Nekad je bilo da sam kazes kada zelis mjesec dana, odneses i to je to.. zar je sad "otimaju" bez najave?purgatorio wrote:Ja sam dobio mjesec dana oduzimanje vozačke krajem 7. mjeseca, ali još mi nije došlo da predam vozačku u CIPS. Ima li tu kakvih rokova, jer ovako ne mogu planirati ništa, uvijek strepim kad ce doci pa cu morati mjesec bez auta...
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rusmir.ba
#3301 Re: ZOBS
-
Dzontra_Volta
#3302 Re: ZOBS
Pola kazne se plaća samo ako platiš u roku od 8 dana.nemezis wrote:Dodatna naknada od 20 KM se placa ako se ne plati u roku određenom prekrsajnim nalogom. Ako se plati u tom roku, moze se platiti pola. Dakle, ako je kazna 40 KM, moze se platiti 20 ili 60.
Puni iznos se plaća od 9.dana do kraja roka utvrđenog nalogom.
A 20 KM više se plaća ako prekoračiš taj rok.
-
nemezis
#3303 Re: ZOBS
Mozes li ovaj stav poduprijeti nekim članom jer meni se cini da clan 23 Zakona o prekršajima kaze drugacije?Dzontra_Volta wrote:Pola kazne se plaća samo ako platiš u roku od 8 dana.nemezis wrote:Dodatna naknada od 20 KM se placa ako se ne plati u roku određenom prekrsajnim nalogom. Ako se plati u tom roku, moze se platiti pola. Dakle, ako je kazna 40 KM, moze se platiti 20 ili 60.
-
nemezis
#3304 Re: ZOBS
Nije bez najave, posalju obavijest da se preda vozacka.rusmir.ba wrote:Nekad je bilo da sam kazes kada zelis mjesec dana, odneses i to je to.. zar je sad "otimaju" bez najave?purgatorio wrote:Ja sam dobio mjesec dana oduzimanje vozačke krajem 7. mjeseca, ali još mi nije došlo da predam vozačku u CIPS. Ima li tu kakvih rokova, jer ovako ne mogu planirati ništa, uvijek strepim kad ce doci pa cu morati mjesec bez auta...
- orinoco
#3305 Re: ZOBS
Nemojte zaboraviti platiti i troškove prekršajnog postupka, piše na nalogu koliki sunemezis wrote:Mozes li ovaj stav poduprijeti nekim članom jer meni se cini da clan 23 Zakona o prekršajima kaze drugacije?Dzontra_Volta wrote:Pola kazne se plaća samo ako platiš u roku od 8 dana.nemezis wrote:Dodatna naknada od 20 KM se placa ako se ne plati u roku određenom prekrsajnim nalogom. Ako se plati u tom roku, moze se platiti pola. Dakle, ako je kazna 40 KM, moze se platiti 20 ili 60.
-
nemezis
#3306 Re: ZOBS
Naravno, to se podrazumijeva.orinoco wrote:Nemojte zaboraviti platiti i troškove prekršajnog postupka, piše na nalogu koliki su
-
mrsamras
#3307 Re: ZOBS
Ne znam putuje li ko od vas kroz Zepce, magistralnim putem.Tu je kamera svaki dan pa haman od 0-24h, nekada je postave u zoni gdje ima tabla radarska kontrola a nekad je postave iza tog znaka nekih 300m.Ali nema doba dana i noci da nisam naisao da nije tu.
Desilo se jednom mom prijatelju da su tako poslali nalog da su ga uhvatili u zoni gdje je ogranicenje 70kmh a ustvari radar je bio izvan te zone i tog znaka gdje su ga snimili.
Covjek je platio kaznu jedino sto mu krivo sto ga prave budalom i slagali lokaciju.
MOze li se utvrditi na neki nacin gdje je radar stajao u to vrijeme?
GPS ili nesto slicno?
Desilo se jednom mom prijatelju da su tako poslali nalog da su ga uhvatili u zoni gdje je ogranicenje 70kmh a ustvari radar je bio izvan te zone i tog znaka gdje su ga snimili.
Covjek je platio kaznu jedino sto mu krivo sto ga prave budalom i slagali lokaciju.
MOze li se utvrditi na neki nacin gdje je radar stajao u to vrijeme?
GPS ili nesto slicno?
- dobar osjecaj
#3308 Re: ZOBS
Regulisano odlukom OV Konjic, cini mi se o komunalnim taksama. Nije neobicno ni rijetko. Nisam upratila, nadam se da postoje jasne oznake da se radi o parkingu za koji se mora platiti mjesecna taksa oko svih parking mjesta kojima gazduje JKP Standard i za koja naplacuju mjesecnu taksu svima koji su spremni da je plate. Malo ironicno sta ti se desilo obzirom da se kroz Konjic ne moze proci od primitivaca cija vozila se naginju sa svakog moguceg plocnika kudagod krenes i obzirom da se cini da tamo nikad niko godinama ne izdaje prekrsajne naloge po tom osnovu.rusmir.ba wrote:Pitanje za bolje poznavaoce Zakona, ovo prvi put cujem al mozda je normalno u HNK:
-
Throttle
#3309 Re: ZOBS
Zar mora bit znak Radarska kontrola ako su postavili tronožac?
Po tom osnovu 90% ljudi na relaciji Zenica-Doboj ne bi trebali platit kaznu, table su od prije godinu-dvije, a i sad stavljaju radare svuda, nevezano ima li znak ili ne
Po tom osnovu 90% ljudi na relaciji Zenica-Doboj ne bi trebali platit kaznu, table su od prije godinu-dvije, a i sad stavljaju radare svuda, nevezano ima li znak ili ne
-
530i
#3310 Re: ZOBS
Mora, ali i ima, barem u ZDK. To je ona mala tabla koja se kači ispod nekog drugog znaka...
-
nemezis
#3311 Re: ZOBS
Ne mora biti znak za radarsku kontrolu. Ako neko smatra da mora, moze li to argumentovati nekim propisom?
- kafanski_covjek
#3312 Re: ZOBS
za fixne mora u odnosu na mobilne
-
BadBoy
#3313 Re: ZOBS
Gdje piše? Ima li neki pravilnik, uredba ili član zakona? Živo me interesuje jer to stalno čujem a ne mogu nigdje da nađem uporište ni u jednom propisu.kafanski_covjek wrote:za fixne mora u odnosu na mobilne
- kafanski_covjek
#3314 Re: ZOBS
ja rek'oBadBoy wrote:Gdje piše? Ima li neki pravilnik, uredba ili član zakona? Živo me interesuje jer to stalno čujem a ne mogu nigdje da nađem uporište ni u jednom propisu.kafanski_covjek wrote:za fixne mora u odnosu na mobilne
-
NediM17
#3315 Re: ZOBS
Da li nas zakon poznaje razlicita ogranicenja brzina na regionalnim i magistralnim putevima?
Ja koliko znam autoput je 130km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), put rezervisan za motorna vozila 100km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), zuta tabla sa nazivom naseljenog mjesta 50km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno)...
da li su ogranicenja 80km/h na svim ostalim putevima (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), ili nas zakon poznaje razlicita ogranicenja na magistralnim i regionalnim putevima... na brzinu sam pretrazio ZOBS, ali nisam mogao naci ovaj podatak, pa ako neko zna bio bih zahvalan.
Ja koliko znam autoput je 130km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), put rezervisan za motorna vozila 100km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), zuta tabla sa nazivom naseljenog mjesta 50km/h (osim ako znakom nije drugacije naglaseno)...
da li su ogranicenja 80km/h na svim ostalim putevima (osim ako znakom nije drugacije naglaseno), ili nas zakon poznaje razlicita ogranicenja na magistralnim i regionalnim putevima... na brzinu sam pretrazio ZOBS, ali nisam mogao naci ovaj podatak, pa ako neko zna bio bih zahvalan.
-
530i
#3316 Re: ZOBS
Trebalo bi da je tako, član 44. ZOBS-a.
-
NediM17
#3317 Re: ZOBS
Sad sam izucio clan 44..530i wrote:Trebalo bi da je tako, član 44. ZOBS-a.
Bio sam upravu.
Kako su ove kazne postale rigorozne, puno vise vodim racuna o znakovima, a sve manje vozim na osjecaj. Neki dan se vozim iz Kiseljaka prema Visokom, i zapadne mi za oko da kada izadjes iz Kiseljaka vise nema nikakvih znakova do table Buci (koji su na 2-3km od Visokog), osim na 2 ili 3 mjesta pjesacki prelaz i ogr. brzine 40km/h, a nesto mi bilo puno za onu cestu da je ogr. 80km/h, tako da me to navelo da pomislim da je mozda na regionalnim cestama ogranicenje 60km/h, a na magistralnim 80km/h, ali definitivno nije.
Ako nema nikakvih znakova, van naselja je ogranicenje dakle 80km/h svuda.
- drug_profi
#3319 Re: ZOBS
50 - 80 - 100 - 130
To su opšta ograničenja kod nas.
To su opšta ograničenja kod nas.
-
mrsamras
#3320 Re: ZOBS
Mozda nisam do kraja definisao pitanje, znaci vozio je 80+ koji km na sat, drzao se ogranicenja a dobio kovertu da je vozio u mjesto koje je ograniceno 70km 80+ kmhThrottle wrote:Zar mora bit znak Radarska kontrola ako su postavili tronožac?
Nije poenta je li ima tabla ili ne, to sam naveo da postave dalje radar na mjesto gdje je ogranicenje 80 a dobijes kovertu da je navodno bio u zoni ogranicenja od 80kmh.
-
Throttle
#3321 Re: ZOBS
Prva stvar je što tronožac snima par sekundi videa koliko ja znam, nakon što te okine, možda bi se i moglo skužit OTPRILIKE.
Druga stvar, može postavit radar 300m poslije prestanka ograničenja a naštimat ga da okida npr na 350m i opet te hvata u zoni gdje praviš prekršaj
To je vrlo teško dokazat, poziciju radara i poziciju auta koje je okinulo, osim ako postoji GPS.
Vozim dosta po M17 i što se tiče Žepča najčešće je radar blizu motela Marić, u Brankovićima prema Maglaju kad se prođe crkva, i u nskon skretanja za Novi Šeher kad se ide iz Brankovića prema Žepču. Na petlji rijetko bude u zadnje vrijeme, ranije su često bili. Jednom sam ih vidio na proširenju kad se penje prema tunelu iz smjera Maglaja
Druga stvar, može postavit radar 300m poslije prestanka ograničenja a naštimat ga da okida npr na 350m i opet te hvata u zoni gdje praviš prekršaj
To je vrlo teško dokazat, poziciju radara i poziciju auta koje je okinulo, osim ako postoji GPS.
Vozim dosta po M17 i što se tiče Žepča najčešće je radar blizu motela Marić, u Brankovićima prema Maglaju kad se prođe crkva, i u nskon skretanja za Novi Šeher kad se ide iz Brankovića prema Žepču. Na petlji rijetko bude u zadnje vrijeme, ranije su često bili. Jednom sam ih vidio na proširenju kad se penje prema tunelu iz smjera Maglaja
-
mrsamras
#3322 Re: ZOBS
JEste, kod MArica, do nekih 17h hvataju iz smjera MAglaja, od 17h pa do ko zna u koja doba iz smjera Zenice.A znaju postaviti i cesto puta je sada gore na prvoj krivini desno iz smjera MAglaja gdje ima kamenolom.MOguce da je taj opcija, da su bili tu gdje je kamenolom a da hvataju skroz dole, mada nisam siguran imaju li vidiljivost.
UGlavnom s rogatim se tesko bosti
ali bude krivo covjeku.On kaze da ce ganjati pravdu hahaha
UGlavnom s rogatim se tesko bosti
- O'zone
- Globalni moderator
#3323 Re: ZOBS
Zaustavi me danas patrola, redovna kontrola. Pitaju ljudi za zimsku opremu i za lance. Kažem ja da nemam lance a on da ih moram imati. Ja kažem da po zakonu nisam ohavezan ako imam zimske gume on kaže da po novom moram i da se ne misli na prave lance klasične metalne nego na klix plastične vezice koje idu preko gume ili platnene navlake koje isto tako idu preko gume i kad se izađe iz snijegom prekrivenih prometnica skinu se i bace.
Rekoh mu da ja nisam upoznat sa time a on da je u pitanju zadnja dopuna ZOBS-a i da neće sankcionistati ali da znam za ubuduće.
Jel neko upratio taj dio? Mislim čak da mi je rekao član 235 stav 1 ali možda i nisam zapamtio najbolje.
Rekoh mu da ja nisam upoznat sa time a on da je u pitanju zadnja dopuna ZOBS-a i da neće sankcionistati ali da znam za ubuduće.
Jel neko upratio taj dio? Mislim čak da mi je rekao član 235 stav 1 ali možda i nisam zapamtio najbolje.
-
BadBoy
#3324 Re: ZOBS
Potrebna zimska oprema propisana je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uvjetima, a koliko znam do sada nije bilo izmjena tog pravilnika. Sam zakon nema odredbi o zimskoj opremi već članom 170 upućuje na ovaj pravilnik. Znači i dalje 4 zimske gume sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4mm ili četiri ljetne sa istom minimalnom dubinom gazećeg sloja + lanci za vožnju u zimskim uslovima.O'zone wrote:Zaustavi me danas patrola, redovna kontrola. Pitaju ljudi za zimsku opremu i za lance. Kažem ja da nemam lance a on da ih moram imati. Ja kažem da po zakonu nisam ohavezan ako imam zimske gume on kaže da po novom moram i da se ne misli na prave lance klasične metalne nego na klix plastične vezice koje idu preko gume ili platnene navlake koje isto tako idu preko gume i kad se izađe iz snijegom prekrivenih prometnica skinu se i bace.
-
nemezis
#3325 Re: ZOBS
Zimska oprema je regulisanan jos i pravilnikom o opremi i osovinskom opterećenju (tako nekako) i ta dva dokumenta ne govore isto (ovaj navodi lance kao obavezne). Koliko znam rijeseno ja da se primjenjuje ovaj o zimskim uslovima.