supercali wrote:
Je li moguce ovo tumaciti
A ukupna dozvoljena masa vucnog i prikljucnog vozila nije veca od 3500
Vucno nije vise od 3500 a prikljucno isto nije vise od 3500
Ja imam osjecaj da su na to mislili al se krivo izrazili u pisanju
Ne znam, ne bih želio razmišljati o tome šta je mislio onaj koji je pisao ovaj član Zakona.
S obzirom na to koliko se autor teksta zakona trudio da ograniči najveću dopuštenu masu priključnog vozila, pri tome je čak i ograničavajući na maksimalnu vrijednost koja je jednaka nekoj nedefinisanoj vrijednosti zvanoj "masa vučnog vozila bez tereta", smatram da je ipak želio da ograniči najveću dopuštenu masu skupa vozila na 3.500 kg, čime je, što se toga tiče, kategoriju "BE" izjednačio sa kategorijom "B" i praktično je učinio bespotrebnom.
Dodatno je, ne definišući bilo kakvu kategoriju skupa vozila, koja bi obuhvatala motorna vozila kategorije "B" koja vuku priključna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg i pri tome je najveća dopuštena masa skupa takvih vozila veća od 3.500 kg, a kakvih ima koliko hoćeš na cestama, napravio veliki propust.
Nepojmljivo je, inače da se najveća dopuštena masa skupa vozila, koju je proizvođač, čak i za putnička motorna vozila klase M1, uredno iskazao na CoC dokumentu, ili potvrdi proizvođača, ne upisuje niti u saobraćajnu dozvolu, niti se upisuje prilikom prvog tehničkog pregleda / identifikacije vozila. Neka me ispravi @Bakir1, ako griješim.