ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nemezis

#4526 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
tempuser wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:
Ravnopravne mogućnosti su da je znak ukraden, da je udaren automobilom i oštećen, da ga je udario grom ili odnio tornado a isto tako i da nije nikada postavljen što ne mijenja saobraćajnu situaciju u kojoj je ZABRANJENO preticanje...
no i u ovakvoj situaciji kakva jeste, preticanje naravno da nije dozvoljeno i naravno da je kažnjivo po članu 238. stav 36 koji pored kršenja značenja saobraćajnih znakova predviđa sankciju i za kršenje kompletnog člana 130. stav 4 ZOBS-a
Po clanu 130 saobracajna signalizacija ima 3 funkcije:1 da upozorava, 2 da namece ogranicenja, zabrane i obaveze i 3 da obavjestava.
Signalizacija (ovaj dio koji nas interesuje) se dijeli na 1. saobracajne znakove i 2. oznake na kolovozu.
Znakovi se dijele na 1. znakove opasnosti, 2. izricitih naredbi, 3. obavjestenja, zakon ne pravi podjelu oznaka na kolovozu.

Nas konkretno interesuju znakovi izricitih naredbi i oznake na kolovozu:

Po Članku 134.
(3) Znakovi izričitih naredbi stavljaju do znanja sudionicima u prometu na cesti zabrane, ograničenja i obveze kojih se moraju pridržavati.

4. Oznake na kolniku
Članak 142.
(1) Oznake na kolniku služe za reguliranje prometa na cestama i za obavijesti i vođenje sudionika u prometu.
(2) Oznake na kolniku mogu biti postavljene same ili uz druge prometne znakove ako je potrebno da se značenje tih znakova jače istakne, odnosno potpunije odredi ili objasni.
(3) Oznake na kolniku čine crte, strelice, natpisi i druge oznake.
(4) Oznake na kolniku mogu imati i reflektirajuće karakteristike.

I da se sad vratimo na Clan 130/4, jedina kategorija sobracajne signalizacije koja ima mogucnost ogranicenja, zabrane i obaveza su znakovi izricitih naredbi.

Mozda bi bilo logike da se zakonski uredi kategorija "oznake na kolovozu izricitih naredbi" pa da sve legne na svoje mjesto, ali ovako je puna linija i dalje samo oznaka bez snage davanja do znanja obaveza, zabrana i ogranicenja.
Prema sadržaju člana 57. stav (2), Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama, puna uzdužna linija obilježava ZABRANU prelaska vozila preko te linije ili ZABRANU kretanja vozila po toj liniji. Vidi:

Image

Dakle, suprotno onome što tvrdiš, postoji još kategorija saobraćajne signalizacije, koje imaju mogućnost zabrane, a nisu znakovi izričitih naredbi.

U te kategorije spada i puna uzdužna linija.

Kao što, puno puta spominjana, strelica na kolovozu koja pokazuje da je obavezni smjer kretanja samo pravo, označava OBAVEZU, mada ne spada u saobraćajne znakove obaveze, nego u horizontalnu signalizaciju.
Ali nema kazne za punu liniju.
nemezis

#4527 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Kao sto rekoh zavrsio sam razgovor tvoji stavovi nemaju nikakav saobracajni znacaj sve dok stojis na misljenju da preticanje preko pune linije nije kaznjivo... pokusao sam.ali nema smisla molim da ne raspravljamo dalje ja sam sve rekao a i ti si... hvala...
Kao sto napisah 3 x, preticanje preko pune linije jeste kaznjivo, ali na osnovu onoga sto ti tvrdis.
S druge strane 2 x si zamoljen da nam iz naloga citiras na osnovu kojeg clana ZOBS-a je izrecena kazna i sankcija za preticanje preko pune i tako rjesimo sve dileme, ali nema odgovora...
Kao odgovor na tvoju konstataciju da moji zakljucci nisu u skladu sa zakonom sam ti postavio jednostavno pitanje, ali si se umjesto odgovora savrseno uklopio u forumski klisej, kad nestane argumenata ide prica zavrsio sam razgovor, vid' mu glave i sl.
Jako razocavajuci kraj za nekog ko sebe predstavlja velikim entuzijastom postivanja saobracajnih propisa.

EDIT: Malo sam se raspitao, u velikoj vecini slucajeva kazna za preticanje preko pune se pise zbog krsenja Clana 63. st 1. ZOBS-a tj preticanje za mjestu gdje je nedovoljna preglednost, za sta je po Clanu 235, tc. 4, st 15 predvidjena kazna 100 KM, mjesec vozacka, i 1 bod.
Bingo! Mozemo li sada zaključiti ovu stvar?
tempuser

#4528 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Ali nema kazne za punu liniju.
Kad bi i postojala kazna za prelazak preko pune linije prakticno bi za svaki prekrsaj u kojem se prelazi puna linija (preticanje na nedozvoljenom mjestu, nepropisno prestrojavanje, skretanje, okretanje, ukljcivanje, iskljucivanje) bio tretiran kao jedan te isti preksaj.
Ne postoji cak ni jednistvena kazna da nepropisno preticanje, jer kazna za preticanje kolone i preticanje na nepreglednom mjestu nisu iste.
nemezis

#4529 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
Kad bi i postojala kazna za prelazak preko pune linije prakticno bi za svaki prekrsaj u kojem se prelazi puna linija (preticanje na nedozvoljenom mjestu, nepropisno prestrojavanje, skretanje, okretanje, ukljcivanje, iskljucivanje) bio tretiran kao jedan te isti preksaj.
Ne postoji cak ni jednistvena kazna da nepropisno preticanje, jer kazna za preticanje kolone i preticanje na nepreglednom mjestu nisu iste.
Pa ja to znam ali ti mene napade kada sam ja to rekao.
tempuser

#4530 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Pa ja to znam ali ti mene napade kada sam ja to rekao.
Ne nego zato sto imas trolovski nastup, u zelji valjda da budes nedokuciv napises da prelazak preko pune linije nije kaznjiv, sto je tacno ali nema smisla jer je to samo 1/2 price, umjesto objasnis do kraja da ces platiti kaznu za drugi prekrsaj koiji pravis prelaskom preko pune, da ne idem tako daleko da navedes konretan primjer.
nemezis

#4531 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
nemezis wrote: Pa ja to znam ali ti mene napade kada sam ja to rekao.
Ne nego zato sto imas trolovski nastup, u zelji valjda da budes nedokuciv napises da prelazak preko pune linije nije kaznjiv, sto je tacno ali nema smisla jer je to samo 1/2 price, umjesto objasnis do kraja da ces platiti kaznu za drugi prekrsaj koiji pravis prelaskom preko pune, da ne idem tako daleko da navedes konretan primjer.
Kako ce biti trolerski nastup kada napisem nesto sto je tacno? Napisao sam da nije kaznjiv prelazak preko pune linije i presao sam pteko pune linije vise puta ispred policajaca. To sto vi prelazak preko pune linije povezujete sa preticanjem na nepreglednom putu je vas problem. A sve je bilo u sirem kontekstu razumijevanja Zakona, u ovom slucaju oznaka na kolovozu. Ljudi treba da citaju Zakon a ne da lupaju bezveze. Ti nisi znao da nema kazne za punu liniju, da si pitao lijepo, objasnio bih ti. Sada si procitao u Zakonu i znaš, znaci koristilo ti je. Nema na čemu.
xamp

#4532 Re: ZOBS

Post by xamp »

Ma punu liniju su nako napravili... bilo im mrsko prati onu ‘pocni stani, pocni stani’
Puna linija je samo fikcija.
Travnički Noćni Šetač

#4533 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Predlažem moderatoru da zaključa ovu temu dok neko nije poginuo slušajući savjete kvazi stručnjaka...
tempuser

#4534 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Kako ce biti trolerski nastup kada napisem nesto sto je tacno? Napisao sam da nije kaznjiv prelazak preko pune linije i presao sam pteko pune linije vise puta ispred policajaca. To sto vi prelazak preko pune linije povezujete sa preticanjem na nepreglednom putu je vas problem. A sve je bilo u sirem kontekstu razumijevanja Zakona, u ovom slucaju oznaka na kolovozu. Ljudi treba da citaju Zakon a ne da lupaju bezveze. Ti nisi znao da nema kazne za punu liniju, da si pitao lijepo, objasnio bih ti. Sada si procitao u Zakonu i znaš, znaci koristilo ti je. Nema na čemu.
Pa to je upravo ono sto sam pomenuo, naj nadmeni trolerski stav, ja znam da citam, vi ne znate i kraj price.
Seawolf

#4535 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Je li postoji član u ZOBS-u, po kojem mogu biti kažnjen ako skrenem lijevo iz svoje saobraćajne trake, prema npr. benzinskoj pumpi i pri tome presječem punu uzdužnu liniju koja razdvaja saobraćajnu traku kojom se krećem, od saobraćajne trake za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ako sam pri tome:

- na vrijeme dao lijevi žmigavac,

- nisam oduzeo nikome prvenstvo prolaza, jer nigdje na vidiku nema vozila koja se kreću saobraćajnom trakom za kretanje vozila iz suprotnog smjera,

- nigdje u blizini ne postoji saobraćajni znak kojim se zabranjuje lijevo skretanje, ili obavezuje na voženje samo pravo i

- nigdje na kolovozu ne postoji horizontalna signalizacija (osim pune uzdužne linije), kojom se obavezuje na voženje samo pravo (strelica), ili zabranjuje skretanje lijevo.

Inače, navedena situacija nije rjetka, na cestama kojima se vozimo po BiH.
tempuser

#4536 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Seawolf wrote:
Je li postoji član u ZOBS-u, po kojem mogu biti kažnjen ako skrenem lijevo iz svoje saobraćajne trake, prema npr. benzinskoj pumpi i pri tome presječem punu uzdužnu liniju koja razdvaja saobraćajnu traku kojom se krećem, od saobraćajne trake za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ako sam pri tome:

- na vrijeme dao lijevi žmigavac,

- nisam oduzeo nikome prvenstvo prolaza, jer nigdje na vidiku nema vozila koja se kreću saobraćajnom trakom za kretanje vozila iz suprotnog smjera,

- nigdje u blizini ne postoji saobraćajni znak kojim se zabranjuje lijevo skretanje, ili obavezuje na voženje samo pravo i

- nigdje na kolovozu ne postoji horizontalna signalizacija (osim pune uzdužne linije), kojom se obavezuje na voženje samo pravo (strelica), ili zabranjuje skretanje lijevo.

Inače, navedena situacija nije rjetka, na cestama kojima se vozimo po BiH.
Dozvoli da pokusam objasnit.
Nigdje u zakonu neces naci da pise "Novcanom kaznom od - do KM kaznice se vozac koji je presao preko pune linije".
Takodjer, ne mogu te kazniti ni za krsenje clana 130/4 jer zakon jasno saobracajnu signalizaciju razdvaja na saobracajne znakove i oznake na kolovozu, a Cl. 238 predvidja sankciju samo za ne postivanje saobr. znakova, ali ne i oznaka. Mozda bi blo vise smisla da Cl. 238 predvidja kaznu za ne postivanje saobr, signalizacije, cime bi bile obuhvacene i oznake na kolovozu, ali ovako je kako je.
Mogu ti eventualno naplatiti kaznu zankrsenje cl. 36. st. 3 tzv "obavljanje radnje, ugrozavanje sigurnosti"
Last edited by tempuser on 24/11/2018 15:56, edited 1 time in total.
nemezis

#4537 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:
nemezis wrote: Kako ce biti trolerski nastup kada napisem nesto sto je tacno? Napisao sam da nije kaznjiv prelazak preko pune linije i presao sam pteko pune linije vise puta ispred policajaca. To sto vi prelazak preko pune linije povezujete sa preticanjem na nepreglednom putu je vas problem. A sve je bilo u sirem kontekstu razumijevanja Zakona, u ovom slucaju oznaka na kolovozu. Ljudi treba da citaju Zakon a ne da lupaju bezveze. Ti nisi znao da nema kazne za punu liniju, da si pitao lijepo, objasnio bih ti. Sada si procitao u Zakonu i znaš, znaci koristilo ti je. Nema na čemu.
Pa to je upravo ono sto sam pomenuo, naj nadmeni trolerski stav, ja znam da citam, vi ne znate i kraj price.
Tema je ZOBS.
tempuser

#4538 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Upravo zbog takvih odgovora si trol
storm876

#4539 Re: ZOBS

Post by storm876 »

Vozim skuter 150cc sa potvrdom,tj. polozenim za 50cc
Zanima me ako dobijem zabranu,jel to vrijedi samo za A kategoriju ili ne mogu nista polagat ?
vješalica

#4540 Re: ZOBS

Post by vješalica »

storm876 wrote:Vozim skuter 150cc sa potvrdom,tj. polozenim za 50cc
Zanima me ako dobijem zabranu,jel to vrijedi samo za A kategoriju ili ne mogu nista polagat ?
zabranu dobivaš na onu kategoriju kojom si počinio prekšraj

npr ako imam A i B , a napravim prekršaj sa B i dobijem mjesec dana zabrane, mogu upravljati sa A, ali ne sa B.
newklear

#4541 Re: ZOBS

Post by newklear »

vješalica wrote:

npr ako imam A i B , a napravim prekršaj sa B i dobijem mjesec dana zabrane, mogu upravljati sa A, ali ne sa B.
a obzirom da se vozačka fizički odnese u MUP/CIPS znači da vozimo bez vozačke, opet u prekršaju, doduše 30 KM ali je prekršaj i kazna..

npr. ja imam za B i C položeno, dobijem zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca, znači ne smijem voziti ni C jer sam bez vozačke?
vješalica

#4542 Re: ZOBS

Post by vješalica »

newklear wrote:
vješalica wrote:

a obzirom da se vozačka fizički odnese u MUP/CIPS znači da vozimo bez vozačke, opet u prekršaju, doduše 30 KM ali je prekršaj i kazna..

npr. ja imam za B i C položeno, dobijem zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 2 mjeseca, znači ne smijem voziti ni C jer sam bez vozačke?
nisam ja davno i više puta rekla da vam se sav zivot svodi na zobs i sta je tamo napisano,zaboravljajuci mnoge pravilnike koje bi vam olakšali život :wink:
Na zahtjev vozača prema kome je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom za određenu kategoriju, a koji ima
pravo upravljati drugim kategorijama, može se izvršiti zamjena vozačke dozvole sa upisanom zabranom.
(6) Nakon što istekne vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom za određenu kategoriju, vozaču će se na njegov
zahtjev vratiti deponovana vozačka dozvola.
tabija

#4543 Re: ZOBS

Post by tabija »

Mozda nije tema ali je hitno.

Kako provjeriti kazne na autu? U MUP (mozel odjel u posti na cobaniji?) odnesem saobracajnu i to je to?
Auto je registrovano ns starog ali ja vozim i red nam je za registraciju za 15 ak dana.
Htio bi to da provjerim i rijesim na vrijeme.
Mora li on ici sa licnim dokumentom ili?
drug_profi

#4544 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ma provjerice ti agencija prilikom registracije. Zvace te da platis ako sta ima. I ne moras cekati istek registracije. Auto se moze odvesti na tehnicki i registraciju 30 dana prije isteka stare i regularno se produzava od dana isteka. Tako da mozes sutra na registraciju ako imas pare.
xamp

#4545 Re: ZOBS

Post by xamp »

tabija wrote:Mozda nije tema ali je hitno.

Kako provjeriti kazne na autu? U MUP (mozel odjel u posti na cobaniji?) odnesem saobracajnu i to je to?
Auto je registrovano ns starog ali ja vozim i red nam je za registraciju za 15 ak dana.
Priznaj da te hastra da stari ne vidi ako si napravio kakvu kaznu?:D
Idi predaj za registraciju i znat ces odmah sve.
tempuser

#4546 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Kazne na autu ne postoje, postoje samo kazne na vozacu, odnosno vlasniku.
Ako je auto reg. na starog i ako si opstina Centar onda u Posti provjeravas ima li kazni. Vjerovatno treba maticni broj ili LK.
BadBoy

#4547 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

tempuser wrote:

Kazne na autu ne postoje, postoje samo kazne na vozacu, odnosno vlasniku.
Ako je auto reg. na starog i ako si opstina Centar onda u Posti provjeravas ima li kazni. Vjerovatno treba maticni broj ili LK.

Hahahha :thumbup:

Ne kontaju ljudi da kad ne mogu registrovati auto zato što imaju neplaćene kazne, da to nije do auta nego do njih. To je kazna vlasniku automobila ako ima neplaćenih kazni kao vozač (ili ako ima drugih prekrašajnih kazni ali nećemo o tome sada).

Ti kao vozač možeš naredati kazni koliko hoćeš i trpit ćeš posljedice za to, ali vlasnik auta može uredno registrovati vozilo ako ON nema kazni.
славянин

#4548 Re: ZOBS

Post by славянин »

BadBoy wrote:

Hahahha :thumbup:

Ne kontaju ljudi da kad ne mogu registrovati auto zato što imaju neplaćene kazne, da to nije do auta nego do njih. To je kazna vlasniku automobila ako ima neplaćenih kazni kao vozač (ili ako ima drugih prekrašajnih kazni ali nećemo o tome sada).

Ti kao vozač možeš naredati kazni koliko hoćeš i trpit ćeš posljedice za to, ali vlasnik auta može uredno registrovati vozilo ako ON nema kazni.
Samo da onda "uletim" znaci mozes naredati kazni i prodati auto bez problema :?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4549 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

славянин wrote: Samo da onda "uletim" znaci mozes naredati kazni i prodati auto bez problema :?
mozes ako ne pise tvoje ime u saobracajnoj
славянин

#4550 Re: ZOBS

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Samo da onda "uletim" znaci mozes naredati kazni i prodati auto bez problema :?
mozes ako ne pise tvoje ime u saobracajnoj
Cekaj mislim ako su kazne na vozacu sta ima auto sa njim ? Zasto ga nebi mogao prodati ?
Post Reply