ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amko76

#576 Re: ZOBS

Post by amko76 »

Pitam ovu drugu dvojicu :D

Sve je meni jasno, upućen sam ja u to malo više nego što misliš, samo se malo pravim blesav. :)

Takvi smo mi...ne smijem, napašće me onaj xdenisx :D
goran16v

#577 Re: ZOBS

Post by goran16v »

amko76 wrote:A ljudi, da preformulišem onda.

Hajd mi objasni kako ovde na svakom ćošku vidim policiju, a strah me je više nego u ratu. Pogledaj crnu hroniku.

A tamo nema nigdje policije i nije me bilo strah.

Ok?

I ne, nije to moja subjektivna ocjena, već i svih mojih saputnika.

Evo ti jedan link da vidiš sigurnost.

[url]http://www.***%20SPAM%20***.ba/novost/117596/Pogledajte-drsku-kradu-lancica-u-Zenici[/url]
Jedna je stvar efikasnost policije i njen broj, a druga je stvar koliko policije vidis na ulicama. Kod nas je vidis cesto, ali je zato neefikasna(mislim da policija nije jedini krivac za trenutnu situaciju, malo je tu i do drzave - kako motivisati policajca, malo je tu do sudoa, a malo i do naseg mentaliteta - okreni glavu na drugu stranu), dok je u uredjenijim zemljama policiju manje vidis na ulicama, sto ima svoj efekat na gradjanijna, ali to nikako ne znaci da je manje policajaca.
amko76

#578 Re: ZOBS

Post by amko76 »

Ok zahvaljujem vam na uloženom trudu da mi objasnite. :)
Ateista

#579 Re: ZOBS

Post by Ateista »

goran16v wrote: Prokrstario autom Europu uzduz i poprijeko i za ove sto tvrde da nigdje osim kod nas ne mogu vidjeti policiju kratka poruka "ako ih ne vidis ne znaci da ih nema iza svakog coska", a ko ne vjeruje nek' proba napraviti prekrsaj ili izgred.
Kad govorimo saobracajnim prekrsajima, ja sam i u drugim zemljama vozio preko ogranicenja. Osim sto nisam vidio radarsku kontrolu nisam vidio ni jednu jedinu kameru, niti mi je ikad bilo kakva kazna stigla iz druge drzave tako da iskljucujem mogucnost da ih ima ali da ih nisam primijetio.

Isto tako, nuvijek je bilo i drugih koji su vozili brze, cak imam utisak da se generalno vozi brze nego u BiH.

-Pretpostavljam da je razlog za to sto se u uredjenijim zemljama policija vise bavi ozbiljnijim prekrsajima koji stvarno uticu na sigurnost drugih, za razliku od otga sto se kod nas zakon providi primarno sa ciljem da se napuni budzet. Tu stoji i ono sto je quasar napisao, ovdje kriminalce i lopove pustaju isti dan, nema se mjesta u zatvorima i osudjenici cekaju da im se oslobodi mjesto, ali najbitnije je da oni hvataju raju koja malo prekoraci ogranicenje...
quasar

#580 Re: ZOBS

Post by quasar »

Drug moj, ako voznja preko ogranicenja nije najozbiljnije djelo protiv sigurnosti saobracaja, onda ne znam sta je.

ne ubija ni alkohol, ni nepaznja, ni prestrojavanje, ni semafor, ni neiskustvo.... ubija SAMO brzina. svaki prekrsaj iskombinovan sa vecom brzinom je smrtonosan.
Ateista

#581 Re: ZOBS

Post by Ateista »

quasar wrote:Drug moj, ako voznja preko ogranicenja nije najozbiljnije djelo protiv sigurnosti saobracaja, onda ne znam sta je.

ne ubija ni alkohol, ni nepaznja, ni prestrojavanje, ni semafor, ni neiskustvo.... ubija SAMO brzina. svaki prekrsaj iskombinovan sa vecom brzinom je smrtonosan.
Joj, pa zar opet... :-)

Tacno je da brzina ubija, ali nekontrolisana brzina, i da je povecanje brzine automatski i povecanje opasnosti, ali to ne znaci da je prelazak ogranicenja automatki drasticno povecanje opanosti i da je voznja u sklopu ogranicenja automatski sigurna, vec to sve zavisi od puno drugih faktora, vec smo jednu temu ispisali o tome.

Da ne govorim o tome, ko je veci problem po drustvo, neko ko vozi preko ogranicenja ili kriminalci svih vrsta koji svjesno i ciljano rade protiv drugih?
poznanik

#582 Re: ZOBS

Post by poznanik »

Nemojte kvariti ovu temu raspravama o brzini i sličnim, ostavite je za diskusije o ZOBS-u.
quasar

#583 Re: ZOBS

Post by quasar »

Ateista wrote:
quasar wrote:Drug moj, ako voznja preko ogranicenja nije najozbiljnije djelo protiv sigurnosti saobracaja, onda ne znam sta je.

Tacno je da brzina ubija, ali nekontrolisana brzina, i da je povecanje brzine automatski i povecanje opasnosti, ali to ne znaci da je prelazak ogranicenja automatki drasticno povecanje opanosti i da je voznja u sklopu ogranicenja automatski sigurna, vec to sve zavisi od puno drugih faktora, vec smo jednu temu ispisali o tome.

Da ne govorim o tome, ko je veci problem po drustvo, neko ko vozi preko ogranicenja ili kriminalci svih vrsta koji svjesno i ciljano rade protiv drugih?
Zavisi samo od jednog faktora, brzine. Fizika je Tito u cijelom svemiru i nema tog supermena koji ce je promjeniti.
Inercija je konstanta i tacno se da izracunati.
Sve se svodi na to koliko je konja upisano u saobracajnu i da li tu fali jos jedan, neupisani.
Ateista

#584 Re: ZOBS

Post by Ateista »

quasar wrote:
Ateista wrote:

Zavisi samo od jednog faktora, brzine. Fizika je Tito u cijelom svemiru i nema tog supermena koji ce je promjeniti.
Inercija je konstanta i tacno se da izracunati.
Sve se svodi na to koliko je konja upisano u saobracajnu i da li tu fali jos jedan, neupisani.
Grijesis, fizika nije tako jednostavna i ima puno drugih faktora osim inercije, ali nema veze, ne da mi se opet o tome.
Ateista

#585 Re: ZOBS

Post by Ateista »

kakavdanakneiskustvu wrote:
amko76 wrote:A ljudi, da preformulišem onda.

Hajd mi objasni kako ovde na svakom ćošku vidim policiju, a strah me je više nego u ratu. Pogledaj crnu hroniku.

A tamo nema nigdje policije i nije me bilo strah.

Ok?

I ne, nije to moja subjektivna ocjena, već i svih mojih saputnika.

Evo ti jedan link da vidiš sigurnost.

[url]http://www.***%20SPAM%20***.ba/novost/117596/Pogledajte-drsku-kradu-lancica-u-Zenici[/url]

je li policija kriva što lopova imamo na svakom ćošku?,ili sudovi i tužilaštva koji većinom puštaju one koje policija pohapsi?
Nije za to kriva policija, kriva je drzava koja toj policiji daje ovlastenja onakva kakva daje, donosi zakoe takve kakve donosi i slicno. Zbog toga danas umjesto da se policija bavi ozbiljnim stvarima, najvise paznje se posvecuje sitnim saobracajnim prekrsajima jer se tako skuplja lova, dok su oni ozbiljniji prekrsaji za koje se ide u zatvor drzavi samo trosak - valja napraviti jos zatvora, hraniti te zatvorenike...
jah_

#586 Re: ZOBS

Post by jah_ »

Moze jedno pitanje, ako je neko imao iskustva neka odgovri...
Posto do sad nisam imo puno iskustava sa kaznama nisam upucen.. Dakle ja i moj drug smo se vozili u mom autu i on je vozio, a malo smo popili obojica, ali on ipak manje pa je on vozio.. Zaustavila nas je policija i on je puhao balon i napuhao 0.64 promila, dakle duplo vise dozvoljenog. Policija je napisala kaznu 108 KM, i jos nas ubjedjuju da smo dobro prosli, bla, bla, ...elem, da skratim interesujeme sad ako ne platimo kaznu u odredjenom roku od 8 dana, koja ce doci na njegovo ime jer je vozio, da li cu ja imati problema poslije jer je moje auto, u zabijesci pise sve broj registracije itd..
goran16v

#587 Re: ZOBS

Post by goran16v »

jah_ wrote:Moze jedno pitanje, ako je neko imao iskustva neka odgovri...
Posto do sad nisam imo puno iskustava sa kaznama nisam upucen.. Dakle ja i moj drug smo se vozili u mom autu i on je vozio, a malo smo popili obojica, ali on ipak manje pa je on vozio.. Zaustavila nas je policija i on je puhao balon i napuhao 0.64 promila, dakle duplo vise dozvoljenog. Policija je napisala kaznu 108 KM, i jos nas ubjedjuju da smo dobro prosli, bla, bla, ...elem, da skratim interesujeme sad ako ne platimo kaznu u odredjenom roku od 8 dana, koja ce doci na njegovo ime jer je vozio, da li cu ja imati problema poslije jer je moje auto, u zabijesci pise sve broj registracije itd..
Ti neces imati problema oko registracije auta ako kaznu ne platite. Posto je on vozio kazna ide na njegovo ime. Reg. br. auta je upisan da bi se kompletirao prekrsajni nalog jer zakon kaznjava voznju u alhoholisanom stanju, da bi ga kaznio mora se utvrditi da je nesto vozio, a to se upravo radi tako sto se citira marka, model i reg. broj. auta koji je vozio. Ukoliko je on takodjer vlasnik auta tada nece moci registrovati svoj auto ako ne plati ovu kaznu.
jah_

#588 Re: ZOBS

Post by jah_ »

goran16v wrote:
jah_ wrote:Moze jedno pitanje, ako je neko imao iskustva neka odgovri...
Ti neces imati problema oko registracije auta ako kaznu ne platite. Posto je on vozio kazna ide na njegovo ime. Reg. br. auta je upisan da bi se kompletirao prekrsajni nalog jer zakon kaznjava voznju u alhoholisanom stanju, da bi ga kaznio mora se utvrditi da je nesto vozio, a to se upravo radi tako sto se citira marka, model i reg. broj. auta koji je vozio. Ukoliko je on takodjer vlasnik auta tada nece moci registrovati svoj auto ako ne plati ovu kaznu.
hvala ti puno
_Reds_

#589 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Bezobrazluku policije nikad kraja. Da mi je neko pricao ne bi mu vjerovao.

Sinoc stanem kod prodavnice u ulici Milana Preloga, preko puta malo Bosmala, udjem u prodavnicu, izadjem za minut, al bukvalno minut, kad policajac poceo da mi pise kaznu.

I naravno ja sav izrevoltiran kazem mu kako ga nije stid, ima li u njemu imalo ljudskosti, iza mene u toj ulici parkirano jedno 30 auta, sto na trotoaru sto pored, i samo na jednom stoji kazna ostalo nikome. Sve sam to uslikao.

Jos kad mu nisma htio da potpisem kaznu, htio da mi pise nalog o remecenju javnog mira i reda. I kad sam mu rekao da evo okolo svjedoka da sve radi samo iz hira, onda je odustao.

Ja zaista ne znam dokle ide ovo ponašanje policije, i izvivljavanje nad obicnim ljudima, dok se u gradu puca na sve strane. Prvom prilikom koju uhvatim bice zbogom :bih: ! Dosta je svega.
goran16v

#590 Re: ZOBS

Post by goran16v »

_Reds_ wrote:Bezobrazluku policije nikad kraja. Da mi je neko pricao ne bi mu vjerovao.

Sinoc stanem kod prodavnice u ulici Milana Preloga, preko puta malo Bosmala, udjem u prodavnicu, izadjem za minut, al bukvalno minut, kad policajac poceo da mi pise kaznu.

I naravno ja sav izrevoltiran kazem mu kako ga nije stid, ima li u njemu imalo ljudskosti, iza mene u toj ulici parkirano jedno 30 auta, sto na trotoaru sto pored, i samo na jednom stoji kazna ostalo nikome. Sve sam to uslikao.

Jos kad mu nisma htio da potpisem kaznu, htio da mi pise nalog o remecenju javnog mira i reda. I kad sam mu rekao da evo okolo svjedoka da sve radi samo iz hira, onda je odustao.

Ja zaista ne znam dokle ide ovo ponašanje policije, i izvivljavanje nad obicnim ljudima, dok se u gradu puca na sve strane. Prvom prilikom koju uhvatim bice zbogom :bih: ! Dosta je svega.
Naravno da ne podrzavam ovaj selektivan nacin kaznjavanja policije i liniju manjeg otpora tj, kazni onoga ko je tu i ispuni kvotu umjesto da pravise ceke onima kojih nema, ali najgora stvar koju si morao reci i napraviti to sto ti je opravdanje za evidentan prekrsaj, ma koliko mali nebitan bio, bilo to "kako mogu drugi i sto njih ne pises". Ako si pogrijesio snosi kaznu, kad to zavrsis bori se za to da i ostali koji su pogrijesili prodju isto. Nema logike da nepravilno parkiras i da te policija ne kazni za to. Gdje god pobjegnes ceka te isto.
_Reds_

#591 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

goran16v wrote:
_Reds_ wrote:Bezobrazluku policije nikad kraja. Da mi je neko pricao ne bi mu vjerovao.

Naravno da ne podrzavam ovaj selektivan nacin kaznjavanja policije i liniju manjeg otpora tj, kazni onoga ko je tu i ispuni kvotu umjesto da pravise ceke onima kojih nema, ali najgora stvar koju si morao reci i napraviti to sto ti je opravdanje za evidentan prekrsaj, ma koliko mali nebitan bio, bilo to "kako mogu drugi i sto njih ne pises". Ako si pogrijesio snosi kaznu, kad to zavrsis bori se za to da i ostali koji su pogrijesili prodju isto. Nema logike da nepravilno parkiras i da te policija ne kazni za to. Gdje god pobjegnes ceka te isto.
Nije se radilo o prakiranje nego o zaustavljaju, u lijevoj ulici, u kojoj sad da odes vidio bi opet parkirana auta, isto kao sto su bila sinoc. Dakle je rijec je isljucivo o hiru policije, i provođenu zakona nad onome kome se cefne.

Ja jesam kriv, ali kriv je i on, ako se pisu kazne pisu se svima, ako sam je dobio kaznu, onda je i on trebao doboti bar 10 posto oda plate za nesavjesno obavljanje posla. Ako sam je prekrsio zakon, preksrsio ga je i on, jer zakon nije primjenio jednako nad svima.

I po kojoj logici da pise kaznu meni koji sam se zaustavio, a da ne pise onima koji su tu parkirani po citav dan.
respo

#592 Re: ZOBS

Post by respo »

nije zaustavljanje nego si fino parkirao i otisao u prodavnicu

zasto uvijek kad se mi nadjemo u takvoj situaciji nismo nikad krivi ili smo krivi polovicno
znam ja nas ....
_Reds_

#593 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

respo wrote:nije zaustavljanje nego si fino parkirao i otisao u prodavnicu

zasto uvijek kad se mi nadjemo u takvoj situaciji nismo nikad krivi ili smo krivi polovicno
znam ja nas ....
Ne znas razliku izmedju zaustavljanja i parkiranja !

Tu svakiu dan stane na destine automobila, a na desteine je po citav dan parkirano. Dakle radilo se o zaustavljanju u trajanju od jedne minute, za koje je policajac uspio da zapise prve tri cifre registracije. I kaze gotovo ja poceo da pisem nalog.

Kada sam ga lijepo pitao bili se on naljutio da obrnemo uloge, kaze bi !
respo

#594 Re: ZOBS

Post by respo »

svejedno sto bi se neko ljutio
zaustavljanje parkiranje i izlazenje iz auta do prodavnice ne stoji ako je glavna ulica kao sto je ulica kojom ide trola
uvijek se vadimo na tu kako moze onaj kako njega ne pises
ti snosi odgovornost za svoje a to sto nije pisao muju sulju hasu i ostale ide na policajca
a ubuduce ne dozvoli da ti se desi ta situacija pa te nijedan nece moci ni pisati
evo ima fb stranica u kojoj se stavljaju slike pogresano parkiranih i gdje imaju kontakt telefoni za prijavu
jedva cekam da to zazivi u masivnijem obimu

i licno meni je dosta vise svih i svakavih vozaca koji se zaustave gdje je njima zgodno a ostale ko handri
a to sto upale sva 4 misle da su postali nevidljivi ovo nije bilo upuceno samo tebi
sorcerer

#595 Re: ZOBS

Post by sorcerer »

zaustavljanje je kad sjedis na mjestu vozaca u zaustavljenom autu,a parkiranje je kad si u prodavnici, a auto ti ostao na ulici.....da sam policajac za ove druge ne bi imao milosti...pogotovo za te sto pocnu filozofirati,a znaju da su krivi...
_Reds_

#596 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

respo wrote:svejedno sto bi se neko ljutio
zaustavljanje parkiranje i izlazenje iz auta do prodavnice ne stoji ako je glavna ulica kao sto je ulica kojom ide trola
ti snosi odgovornost za svoje a to sto nije pisao muju sulju hasu i ostale ide na policajca
a ubuduce ne dozvoli da ti se desi ta situacija pa te nijedan nece moci ni pisati
evo ima fb stranica u kojoj se stavljaju slike pogresano parkiranih i gdje imaju kontakt telefoni za prijavu

i licno meni je dosta vise svih i svakavih vozaca koji se zaustave gdje je njima zgodno a ostale ko handri
a to sto upale sva 4 misle da su postali nevidljivi ovo nije bilo upuceno samo tebi
Nije to ulica kuda ide trola, nego ulica bocno od nje, slijepa ulica. U kojoj svi staju i prakiraju, bukvalno dnveno tu stane par stotina auta.

A da se tebi desi socceror, vidio bi ja sta bi ti pisao, ja nisam rekao da nije i minut prekrsaj, ali po cemu to on ima pravo da zakon primjenjuje nad kim je njemu volja ! I ako sma ja ugrozavao saobracaj jednu minutu (iako nikakvog ugorzvanja nije bilo) jer su ti znakovi postavljeni vecinom reda radi, da bi imali kazne da pisu, zasto sam mu bio preci nego oni koji su parkiranjem ugrozavali saobracaj citav dan. Al' hajd neka su vama ovi obicni prasinari sto pisu kazne zlatni.

Dakle ako sma ja zaluzio kaznu, da je ovo pravna drzava, a nije, zaluzio ju je i on, jer se stavio iznad zakona, i zakon je primjenjivao kako je njemu volja.
Last edited by _Reds_ on 19/04/2012 18:59, edited 1 time in total.
sorcerer

#597 Re: ZOBS

Post by sorcerer »

nije mi niko zlatan,ja ih licno ne volim bas zbog toga sto nisu pravedni,a meni se ne desavaju takve stvari jer ja postujem propise bas radi toga da me ne bi zaustavljali i da ne bi punio drzavni budzet.cak i da se desi sigurno ne bi o tome naglabao na forumu jer imam pametnijih stvari u zivotu .lijep pozdrav
respo

#598 Re: ZOBS

Post by respo »

_Reds_ wrote:
respo wrote:svejedno sto bi se neko ljutio

Nije to ulica kuda ide trola, nego ulica bocno od nje, slijepa ulica. U kojoj svi staju i prakiraju, bukvalno dnveno tu stane par stotina auta.

A da se tebi desi socceror, vidio bi ja sta bi ti pisao, ja nisam rekao da nije i minut prekrsaj, ali po cemu to on ima pravo da zakon primjenjuje nad kim je njemu volja ! I ako sma ja ugrozavao saobracaj jednu minutu (iako nikakvog ugorzvanja nije bilo) jer su ti znakovi postavljeni vecinom reda radi, da bi imali kazne da pisu, zasto sam mu bio preci nego oni koji su parkiranjem ugrozavali saobracaj citav dan. Al' hajd neka su vama ovi obicni prasinari sto pisu kazne zlatni.

Dakle ako sma ja zaluzio kaznu, da je ovo pravna drzava, a nije, zaluzio ju je i on, jer se stavio iznad zakona, i zakon je primjenjivao kako je njemu volja.
ja to izbjegavam raditi i u slijepim ulicama osim ako nije jedna strana za parkiranje pa tu parkiram
svejedno meni se to ne moze desiti pa da ti pises jer izbjegavam
a i da mi se desi to ne bi se zalio ovdje jer sam kriv i ne bi se vadio na nasu standardnu kako moze on a ja ne mogu
ako ovi pucaju po gradu sto i ti ne bi onda? valjda zato jer si dovoljno zreo i mislis svojom glavom da to nije normalno i moralno i svasta nesto
jel tako?
e ako mislis da si zakinut onda se zali na njega sto je selektivno kaznjavao
_Reds_

#599 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Pa drug sa obje strane te ulice su parkirana auta, i izmedju njih se moze proci, ja sam isto parkira, tj. stao sa strane ulice, ne na sredinu ulice, dakle stao isto kao sto su bila parkirana auta tu, u isti red.

Ono sto je jos gore, bio je zapisoa samo 2-3 broja tablica, dok sam se vratio iz prodavnice, znaci za minut, i onda mi je trazio dokemnte, i poceo da pise nalog na vozacku, ne na auto. I ja sam mu rekao da mu necu potpisati nalog, sto je moje pravo, i da cu prijaviti nadleznim, da pise kazne kome hoce, i kako on hoce, onda je gospodin rekao da mu ja prijetim i da ce da mi pise kaznu od 500KM za remcenje javnog reda i mira. I srecom tu je bilo pored jos par ljudi sto po balkonima sto ispred prodavnice, i ja sam mu rekao evo svjedoka da sve ovo radite cisto iz hira, pa vi pisite sta hocete, i onda je on odustao od pisanja naloga za javni red i mir.
respo

#600 Re: ZOBS

Post by respo »

_Reds_ wrote:Pa drug sa obje strane te ulice su parkirana auta, i izmedju njih se moze proci, ja sam isto parkira, tj. stao sa strane ulice, ne na sredinu ulice, dakle stao isto kao sto su bila parkirana auta tu, u isti red.

Ono sto je jos gore, bio je zapisoa samo 2-3 broja tablica, dok sam se vratio iz prodavnice, znaci za minut, i onda mi je trazio dokemnte, i poceo da pise nalog na vozacku, ne na auto. I ja sam mu rekao da mu necu potpisati nalog, sto je moje pravo, i da cu prijaviti nadleznim, da pise kazne kome hoce, i kako on hoce, onda je gospodin rekao da mu ja prijetim i da ce da mi pise kaznu od 500KM za remcenje javnog reda i mira. I srecom tu je bilo pored jos par ljudi sto po balkonima sto ispred prodavnice, i ja sam mu rekao evo svjedoka da sve ovo radite cisto iz hira, pa vi pisite sta hocete, i onda je on odustao od pisanja naloga za javni red i mir.
mislio sam na ulice koje su namjenski sa jedne strane dozvoljeno parkiranje a ne to divlje dva tocka na trotoaru dva na ulici pa ko kreten ides sredinom
tu izbjegavam i zaustaviti se a kamoli izaci iz auta pa ici negdje pa makar bilo i u prodavnicu preko puta
radije bi otisao na benzinsku selex iza pa se vratio u prodavnicu to je bar moj rezon
Post Reply