ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#3601 Re: ZOBS

Post by supercali »

nemezis wrote:
supercali wrote:Ukupna masa moze biti i auto plus teret u njemu i ukupna masa prikljucnog
U zakonu pise "ukupna dopustena masa vucnog i priključnog vozila". Mislio sam da su to svi vec pročitali pa ne citiram uvijek od slova do slova.
Pa sudeci po piscima zakona moze se i ovako tumaciti jer vidimo da ne stima nesto kad pogledamo i druge clanove i sve ukupno sto se pisalo ovdje
nemezis

#3602 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:Zato sto se rijec "ukupna" ne odnosi na zbor masa dva vozila nego na jedno vozilo tj zbir mase vozila i mase kojom je to vozilo optereceno (teret i putnici).
Ne, pise ukupna dozvoljena masa a pojam "ukupna dozvoljena masa" je definisan u Zakonu.
tempuser wrote: Tako imas velicine:
Ukupna masa vozila - je masa vozila i masa kojom je vozilo opterećeno (lica i teret).
Najveća dozvoljena ukupna masa vozila – odnosno skupa vozila - je najveća masa opterećenog vozila, odnosno skupa vozila, koju je nadležni državni organ propisao kao najveću dozvoljenu.
Moze citat definicije pojma "najveca ukupna dozvoljena masa vozila - odnosno skupa vozila" iz zakona? Ne postoji "najveca dozvoljena ukupna masa" nego "najveca dozvoljena masa".
tempuser wrote: Zasto zakon definise BE kao "ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg", pro cemu razdvaja vucno od prikljucnog vozila, a ne "ukupna dozvoljena/dopuštena masa skupa vozila nije veća od 3.500 kg" ako time ne smatra da se dvije ukupne mase sabiraju???
Ne postoji "ukupna dozvoljena masa" kao pojam nego ovdje ima značenje ukupna "dozvoljena masa" vucnog i prikljucnog vozila, odnosno (dozvoljena masa vucnog) + (dozvoljena masa prikljucnog). Nije napisano "ukupna najveca dozvoljena masa...nije veca..." jer cudno zvuči a značenje je isto. "ukupna dozvoljena masa" je normalnije od "ukupna najveca dozvoljena masa".
nemezis

#3603 Re: ZOBS

Post by nemezis »

supercali wrote:
nemezis wrote:
supercali wrote:Ukupna masa moze biti i auto plus teret u njemu i ukupna masa prikljucnog
U zakonu pise "ukupna dopustena masa vucnog i priključnog vozila". Mislio sam da su to svi vec pročitali pa ne citiram uvijek od slova do slova.
Pa sudeci po piscima zakona moze se i ovako tumaciti jer vidimo da ne stima nesto kad pogledamo i druge clanove i sve ukupno sto se pisalo ovdje
Hoces da kazes da se po tebi rečenica "ukupna masa x i y ne moze biti veca od z" moze protumačiti kao "masa x ne moze biti veca od z i masa y ne moze biti veca od z"? Mislim da je ovdje jasno sta znaci "ukupna masa".
drug_profi

#3604 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Siguran sam da je krace trajala javna rasprava oko ovog zakona, nego ovo ovdje....
nemezis

#3605 Re: ZOBS

Post by nemezis »

drugi profil wrote:Siguran sam da je krace trajala javna rasprava oko ovog zakona, nego ovo ovdje....
Zato je i ispao ovakav kakav je. Ne moze covjek kako treba dva auta prevoziti na prikolici. :)
tempuser

#3606 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: Ne postoji "ukupna dozvoljena masa" kao pojam nego ovdje ima značenje ukupna "dozvoljena masa" vucnog i prikljucnog vozila, odnosno (dozvoljena masa vucnog) + (dozvoljena masa prikljucnog). Nije napisano "ukupna najveca dozvoljena masa...nije veca..." jer cudno zvuči a značenje je isto. "ukupna dozvoljena masa" je normalnije od "ukupna najveca dozvoljena masa".
Sad ti po svojoj zelji premjestas navodnike i odredjujes kakvo gdje ima znacenje, a izraz "ukupna" postoji... Ja sam pisao o "ukupnoj masi", a i sam dokument koji to regulise se zove PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI.... Sta odredjuje plicija kad vaga vozilo, ako najveca "maksimalna dozvoljena masa" i "masa" odredjeni deklaracijom proizvdjaca i upisana u dokumente o vozilu? Tvoje tumacenje nije tacno tj nije primjenjivo, a evo zasto:

Za moj auto u potvrdi o reg. Maksimalna tehnicki dopustena masa F1 -0, a Masa vozila G-1456 kg. Na sta se odnosi podatak F1, a na sta G? Da li moj auto moue biti vucno vozilo iz BE? Moze

Image

Zakon koristi izraz "dozvoljena masa" samo za teretna vozila tj gdje je deklarisana nosivost, za putnivko vozilo M1 nema definisane dozvoljene mase. Kako onda odrediti ukupnu "dozvoljenu masu" vucnog i prikljucnog vozila, odnosno (dozvoljenu masu vucnog) + (dozvoljenu masu prikljucnog), kako ti tumacis znacenja, u sklopu BE gdje je vucno vozilo M1 putnicko vozilo koje nema definisanu dozvoljenu masu????? Nikako. Tvoje tumacenje je primjenjivo samo ako je vucno vozilo N1, ali za M1 nije. Apsurdno, ali moj Kangoo dok je bio N1 imao je nosivost 550 kg i najvecu dozvoljenu masu mislim 1665 kg i nisam ga smio tovariti preko toga, a kad je prebacen na M1 ima samo masu 1155 kg i mogu da ga tovarim koliko hocu sve dok ne vadim sjedala.
Dalje, pogledaj definiciju BE:

3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.

Kao sto vidis zakon pravi razliku izmedju pojmova "prikljucno vozilo" i "prikolica", tako u definiciji BE imamo dva tipa, prvi "skupovi B + prikljucno vozilo" i drugi "B + prikolica" gdje je za "skupove B + prikljucno vozilo" najveca dozvoljena masa za prikljucno vozilo 750kg, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg dok za "B + prikolica" daje samo da prikolica moze biti teza od 750 kg ali ne moze biti teza od mase vučnog vozila bez tereta. Za "B + prikolica" se nigdje ne daje ukupna dozvoljena masa i sto znaci 7t bez tereta na vucnom autu. Sta je prikolica iz ovog clana, obicna teretna prikolica O2? Takodjer, odjednom se pojavljuje "masa vucnog vozila bez tereta", sto nas vraca na pocetak i pojam "ukupna".

Zakon je ionako j... lud zbunjenog... S koje god strane mislis da si ga uhvatio, s druge strane se ne uklapa nesto...
BTW nadjoh i ovu slicicu na stranici neke autoskole.

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3607 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
nemezis wrote: Ne postoji "ukupna dozvoljena masa" kao pojam nego ovdje ima značenje ukupna "dozvoljena masa" vucnog i prikljucnog vozila, odnosno (dozvoljena masa vucnog) + (dozvoljena masa prikljucnog). Nije napisano "ukupna najveca dozvoljena masa...nije veca..." jer cudno zvuči a značenje je isto. "ukupna dozvoljena masa" je normalnije od "ukupna najveca dozvoljena masa".
Sad ti po svojoj zelji premjestas navodnike i odredjujes kakvo gdje ima znacenje, a izraz "ukupna" postoji... Ja sam pisao o "ukupnoj masi", a i sam dokument koji to regulise se zove PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI.... Sta odredjuje plicija kad vaga vozilo, ako najveca "maksimalna dozvoljena masa" i "masa" odredjeni deklaracijom proizvdjaca i upisana u dokumente o vozilu? Tvoje tumacenje nije tacno tj nije primjenjivo, a evo zasto:

Za moj auto u potvrdi o reg. Maksimalna tehnicki dopustena masa F1 -0, a Masa vozila G-1456 kg. Na sta se odnosi podatak F1, a na sta G? Da li moj auto moue biti vucno vozilo iz BE? Moze

Image

Zakon koristi izraz "dozvoljena masa" samo za teretna vozila tj gdje je deklarisana nosivost, za putnivko vozilo M1 nema definisane dozvoljene mase. Kako onda odrediti ukupnu "dozvoljenu masu" vucnog i prikljucnog vozila, odnosno (dozvoljenu masu vucnog) + (dozvoljenu masu prikljucnog), kako ti tumacis znacenja, u sklopu BE gdje je vucno vozilo M1 putnicko vozilo koje nema definisanu dozvoljenu masu????? Nikako. Tvoje tumacenje je primjenjivo samo ako je vucno vozilo N1, ali za M1 nije. Apsurdno, ali moj Kangoo dok je bio N1 imao je nosivost 550 kg i najvecu dozvoljenu masu mislim 1665 kg i nisam ga smio tovariti preko toga, a kad je prebacen na M1 ima samo masu 1155 kg i mogu da ga tovarim koliko hocu sve dok ne vadim sjedala.
Dalje, pogledaj definiciju BE:

3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.

Kao sto vidis zakon pravi razliku izmedju pojmova "prikljucno vozilo" i "prikolica", tako u definiciji BE imamo dva tipa, prvi "skupovi B + prikljucno vozilo" i drugi "B + prikolica" gdje je za "skupove B + prikljucno vozilo" najveca dozvoljena masa za prikljucno vozilo 750kg, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg dok za "B + prikolica" daje samo da prikolica moze biti teza od 750 kg ali ne moze biti teza od mase vučnog vozila bez tereta. Za "B + prikolica" se nigdje ne daje ukupna dozvoljena masa i sto znaci 7t bez tereta na vucnom autu. Sta je prikolica iz ovog clana, obicna teretna prikolica O2? Takodjer, odjednom se pojavljuje "masa vucnog vozila bez tereta", sto nas vraca na pocetak i pojam "ukupna".

Zakon je ionako j... lud zbunjenog... S koje god strane mislis da si ga uhvatio, s druge strane se ne uklapa nesto...

Image
Barem meni je ova slika riješila dilemu.
Ako sa B smiješ voziti auto do 3.5t,a sa BE prikolicu tezu od 750kg (koja naravno ne smije biti teža od vozila koje nju vuče,a teoretski može biti 3.5t) znači da sa BE smiješ voziti skup ukupne mase od 7t ( 3.5t svaki)
nemezis

#3608 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:Sad ti po svojoj zelji premjestas navodnike i odredjujes kakvo gdje ima znacenje, a izraz "ukupna" postoji... Ja sam pisao o "ukupnoj masi", a i sam dokument koji to regulise se zove PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI....
Ovdje pricamo o ZOBS-u. Molim te samo potvrdi, je li ti smatras da recenica "ukupna masa x i y ne smije biti veca od z" znaci da se granica odnosi pojedinacno na x i y?
tempuser wrote: Sta odredjuje plicija kad vaga vozilo, ako najveca "maksimalna dozvoljena masa" i "masa" odredjeni deklaracijom proizvdjaca i upisana u dokumente o vozilu? Tvoje tumacenje nije tacno tj nije primjenjivo, a evo zasto:

Image

Evo jos malo edukacije (posto ne volis da citas) :
24) masa vozila je masa praznog vozila s punim rezervoarom/spremnikom goriva i priborom i opremom predviđenim za vozilo;
31) najveća dozvoljena masa je masa vozila zajedno s njegovom nosivošću;
34) nosivost je dozvoljena masa do koje se vozilo smije opteretiti prema deklaraciji proizvođača vozila;

Je li i dalje tvrdis da putnicko motorno vozilo nema definisanu najvecu dozvoljenu masu?
tempuser wrote: Dalje, pogledaj definiciju BE:

Kao sto vidis zakon pravi razliku izmedju pojmova "prikljucno vozilo" i "prikolica", tako u definiciji BE imamo dva tipa, prvi "skupovi B + prikljucno vozilo" i drugi "B + prikolica" gdje je za "skupove B + prikljucno vozilo" najveca dozvoljena masa za prikljucno vozilo 750kg, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg dok za "B + prikolica" daje samo da prikolica moze biti teza od 750 kg ali ne moze biti teza od mase vučnog vozila bez tereta. Za "B + prikolica" se nigdje ne daje ukupna dozvoljena masa i sto znaci 7t bez tereta na vucnom autu. Sta je prikolica iz ovog clana, obicna teretna prikolica O2?
Ti ocito ne citas propise. Taj član glasi ovako:

"(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg."

Bas me zanima kako ces sada nastaviti argumentaciju obzirom da clan (koji nisi detaljno pricitao) ne pominje" B + prikolica" odnosno ne pravi razliku izmedju pojmova "prikljucno vozilo" i "prikolica"?
tempuser wrote: Takodjer, odjednom se pojavljuje "masa vucnog vozila bez tereta", sto nas vraca na pocetak i pojam "ukupna".
Hoces da kazes da je tebi nejasan pojam "masa vučnog vozila bez tereta"?
tempuser wrote: Zakon je ionako j... lud zbunjenog... S koje god strane mislis da si ga uhvatio, s druge strane se ne uklapa nesto...

Image
A ilustracija bi trebalo da bude nesto sto bi trebalo da pobije Zakon? Ozbiljno?!
nemezis

#3609 Re: ZOBS

Post by nemezis »

mali_milojica wrote:Barem meni je ova slika riješila dilemu.
Ako sa B smiješ voziti auto do 3.5t,a sa BE prikolicu tezu od 750kg (koja naravno ne smije biti teža od vozila koje nju vuče,a teoretski može biti 3.5t) znači da sa BE smiješ voziti skup ukupne mase od 7t ( 3.5t svaki)
Mozda je riješila tebi ali to nije tacno. Odredba ZOBS-a (koji je mjerodavan, za razliku od neke slicice) jasno kaze da ukupna masa vucnog i priključnog vozila ne moze biti veca od 3500 kg.
tempuser

#3610 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote:
tempuser wrote:Sad ti po svojoj zelji premjestas navodnike i odredjujes kakvo gdje ima znacenje, a izraz "ukupna" postoji... Ja sam pisao o "ukupnoj masi", a i sam dokument koji to regulise se zove PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI....
Ovdje pricamo o ZOBS-u. Molim te samo potvrdi, je li ti smatras da recenica "ukupna masa x i y ne smije biti veca od z" znaci da se granica odnosi pojedinacno na x i y?
tempuser wrote: Sta odredjuje plicija kad vaga vozilo, ako najveca "maksimalna dozvoljena masa" i "masa" odredjeni deklaracijom proizvdjaca i upisana u dokumente o vozilu? Tvoje tumacenje nije tacno tj nije primjenjivo, a evo zasto:

Evo jos malo edukacije (posto ne volis da citas) :
24) masa vozila je masa praznog vozila s punim rezervoarom/spremnikom goriva i priborom i opremom predviđenim za vozilo;
34) nosivost je dozvoljena masa do koje se vozilo smije opteretiti prema deklaraciji proizvođača vozila;

Je li i dalje tvrdis da putnicko motorno vozilo nema definisanu najvecu dozvoljenu masu?
tempuser wrote: Dalje, pogledaj definiciju BE:

Ti ocito ne citas propise. Taj član glasi ovako:

"(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg."

Bas me zanima kako ces sada nastaviti argumentaciju obzirom da clan (koji nisi detaljno pricitao) ne pominje" B + prikolica" odnosno ne pravi razliku izmedju pojmova "prikljucno vozilo" i "prikolica"?

Hoces da kazes da je tebi nejasan pojam "masa vučnog vozila bez tereta"?
tempuser wrote:
A ilustracija bi trebalo da bude nesto sto bi trebalo da pobije Zakon? Ozbiljno?!
Ajmo redom:

Zasto samo o ZOPBS-u? Ova materija je regulisanam i ostalim aktima, kao upravo pomenuti Pravilnik objavljen na stranici MUP-a KS. Nadam se da ima sve neophodne elemente da ga forumski pravi ekspert prizna kao zvanican.
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... dimenz.pdf

Ja sam je lijepo pitao sta u mojoj saobr. dozvoli oznacava rubrika F1 koja je 0 kg, a sta rubrika G koja je 1456 kg, a ne da odgovaras na nepostavljena pitanja i jos filozofiras .
Ako i kad odgovoris na to dobices odovor na pitanje ima li putnicki autmobil M1 deklarisanu maksimalnu dozvoljenu nosivost ili ne.

Kad smo vec kod citanja zakonadefinicija BE kategorije preuzeta je iz vazeceg Pravilnika o vozackoj dozvoli objavljen na stranici MUP-a KS, clan 7/3.. Opet se nadam da ima sve neophodne elemente da ga forumski pravi ekspert prizna kao zvanican i da zakljuci da li je ova definicija zvanicna ili ne.
https://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov. ... ozvoli.pdf
Sad ja tee nmogu pitati kako ces nastavit argumentaciju kad zvanicna definicija sa "B+prikolica" ipak postoji?

Meni su svi pojmovi za masu jasni, a kad odgovoris na pitanje vezano za F0 i G znacu da li su i tebi.

Ja sam napisao samo da sam nasao slikicu, nista vise...

Malo se se previse uzdigao i umislio u tim svojim forumskim pravnim svjetovima, vidis da i drugi nesto citaju, citiraju i to argumentuju, E ajd samo polako udahni i bez tenzija odgovori...
nemezis

#3611 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote: Ajmo redom:
Ajmo
tempuser wrote: Zasto samo o ZOPBS-u? Ova materija je regulisanam i ostalim aktima, kao upravo pomenuti Pravilnik objavljen na stranici MUP-a KS. Nadam se da ima sve neophodne elemente da ga forumski pravi ekspert prizna kao zvanican.
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... dimenz.pdf
Zato sto je ZOBS Zakon i kao takav je jaci od Pravilnika. Ako to ne znaš, dzaba diskusija s tobom.
tempuser wrote: Ja sam je lijepo pitao sta u mojoj saobr. dozvoli oznacava rubrika F1 koja je 0 kg, a sta rubrika G koja je 1456 kg, a ne da odgovaras na nepostavljena pitanja i jos filozofiras .
Ja sam ti citiranjem Zakona pokazao da putnicko motorno vozilo ima najveću dozvoljenu masu, sto si htio osporiti time sto to ne pise na tvojoj saobracajnoj. Razumijes li da Zakon vrijedi bez obzira pisalo sta na saibracajnoj ili ne? Ili hoces da kazes da je dozvoljena masa tvog vozila 0 kg?
tempuser wrote: Ako i kad odgovoris na to dobices odovor na pitanje ima li putnicki autmobil M1 deklarisanu maksimalnu dozvoljenu nosivost ili ne.
Naravno da ima, citirao sam ti odredbe Zakona koji to govore.
tempuser wrote: Kad smo vec kod citanja zakonadefinicija BE kategorije preuzeta je iz vazeceg Pravilnika o vozackoj dozvoli objavljen na stranici MUP-a KS, clan 7/3.. Opet se nadam da ima sve neophodne elemente da ga forumski pravi ekspert prizna kao zvanican i da zakljuci da li je ova definicija zvanicna ili ne.
https://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov. ... ozvoli.pdf
Sad ja tee nmogu pitati kako ces nastavit argumentaciju kad zvanicna definicija sa "B+prikolica" ipak postoji?
Ne postoji, citirao sam ti vazeci clan Zakona. Ili mislis da Zakon ne vrijedi zato sto si ti nasao neki pravilnik?
tempuser wrote: Meni su svi pojmovi za masu jasni, a kad odgovoris na pitanje vezano za F0 i G znacu da li su i tebi.
Obzirom da si tvrdio da putnicko motorno vozilo nema najvecu dozvoljenu masu a ja sam citirao odredbe zakona koji jasno definisu navedeni pojam, ne ograničavajući ga na teretno vozilo kako si ti tvrdio, jasno je da ti pojmovi bas i nisu jasni.
tempuser wrote: Ja sam napisao samo da sam nasao slikicu, nista vise...
Pa cekaj, tvrdis li sada da je to na slici dovoljno za razumijevanje propisa iz oblasti saobracaja ili sada povlačis taj argument odnosno distanciras se od toga na slici?
tempuser wrote: E ajd samo polako udahni i odgovori...
Evo, odgovorio sam ti probaj argumentovano pisati odnosno probaj oboriti neki moj argument. Ovako se samo blamiras. Pa ja ti citiram Zakon ti bi se i dalje borio a u ruci imas pravilnik. Tvrdis da pojam ne postoji, ja ti citiram Zakon gdje se taj pojam definise. Postavljas stari clan Zakona kao argument za prikolicu a kada ti pokazem pravi tekst, potezes pravilnik. Pa ne moze to tako.
tempuser

#3612 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Neki tamo pravilnik?!?! :-) Pa da, kad te neko poklopi argumentom slijedi neki takav odgovor, a to sto je zvanicni pravni akt nista... :lol:
Ajd ziv bio ne prdi i ne filozofiras bez potrebe, ono sto si ti citirao su opste definicije pojmova u kojoj se nigdje ne pominje putnicko vozilo M1, nego odgovori, sta u saobr. dozvoli znace rubrike F0 i G.
Da znas onoliko koliko filozofiras znao bi da policija kao institucija za provodjenje zakona priznaju podatke iz dokumenata.
Pravnik tvog kalibra bi to trebao imati u malom prstu i odgovoriti sa lakocom, osim ako nisi strucnjak ko respo, o svemu ces samo neces odogovoriti na pitanje.
Tercius

#3613 Re: ZOBS

Post by Tercius »

drugi profil wrote:Siguran sam da je krace trajala javna rasprava oko ovog zakona, nego ovo ovdje....
:lol:
mali_milojica

#3614 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

nemezis wrote: Evo jos malo edukacije (posto ne volis da citas) :
Opet jedan nakaradan član zakona koji nije uskladjen
Odavno se težina auta u EU deklarise po normi masa vozila + tekućine + pun rezervoar goriva + 20kg tereta + vozač od 75kg.
Sad ja vozim auto 3300 kg,a po našem zakonu ga ne bi smio voziti jer bio po našoj računici prešao 3.5t a o bilo kakvoj prikolici ni da razmišljam
supercali

#3615 Re: ZOBS

Post by supercali »

Naletio goran na gorana

Nemezis je goranov goran
nemezis

#3616 Re: ZOBS

Post by nemezis »

tempuser wrote:Neki tamo pravilnik?!?! :-) Pa da, kad te neko poklopi argumentom slijedi neki takav odgovor, a to sto je zvanicni pravni akt nista... :lol:
Ajd ziv bio ne prdi i ne filozofiras bez potrebe, ono sto si ti citirao su opste definicije pojmova u kojoj se nigdje ne pominje putnicko vozilo M1, nego odgovori, sta u saobr. dozvoli znace rubrike F0 i G.
Da znas onoliko koliko filozofiras znao bi da policija kao institucija za provodjenje zakona priznaju podatke iz dokumenata.
Pravnik tvog kalibra bi to trebao imati u malom prstu i odgovoriti sa lakocom, osim ako nisi strucnjak ko respo, o svemu ces samo neces odogovoriti na pitanje.
A nemas nista reci argumentovano na ono sto sam do sada napisao? Opste definicije su definicije koje se koriste u tom Zakonu. Ti si tvrdio da putnicko vozilo nema najvecu dozvoljenu masu, ja sam ti citirao kako se ta masa odredjuje. Ne razumijem sta tebi nije jasno.
Seawolf

#3617 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

I da, kako će policajac koji me zaustavi dok vozim vozilo "B" kategorije koje vuče prikolicu, znati kolika je ukupna najveća dopuštena masa skupa vozila koji vozim i da li je veća od 3.500 kg, kada niti u saobraćajnoj dozvoli od vučnog vozila, niti u saobraćajnoj dozvoli od prikolice, ne piše kolike su najveće dopuštene mase tih vozila?

I u jednoj i u drugoj saobraćajnoj dozvoli na mjestu gdje se upisuje vrijednost najveće dopuštene mase vozila, piše "0".
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3618 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

cuj kako?

Image
nemezis

#3619 Re: ZOBS

Post by nemezis »

mali_milojica wrote:
Odavno se težina auta u EU deklarise po normi masa vozila + tekućine + pun rezervoar goriva + 20kg tereta + vozač od 75kg.
Sad ja vozim auto 3300 kg,a po našem zakonu ga ne bi smio voziti jer bio po našoj računici prešao 3.5t a o bilo kakvoj prikolici ni da razmišljam
Prvo, to sto nije uskladjen nema nikakve veze sa vaznoscu istog.
Drugo, sa cime treba da bude uskladjen, mi nismo clanica EU.
Trece, nisi u pravu, evo ti citat iz zemlje clanuce EU:

61) »nosivost« je dopuštena masa kojom se vozilo smije opteretiti do najveće dopuštene mase određene podzakonskim
propisima ili prema deklaraciji proizvođača vozila s obzirom na dopuštena opterećenja nosivih sklopova,
62) »masa vozila« je masa vozila u stanju spremnom za vožnju (masa praznog vozila) u skladu s homologacijskim
zahtjevima,
63) »ukupna masa« je masa vozila zajedno s masom tereta koji se prevozi na vozilu, uključujući i masu osoba koje se
nalaze na vozilu te masu priključnog vozila s teretom, ako je ono pridodano vučnom vozilu,
64) »najveća dopuštena masa« je masa vozila zajedno s njegovom nosivošću,
nemezis

#3620 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:I da, kako će policajac koji me zaustavi dok vozim vozilo "B" kategorije koje vuče prikolicu, znati kolika je ukupna najveća dopuštena masa skupa vozila koji vozim i da li je veća od 3.500 kg, kada niti u saobraćajnoj dozvoli od vučnog vozila, niti u saobraćajnoj dozvoli od prikolice, ne piše kolike su najveće dopuštene mase tih vozila?

I u jednoj i u drugoj saobraćajnoj dozvoli na mjestu gdje se upisuje vrijednost najveće dopuštene mase vozila, piše "0".
Možeš li objasniti kakve to ima veze sa Zakonom i onime sto pise u njemu? Ako ne moze znati, zasto si zastupao granicu od 7 tona? Kako ce znati jesi li ispod 7 tona? Je li to sada znaci da ni 7 tona nije granica? Nadam se da neces lupiti kao tempuser da mozes natovariti tereta "dok ne crkne"? Zastupas li ti jos uvijek ideju da "ukupna masa vucnog i priključnog vozila ne moze biti veca od 3500 kg" znaci da ukupno mogu inari masu do 7000 kg? Dakle, sta uopste zelis dokazari ovima nulama u saobracajnoj?
Seawolf

#3621 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

bitanga_sa_otesa wrote:cuj kako?

Image
Tako može izmjeriti samo trenutnu masu vozila.

Ali i dalje ne zna koja je najveća dopuštena masa svakog od vozila (vučnog i priključnog).

Tako da ne zna da li se ukupna najveća dopuštena masa skupa vozila uklapa u vrijednost od 3.500 kg.

I ne zna da li je trenutna izmjerena masa vozila, manja ili veća od najveće dopuštene mase vozila.
mali_milojica

#3622 Re: ZOBS

Post by mali_milojica »

nemezis wrote:
mali_milojica wrote:
Prvo, to sto nije uskladjen nema nikakve veze sa vaznoscu istog.
Drugo, sa cime treba da bude uskladjen, mi nismo clanica EU.
Trece, nisi u pravu, evo ti citat iz zemlje clanuce EU:

61) »nosivost« je dopuštena masa kojom se vozilo smije opteretiti do najveće dopuštene mase određene podzakonskim
propisima ili prema deklaraciji proizvođača vozila s obzirom na dopuštena opterećenja nosivih sklopova,
62) »masa vozila« je masa vozila u stanju spremnom za vožnju (masa praznog vozila) u skladu s homologacijskim
zahtjevima,
63) »ukupna masa« je masa vozila zajedno s masom tereta koji se prevozi na vozilu, uključujući i masu osoba koje se
nalaze na vozilu te masu priključnog vozila s teretom, ako je ono pridodano vučnom vozilu,
64) »najveća dopuštena masa« je masa vozila zajedno s njegovom nosivošću,
Znaci ja smijem voziti Land Cruiser V8 sa TD motorom koji je težak oko 3300 kg samo dok sam sam u njemu. Kako da vozim ženu i dvoje djece sa stvarima na more. Eto ne mora biti nikakva prikolica. Sta predlaže,da idem sam a njih posaljem na bus?
nemezis

#3623 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:cuj kako?

Image
Tako može izmjeriti samo trenutnu masu vozila.

Ali i dalje ne zna koja je najveća dopuštena masa svakog od vozila (vučnog i priključnog).

Tako da ne zna da li se ukupna najveća dopuštena masa skupa vozila uklapa u vrijednost od 3.500 kg.

I ne zna da li je trenutna izmjerena masa vozila, manja ili veća od najveće dopuštene mase vozila.
Mozdq da pogleda na vozilu deklaraciju? Evo kako to rade tamo na cije si se propise pozivao:

Unladen weight
The unladen weight of any vehicle is the weight of the vehicle when it’s not carrying any passengers, goods or other items.

It includes the body and all parts normally used with the vehicle or trailer when it’s used on a road.

It doesn’t include the weight of:

fuel
batteries in an electric vehicle - unless it’s a mobility scooter or powered wheelchair
Maximum authorised mass
Maximum authorised mass (MAM) means the weight of a vehicle or trailer including the maximum load that can be carried safely when it’s being used on the road.

This is also known as gross vehicle weight (GVW) or permissible maximum weight.

It will be listed in the owner’s manual and is normally shown on a plate or sticker fitted to the vehicle.

The plate or sticker may also show a gross train weight (GTW), also sometimes called gross combination weight (GCW). This is the total weight of the tractor unit plus trailer plus load.
tempuser

#3624 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nemezis wrote: A nemas nista reci argumentovano na ono sto sam do sada napisao? Opste definicije su definicije koje se koriste u tom Zakonu. Ti si tvrdio da putnicko vozilo nema najvecu dozvoljenu masu, ja sam ti citirao kako se ta masa odredjuje. Ne razumijem sta tebi nije jasno.
Da i ja dalje tvrdim da putnicko vozilo M1 nema definisanu najvecu dopustenu/dozvoljenu masu.
Cekam i 3 x odgovor eksperta tvog formata na vrlo jednostavno pitanje, sta su po zakonu rubrika F0 i G u soabracajno dozvoli. Dakle, odgovor ili 3 x odgovor na nesto sto te niko ne pita...
nemezis

#3625 Re: ZOBS

Post by nemezis »

mali_milojica wrote:Znaci ja smijem voziti Land Cruiser V8 sa TD motorom koji je težak oko 3300 kg samo dok sam sam u njemu. Kako da vozim ženu i dvoje djece sa stvarima na more. Eto ne mora biti nikakva prikolica. Sta predlaže,da idem sam a njih posaljem na bus?
Ako je to ovaj

https://www.topgear.com/car-reviews/toy ... -auto/spec

Pokaži gdje je 3300 sa vozacem.
Post Reply