ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vauvau

#4476 Re: ZOBS

Post by vauvau »

Travnički Noćni Šetač wrote:
nemezis wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Samo radi napomene.... nisam ja nikad kaznjen za preticanje na punoj liniji ali jeste prijatelj pa sam u tom smislu potvrdio da imam primjer kazne....
...
Pitaj prijatelja da ti pokaze kaznu pa vidi za sta je tačno kaznjen i po kom clanu. Kažnjen je zato sto je preticao tamo gdje preticanja bilo zabranjeno saobracajnim znakom. Budi sad posten pa dodji do te informacije i napisi ovdje. Znaci, ti u stvari nisi nikada vidio kaznu ili procitao presudu gdje je neko kaznjen za nepoštivanje "oznaka na kolovozu" nego pricas onako otprilike?
Neces da procitas niti zelis da shvatis bilo ciju pricu vec kreiras svoju suplju usput postavljajuci svoje nebulozne teze u formi pitanja koje treba nesto i da dokaze... ili jednostavno imas problem sa shvatanjem napisanog teksta.... procitaj ponovo sta sam napisao i protumaci dobro sta znace rijeci: " imam primjer kazne" ... jednostavno je znacenje toga.... naravno da je imam u rukama i postoji razlog za to ali neces dobiti fotografiju iste jer to nije moje a ja postujem stvari koje mi prijatelji povjere....
...
Ustvari si ti navikao si da pricas manipulativno i otprilike i da trpas drugim ljudima rijeci koje nisu rekli na taj nacin... ja nisam igrac za tebe u toj igri, i ocigledno si veci advokat nego poznavalac saobracajnih propisa mada dobar advokat ne bi gubio vrijeme na forumima.... zao mi je ali ne odusevljavas me sa poznavanjem saobracajnih propisa koje je dosta pravolinijsko i rekao bih dosta očajno i brzo si mi prestao biti zabavan.... posto slabo citas sta drugi pisu ponovicu ti da sam rekao vec u proslom postu da smatram nasu diskusiju zavrsenom...
Može li da nam ukratko opišeš šta stoji na kazni, na koje su se članove zakona pozvali itd, ne moraš sliku postavljati. :thumbup:
Inače te cijenim kao odličnog i visprenog diskutanta na forumu, nema puno takvih. :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#4477 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Vec sam naveo u prijasnjim postovima detalje....
vauvau

#4478 Re: ZOBS

Post by vauvau »

Travnički Noćni Šetač wrote:Vec sam naveo u prijasnjim postovima detalje....
Malo je postalo konfuzno, ako možeš samo da navedeš član, ne moraš sliku postavljati.
vješalica

#4479 Re: ZOBS

Post by vješalica »

tempuser wrote:
vješalica wrote: ti sene smijes kretati u traci koja je rezervisana za saobraćaj za vozila iz suprotnog smjera
ima to u zakonu čak
osim tamo gdje je dozvoljeno
čak ne smiješ ni da prelazis u suprotnu traku što govori jedan član o kojem sam drvila davno ali po drugom pitanju
to su finese koje je potrebno dublje sagledati i razumjeti a ne braniti teze koje su formirane na osnovu neznanja
Ovo je ispravan pristup...
Evo primjer pjesackog prelaza;
Obiljezeni pjesacki prelaz je dio povrsine kolovoza namjenjen za prelazenje pjesaka preko kolovoza oznacen oznakama na kolovozu i odgovarajucim saobracajnim znakom.

Oznaka na kolovozu je oznaka VI-18 tzv "zebra" koja obiljezava dio povrsine, a saobracajni znak obavijesti III-6 "obiljezeni pjesacki prelaz" obavjestava vozaca da se u neposrednoj blizini nalazi pjesacki prelaz.
Medjutim ni zebra ni znak n stvaraju obavezu vozacu da propusti pjesaka, njihova funkacija je obiljezavanje i obavjestavanje. Obaveza vozaca proistice iz Clana 111. st 3.
O čemu mi drvimo zapravo?
Kontradiktoran si i uz to pogrešne članove navodiš i samim tim sebe tuširaš
Da pojednostavim,ako si naveo da i pored oznaka na kolobozu i saobraćajnih znakova ne obavezuju vozača da stane,onda je to konttadiktorno sa clanom 111 jer bi u tom slucaju vozač prolazio i preko pješaka jer ga navedene oznake ne obavezuju
Ne možeš da shvatiš poentu da je sve uvezano jedno na drugo i znakovi i obaveze koje proističu iz istih
Travnički Noćni Šetač

#4480 Re: ZOBS

vauvau wrote:
Malo je postalo konfuzno, ako možeš samo da navedeš član, ne moraš sliku postavljati.
Ima vise stvari... 236, 238 i 239 ima i nedavanje zmigavca, i prelazak preko pune i kolona i nije se uvjerio da tu radnju moze bez opasnosti i svasta jos... kad te presretac snimi dovoljna je puna linija za dokazivanje prekrsaja ne mora se vracati snimak pet kilometara nazad da se vidi ima li na cesti znak zabrane preticanja i ako ga nema da li je ukraden , uniste ili nije ni postavljen jer nije bitno.... ali to uopste nije poenta to je samo jedan glupi slucaj za koji sasvim slucajno znam...
...
poenta je da se ovdje provlaci jedna opasna teza a to je teza da ne postoji kazna za preticanje preko pune linije .... nazalost u ovoj drzavi mnogi ljudi pogine upravo radi tog prekrsaja i strasno je opasno promovisati zabludu da zakon ne tretira prelazak preko pune linije kao prekrsaj... em je netacno em je opasno i u takvoj prici ne zelim da ucestvujem a svako ko promovise takvu tezu trebalo bi sam sebe da zapita da li ce sutra biti kriv kada ga neko poslusa i zalijepi se u kamion iz suprotnog pravca pa onda tom jadniku za volanom koji je povjerovao kvazi strucnjacima tada nece trebati advokat vec grobar.... a ko god pogleda temu na forumu pod nazivom "crna hronika" bice mu dobro jasno o cemu pricam....
tempuser

#4481 Re: ZOBS

Post by tempuser »

vješalica wrote:
O čemu mi drvimo zapravo?
Kontradiktoran si i uz to pogrešne članove navodiš i samim tim sebe tuširaš
Da pojednostavim,ako si naveo da i pored oznaka na kolobozu i saobraćajnih znakova ne obavezuju vozača da stane,onda je to konttadiktorno sa clanom 111 jer bi u tom slucaju vozač prolazio i preko pješaka jer ga navedene oznake ne obavezuju
Ne možeš da shvatiš poentu da je sve uvezano jedno na drugo i znakovi i obaveze koje proističu iz istih
Uf kome sam ja nasao da objasnjavam.... :-)

Da pokusam jos jednom, mozda ipak sta prodje kroz te tvoje frustracije.
Osm sto ne postoji neobiljezeni pjesaci prelaz tako da ja ne mogu biti kontradiktoran sve i da hocu, ovdje se raspravlja o pravnoj snazi horizontalnih oznaka na kolovozu u odnosu na znakove obavjestenja i znakone izricitih naredbi, a pjeacki prelaz je idelan primjer iz kojeg se vidi razlika.
Oznaka na cesti
7. Pjesacki prelaz (zebra) obiljezava dio povrsine kolovoza koji je namjenjen prelazu pjesaka. Gdje se ovdje pominju obaveze vozaca?
Znak obavjestenja
5) Znakovi "obiljezeni pjesacki prelaz" (III-6) i obiljezeni prelaz biciklisticke staze (III-7) oznacavaju mjesto na cesti gdje se nalazi obiljezeni pjesacki prelaz, odnosno obiljezeni prelaz bic. staze. Gdje se ovdje pominju obaveze vozaca?
ZOBS
(3) Ako na obilježenom pješačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova ni znakovima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo pred takvim pješačkim prelazom da bi propustio pješake koji prelaze ili stupaju na pješački prelaz, ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da pređu preko pješačkog prelaza

Kao sto mozes da vidis obaveza vozaca proizilazi il Cl 111/3 zobsa, a ne oznake na putu ili znaka obavjestenja.
noviclan

#4482 Re: ZOBS

Post by noviclan »

A zasto idioti pjesaci stoje kod pjesackog i kad fino stanes i pojeves one iza tebe on samo mahne rukom i ceka nekoga nesto (jeve posten svijet) pored upaljenog zelenog svjetla za pjesake
nemezis

#4483 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vauvau wrote:
Ima vise stvari... 236, 238 i 239 ima i nedavanje zmigavca, i prelazak preko pune i kolona i nije se uvjerio da tu radnju moze bez opasnosti i svasta jos... kad te presretac snimi dovoljna je puna linija za dokazivanje prekrsaja ne mora se vracati snimak pet kilometara nazad da se vidi ima li na cesti znak zabrane preticanja i ako ga nema da li je ukraden , uniste ili nije ni postavljen jer nije bitno.... ali to uopste nije poenta to je samo jedan glupi slucaj za koji sasvim slucajno znam...
...
poenta je da se ovdje provlaci jedna opasna teza a to je teza da ne postoji kazna za preticanje preko pune linije .... nazalost u ovoj drzavi mnogi ljudi pogine upravo radi tog prekrsaja i strasno je opasno promovisati zabludu da zakon ne tretira prelazak preko pune linije kao prekrsaj... em je netacno em je opasno i u takvoj prici ne zelim da ucestvujem a svako ko promovise takvu tezu trebalo bi sam sebe da zapita da li ce sutra biti kriv kada ga neko poslusa i zalijepi se u kamion iz suprotnog pravca pa onda tom jadniku za volanom koji je povjerovao kvazi strucnjacima tada nece trebati advokat vec grobar.... a ko god pogleda temu na forumu pod nazivom "crna hronika" bice mu dobro jasno o cemu pricam....
Znaci, ipak nije kaznjen radi pune linije? Budi fer i navedi clanove i opis prekršaja pa ces vidjeti ds nije zbog pune linije. Ostala prica nema veze sa cinjenicama. Evo forum je javni, neka bilo ko postavi kaznu za prelazak preko pune linije.
Travnički Noćni Šetač

#4484 Re: ZOBS

nemezis wrote: Znaci, ipak nije kaznjen radi pune linije? Budi fer i navedi clanove i opis prekršaja pa ces vidjeti ds nije zbog pune linije. Ostala prica nema veze sa cinjenicama. Evo forum je javni, neka bilo ko postavi kaznu za prelazak preko pune linije.

Tebi stvarno nisu jasne tudje rijeci, ali vise ti manipulacija ne prolazi, ti uvijek prikazujes da bolje znas da daljinu ono sto ja drzim u rukama nego ja koji u to gleda, i ne mozes me pretvoriti u svog duznika koji ti je duzan neko objasnjenje a koje vec u tri navrata odbijas da bi zadovoljio svoju strast za dokazivanjem svojih stavova koji nemaju veze sa pameću...
Mozda tebi pogibije ljudi radi nepostivanja propisa nemaju veze sa cinjenicama meni imaju i tuzan si sa takvim stavom... nismo partneri za pricu, nisi dobar poznavalac saobracajnih propisa, svojim stavovima navodis druge na kršenje zakonskih propisa i ne mozemo biti na istoj strani niti zelim da te podrzavam u besmislenoj i opasnoj raspravi.... zavrsio sam sa dijalogom a tvoje nastojanje da me uvuces dalje samo pokazuje koliko si spreman gaziti druge da bi se sam sebi divio kako si lukav i pametan... zao mi je ali nisi....
ipak ti preporucujem da se postidis zbog stava koji zastupas i ponavljam svim ljudima koji ovo prate da ako te poslusaju izlazu se smrtnoj opasnosti....
Ocigledno niko tebi drag nije poginuo radi preticanja preko pune linije (hvala Bogu) drugacije bi ti pricao u toj situaciji...
Laku noc....
newklear

#4485 Re: ZOBS

Post by newklear »

nemezis wrote:Evo forum je javni, neka bilo ko postavi kaznu za prelazak preko pune linije.
Imam ja nekoliko tih primjera, ali tebi će i to biti malo, ti si izgleda neki jednoumac koji ne prihvata mišljenje koje se razlikuje od tvog, ma koliko tvoje pogrešno bilo... tako da neću da ulazim u još dublju polemiku s tobom i neću postaviti te primjere i naloga i sudske prakse po tom pitanju... ovim postom prekidam svaku dalju komunikaciju s tobom po ovom pitanju. samo bih volio da je puno manje takvih kao što si ti-koji smatraju da prelazak preko pune linije nije prekršaj pa pretiču i ubijaju nedužne ljude sa druge strane. drugim riječima, ti si prava opasnost u saobraćaju kad tvrdiš da nije prekršaj prelazak preko pune linije...
tempuser

#4486 Re: ZOBS

Post by tempuser »

newklear wrote:
nemezis wrote:Evo forum je javni, neka bilo ko postavi kaznu za prelazak preko pune linije.
Imam ja nekoliko tih primjera, ali tebi će i to biti malo, ti si izgleda neki jednoumac koji ne prihvata mišljenje koje se razlikuje od tvog, ma koliko tvoje pogrešno bilo...
Naravno da mi ne pada napamet da branim lika koji uziva u tjeranju stvari do apsurda, medjutim ako tumacis usko pravnicki mislim da kazna za "preticanje preko pune linije" ipak ne postoji, nego za "preticanje na mjestu gdje je zabranjeno preticanje", jer je puna linija srednisnja razdjelna linija horitontalna oznaka na kolovozu koja "samo" obiljezava zabranu prelaska preko te linije za krsenje koje koju ne postoji sankcija, a sama zabrana je nametnuta odnosno daje do znanja vozacima saobracajnim znakom izricitih naredbi II-32 "zabrana preticanja svih motornih vozila osim motocikala bez prikolice i bicikala na motorom" i clanovima ZOBS-a za krsenje kojih su propisane sankcije.
Sa druge strane, naravno to su za obicnog vozaca samo trivijalne pravne nijanse koje, ako su znakovi i oznake ispravno postavljeni, prakticno ne prave nikakvu razlike izmedju kolokvijalnog izraza "kazne za preticanja preko pune" i kazne preticanja gdje vazi zabrana, ali je ta nijasna dovoljna trolu da se svojim besmislenim pitanjim hrani i glumi nedostiznog pravnog lumena.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4487 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

ima li ovo kod nas?

Image
Travnički Noćni Šetač

#4488 Re: ZOBS

tempuser wrote:jer je puna linija srednisnja razdjelna linija horitontalna oznaka na kolovozu koja "samo" obiljezava zabranu prelaska preko te linije za krsenje koje koju ne postoji sankcija, a sama zabrana je nametnuta odnosno daje do znanja vozacima saobracajnim znakom izricitih naredbi II-32 "zabrana preticanja svih motornih vozila osim motocikala bez prikolice i bicikala na motorom" i clanovima ZOBS-a za krsenje kojih su propisane sankcije.
U ovom dijelu griješiš... No pošto mislim da si dobar momak , da si ovdje po ovoj temi malo zbunjen i da nisi ili sve pročitao ili sve povezao u ZOBS-u i da zaslužuješ da se razgovara sa tobom podsjetiću te da je Zakon u članu 142. stav 2. propisao da oznake na kolovozu mogu biti postavljene i samostalno i uz znakove, što znači da su važeće i samostalno bez postavljenih znakova
...
...
...
No ovo hoću da te pitam pa da sam vidiš gdje je problem odnosno zabuna:
Da je kojim slučajem tako kako ti kažeš onda mi molim te pojasni: Da li je kažnjivo ili nije kažnjivo preticati vozilo u odnosu na postavljene oznake na kolovozu kao na priloženom videu koji sam snimio jutros dok sam išao na posao.
...
Ja i tvrdim i znam da u snimljenoj situaciji NE SMIJE se preticati preko pune linije i vozači koji to urade podložni su kazni bez obzira što znak zabrane preticanja ne postoji na tom mjestu....

Pogledaj video:

Travnički Noćni Šetač

#4489 Re: ZOBS

bitanga_sa_otesa wrote:ima li ovo kod nas?

Image
Može li ovo pomoći ili si isto već probao ( veza je očigledno Pravilnik o homologaciji i Odluka o oslobađanju od homologacije) :

http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/ostalo/ ... gTag=bs-BA
bitanga_sa_otesa

#4490 Re: ZOBS

ma vise me zanima za takmicarske automobile,ali izgleda kod nas nemaju definiciju ..
Travnički Noćni Šetač

#4491 Re: ZOBS

Shvatio sam u kojem smislu pitaš.... Mislio sam da to spada pod tačkom 7. uputstva koje sam linkovao... možda da odatle kreneš, ili preko nekog auto kluba ako koji postoji aktivan...
bitanga_sa_otesa

#4492 Re: ZOBS

Travnički Noćni Šetač wrote:Shvatio sam u kojem smislu pitaš.... Mislio sam da to spada pod tačkom 7. uputstva koje sam linkovao... možda da odatle kreneš, ili preko nekog auto kluba ako koji postoji aktivan...
pod tackom 7 spadaju automobili za brdo i krug koji se ne voze u saobracaju.automobili za rally se u brzincima krecu zatvorenom stazom,ali etape od brzinca do brzinca su u regularnom saobracaju i moraju biti registrovani i teh ispravni,postovati ogranicenja i propise i nositi pripadajucu opremu.ako ih policajac zaustavi i nemaju plate kaznu :)kad dodjes s takvim automobilom na tehnicki,on nema zadnje sjediste i ima zastitni kavez,tesko da ces ga registrovati regularno...
Travnički Noćni Šetač

#4493 Re: ZOBS

Jasno... Mislim da ćeš se napatiti dok kod nas nadješ adekvatna pravila... pogledaću kod ovih svojih u tom smislu možda mi natuknu nešto.... :thumbup:
tempuser

#4494 Re: ZOBS

Post by tempuser »

U ovom dijelu griješiš... No pošto mislim da si dobar momak , da si ovdje po ovoj temi malo zbunjen i da nisi ili sve pročitao ili sve povezao u ZOBS-u i da zaslužuješ da se razgovara sa tobom podsjetiću te da je Zakon u članu 142. stav 2. propisao da oznake na kolovozu mogu biti postavljene i samostalno i uz znakove, što znači da su važeće i samostalno bez postavljenih znakova
...
...
...
Da je kojim slučajem tako kako ti kažeš onda mi molim te pojasni: Da li je kažnjivo ili nije kažnjivo preticati vozilo u odnosu na postavljene oznake na kolovozu kao na priloženom videu koji sam snimio jutros dok sam išao na posao.
...
Ja i tvrdim i znam da u snimljenoj situaciji NE SMIJE se preticati preko pune linije i vozači koji to urade podložni su kazni bez obzira što znak zabrane preticanja ne postoji na tom mjestu....
Prije svega hvala na vremenu i objasnjenu, ali mislim da si kod zakljucka da su oznake važeće i samostalno bez postavljenih znakova zaboravio jedno od osnovnih pravila ZOBS tako da oznake nikad nisu samostalne:

Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.

Upravo sam zbog toga u svom postu pored znaka zabrane preticanja pomenuo i clanove ZOBS-a, jer osim ovog clana u poglavlju 9. ZOBS-a imas naveden slucajeve kad je preticanje zabranjeno i bez znaka zabrane preticanja, pa cak i na isprekidanoj liniji.
Da ti odgovorim na pitanje, naravno da jeste kaznjivo, ali ne zbog preticanja preko pune linije, jer za to nema propisane kazne, nego zbog krsenja clana 39/1. ZOBS-a. Interesantno bi bilo pogledatli video do sljeece isprekidane linije da se vidi postoji li znak zabrane preticanja.
Ne bih da zvucim kao neki, ali ako imas kaznu za nepropisno preticanje pise clan na osnovu kojeg je izrecena kazna i sankcija i to ce rjesiti dilemu.
vješalica

#4495 Re: ZOBS

Post by vješalica »

bitanga_sa_otesa wrote:ima li ovo kod nas?

Image
Ima nešto oko oldtimera ali ovo je srbijanski,ugl ostalo nema
vješalica

#4496 Re: ZOBS

Post by vješalica »

tempuser wrote:
...
...
...
...
Prije svega hvala na vremenu i objasnjenu, ali mislim da si kod zakljucka da su oznake važeće i samostalno bez postavljenih znakova zaboravio jedno od osnovnih pravila ZOBS tako da oznake nikad nisu samostalne:

Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.

Upravo sam zbog toga u svom postu pored znaka zabrane preticanja pomenuo i clanove ZOBS-a, jer osim ovog clana u poglavlju 9. ZOBS-a imas naveden slucajeve kad je preticanje zabranjeno i bez znaka zabrane preticanja, pa cak i na isprekidanoj liniji.
Da ti odgovorim na pitanje, naravno da jeste kaznjivo, ali ne zbog preticanja preko pune linije, jer za to nema propisane kazne, nego zbog krsenja clana 39/1. ZOBS-a. Interesantno bi bilo pogledatli video do sljeece isprekidane linije da se vidi postoji li znak zabrane preticanja.
Ne bih da zvucim kao neki, ali ako imas kaznu za nepropisno preticanje pise clan na osnovu kojeg je izrecena kazna i sankcija i to ce rjesiti dilemu.
Član 39je isključivo se fokusirao na nedrzanje vozila uz desnu stranu

Bila je jednom rasprava oko udesa i videa kad je skuterista poginuo
Mnogi su tvrdili da nije bilo krivice uopće u vozaču sa kojim se sudario u makazama iako je očito bilo da se kretao suviše blizu lijevo pa je mogao i vidjeti da mu u susret dolazi skuterista koji pretice jer vozilo ispred njega se uporno sklanjalo u desno pa cak i na bankinom vozio
Prema tome sjeckanje krivina i pravaca je odlika izuzetno loših vozača koji osim što sebe dovode u opasnost,a Zakoni fizike su neumoljivi,dovode i druge
Osim navedenog 39 clana ima tu jos stvari koje govore o radnjama koje nisu dizvoljene ali pojedincima je nemoguce dokazati
vješalica

#4497 Re: ZOBS

Post by vješalica »

tempuser wrote:jer je puna linija srednisnja razdjelna linija horitontalna oznaka na kolovozu koja "samo" obiljezava zabranu prelaska preko te linije za krsenje koje koju ne postoji sankcija, a sama zabrana je nametnuta odnosno daje do znanja vozacima saobracajnim znakom izricitih naredbi II-32 "zabrana preticanja svih motornih vozila osim motocikala bez prikolice i bicikala na motorom" i clanovima ZOBS-a za krsenje kojih su propisane sankcije.
...
...
...
...

Pogledaj video:

Nije dozvoljeno preticanje znak zasigurno iz suprotbog smjera ima,a sammprelazak preko pune linije i kretanje lijevom trakom nije ni u mahnitoj masti dozvoljeno
Postoji mogucnost da iz smjera kojim se kreces znak je uklonjen,vjeruj slucajeva milion ima
Travnički Noćni Šetač

#4498 Re: ZOBS

tempuser wrote: Prije svega hvala na vremenu i objasnjenu, ali mislim da si kod zakljucka da su oznake važeće i samostalno bez postavljenih znakova zaboravio jedno od osnovnih pravila ZOBS tako da oznake nikad nisu samostalne:
Član 39.
Pogrešno si shvatio... Ja cijelo vrijeme ne dajem svoj lični stav te i sada nisam ja ništa zaključivao već pročitao šta zakon propisuje ... naprotiv tvoj zaključak ("tako da oznake nikad nisu samostalne") je suprotan odredbi člana 142 stav 2. ZOBS-a , koji ti predlažem da pročitaš i da shvatiš...

Član 39. vrijedi i kod isprekidane linije na kolovozu, kao i na kolovozu kada nema oznaka na kolovozu i odnosi se na generalnu obavezu vožnje desnom stranom, a taj član nijednim slovom ne reguliše preticanje, što možeš otkriti i u definiciji preticanja i u odjeljku zakona pod podnaslovom: Preticanje
...
tempuser wrote: Da ti odgovorim na pitanje, naravno da jeste kaznjivo, ali ne zbog preticanja preko pune linije, jer za to nema propisane kazne, nego zbog krsenja clana 39/1. ZOBS-a. Interesantno bi bilo pogledatli video do sljedece isprekidane linije da se vidi postoji li znak zabrane preticanja.
Žao mi je što tako misliš vjerovao sam da više poznaješ pravila...
...
Info koji tražiš je: ne ... sve do pojave isprekidane linije na snimku nema znaka zabrane preticanja , što se možeš uvjeriti vožnjom od semafora na Kalubunaru u Travniku do skretanja za Kraljevice...
...
Generalno mi je što tako misliš no zadržaću se na tome da griješiš, bez ponovnog ulaska u dublju diskusiju...
...
upravo si prešao na stranu koja propagira opasnu vožnju kao nekažnjivu, i mislim da moraš i ti dobro razmisliti o stavu koji zastupaš, ali zarad sigurnosti i prevencije u spašavanju života ljudi koji te namjeravaju poslušati moram sasvim jasno upozoriti sve da tvoji stavovi nisu zasnovani na Zakonu već na pogrešnom i ličnom shvatanju i tumačenju istog... nemoj se ljutiti ali tvoji komentari o saobraćaju nakon ovoga za mene neće imati nikakvu težinu niti bitnost jer ovo je preozbiljno pogrešan stav ...
...
No podsjećam sve ostale koji namjerno ili slučajno čitaju ovu temu da ne vjeruju u "nekažnjivost" tako opasnog prekršaja kao što je preticanje preko pune linije...
xamp

#4499 Re: ZOBS

Post by xamp »

Tek sam naletio na ovu temu pa ne mogu skroz citat, ali da li ovo upravo imamo forumasa koji tvrdi da je ok preticati preko pune linije ako ne postoji znak??
Travnički Noćni Šetač

#4500 Re: ZOBS

vješalica wrote:
Nije dozvoljeno preticanje znak zasigurno iz suprotbog smjera ima,a sammprelazak preko pune linije i kretanje lijevom trakom nije ni u mahnitoj masti dozvoljeno
Postoji mogucnost da iz smjera kojim se kreces znak je uklonjen,vjeruj slucajeva milion ima
Ravnopravne mogućnosti su da je znak ukraden, da je udaren automobilom i oštećen, da ga je udario grom ili odnio tornado a isto tako i da nije nikada postavljen što ne mijenja saobraćajnu situaciju u kojoj je ZABRANJENO preticanje...
no i u ovakvoj situaciji kakva jeste, preticanje naravno da nije dozvoljeno i naravno da je kažnjivo po članu 238. stav 36 koji pored kršenja značenja saobraćajnih znakova predviđa sankciju i za kršenje kompletnog člana 130. stav 4 ZOBS-a
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 22/11/2018 15:18, edited 1 time in total.
Post Reply