeri u to)? Da li moja slika važi na sudu?
- Ateista
#7531 Re: ZOBS
Tesko je reci sta je razlog kazne i pitanje je da li ce uvaziti sliku (mogu reci da si preparkirao auto pa slikao) ali vrijedi pokusati, ne znam sta bi drugo mogao osim toga.Tesla Edison wrote: ↑24/11/2021 09:03 Pitanje,
-
noviclan
#7532 Re: ZOBS
Jbg trebao si pisati avazu, k'o sto je onaj debil pisao onog slijepog momkaTesla Edison wrote: ↑24/11/2021 09:03 Pitanje,
-
shandrprcSA
#7533 Re: ZOBS
de tacno reci gdje te je pisao i sta je napisao u nalogu jer tu od poste pa prema kaffe Nina non stop pisuTesla Edison wrote: ↑24/11/2021 09:03 Pitanje,
- vjeshalica
#7534 Re: ZOBS
https://avaz.ba/vijesti/bih/703450/dana ... -znakovima
Naslov grmi i na klixu i na nepismenom Avazu....
Osim naslova, tu se krije nesto drugo sto mediji nisu prenijeli,pretpostavljam....
Osim naslova, tu se krije nesto drugo sto mediji nisu prenijeli,pretpostavljam....
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7535 Re: ZOBS
Pa reci nam?vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:15 Osim naslova, tu se krije nesto drugo sto mediji nisu prenijeli,pretpostavljam....
- vjeshalica
#7536 Re: ZOBS
Pretpostavljam da ce se raspravljani o izmjenama Zobsa o kojima smo prije cca godinu raspravljali,ali nisam pogledala. Ta prica o unistavanju znakova je glupost kad postoji vec odredba o tome u Zobsu, populizam ili provlacenje izmjena gdje ce parkiranje biti 100KM. Vidjecemo. Saznacemo. Moguce i da grijesim pa se ogradjujem.un1ted wrote: ↑14/12/2021 10:27Pa reci nam?vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:15 Osim naslova, tu se krije nesto drugo sto mediji nisu prenijeli,pretpostavljam....
- Laplace
#7537 Re: ZOBS
Podržavam ove kazne za krečenje saobraćajnih znakova, a podržavam i ovaj prijedlog (žalosno je što ovo odavno nije podrazumijevano u zakonima):vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:15 https://avaz.ba/vijesti/bih/703450/dana ... -znakovima
Dnevnim redom je predviđeno razmatranje još nekoliko inicijativa, među kojima je inicijativa poslanika Saše Magazinovića, kojom traži da se Vijeće ministara zaduži da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.
-
Dzontra_Volta
#7538 Re: ZOBS
Neće. Samo je ovo u vezi znakova na dnevnom redu: https://www.parlament.ba/session/GetOwi ... ?id=146045vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:35Pretpostavljam da ce se raspravljani o izmjenama Zobsa o kojima smo prije cca godinu raspravljali,ali nisam pogledala. Ta prica o unistavanju znakova je glupost kad postoji vec odredba o tome u Zobsu, populizam ili provlacenje izmjena gdje ce parkiranje biti 100KM. Vidjecemo. Saznacemo. Moguce i da grijesim pa se ogradjujem.
- vjeshalica
#7539 Re: ZOBS
HvaaallaaaDzontra_Volta wrote: ↑14/12/2021 11:38Neće. Samo je ovo u vezi znakova na dnevnom redu: https://www.parlament.ba/session/GetOwi ... ?id=146045vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:35
Pretpostavljam da ce se raspravljani o izmjenama Zobsa o kojima smo prije cca godinu raspravljali,ali nisam pogledala. Ta prica o unistavanju znakova je glupost kad postoji vec odredba o tome u Zobsu, populizam ili provlacenje izmjena gdje ce parkiranje biti 100KM. Vidjecemo. Saznacemo. Moguce i da grijesim pa se ogradjujem.
-
noviclan
#7540 Re: ZOBS
Moze li jedan strucan odgovor krecem se od fisa pored turbotradea i dolazim na alipasin most lijeva traka je za grad-centar pravo je za berlijetu ive andric desna je za ilidzu u slucaju da iz desne trake gdje je horizontalna signalizacija obavezno desno krenem pravo prema berlijeti u slucaju zaustavljanja saobracajca koji ide clan i kazna hvala
-
Dzontra_Volta
#7541 Re: ZOBS
Nepoštivanje saobraćajnog znaka (vjerovatno postoji vertikalni saobraćajni znak) - 40 KM.noviclan wrote: ↑20/12/2021 18:30 Moze li jedan strucan odgovor krecem se od fisa pored turbotradea i dolazim na alipasin most lijeva traka je za grad-centar pravo je za berlijetu ive andric desna je za ilidzu u slucaju da iz desne trake gdje je horizontalna signalizacija obavezno desno krenem pravo prema berlijeti u slucaju zaustavljanja saobracajca koji ide clan i kazna hvala
Ako nema znaka, onda ništa.
-
noviclan
#7542 Re: ZOBS
Hvala, a kolika bi bilaa kazna za ubacivanje iz izlivne trake npr kod rtv doma prije semafora gazi se puna a u raskrsnici poslije senzora "ubacivanje" kako se to ogleda po zoobsu
-
shandrprcSA
#7543 Re: ZOBS
cl. 50 st 3 a 238 st 1 tc 8Dzontra_Volta wrote: ↑20/12/2021 23:56Nepoštivanje saobraćajnog znaka (vjerovatno postoji vertikalni saobraćajni znak) - 40 KM.noviclan wrote: ↑20/12/2021 18:30 Moze li jedan strucan odgovor krecem se od fisa pored turbotradea i dolazim na alipasin most lijeva traka je za grad-centar pravo je za berlijetu ive andric desna je za ilidzu u slucaju da iz desne trake gdje je horizontalna signalizacija obavezno desno krenem pravo prema berlijeti u slucaju zaustavljanja saobracajca koji ide clan i kazna hvala
Ako nema znaka, onda ništa.
-
Dimu1927
-
noviclan
#7545 Re: ZOBS
-
Phoenix_TZ
#7546 Oduzimanje vozacke na mjesec dana
Pitanje laika 
Muž je dobio pismo iz Mostara (mi smo iz Tuzle) da je vozio 26 preko dozvoljene brzine (dakle oduzima mi se vozača na mjesec dana), to je bilo prije dva mjeseca otprilike (pošto se nije žalio i niko drugi osim njega nije vozio) jučer mu je stiglo pismo koje trebaju podići u pošti.
E sad' zna li neko u kojem vremenskom roku se mora predati vozačka u MUP-u, odmah po prispijeću pisma ili, npr. u roku od mjesec dana?
Da li je neko imao iskustva?
Unaprijed hvala na odgovoru i
Muž je dobio pismo iz Mostara (mi smo iz Tuzle) da je vozio 26 preko dozvoljene brzine (dakle oduzima mi se vozača na mjesec dana), to je bilo prije dva mjeseca otprilike (pošto se nije žalio i niko drugi osim njega nije vozio) jučer mu je stiglo pismo koje trebaju podići u pošti.
E sad' zna li neko u kojem vremenskom roku se mora predati vozačka u MUP-u, odmah po prispijeću pisma ili, npr. u roku od mjesec dana?
Unaprijed hvala na odgovoru i
- hadzinicasa
#7547 Re: Oduzimanje vozacke na mjesec dana
odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, inace ide kazna (novcana 100-300 KM) za neodazivanje.Phoenix_TZ wrote: ↑10/01/2022 14:01 Pitanje laika
Unaprijed hvala na odgovoru i![]()
-
Phoenix_TZ
#7548 Re: Oduzimanje vozacke na mjesec dana
OK, hvala puno na odgovoruhadzinicasa wrote: ↑10/01/2022 14:04odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, inace ide kazna (novcana 100-300 KM) za neodazivanje.Phoenix_TZ wrote: ↑10/01/2022 14:01 Pitanje laika
Unaprijed hvala na odgovoru i![]()
- Leopard_SA
#7549 Re: Oduzimanje vozacke na mjesec dana
Imam pitanje jer sam u sličnoj situaciji. Moram vozačku predati na mjesec dana jer sam prošlo ljeto vozio 21 km/h preko dozvoljene brzine, a kazna je stigla krajem prošle godine. Stvar je da trenutno nisam u BiH i neću biti kući još oko mjesec dana tako da prije februara ne mogu predati vozačku.
Da li postoji mogućnost da odgodim predavanje iste dok se ne vratim?
-
striker_sarajevo
#7550 Re: Oduzimanje vozacke na mjesec dana
Kontaktiraj nadleznu PU. Ako ne mozes finansijske prirode, onda vjerovatno imas nekoga ko je u bih pa nek on nazove. Informacije koje ces dobiti preko foruma za tvoj slucaj mogu, a i ne moraju, bit tacne. Ja se ne bih oslanjao na tudju rijec kad mogu provjeriti direktno kod njih. Sretno.Leopard_SA wrote: ↑10/01/2022 16:30 Imam pitanje jer sam u sličnoj situaciji. Moram vozačku predati na mjesec dana jer sam prošlo ljeto vozio 21 km/h preko dozvoljene brzine, a kazna je stigla krajem prošle godine. Stvar je da trenutno nisam u BiH i neću biti kući još oko mjesec dana tako da prije februara ne mogu predati vozačku.