pod uslovom da mu je oprema kompletna a bezbel da nijeTravnički Noćni Šetač wrote:drug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#5226 Re: ZOBS
-
MAN-lion's coach
#5227 Re: ZOBS
Kazna za prekršaj kao u ovom gore slučaju se tretira kao tehnička neispravnost-signalizacija.liaar wrote:Svijet bi bio ljepše mjesto da vozači znaju osnove o svom vozilu, kao i kazne za zakone. Kazna za svjetla je 30,00 KM, 15 u pola uzeli te lopatom
I to je 40KM.
Nemoj miješati pojam neispravnog svjetla, sa nekorištenjem dnevnog ili kratkog svjetla.
-
noviclan
#5228 Re: ZOBS
Pu jevo te ikod mene ne rade sijalice za osvjetljenje zadnje tablice otisle unutra prilikom pokusaja zamjene valja skidati plastiku sa petih vrataMatrix89 wrote:Sinoc me zaustavili i nije mi radilo jedno svjetlo na tablici i dao sam kao 'mandatnu' kaznu 30km na licu mjesta
Interesuje me kolika je stvarno kazna za to, znaci da sam dobio prekrsajni nalog koliko bi bilo, nisam se htio s njima raspravljat
- Travnički Noćni Šetač
#5229 Re: ZOBS
Eno i Dragon snimio raspored Sparti... 
- kokuz_sa
#5230 Re: ZOBS
Ja mogu samo sjest i plakat jer nema zamjene sijalica bez 1h vremena ili servisadrug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
-
Dzontra_Volta
#5231 Re: ZOBS
Dajte ba ljudi, koji normalan drot kaznjava zbog neispravnih lampica na tablici!? Oni su očigledno htjeli malo omastiti brk i našli podobnu žrtvu.
- Qler
#5232 Re: ZOBS
Mene su prije par godina oko Prijedora zaustavili, isto kaze ne radi svijetlo tablica.. nikakav problem, izvadim iz gepeka sijalicu i zamijenim
sreca imao
a oni se sjebali 
-
Throttle
#5233 Re: ZOBS
Ma ko ste vi da ljudima ne date topli obrok???
I policajci zasluzuju jest
I policajci zasluzuju jest
- _Reds_
#5234 Re: ZOBS
Pa kazes crkla maloprije, duzan si imari rezervne, i ti pokazes da j tesko zamjeniti, i mislim da te ne moze kazniti.kokuz_sa wrote:Ja mogu samo sjest i plakat jer nema zamjene sijalica bez 1h vremena ili servisadrug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
Ali drot ko drot kad hoce nesto da nadje uijek moze, pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
- Travnički Noćni Šetač
#5235 Re: ZOBS
Davno savladani problemi... kupljene duple baslije u Bingu za 0,90 KM .... a i ovo drugo je rijeseno ali nije bas za javnost...._Reds_ wrote:
pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
-
noviclan
#5236 Re: ZOBS
A gdje kupujete tu prvu pomoc gdjeje najfriskija i do kada traje
- drug_profi
#5237 Re: ZOBS
Ma takvim samo kazem pisi.
Ne dam ni 5 maraka na kafu.
Ne dam ni 5 maraka na kafu.
-
vnm
#5238 Re: ZOBS
znas li ima li ovo negdje da pise u zakonu ili pravilnicima? pitam jer sam isto tvrdio pa su me ubjedjivali da to nigdje ne pise, a nisam uspio da nadjem.drug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
- drug_profi
#5239 Re: ZOBS
Mislim da se mozes pozvati na ovaj clan ZOBS-a
Član 228
(1) Ako ovlašćeno lice zatekne vozilo koje zbog tehničke neispravnosti ugrožava ili smeta drugim učesnicima u saobraćaju, ili na kojem je teret nepravilno natovaren, odnosno nedovoljno obezbijeđen, ili kojim se, bez dozvole, prevozi teret čije dimenzije, odnosno masa prekoračuju najveće dozvoljene dimenzije, odnosno masu ili osovinsko opterećenje, ili koje se kreće putem na kojem je kretanje te vrste vozila zabranjeno, ili se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.
(2) Ako vozač ne postupi po naređenju iz stava (1) ovog člana, ovlašćeno lice isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeće potvrdu o registraciji.
- vjeshalica
#5240 Re: ZOBS
Nema osnova da te kazni za istek PP to u Srbiji kaznjavajuTravnički Noćni Šetač wrote:Davno savladani problemi... kupljene duple baslije u Bingu za 0,90 KM .... a i ovo drugo je rijeseno ali nije bas za javnost...._Reds_ wrote:
pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
Nema to u nasem zakonu
Inace je to zvrcka u RSu
- Travnički Noćni Šetač
- drug_profi
#5242 Re: ZOBS
Moram vala vidjeti od kad mi je ta PP. Mislim da mi je iz 1998.... 
- Travnički Noćni Šetač
#5243 Re: ZOBS
Ako ti treba "onako" rjesenje, javi se na pp...drug_profi wrote:Moram vala vidjeti od kad mi je ta PP. Mislim da mi je iz 1998....
-
vnm
#5244 Re: ZOBS
Ovo sam nasao, ali nigdje nisam nasao da pise da ovo iskljucuje novcanu kaznu.drug_profi wrote:Mislim da se mozes pozvati na ovaj clan ZOBS-a
Član 228
(1) Ako ovlašćeno lice zatekne vozilo koje zbog tehničke neispravnosti ugrožava ili smeta drugim učesnicima u saobraćaju, ili na kojem je teret nepravilno natovaren, odnosno nedovoljno obezbijeđen, ili kojim se, bez dozvole, prevozi teret čije dimenzije, odnosno masa prekoračuju najveće dozvoljene dimenzije, odnosno masu ili osovinsko opterećenje, ili koje se kreće putem na kojem je kretanje te vrste vozila zabranjeno, ili se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.
(2) Ako vozač ne postupi po naređenju iz stava (1) ovog člana, ovlašćeno lice isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeće potvrdu o registraciji.
- drug_profi
#5245 Re: ZOBS
Jesi li našao da je negdje propisana novčana kazna za neispravno svjetlo ili neispravno vozilo?
Mislim da je nema. Već se kazna piše za neposjedovanje propisane opreme, tj. sijalica a u vezi sa gornjim članom.
Ako neko zna nek me ispravi.
Mislim prosta je logika da sijalica moze pregoriti u voznji i da vozac za to ne mora znati. Dakle kazna ne smije biti prva mjera.
Mislim da je nema. Već se kazna piše za neposjedovanje propisane opreme, tj. sijalica a u vezi sa gornjim članom.
Mislim prosta je logika da sijalica moze pregoriti u voznji i da vozac za to ne mora znati. Dakle kazna ne smije biti prva mjera.
- vjeshalica
#5246 Re: ZOBS
Razocarana sam sa tobom al fakatdrug_profi wrote:Jesi li našao da je negdje propisana novčana kazna za neispravno svjetlo ili neispravno vozilo?
203 1
Kaznjiv po 238 1 38
To je za uredjaje a neispravnost vozila je druga prica jer da bi utvrio odredjenu neispracnost ba koju sumLJas onda moracs ici na vanredni tp
- drug_profi
#5247 Re: ZOBS
eee, izvintavam se neću nikad više....
Taman eto dođe neko ko ima vremena da čita pravilnike i zakone.
Nego ne dođosmo do odgovora.
Besmisleno je da postoji mogućnost da dobiješ kaznu jer ti se neka sijalica pokvarila u vožnji, ako istu sijalicu možeš na licu mjesta zamijeniti i uređaj staviti u ispravno stanje.
Besmisleno je da postoji mogućnost da dobiješ kaznu jer ti se neka sijalica pokvarila u vožnji, ako istu sijalicu možeš na licu mjesta zamijeniti i uređaj staviti u ispravno stanje.
- vjeshalica
#5248 Re: ZOBS
Da ali je istavljena mogucnost da nedostatak otklonisdrug_profi wrote:eee, izvintavam se neću nikad više....
A ako ne otklonis onda kazna
- drug_profi
#5249 Re: ZOBS
Pa u principu dođosmo do nekakvog odgovora. Ima član 228 koji ti daje šansu da ukloniš neispravnost. Ima član 203. koji drotu daje mogućnost da te kazni za neispravnost.
E sad kako se izvući da po članu 228 otkloniš nedostatak, a da drot ne odluči primjeniti 203 odmah?
Jer bi onda uz novčanu kaznu trebao dobiti i isključenje iz saobraćaja kao neispravno vozilo, opet po članu 228.
A 228 ti daje i pravo da tražiš da odeš do mjesta gdje možeš otkloniti neispravnost, ako sam nisi obučen, nemaš potreban alat, uslove radi objektivnih okolnosti (mrak, studen...)
Čini mi se da je i ovo jedan od onih detalja kao što je obaveza lanaca za snijeg. Može i ovako i onako, pa šta te zapadne.
E sad kako se izvući da po članu 228 otkloniš nedostatak, a da drot ne odluči primjeniti 203 odmah?
Jer bi onda uz novčanu kaznu trebao dobiti i isključenje iz saobraćaja kao neispravno vozilo, opet po članu 228.
A 228 ti daje i pravo da tražiš da odeš do mjesta gdje možeš otkloniti neispravnost, ako sam nisi obučen, nemaš potreban alat, uslove radi objektivnih okolnosti (mrak, studen...)
Čini mi se da je i ovo jedan od onih detalja kao što je obaveza lanaca za snijeg. Može i ovako i onako, pa šta te zapadne.
- vjeshalica
#5250 Re: ZOBS
Da ali tehnicka neispravnost moze biti i rasut far polomljen totalno ne mora nuzno biti riknuta sijalica