ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
newklear

#4126 Re: ZOBS

Post by newklear »

Ne može pravnom licu biti kazna 40 KM, to je kazna za vozača... Svakako upiši br naloga na uplatnici
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4127 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

Mišo_Kovač wrote:Imam jedno glupo pitanje:
Naime, kazna za parkiranje je u pitanju, sluzbeno vozilo registrirano na firmu, dok ja imam punomoc za upravljanje vozilom - Na uplatnici pri placanju pišem koje podatke, svoje ili od firme koja stoji u saobracajnoj? Meni je logicno da pisem što stoji u saobracajnoj, al drot mi reče da stavim svoje ime i maticni :P
Ima li to, na koncu, ikakve veze, jer na uplatnici postoji i ID kazne, ona ce biti placena svakako, valjda? I am confused :P
Nema kazne za firmu, uplati na svoje ime i cuvaj uplatnicu
Optimist

#4128 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Kao sto rece forumas iznad, popuni uplatnicu na svoje ime i uplati.
Znam samo za jedan slucaj u mojoj firmi gdje je kolega parkirao na zelenu povrsinu i kasnije dosla kazna na firmu nesto puno, ne sjecam se koliko. Vjerovatno je vidio natpis na vratima i opleo.
newklear

#4129 Re: ZOBS

Post by newklear »

Optimist wrote:Kao sto rece forumas iznad, popuni uplatnicu na svoje ime i uplati.
Znam samo za jedan slucaj u mojoj firmi gdje je kolega parkirao na zelenu povrsinu i kasnije dosla kazna na firmu nesto puno, ne sjecam se koliko. Vjerovatno je vidio natpis na vratima i opleo.
Ako policajac utvrdi da je vozilom pravnog lica počinjen prekršaj, ne smije izdavati prekršajni nalog koji će glasiti na pravno lice, nego mora poslati Obavijest pravnom licu od kojeg će tražiti da dostavi podatke o licu koje je kritične prilike upravljalo vozilom i počinilo prekršaj. Ako pravno lice te podatke ne dostavi, onda se pravnom licu izdaje prekršajni nalog zbog prekršaja iz člana 172. ZOBS-a

Code: Select all

Član 234. stav (1) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:
 16a) ne podnese podatke o identitetu lica kojem je dao vozilo na upravljanje;

BadBoy

#4130 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

preludezalude wrote:
tempuser wrote:
preludezalude wrote: Svasta ti ovdje nabroja a nista konkretno ne rece. Gdje to pise da je auto futrola za bejzbol palicu? Opet tumacis proizvoljno zakone. Kome god policija oduzme bejzbol palicu iz auta, pogotovo iz gepeka, tu je policija prekoracila ovlasti. Ako je palica bila na sjedistu, tu je vec diskutabilno i moglo bi se mozda opravdati oduzimanje.Meni da policija pokusa oduzeti nesto tako iz gepeka, ja nebih dao. Samo zatvorim gepek i kazem radi sta mislis da treba.
Napisah ti vrlo konkretno. Palicu vozis u autu, auto vozis po javom mjestu, da dodjes u situaciju da je upotrijebis, gdje ces je upotrijebiti, unutar auta ili van auta? Ako je upotrijebis van auta gdje si je onda upotrijebio i sta je auto prakticno bio? Upotrijebio si je na javnom mjestu, a auto je bilo sredstvo da je doneses na javno mjesto.
Palicu mogu upotrijebiti samo kao sportski rekvizit sto je i osnovna namjena palice. Uostalom vozim je u gepeku samo da mi balansira ili da podupire peta vrata kad ih otvorim. Ako ti tako karakterises bejzbol palicu, onda se istom logikom i noz u autu moze okarakterisati kao alat za skidanje izolacije ili rezanje gumenih crijeva. Gepek auta sigurno nije javno mjesto. Nemoj izmisljati zakone i pravilnike. Procitaj ih malo.
Ispravno. Ne mogu ti oduzeti baseball palicu jer nemaju osnova za to. Ako to urade u pitanju je prekoračenje ovlasti. Kraj priče. Ako su baš šupci, a ti bio svadljiv, mogu ti natakariti prekršaj ometanje javnog reda i mira kroz ometanje službenih lica u vršenju zakonitih ovlasti.
noviclan

#4131 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Dzontra_Volta

#4132 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

noviclan wrote: https://www.klix.ba/vijesti/bih/obraza ... 180521017

Ha ha da bude vise odbij0nica
Kod nas se ljudi još boje popunjavanja Evropskog obrasca, jer misle da će im osiguranje praviti probleme prilikom naplate štete.
U TK ako pozoveš policiju da vrši uviđaj ako je manja šteta u pitanju, plaćaš naknadu za obavljanje uviđaja. Zato ljudi tamo češće koriste Evropski izvještaj o nezgodi.
azdralovic

#4133 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Dzontra_Volta wrote:

Kod nas se ljudi još boje popunjavanja Evropskog obrasca, jer misle da će im osiguranje praviti probleme prilikom naplate štete.
U TK ako pozoveš policiju da vrši uviđaj ako je manja šteta u pitanju, plaćaš naknadu za obavljanje uviđaja. Zato ljudi tamo češće koriste Evropski izvještaj o nezgodi.
Ne boje se nego te onda osiguranje kasnije pegla, de ispuni izjavu, de ovo de ono... jednom sam ga popunio i nikada vise :run:
Dzontra_Volta

#4134 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

azdralovic wrote:
Dzontra_Volta wrote:

Ne boje se nego te onda osiguranje kasnije pegla, de ispuni izjavu, de ovo de ono... jednom sam ga popunio i nikada vise :run:
Osiguranje te može "peglati" samo sa onim što je propisano zakonom, sve ostalo nisi dužan da uradiš.
Treba se u toj situaciji postaviti da si ti "glavni" kao oštećena strana, a ne oni.
Ništa mi više ne ide na živce nego kad zapnem u nekoj gužvi u gradu, da bi na kraju skontao da su se dva auta tek dotakla, ali blokirali saobraćaj dok dodje policija da izvrši uviđaj.
vješalica

#4135 Re: ZOBS

Post by vješalica »

Zato im treba odma uplatnice uruciti od 500maruna pa nek blokiraju grad
A osiguranjima isto zavrnut bezobrazluke
drug_profi

#4136 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ima li neka vladina agencija koja konrolise rad osiguranja, kojoj se mozes zaliti da te neko bezrazlozno pegla?
Znam da imaju ove komercijalne agencije koje utjeruju odstete uz provizuju nakon naplate, sto je dobro jer ti nemas trosak, ali imas i umanjenu sumu.
Bakir1

#4137 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Nados.ba
Asli ti je Central dosao do broja :lol:
drug_profi

#4138 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Nados.ba
Asli ti je Central dosao do broja :lol:
A nije to. Odjebem ja to ukratko.
Nego ovo oko zatezanja sa isplatom odstete iako uradis sve po uputstvu iz Europskog izvjesca. Kome se zaliti prije nego odes utjerivacima.
Bakir1

#4139 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ima agencija moram naci kako se zove...
Inace nados je prva adresa.
Usput taj obrazac je jako nesigurna varijanta posebno sto se prevara po istom desava more pa se kroz iglene usi gleda svaka steta po njemu.
Kad nisi kriv zovi policiju nista obrazac.
drug_profi

#4140 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ma ok, ali kad si kriv, a steta mozda 3-4 stoje, da se ne pravi drama. Nek ide od osiguranja, a ja otkupim stetu za 2 stoje.
A ne bih da se nadjem u nezgodnoj situaciji da me neko proganja. Dobro je znati put.
Bakir1

#4141 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Posto znam koliko je sranje sa europskim radije platim 50 100 KM izlazak policije nego se peglam sa advokatima osiguranja i svim tim cirkusom sto ide uz to.
Dobar je europski izvjestaj da smeta po kaseti :mrgreen:
zbrgbl

#4142 Re: ZOBS

Post by zbrgbl »

Pozdrav, nisam nasao ni jednu temu gdje bih postavio par pitanja te sam odlucio ovde, pa ako sam pogrijesio neka admin premjesti. Zanima me, da li saobracajne kazne zastarjevaju nakon 5 godina? I jos jedno pitanje, sinoc me je policija zaustavila kod zeljeznicke stanice, znaci ima skretanje za parking, i moze se produziti pravo, takoreci okruziti oko parkinga, tu staju gradski autobusi, i ima znak zabrane saobracaja sem za autobuse. Ja naravno nisam uocio znak, a klosari su stajali na parkingu, cekali da dodje voz, stali na izlaz sa parkinga i redom zaustavljali :roll: Prije mene prodje taxi vozilo, stade na 5 sekundi i pustise ga, a prosao je tuda kuda sam i ja, i ja ih pitam zbog cega taksisti ne pisete, a meni pisete kaznu, oni cute samo, i tu puknem, krenem se prepirati i reci im da nema smisla uopste da tu stoje i zaustavljaju vozila, jer niti imaju obezbjedjeno mjesto za zaustavljanje, niti su saobracajna policija. I na kraju svega lik mi uze podatke, kaze stici ce ti kazna na kucnu adresu, ja kazem hocu odmah da pises, da ja mogu potpisati da sam saglasan, kaze potpisaces kad dodje kuci, reko ti mozes napisati sta god zelis da sam napravio, zato hocu odmah. i nista, dolazi drugi i ladno kaze pisi na adrese, nemamo vremena sad da pisemo naloge :-) U svemu ovome me zanima, da li oni imaju pravo da uzimaju podatke i da salju kaznu na kucnu adresu, jer po nekoj logici, on sad moze napisati i da sam prosao kroz crveno ili bilo sta, cime ja mogu dokazati da nisam?
zbrgbl

#4143 Re: ZOBS

Post by zbrgbl »

zbrgbl wrote:Pozdrav, nisam nasao ni jednu temu gdje bih postavio par pitanja te sam odlucio ovde, pa ako sam pogrijesio neka admin premjesti. Zanima me, da li saobracajne kazne zastarjevaju nakon 5 godina? I jos jedno pitanje, sinoc me je policija zaustavila kod zeljeznicke stanice, znaci ima skretanje za parking, i moze se produziti pravo, takoreci okruziti oko parkinga, tu staju gradski autobusi, i ima znak zabrane saobracaja sem za autobuse. Ja naravno nisam uocio znak, a klosari su stajali na parkingu, cekali da dodje voz, stali na izlaz sa parkinga i redom zaustavljali :roll: Prije mene prodje taxi vozilo, stade na 5 sekundi i pustise ga, a prosao je tuda kuda sam i ja, i ja ih pitam zbog cega taksisti ne pisete, a meni pisete kaznu, oni cute samo, i tu puknem, krenem se prepirati i reci im da nema smisla uopste da tu stoje i zaustavljaju vozila, jer niti imaju obezbjedjeno mjesto za zaustavljanje, niti su saobracajna policija. I na kraju svega lik mi uze podatke, kaze stici ce ti kazna na kucnu adresu, ja kazem hocu odmah da pises, da ja mogu potpisati da sam saglasan, kaze potpisaces kad dodje kuci, reko ti mozes napisati sta god zelis da sam napravio, zato hocu odmah. i nista, dolazi drugi i ladno kaze pisi na adrese, nemamo vremena sad da pisemo naloge :-) U svemu ovome me zanima, da li oni imaju pravo da uzimaju podatke i da salju kaznu na kucnu adresu, jer po nekoj logici, on sad moze napisati i da sam prosao kroz crveno ili bilo sta, cime ja mogu dokazati da nisam?
Image
zbrgbl

#4144 Re: ZOBS

Post by zbrgbl »

zbrgbl wrote:
zbrgbl wrote:Pozdrav, nisam nasao ni jednu temu gdje bih postavio par pitanja te sam odlucio ovde, pa ako sam pogrijesio neka admin premjesti. Zanima me, da li saobracajne kazne zastarjevaju nakon 5 godina? I jos jedno pitanje, sinoc me je policija zaustavila kod zeljeznicke stanice, znaci ima skretanje za parking, i moze se produziti pravo, takoreci okruziti oko parkinga, tu staju gradski autobusi, i ima znak zabrane saobracaja sem za autobuse. Ja naravno nisam uocio znak, a klosari su stajali na parkingu, cekali da dodje voz, stali na izlaz sa parkinga i redom zaustavljali :roll: Prije mene prodje taxi vozilo, stade na 5 sekundi i pustise ga, a prosao je tuda kuda sam i ja, i ja ih pitam zbog cega taksisti ne pisete, a meni pisete kaznu, oni cute samo, i tu puknem, krenem se prepirati i reci im da nema smisla uopste da tu stoje i zaustavljaju vozila, jer niti imaju obezbjedjeno mjesto za zaustavljanje, niti su saobracajna policija. I na kraju svega lik mi uze podatke, kaze stici ce ti kazna na kucnu adresu, ja kazem hocu odmah da pises, da ja mogu potpisati da sam saglasan, kaze potpisaces kad dodje kuci, reko ti mozes napisati sta god zelis da sam napravio, zato hocu odmah. i nista, dolazi drugi i ladno kaze pisi na adrese, nemamo vremena sad da pisemo naloge :-) U svemu ovome me zanima, da li oni imaju pravo da uzimaju podatke i da salju kaznu na kucnu adresu, jer po nekoj logici, on sad moze napisati i da sam prosao kroz crveno ili bilo sta, cime ja mogu dokazati da nisam?
https://imgur.com/a/22aQ97V
zbrgbl

#4145 Re: ZOBS

Post by zbrgbl »

Pozdrav, nisam nasao ni jednu temu gdje bih postavio par pitanja te sam odlucio ovde, pa ako sam pogrijesio neka admin premjesti. Zanima me, da li saobracajne kazne zastarjevaju nakon 5 godina? I jos jedno pitanje, sinoc me je policija zaustavila kod zeljeznicke stanice, znaci ima skretanje za parking, i moze se produziti pravo, takoreci okruziti oko parkinga, tu staju gradski autobusi, i ima znak zabrane saobracaja sem za autobuse. Ja naravno nisam uocio znak, a klosari su stajali na parkingu, cekali da dodje voz, stali na izlaz sa parkinga i redom zaustavljali :roll: Prije mene prodje taxi vozilo, stade na 5 sekundi i pustise ga, a prosao je tuda kuda sam i ja, i ja ih pitam zbog cega taksisti ne pisete, a meni pisete kaznu, oni cute samo, i tu puknem, krenem se prepirati i reci im da nema smisla uopste da tu stoje i zaustavljaju vozila, jer niti imaju obezbjedjeno mjesto za zaustavljanje, niti su saobracajna policija. I na kraju svega lik mi uze podatke, kaze stici ce ti kazna na kucnu adresu, ja kazem hocu odmah da pises, da ja mogu potpisati da sam saglasan, kaze potpisaces kad dodje kuci, reko ti mozes napisati sta god zelis da sam napravio, zato hocu odmah. i nista, dolazi drugi i ladno kaze pisi na adrese, nemamo vremena sad da pisemo naloge :-) U svemu ovome me zanima, da li oni imaju pravo da uzimaju podatke i da salju kaznu na kucnu adresu, jer po nekoj logici, on sad moze napisati i da sam prosao kroz crveno ili bilo sta, cime ja mogu dokazati da nisam?
https://imgur.com/a/22aQ97V
Ova crvena linija, tu je skretanje za parking gdsje sam i ja morao skrenuti, crni krug je znak zabrane saobracaja sem za autobuse, a ovo slovo P je mjesto gdje su oni stajali. Ja sam stajao 10 minuta tu cekajuci djevojku,oni su bili na parkingu i kada su vidjeli da je stigao voz, stadose na izlaz i redom zaustavljaju, klosarcine raspale.
P.S. greskom sam klikao na quote, pa molim admine da obrisu duple postove.
vješalica

#4146 Re: ZOBS

Post by vješalica »

Cuj saobracajna policija hahhaa
Jaro dohavizaj se,svako ko duzi naloge imao carsaf ili ne moze da pise
Nezzz sto se raspravljate uopce

Drugo mogao je napisati nalog i da se dogovoriteputem poste da posalje
Uostalom ako ti uopce i dodje kazna vidjeces sta je opis prekrsaja plati 50% i vozdra
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4147 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

najbitnije je da si cekao djevojku,to ce ti biti olaksavajuca okolnost na sudu :lol: :lol:
noviclan

#4148 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Samo na sud i lagano
noviclan

#4149 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Bakir1 wrote:Posto znam koliko je sranje sa europskim radije platim 50 100 KM izlazak policije nego se peglam sa advokatima osiguranja i svim tim cirkusom sto ide uz to.
Hoces reci da plati onaj ko je skrivio saobracajnu nesrecu
Dzontra_Volta

#4150 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

noviclan wrote:
Bakir1 wrote:Posto znam koliko je sranje sa europskim radije platim 50 100 KM izlazak policije nego se peglam sa advokatima osiguranja i svim tim cirkusom sto ide uz to.
Hoces reci da plati onaj ko je skrivio saobracajnu nesrecu
Ne, plati onaj ko zahtijeva da policija dođe.
Ako si kriv za saobraćajnu nezgodu sa manjom materijalnom štetom, predložiš oštećenom da popunite evropski obrazac i svak na svoju stranu.
Ako on kao oštećeni ne želi to, onda on zove policiju i plati troškove uviđaja, dok onajti koji si kriv za nezgodu plaćaš kaznu za saobraćajni prekršaj i štetu - putem osiguranja.
Post Reply