ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
noviclan

#4601 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Boli te k kako el bake napisa ukoliko imas pecat da je odjavljeno poslije travnja 2018. i naravno da si ti upisan kao novi vlasnik nakon pocinjenja saobracajnog prekrsaja baci kopiju iste i uz dvije-tri recenice posalje sa povratnicom ili jos bolje predas na protokol nadleznog organa da u skladu sa prilozenim dokumentima preinace prekrsajni nalog jer u suptotnom bit ce nadlezan kantonalni sud pred kojim nemaju sanse da ti ga viknu ako je sve gore navedeno uredno samo ladno sa dvije noge
Dzontra_Volta

#4602 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Neko je čini mi se nekad pitao šta da radi ako mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom jedne kategorije, a za druge kategorije nije, u smislu kako voziti ako je predao vozačku u MUP.

Evo u novom Pravilniku o vozačkoj dozvoli, koji stupa na snagu 20. februara, stoji sljedeće:

Članak 27.
(Deponiranje vozačke dozvole)

(1) Deponiranje vozačke dozvole vrši se sukladno Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini na način da se deponira kod nadležnog tijela kod kojeg se vozač vodi u evidenciji.

(2) Ukoliko se vozač, nakon prijema poziva da dostavi vozačku dozvolu radi izvršenja zabrane upravljanja motornim vozilom, ne odazove pozivu, nadležno tijelo donosi zaključak o prinudnom oduzimanju vozačke dozvole.

(3) Vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom računa se od dana deponiranja vozačke dozvole kod nadležnog tijela.

(4) Nakon što utvrdi da je isteklo vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom, nadležno tijelo poziva vozača radi vraćanja deponirane vozačke dozvole.

(5) Na zahtjev vozača kome je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom za određenu kategoriju a koji ima pravo upravljati drugim kategorijama može se izvršiti zamjena vozačke dozvole s upisanom zabranom i takva vozačka dozvola se izdaje u roku od 72 sata od podnošenja zahtjeva.

(6) Nakon što istekne vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom za određenu kategoriju, vozaču se, na njegov zahtjev, vraća deponirana vozačka dozvola a vozačka dozvola izdana s upisanom zabranom se poništava i odlaže u dosje vozača.

(7) Zabrana upravljanja motornim vozilom izrečena prema vozaču koji ima inozemnu vozačku dozvolu izvršava se tako što se vozaču izdaje potvrda o trajanju zabrane i istovremeno se obavještavaju sva tijela unutarnjih poslova u Bosni i Hercegovini, kao i Granična policija Bosne i Hercegovine.
vješalica

#4603 Re: ZOBS

Post by vješalica »

Svakako je to postojalo i rnaije samo mislim nije bio rok of 72 sata za izdavanje
Travnički Noćni Šetač

#4604 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Revolucionar ★ wrote:Kakva je situacija s maglenkama? Kaznjavaju li se vise, obzirom da sam prije nekog vremena citao upravo tu na forumu da je doslo do izmjena zakona kojim je jedan clanak koji se odnosi na kaznjavanje vozaca za upotrebu maglenki u periodu kada nema magle - obrisan? Ako se dobro sjecam, izmjenom nije naglaseno da je kaznjivo, ali nije naglasano ni da nije.
Definisano u članu 95 ZOBS...

Stari stav 2 člana 95 koji je propisivao zabranu korištenja maglenki i koji je glasio:

"(2) Svjetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti i ne mogu istovremeno da se koriste s dugim svjetlima." je obrisan u novim izmjenama ZOBS-a te navedena zabrana više ne vrijedi...
...
Jedina kazna oko ovoga je moguća kada vozač po magli NE UPALI propisana svjetla ili koristi duga svjetla (https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/80 ) .... kazne zato što su upaljena kad nema magle jednostavno nema....
...
...
...
Jednostavno pitanje jednostavan odgovor..... u cilju prevencije bezveznih napada , drame i sličnog želim reći da ja NE PODRŽAVAM korištenje maglenki kada nema magle.... Ovo gore nije moj stav već propis propisan članom 95 ZOBS-a...
noviclan

#4605 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Valjda su mijenjali te clanove zbog nacitano-obrazovanih policijskih sluzbenika koji su zaustavljali vozila koja imaju ugradjena dnevna svjetla na mjestima gdje u svjetla za maglu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4607 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

smijem li ja sad vozit automaCki ako sam polagao na manuelcu ?
noviclan

#4608 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Joj sta nece srati a ako si vozio desnjaka smijes li ljevaka u pm
newklear

#4609 Re: ZOBS

Post by newklear »

noviclan wrote:Joj sta nece srati a ako si vozio desnjaka smijes li ljevaka u pm
Sve ostalo nam je riješeno, samo je bilo ostalo ovo ko se obučavao na automatskom da ne može voziti auto sa ručnim mjenjač... Sad je i to riješeno i od danas neće biti nikakvih problema...

:lol: :lol: :lol:
Optimist

#4610 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Od danas ce biti blagostanje na cesti. :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4611 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

Ja mislim da je u sveckoj ovako

Ko polozi na automatiku moze samo automatik
Manuelni sve
славянин

#4612 Re: ZOBS

Post by славянин »

mk ultra wrote:Ja mislim da je u sveckoj ovako

Ko polozi na automatiku moze samo automatik
Manuelni sve
Sada dolazimo do diskriminacije jer dosta stranih vozacki je priznato kod nas, recimo ameri manuelnog nisu vidili a smiju onda voziti kod nas ovde :oops: :-D
Optimist

#4613 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Pa sta god da mu pise u vozackoj dzaba mu. On ako je polozio na automatu svakako ne zna voziti manuelni. Nema potrebe da mu jos to nesta kao branis.
problemnatravunu

#4614 Re: ZOBS

Post by problemnatravunu »

newklear wrote:
noviclan wrote:Joj sta nece srati a ako si vozio desnjaka smijes li ljevaka u pm
Sve ostalo nam je riješeno, samo je bilo ostalo ovo ko se obučavao na automatskom da ne može voziti auto sa ručnim mjenjač... Sad je i to riješeno i od danas neće biti nikakvih problema...

:lol: :lol: :lol:
Jeste, ovo nas je praaaaavo žuljalo cijelo vrijeme :mrgreen:
tempuser

#4615 Re: ZOBS

Post by tempuser »

storm876 wrote:
xamp wrote:
storm876 wrote:Uzo sam skuter(50cc) proslo ljeto i samo sam kupoprodajni napravio,nista vise
E sad polica je istekla i moram ga odjavit,prevest na sebe da bi produzio policu
Nego posto je iz drugog grada skuter,dali to moze sve agencija sredit,jeli moram sad opet trazit covjeka na kojem je skuter,tj. u saobracajnoj,pa s njim odjavit ?
Jel ide ponovo tehnicki ?
Da, mora covjek na kome je skuter da ga odjavi. Tako je sa svim motornim vozilima.
Za technicki ne znam, znam da su na tim skuterima trajnje registracije i da se polica samo doplacuje.
Da se nadovezem na ovo
Dali je uopce potrebno prevodit i ponovo dat 150-200km ?
Dali mogu dobit kaznu sto vozim skuter koji nije na meni ?
Ako nema ogranicenja (povlastica itd) mislim da nema kazen ako vozis na tudje ime.
Ne znam sta kosta 150-200 KM kod prevoda, osim ako u to ne racunas i produzenje registracije, jer su K/P ugovor kod agencije i novi dokumenti mozda 50 KM.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4616 Re: ZOBS

Post by un1ted »

Nikada mi neće biti jasni ljudi. Kupe motor, ili auto, a ne prevedu isti na sebe.
noviclan

#4617 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Ma to treba samo po dzepu npr imas petnaest dana po xyz clanu zakonu da moras prevesti vozilo od dana prodaje ili moras odjaviti vozilo sa svoga imena i mirna backa
storm876

#4618 Re: ZOBS

Post by storm876 »

Prevod ispane kao nova registracija,skuter mora na tehnicki itd...
Nije isto voziti auto od par hiljada km na tudje ime,sto nebi nikad uradio i skuter od 700-800km
To je ja mislim od 2018 zakon,da se skuter mora ponovo registrovat,prije bilo das 30km,dobijes novu saobracajnu i vozi
tempuser

#4619 Re: ZOBS

Post by tempuser »

storm876 wrote:Prevod ispane kao nova registracija,skuter mora na tehnicki itd...
Kako ziv bio ispane?
Jel to mora na TP ako ga prevodis dok je registracija vazeca? Znam da se polica mora promjeniti kad promjeni vlasnika, al to ces platiti iovako i onako kad istekne vazeca polica.
storm876

#4620 Re: ZOBS

Post by storm876 »

Pitao sam lijepo sta mogu dobiti ako vozim tudje vozilo,a vi presli na drugu temu..
Sta cu ja kad nam je zakon glup,kupis registrovan skuter i prilikom prevoda moras opet registrovat,pa bolje onda da sam kupio ne registrovan,bar su jeftiniji
Nisam budala davat 200km,ovako produzim policu za 16km i cao
seoBIH

#4621 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Bas pametno :) Raditi ono sto odgovara meni, ili tebi, jebo zakon.

Da si se potrudio promijeniti zakon, tvoja prica bi imala smisla.

Nisam neki legalista, ali nikada, NIKADA, ne bih kupio motorno vozilo da ga ne registrujem u svoje vlasnistvo.
BadBoy

#4622 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

seoBIH wrote:Bas pametno :) Raditi ono sto odgovara meni, ili tebi, jebo zakon.

Da si se potrudio promijeniti zakon, tvoja prica bi imala smisla.

Nisam neki legalista, ali nikada, NIKADA, ne bih kupio motorno vozilo da ga ne registrujem u svoje vlasnistvo.
I isti ovakav će onda prvi jebat sve po spisku kako država ne valja i kako treba ić' u Njemačku.
tempuser

#4623 Re: ZOBS

Post by tempuser »

storm876 wrote:Pitao sam lijepo sta mogu dobiti ako vozim tudje vozilo,a vi presli na drugu temu..
Sta cu ja kad nam je zakon glup,kupis registrovan skuter i prilikom prevoda moras opet registrovat,pa bolje onda da sam kupio ne registrovan,bar su jeftiniji
Nisam budala davat 200km,ovako produzim policu za 16km i cao
Da li bi ti volio da neko vozi skuter reg. na tvoje ime, a kazne po reg. br. dolaze tebi?
Ci-Nick

#4624 Re: ZOBS

Post by Ci-Nick »

nisam znao da se preticanje tri vozila na mjestu na kojem je dozvoljeno preticanje i preglednost skoro 1000 metara kažnjava sa 100 KM i oduzimanjem vozačke mjesec dana. :D
Vozio sam iza tri vozila,.. magistralni put, prvi stalno mjenja brzinu između 6o i 80 kmh, ovaj drugi kao da je pijan pređe preko pune i po metar pa se vrati ali ne pretiče a treći kao oprezan ali opet ni on ne drži stalno isto odstojanje.
I poslije dugo vremena vidim priliku, 1000 metara ništa iz suprotnog pravca, blaga krivina ulijevo počinjem preticanje, prvi još usporava, rastojanje između njih takvo da mi je lakše preteći nego se uglavljivati,.. a pada mi na pamet policija i nisam ni završio preticanje zadnjeg vidim u daljini bijelo auto i siluetu koja izlazi iz auta,.. :lol:
Usporavam znam šta slijedi,. zaustavljanje, dokumenti,. kaže preticanje kolone 100 KM i mjesec zabrane. :shock:
Objašnjavam mu situaciju i on predlaže kompromisno rješenje,.. da piše da sam preticao jedno auto na punoj i to je 40 KM bez oduzimanja dozvole i kaznenih bodova. :-D
Kaže mora i on nešto uraditi,.. šta ću pristajem iako se blesavo osjećam i nikako mi nije jasno da se strožije kažnjava preticanje tri auta na dozvoljenom mjestu nego jednog na punoj liniji.
drug_profi

#4625 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ne moze zakon predvidjeti svaku situaciju. Ti si uradio manevar koji nije nosio rizik. Preticanje preko pune uvijek nosi rizik osim ako ne pretices nesto sto jedva ide (traktor npr.), pa i tad moras biti dovoljno pametan i oprezan. Medjutim zakon je sve generalizovao i na nama je da se snalazimo.
A ja, ako se odbro sjecam, mislim da je ranije kazna za preticanje na punoj bila oduzimanje vozacke bez diskusija.
Sad mi je jasnije i zasto ima tolika epidemija preticanja na punoj.
Post Reply