ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#5001 Re: ZOBS
Naljepnica se ne naplaćuje, eko test se radi svake godine, svugdje na svijetu ima prelazni period samo kod nas ne bi trebao biti. Odgovori mi kako bi drugacije bio eliminatoran?
-
azdralovic
#5002 Re: ZOBS
pa ne ljepi se naljepnica nigdje po ostvarenom nego po katalogu...
ako na tehnickom ne ispunjavas zahtjeve svoje norme, padas tehnicki
ako na tehnickom ne ispunjavas zahtjeve svoje norme, padas tehnicki
- Bakir1
#5003 Re: ZOBS
To bi bila kvantna fizika za shvatiti
- drug_profi
#5004 Re: ZOBS
kad rekoh naplacuje se naljepnica, mislio sam na naplatu bezveznog eko testa koji se i ne uradi.
To je za mene naplata naljepnice jer se na testu samo upise ono sto je u katalogu.
I cemu prelazni period od 4-5 godina?
To je za mene naplata naljepnice jer se na testu samo upise ono sto je u katalogu.
- Bakir1
#5005 Re: ZOBS
Kako 4-5?
Kad je počeo eko test?
Kad je počeo eko test?
-
azdralovic
#5006 Re: ZOBS
da se naplacuje bespotrebno, naplacuje...drug_profi wrote:kad rekoh naplacuje se naljepnica, mislio sam na naplatu bezveznog eko testa koji se i ne uradi.
ali eko test se uradi, ti dobijes rezultate da li su mjerenja u skladu sa tvojom normom.
Naravno, dok god nije eliminatorno na tehnickom, bezveze je
- drug_profi
#5007 Re: ZOBS
Eto tvoja je zona odgovornosti.Bakir1 wrote:Kako 4-5?
Kad je počeo eko test?
Reci ti otkad se lijepe naljepnice i naplacuje eko-test i od kad ce navodno test biti eliminatoran?
- Bakir1
#5008 Re: ZOBS
Odgovornosti?
Pa ne radim ja u ministarstvu...
Kada već pricas o nečemu onda se potrudi da znas osnovne stvari
- drug_profi
#5009 Re: ZOBS
Zadnje dvije godine nisam primjetio da je test rađen. Niko nije nista u auspuh gurao. Mozda grijesim, ali hajd.azdralovic wrote:da se naplacuje bespotrebno, naplacuje...drug_profi wrote:kad rekoh naplacuje se naljepnica, mislio sam na naplatu bezveznog eko testa koji se i ne uradi.
ali eko test se uradi, ti dobijes rezultate da li su mjerenja u skladu sa tvojom normom.
Presuda je da se nelegalno naplacuje.
Da podsjetim: pricamo o besmislenosti stikera dok je to samo pro forme, a plus ti jos za to pare uzimaju.
- drug_profi
#5010 Re: ZOBS
Bakire, jet te to PMS spucao? Licis mi na moju zenu kad se sa njom posvadjam.Bakir1 wrote:Odgovornosti?
I isto izbjegavas odgovore kao i ona.
- Bakir1
#5011 Re: ZOBS
Jah eto jest spucao me je zaglupitus...
Potrudi se prije donošenja suda o bilo čemu da elementarne stvari utvrdis.
Eko test je počeo 2017, prelazni period je 3 godine.
Nigdje na svijetu nije zabilježena praksa kakvu ti predlažes a to je označavanje vozila po normi koju trenutno imaju, jer samim time isti ne bi mogao biti eliminatoran.
Sad možes slagati viziju kako mislis da bi to trebalo biti
Nigdje na svijetu nije zabilježena praksa kakvu ti predlažes a to je označavanje vozila po normi koju trenutno imaju, jer samim time isti ne bi mogao biti eliminatoran.
-
azdralovic
#5012 Re: ZOBS
ne znam gdje si radio, ja svake godine radim u AC Quattro i fakat urade test.drug_profi wrote:Zadnje dvije godine nisam primjetio da je test rađen. Niko nije nista u auspuh gurao. Mozda grijesim, ali hajd.azdralovic wrote:da se naplacuje bespotrebno, naplacuje...drug_profi wrote:kad rekoh naplacuje se naljepnica, mislio sam na naplatu bezveznog eko testa koji se i ne uradi.
Presuda je da se nelegalno naplacuje.
Da podsjetim: pricamo o besmislenosti stikera dok je to samo pro forme, a plus ti jos za to pare uzimaju.
Dobijem papir gdje su granice po normi, i koliko su izmjerili kod mene, pored pise da li je prosao ili je van granica.
- nKrkan
#5013 Re: ZOBS
Čuo sam prije primjere pa da pitam je li i sad moguće to i ako jeste kako se ne može spriječiti
Naši ljudi koji rade po Sloveniji , ovdje dobije kaznu , radar ili što mu policajac napiše , vrati se u Sloveniju nakon toga, prijavi da je izgubio tablice , dobije nove tablice za 40€ i novu saobraćajnu , vraća se u BiH sve čisto, patrola ga zaustavi provjeravju tablice u bazi, ni tamo nema ništa sve čisto
Naši ljudi koji rade po Sloveniji , ovdje dobije kaznu , radar ili što mu policajac napiše , vrati se u Sloveniju nakon toga, prijavi da je izgubio tablice , dobije nove tablice za 40€ i novu saobraćajnu , vraća se u BiH sve čisto, patrola ga zaustavi provjeravju tablice u bazi, ni tamo nema ništa sve čisto
- drug_profi
#5014 Re: ZOBS
VIdis kako super kontas.Bakir1 wrote:Jah eto jest spucao me je zaglupitus...
Skontao si nesto sto ja nisam ni predlozio.
Ja samo protestujem radi naplate eko testa, i ljepljenja stikera koji nemaju nikakve svrhe. Tj. sami su sebi svrha i da ti imas nekakav posao,
- Bakir1
#5015 Re: ZOBS
Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem
drug_profi wrote:
Jasno. Zato sam i rekao da je besmislica - ovdje.
LIjepe se naljepnice po katalogu, a ne po rezultatima testa.
- славянин
#5016 Re: ZOBS
Zar nije test izduvnih gasova bio u sklopu tehnickog pregleda auta - iako ni prije ga nisu radili - pa je onda stiker izasao i razlika je sto se sada ta naljepnica plati 30ak maraka jel ?Bakir1 wrote:Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem
drug_profi wrote:
- drug_profi
#5017 Re: ZOBS
Ok prihvatam da sam se lose izrazio.Bakir1 wrote:Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem
drug_profi wrote:
Postujem i tvoju stoicku cvrstinu.
Preciznije, htio sam reci da je besmislica lijepiti stikere koji nemaju veze sa rezultatom testa (jesi li prosao ili nisi), tj. da stiker postoji sam radi sebe, a sta test pokazuje nije bitno. Odnosno, test nije eliminatoran.
Ali hajd mozda shvatis, mozda ne. Nebitno.
- drug_profi
#5018 Re: ZOBS
To je razlog zasto ja rekoh da mi naplati stiker svake godine, ali ovim pravnicima moras sve nacrtati.славянин wrote:Zar nije test izduvnih gasova bio u sklopu tehnickog pregleda auta - iako ni prije ga nisu radili - pa je onda stiker izasao i razlika je sto se sada ta naljepnica plati 30ak maraka jel ?Bakir1 wrote:Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem
drug_profi wrote:
- Bakir1
#5019 Re: ZOBS
Možeš li da razumiješ termin prelazni period?drug_profi wrote:Ok prihvatam da sam se lose izrazio.Bakir1 wrote:Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem
drug_profi wrote:
Postujem i tvoju stoicku cvrstinu.
Preciznije, htio sam reci da je besmislica lijepiti stikere koji nemaju veze sa rezultatom testa (jesi li prosao ili nisi), tj. da stiker postoji sam radi sebe, a sta test pokazuje nije bitno. Odnosno, test nije eliminatoran.
Ali hajd mozda shvatis, mozda ne. Nebitno.
- drug_profi
#5020 Re: ZOBS
Mozes li ti da kazes koliki je taj prelazni period?Bakir1 wrote: Možeš li da razumiješ termin prelazni period?
- Bakir1
#5021 Re: ZOBS
Pa planirano je 3 godine, 1.1.2020.
Sad bi ti mene trebao kao drzati za riječ
- drug_profi
#5022 Re: ZOBS
Ne pada mi na pamet.Bakir1 wrote:Pa planirano je 3 godine, 1.1.2020.
Ali cemu tri godine prelaznog perioda? Hoce se uvesti eliminacija na osnovu izduvnih gasova.
Jednan ciklus, jednu godinu, eto 13-16 mjeseci, bi bilo dovoljno. Dođu, zalijepiš im stiker, izmjeriš.
Kažeš sve je ok, ili kažeš ne valja ti, popravljaj jer dogodine nećeš registrovati.
Zato i kažem da je stiker sam sebi svrha. OD toga je počela priča.
- Bakir1
#5023 Re: ZOBS
U hrvatskoj je bio 5 prije nego je postao eliminatoran, treba vremena da se pomladi vozni park, ili mislis tek onako 200.000 + auta koja neće moći nikako zadovoljiti normu eliminirati? Tu drzava izgubi brdo para i dobije socijalni bunt...
Mislis da je odluka o najnižoj normi za uvoz slučajna?
Auta se moraju evidentirati baza se mora napuniti, osnovice za obračun poreza napraviti...
Ne moze se to tako laicki posmatrati....
Mislis da je odluka o najnižoj normi za uvoz slučajna?
Auta se moraju evidentirati baza se mora napuniti, osnovice za obračun poreza napraviti...
Ne moze se to tako laicki posmatrati....
- Travnički Noćni Šetač
#5024 Re: ZOBS
Dovoljna je bila jedna godina slažem se...
Ali...
Prelazni period ne služi samo da svi auti dobiju stikere kojoj kategoriji pripadaju (kako su nama uglavnom rekli) već i da se donesu ( ili po običaju ne donesu ) ostali prateći i dodirujući propisi, kao npr. ova odluka o zabrani uvoza Eur 4 i slične... vjerovatno u ladicama stoje spremne i neke druge odluke tipa trošarina kao u Hrvatskoj ili slične...
A i ovo sto Vjesalica kaže... treba pripaziti izbornu bazu pokatkad...
...
Koliko god nama izgledalo blesavo, država uvijek ima precizne planove i veliku operativnost kada je uvoditi nove poreze makar ih sud poslije proglasio i nezakonitim...
Kada je praviti autoput onda tenderi padaju radi proceduralnih grešaka, novostvorenih klizišta za koje geolozi prije "nisu znali" i žalbi učesnika koji imaju po jednu radnu mašinu, prastari kamion i tri lopate...
Ali...
Prelazni period ne služi samo da svi auti dobiju stikere kojoj kategoriji pripadaju (kako su nama uglavnom rekli) već i da se donesu ( ili po običaju ne donesu ) ostali prateći i dodirujući propisi, kao npr. ova odluka o zabrani uvoza Eur 4 i slične... vjerovatno u ladicama stoje spremne i neke druge odluke tipa trošarina kao u Hrvatskoj ili slične...
A i ovo sto Vjesalica kaže... treba pripaziti izbornu bazu pokatkad...
...
Koliko god nama izgledalo blesavo, država uvijek ima precizne planove i veliku operativnost kada je uvoditi nove poreze makar ih sud poslije proglasio i nezakonitim...
Kada je praviti autoput onda tenderi padaju radi proceduralnih grešaka, novostvorenih klizišta za koje geolozi prije "nisu znali" i žalbi učesnika koji imaju po jednu radnu mašinu, prastari kamion i tri lopate...
- славянин
#5025 Re: ZOBS
3 godine znaci placas magluBakir1 wrote:Pa planirano je 3 godine, 1.1.2020.