ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vješalica

#2901 Re: ZOBS

Post by vješalica »

holowey wrote:
vješalica wrote:
noviclan wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala

kad sam rekla tintarom
mislila sam to nek plaća svoju glupost tako što će je razvaliti na volanu tabli šajbi više nebitno
mislim da je to najpoštenija kazna
onda cemo svi mi da mu placamo lijecenje... najpostenija bi bila kazna da povrede zbog nevezivanja pojasa, saobracajke uzorokovane alkoholom, i tsl. ne budu pokrivene zdravstvenim osiguranjem nego plati pa se klati
najpoštenija bi bila da se ukine
jer policija isključivo kažnjava nevezivanje a to što neko mnogo teže prekršaje čini i direktno ugrožava ljudi takvi prođu sa nikakvim izrečenim sankcijama
pojas je izgovor za nerad policije
radije će zaustaviti nekog što se nije vezao i sa njim se zabaviti 5 minuta
a za tih 5 minuta će mu proći 200 drkoša kroz crveno sa prekoračenom brzinom
tempuser

#2902 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Drzava sama sebe stiti, kad neko pogine zato sto se nije vezao to nigdje ne pise, ali pise da se dogodilo toliko i toliko nesreca, toliko i toliko poginulih i povrjedjenih, drzava ne cini dovoljno da poveca sigurnost, male kazne itd.
BadBoy

#2903 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
BadBoy wrote:Slažem se sa svim kaznama osim sa jednom:

kazna za nevezanje pojasa :D Šta koga briga jesam li ja vezan ili nisam, moje vezivanje ili nevezivanje apsolutno ne utiče ni na kojeg drugog učesnika u saobraćaju već isključivo i jedino na mene.

Drugi problem ovih novijih pooštrenih kazni je generalni problem našeg društva: provođenje zakona u praksi. Vidjećemo kako će to sve izgledati ali se bojim da će drakonske kazne opet samo sirotinja kihati.
Jbga, kad se broje mrtvi u statistici nisu krivi vozaci nego drzava koja nista ne poduzima.
Znas kako je do sad bilo, zaustavi te zbog tezeg prekrsaja ti se sa drotom dogovoris da ti pise da nisi vezan! Bujum se sad dogovaraj!
Znam. Razumijem ja teorijsku pozadinu uvođenja obaveze vezivanja pojasa i kažnjavanja za propuštanje izvršavanja te obaveze. Ali se ne slažem sa njom nikako, to govorim :D

A dogovoranja je kod nas uvijek bilo i bit će, evo sad se umjesto pojasa možeš dogovoriti da ti pišu opremu - isti cjenovnik 40 KM :D
basicm

#2904 Re: ZOBS

Post by basicm »

Uzas...Pretjerali su neke stavke, znaci samo pljacka naroda je cilj.
tempuser

#2905 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Nisu pretjerali, nadigli su kazne za namjerne prekrsaje. Ne mozes nepaznjom iili slucajno voziti djete naprijed, vise do 30 kmh preko ogranicenja, voziti pijan, pobjeci sa mjesta nezgode, bez vozacke,sa tudjim tablicama, biti nevezan, koristiti mobitel, antiradar, preteci kolonu, preteci u krivini.
noviclan

#2906 Re: ZOBS

Post by noviclan »

:wink: Kad "smo" vec "popusili" foru zane koristenje pojasa prilikom voznje ima li neko preporuciti doktora za ispis nalaza-misljenja za strah od vezivanja placam odmah moze i u pp hvala
insomnia78

#2907 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Jah, da je neko budala. Onda nemoj ni voziti i mirna Bosna
NediM17

#2908 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Sta je problem svezati pojas? I kad sam po gradu, stalno udji- izadji, vezem ga. Dam kontakt, sacekam grijace i ostale lampice, u tom sam vec svezan i palim auto.

To mi je rutina (doduse na dosta tudjih auta sto sam se vozio su pojasi izjebani, nije se problem svezat, nego ga kasnije moras gurati da se vrati, pa onda sljedeci put radi toga razmislim hocul se u tom autu vezati ili ne), a u rijetkim slucajevima kad nisam svezan osjecaj je kao da sam u bestezinskom stanju. Uletiti u krivinu ili naglo kociti sa zavezanim pojasom i bez njega nije ni priblizno isto. Nikad ga nisam vezao radi policije, nego radi sebe.
BadBoy

#2909 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

NediM17 wrote:Sta je problem svezati pojas? I kad sam po gradu, stalno udji- izadji, vezem ga. Dam kontakt, sacekam grijace i ostale lampice, u tom sam vec svezan i palim auto.

To mi je rutina (doduse na dosta tudjih auta sto sam se vozio su pojasi izjebani, nije se problem svezat, nego ga kasnije moras gurati da se vrati, pa onda sljedeci put radi toga razmislim hocul se u tom autu vezati ili ne), a u rijetkim slucajevima kad nisam svezan osjecaj je kao da sam u bestezinskom stanju. Uletiti u krivinu ili naglo kociti sa zavezanim pojasom i bez njega nije ni priblizno isto. Nikad ga nisam vezao radi policije, nego radi sebe.
Slažem se sa svim iznesenim. I upravo je poenta ovo zadnje što si napisao, vežeš ga radi sebe, šta te onda država ima kažnjavati za nevezivanje :D Ali hajde to su već teorijska naglabanja, neću više o tome.
made_in_sarajevo

#2910 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

Na teretnom vozilu ili ga kombiju koji je od firme, mora biti naziv firme na vratima i onda se dalje pise sta hoce, ne moze samo pisati " za vlastite potrebe " ?
wewa

#2911 Re: ZOBS

Post by wewa »

holowey wrote:
vješalica wrote:
noviclan wrote:
A da nije malo puno pet glava hvala drzavi sto mi cuva zivpt zbog vezivanja pojasa i to sto samm na minimalcu jebem li im pleme njihovo, nego mora li se (je li normalno) dati zmigvac u traci koja je horizontalnom eventuano vertikalnom signalizacijom vec usmjerena lijevo hvala

kad sam rekla tintarom
mislila sam to nek plaća svoju glupost tako što će je razvaliti na volanu tabli šajbi više nebitno
mislim da je to najpoštenija kazna
onda cemo svi mi da mu placamo lijecenje... najpostenija bi bila kazna da povrede zbog nevezivanja pojasa, saobracajke uzorokovane alkoholom, i tsl. ne budu pokrivene zdravstvenim osiguranjem nego plati pa se klati
+1 :thumbup:
newklear

#2912 Re: ZOBS

Post by newklear »

Zna li neko zašto je u novom ZOBS-u kazna za pojas u rasponu (100-300 KM)? Drot izdaje nalog na minimalan iznos (u ovom slučaju 100 KM)....
ultima_palabra

#2913 Re: ZOBS

Post by ultima_palabra »

newklear wrote:Zna li neko zašto je u novom ZOBS-u kazna za pojas u rasponu (100-300 KM)? Drot izdaje nalog na minimalan iznos (u ovom slučaju 100 KM)....
A i to je poseban idiotluk, 100-300... kakva tu gradacija ima? Pojas je ili svezan ili nije, ne može biti "malo svezan".
direstraits0078

#2914 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Mozda ako se prekrsajem izazove drugi problem, recimo izletis iz vozila prilkom sudara i ubijes nekoga? Karikiram.
newklear

#2915 Re: ZOBS

Post by newklear »

ultima_palabra wrote:
newklear wrote:Zna li neko zašto je u novom ZOBS-u kazna za pojas u rasponu (100-300 KM)? Drot izdaje nalog na minimalan iznos (u ovom slučaju 100 KM)....
A i to je poseban idiotluk, 100-300... kakva tu gradacija ima? Pojas je ili svezan ili nije, ne može biti "malo svezan".
Kad te zaustavi kažeš nisam svezan u iznosu od 217 KM, ostatak sam svezan :-)
klixo

#2916 Re: ZOBS

Post by klixo »

Policijski sluzbenik pise 100 KM , 300 KM je maksimalna ako odes na sud.
Kako ce kahve sijevati za pricanje na mobilnom 8)

Na koliko promila ide zabrana upravljanja motornim vozilom ?
holowey

#2917 Re: ZOBS

Post by holowey »

ultima_palabra wrote:
mozda po broju nevezanih osoba? samo vozac nevezan, vozac i suvozac nevezani, niko nije vezan?
BadBoy

#2918 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

newklear wrote:
ultima_palabra wrote:
Kad te zaustavi kažeš nisam svezan u iznosu od 217 KM, ostatak sam svezan :-)
Bez PDV-a, dakako.
tempuser

#2919 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Da bi se sprijecila zloupotreba tj. samovolja drota na terenu da sam odlucuje jel 100 ili 300, policija na terenu ovlastena da izda prek. nalog samo na min. predvidjeni iznos, u slucaju da se trazi sudsko odlucivanje sud moze isreci kaznu vecu minimalne. Eto zato.
nightvision

#2920 Re: ZOBS

Post by nightvision »

:mrgreen:
Ovo me podsjeti na likove sto su dobili godinu robije za valjanje gudre i zalili se visem sudu pa od njih dobili jos godinu, sve skupa dvije godine. :lol: :lol: :lol:
tempuser

#2921 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Bio sa mnom na faxu neki lik i imali smo onu neku Odbranu i prof kaze ko donese vojnu knjizicu ARBiH dobije 8. Taj se napravio pametan, ima vojnu al mu malo 8, hoce vise, na kraju 6 i to jedva! :lol:
Znas kako to ide, kad trazis sudsko odlucivanje znaci da smatras da nisi kriv. Sad zamisli situaciju, dodjes na sud i kazes sudiji, nisam se vezao i ne smatram da sam pocinio prekrsaj. Zbog toga sto svjesno odbijas postivati pravila, a da bi sankciom utisao na tvoje pomasanje sudija ti rebne 200 ili 300!
nightvision

#2922 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Mora da je bio neki diverzant. Da je bio pozadinac pri komandi bila bi cista desetka. :mrgreen: A tek dimije da je pronosao... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
BadBoy

#2923 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

nightvision wrote::mrgreen:
Ovo me podsjeti na likove sto su dobili godinu robije za valjanje gudre i zalili se visem sudu pa od njih dobili jos godinu, sve skupa dvije godine. :lol: :lol: :lol:
Dobili su dvije jer se i tužilaštvo žailo na prvostepenu presudu od jedne godine. Osnovno pravilo krivičnog prava "ne možeš proći gore zato što si se žalio". Loše poređenje, za pojas si kriv sto posto nema diskusije.
gidra

#2924 Re: ZOBS

Post by gidra »

tempuser wrote:
Da bi se sprijecila zloupotreba tj. samovolja drota na terenu da sam odlucuje jel 100 ili 300, policija na terenu ovlastena da izda prek. nalog samo na min. predvidjeni iznos, u slucaju da se trazi sudsko odlucivanje sud moze isreci kaznu vecu minimalne. Eto zato.
Može i policajac izdati max kaznu od 300 KM ako si u prethodne dvije godine ponavljao isti prekršaj.
To utvrdi provjerom sa kolegom u stanici.
tempuser

#2925 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Za ovu pricu sto me kaznjavaju pojas kad je moja glava u pitanju odgovor je jednostavan. Kad neko zijani zbog pojasa nigdje ne pise da je stradao zbog svoje gluposti, bez obzira da li je on skrivio nesrecu ili ne, nego nazalost ulazi u statistiku i ukupan broj poginulih za koje je drzava odgovorna zbog lose sigurnosti na cestama i malih kazni. Zato drzava visokom kaznom dize disciplinu i smajuje bar taj rizik. Kad ode mrtva glava si u glas, treba poostriti kazne, rigorozne kontrole, kad poostre kazne i postave patrolu na svakom semaforu, sto su poostrili kazne, to je otimanje para i teror policije. Nema onoga ko je ugodio nama i nasim, nasoj supljoj prici i duplim standardima.
U zakonu pise kazna za nevezivanje 100-300 KM i kad te uhvate nema tu velike filozofije. Znao si kolika je kazna i ne mozes se slucajno nevezati, znaci svjesno si to napravio.
Last edited by tempuser on 23/02/2017 09:04, edited 1 time in total.
Post Reply