ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#2776 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:Nepostojanjem znaka...
Kroz zedo gdje god ponekad iznesu kameru ima znak ;-)
Hoces reci da za onaj radar kod Dude padaju na sudu? Znaka nigdje nema (ili ipak ima znak kod Sira, nesto se ne mogu sjetiti da me ubijes).

Je li isto vazi i kada te drot skine iz ruke s onim radarom "pistoljem"?

I zna li neko naselje ; 10-20km/h, i 20-30km/h? (do sada 40KM i 50KM ostaje vozacka)
Van naselja do +30km/h i do +50km/h? (do sada 40KM i 50KM, ostaje vozacka)
newklear

#2777 Re: ZOBS

Post by newklear »

gidra wrote:Vožnja pod utjecajem alkohola:
Do 0,3 g/kg - 50,00 KM

Je li ovo jedna/dvije piva sada petoba? Ovo je prije bilo 0 KM
Ovo je za one profesionalne vozače, vozače autobusa i slično, njima je i prije bilo 0,00 g/kg. Za "obične" vozače je i dalje od 0,3 g/kg
tempuser

#2778 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dzenis961 wrote: Hvala Puno na pojasnjenju o tome,a da li je taj zakon stupio na snagu ili je to vec od uvijek zabranjeno voziti vozila stranih tablica?
Jer ako je to vec stupilo na snagu ne vjerujem da je pametna ideja da vozim auto od oca vise,Kakve su posljedice ako me policija zaustavi?,posto su me x puta zaustavljali i nikad mi nista nisu spomenuli u vezi toga.
Ako nije vec stupio, onda stupa na snagu u petak! :-D
Policija je tolerantna na te administrativne prekrsaje kad se radi o voznji auta od uze porodice itd. Ne znam koje su sankcije, u novom zobs-u ispod clana koji to brani trebaju biti i sankcije.
Dzontra_Volta

#2779 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

tempuser wrote:
Ako nije vec stupio, onda stupa na snagu u petak! :-D
.
Danas stupa na snagu, jer je objavljen u Sl. novinama 7. februara (a stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja).
O'zone
Globalni moderator

#2780 Re: ZOBS

Post by O'zone »

Jutros ganjanje pješaka na Skenderiji :mrgreen: Al doslovice trče za ljudima i zaustavljaju ih :lol: Prelazak sa mosta prema zgradi Kantona. A i narod se osilio gledaju u policiju i vide da zaustavljaju i opet ne jebe živu silu. Treba udarat po džepu dok ne poplavi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2781 Re: ZOBS

Post by Truba »

mi smo ba stoka
:mrgreen:
tempuser

#2782 Re: ZOBS

Post by tempuser »

O'zone wrote:Jutros ganjanje pješaka na Skenderiji :mrgreen: Al doslovice trče za ljudima i zaustavljaju ih :lol: Prelazak sa mosta prema zgradi Kantona. A i narod se osilio gledaju u policiju i vide da zaustavljaju i opet ne jebe živu silu. Treba udarat po džepu dok ne poplavi.
Treba tako! :thumbup: Sad ce neki napisati kako zasutavljaju bespomocne pjesake i pune budzet, a ove u bijesnim autima ne smiju nista...
Na drugoj temi sam napisao sta sam vidio u samo 10-15 min. Baba ispred mene prelazi na crveno, kad je vidjela da nailazim vrati se, cim sam prosao ona ponovo krenu na crveno! Krenem da predjem ulicu na Pofalicima, uporedo sa nama prelazi neka druga baba. S jedne strane do sina smo presli na zeleno, od sina prema drugoj strani se upali crveno, svi koji su prelazili stanu, jedino ta baba nastavi na crveno. Da je neko ko je hvatao zeleni val spuco, dupe moje bi se ikad oprao da je baba prelazila na crveno!
Dozer

#2783 Re: RE: Re: ZOBS

Post by Dozer »

nemezis wrote:
Dozer wrote:Za nesto je vezano sigurno, inace ti znakovi ne bi stajali gdje stoje, a ni murija i novinari to ne bi spominjali da nije obavezno.
Prvo, danasnji novinari skoro da ne zaslužuju da zovu novinari i njihove izjave se ne mogu koristiti kao argumenti. Drugo, po Evropi nigdje nije sigurno da ako nema znaka nema ni radara. Ima radara i tamo gdje nema znakova, kako pokretnih tako i fiksnih.
Ne bih se slozio.
Italija, Austrija, Njemacka, Grcka, HR, SLO, FRA, kuda sam se vozao zadnjih par godina - svi imaju uredne znakove o radarskim kamerama/kontrolama, na 500m od istih.

Za novinare se slazem.
insomnia78

#2784 Re: RE: Re: RE: Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Dozer wrote:
nemezis wrote:
Dozer wrote:Za nesto je vezano sigurno, inace ti znakovi ne bi stajali gdje stoje, a ni murija i novinari to ne bi spominjali da nije obavezno.
Prvo, danasnji novinari skoro da ne zaslužuju da zovu novinari i njihove izjave se ne mogu koristiti kao argumenti. Drugo, po Evropi nigdje nije sigurno da ako nema znaka nema ni radara. Ima radara i tamo gdje nema znakova, kako pokretnih tako i fiksnih.
Ne bih se slozio.
Italija, Austrija, Njemacka, Grcka, HR, SLO, FRA, kuda sam se vozao zadnjih par godina - svi imaju uredne znakove o radarskim kamerama/kontrolama, na 500m od istih.

Za novinare se slazem.
Nije istina. Barem za Fr. Bude ih itekako bez znaka
nemezis

#2785 Re: RE: Re: RE: Re: ZOBS

Post by nemezis »

Dozer wrote:
nemezis wrote:
Ne bih se slozio.
Italija, Austrija, Njemacka, Grcka, HR, SLO, FRA, kuda sam se vozao zadnjih par godina - svi imaju uredne znakove o radarskim kamerama, na 500m od istih.
Ovo jednostavno nije tacno. Ti si vidio kamere gdje ima znak, ja sam vidio i one gdje znaka nema, znam tacno lokaciju nekih, dvije takve su me slikale.
zforumas

#2786 Re: RE: Re: ZOBS

Post by zforumas »

Dozer wrote:
nemezis wrote:
Ne bih se slozio.

Za novinare se slazem.
Demantujem!

Ulazak u naseljeno mjesto je 50 km/h, uza gradska jezgra, blizina skole 30 km/h. Radar ti moze biti postavljen bilo gdje i nema znaka za radarsku kontrolu.
Mene uslikali pred kucom, krenuo iz garaze i 37km/h a ogranicenje 30...kazna 15€
NediM17

#2787 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

NediM17 wrote:
Bakir1 wrote:Nepostojanjem znaka...
Kroz zedo gdje god ponekad iznesu kameru ima znak ;-)
Hoces reci da za onaj radar kod Dude padaju na sudu? Znaka nigdje nema (ili ipak ima znak kod Sira, nesto se ne mogu sjetiti da me ubijes).

Je li isto vazi i kada te drot skine iz ruke s onim radarom "pistoljem"?

I zna li neko naselje ; 10-20km/h, i 20-30km/h? (do sada 40KM i 50KM ostaje vozacka)
Van naselja do +30km/h i do +50km/h? (do sada 40KM i 50KM, ostaje vozacka)

Ima naljepnica na znaku od ogranicenja. Ali to je bukvalno naljepnica 5x5 cm, skoro je nemoguce vidjet. :-)
Bakir1

#2788 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

jesi se pitao sto nije nikad okrenuta kamera kontra?
na temu obaveze postavljanja znaka, mogu se zakleti da sam negdje procitao, ali nisam uspio naci, tako da to ne tvrdim vise tako jako :D
Dozer

#2789 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Da se ne naduravamo, odgovorite samo na jedno pitanje - ako znakovi nisu obavezni, zasto se onda postavljaju?
Bakir1

#2790 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ima neka fora sa znakovima obavijesti, ali po trenutno vazecim pravilnicima, takvog znaka nema....
rs ima pravilnik o nacinu obavljanja poslova kontrole i neposrednog regulisanja saobracaja na putevima, koji doduse u jednom clanu ima dio oko kamera, presretaca i slicno...
da li isti pravilnik ima u federalnom mupu i jel internog karaktera ne bih znao reci....
Dozer

#2791 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Logicno je da nesto sigurno postoji, inace se ti znakovi ne bi postavljali. Eto, murija dobra, kao i zakonodavci, pa iz ciste dobre volje uljudno vozace upozoravaju na kamere i radare, jer nikako ne zele da nas opeljese... Yeah, right... :D
tempuser

#2792 Re: RE: Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dozer wrote: Za novinare se slazem.
Ja se odmah, al odmah sjetim novinarskih odrona vezanih za vozila pod pratnjom. Kad se pojavio snimak majmuna iz Passata u Zivinicama novinari su danima zatrpavali tekstovima ko ima pravo na pratnju, kako prepoznati vozilo pod pratnjom, a niko slova da napise da osim tih vozila postoje i civilna vozila policije koja takodjer mogu biti upremljena svjet. i zvuc. uredjajima i koja imaju pravo prvenstva kad su ukljuceni, a Passat je upravio bio to. Da stvar po polupisneme i tendenciozno retardirane novinare bude gora, a vrhunac je idiot sa AJB, je da niko nije pomenuo da je debil koji je snmao napravio min 3 teska prekrsaja koja se vide na snimku!
nightvision

#2793 Re: ZOBS

Post by nightvision »

Znam da je to davno prezvakana tema, ali mozes li citirati clan ili clanove zakona koji preciziraju da i civilna vozila policije mogu imati prednost ako su opremljeni svjetlosnim i zvucnim uredjajima i ako su isti ukljuceni.
insomnia78

#2794 Re: RE: Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Dozer wrote:Logicno je da nesto sigurno postoji, inace se ti znakovi ne bi postavljali. Eto, murija dobra, kao i zakonodavci, pa iz ciste dobre volje uljudno vozace upozoravaju na kamere i radare, jer nikako ne zele da nas opeljese... Yeah, right... :D
U Fr a vjerovatno i u citavoj EU apsolutno nisu obavezni staviti upozorenje za radar. 100% provjereno. Znakovi su tu samo kao prevencija da se ne desi da ko konj nagazis na kocnicu kad vidis radar ispred sebe
JedanOdBraceMorica

#2795 Re: ZOBS

Post by JedanOdBraceMorica »

Ima li neko da su ga ulovili zbog hodanja ulicom sa slusalicama u usima? :skoljka:
azdralovic

#2796 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

nightvision wrote:Znam da je to davno prezvakana tema, ali mozes li citirati clan ili clanove zakona koji preciziraju da i civilna vozila policije mogu imati prednost ako su opremljeni svjetlosnim i zvucnim uredjajima i ako su isti ukljuceni.
isto tako se ne precizira sta je "policijsko auto" jer tipa u mom komsiluku redovno dolazi touareg na kojem na vratima pise policija, a nema na sebi rotaciju nego ima blinkere (treptace) u prednjem braniku i na zadnjem staklu i stopkama...
sretao sam ga 100 puta u saobracaju, i sta ja sad trebam razmisljati da li je on policajac ili nije ...sklonis se i dovidjenja...

tom logikom bi mogao da ne stajem ni presretacu jer je "civilni auto"...
tempuser

#2798 Re: ZOBS

Post by tempuser »

nightvision wrote:Znam da je to davno prezvakana tema, ali mozes li citirati clan ili clanove zakona koji preciziraju da i civilna vozila policije mogu imati prednost ako su opremljeni svjetlosnim i zvucnim uredjajima i ako su isti ukljuceni.
Sve je obuchvaceno clanom 126. jer zakon ne pravi razliku izmedju uniformisanih i civilnih vozila policije.

(1) Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granične službe, kad posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i zvučne signale, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom (član 125) i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

(2) Da bi omogućili prolaz vozilima iz stava (1) ovog člana, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza, a ostala vozila da ih propuste i da se, prema potrebi, zaustave dok ta vozila prođu

Slucajeva civilnih vozila policije je bezbroj, a nama su najocigledniji, presretaci, vozila za pratnju FUP-a, DZKP-a, vozila SPJ FUP-a, SIPA-e, podrska MUP-a KS, pa ona manje poznata koja koriste inspektori, tehnika, sektori koji nisu javna bezbjednost itd itd itd pa onda sve to pomnozi sa dva entiteta, 10 kantona i distriktom, svako svoje budzete, svako svoja vozila...
tempuser

#2799 Re: ZOBS

Post by tempuser »

azdralovic wrote:
isto tako se ne precizira sta je "policijsko auto" jer tipa u mom komsiluku redovno dolazi touareg na kojem na vratima pise policija, a nema na sebi rotaciju nego ima blinkere (treptace) u prednjem braniku i na zadnjem staklu i stopkama...
sretao sam ga 100 puta u saobracaju, i sta ja sad trebam razmisljati da li je on policajac ili nije ...sklonis se i dovidjenja...

tom logikom bi mogao da ne stajem ni presretacu jer je "civilni auto"...
Policijski auto je auto u vlasnistvu policije odnosno auto koji koristi policija, a kao sto napisah, za zakon nema razlike da li je uniformisan ili nije.
Cijelo vrijeme je fol u tome sto se potencira prica o vozillima pod pratnjom koja je lako identifikovati, moraju imati policijsku pratnju, medjutim problem sto svi kad vide civilni sa blinkerima auto bez pratnje odmah pomisle da je divljak tipa nacelnih opstine ili minustar za rad i soc. politiku, i kao nece da se sklone, a nisu svjesni da osim divljaka postoje i civilna vozila policije kojima se moraju skloniti. @bakir je upravu kad pise da postoji pravilnik kako se obiljezavaju vozila policije itd, medjutim sama policija cestu u praksi ne postuje daj pravilnik tako da je gotovo nemoguce razlokovati civilno vozilo policije od divljaka. Da je ovo jaka drzava ne bi se moglo desiti da neko ima divlje blinkere.
milann1971

#2800 Re: ZOBS

Post by milann1971 »

Danas lijepo iskustvo, uvatio nas radar nekoliko, svi vozili za kazne od 100-400 km, samo nam skrenuli paznju da je novi zakon i da usporimo...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Post Reply