ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mrsamras
#2601 Re: ZOBS
Je li ikad prosla dopuna zakona o dnevnim svjetlima?

-
MAN-lion's coach
-
DonieBrasco
#2603 Re: ZOBS
Prijedlog je da se napravi nova klasifikacija vozila starijih od 30 godina i da ta ista imaju poseban tehnicki pregled ispravnosti i izduvnih gasova.
Naravno da ne mogu vozilo totalno izabaciti iz mogucnosti upotrebe, ali da se postrozi pregled to se moze napraviti.
Naravno da ne mogu vozilo totalno izabaciti iz mogucnosti upotrebe, ali da se postrozi pregled to se moze napraviti.
-
MAN-lion's coach
-
tempuser
#2605 Re: ZOBS
Osnovni uslov da bi bio oldtimer je da auto mora biti stariji od 30 god i da svojim stanjem doprinosi ocuvanju tehnicke bastine, sad unutar te kategorije postoje podkategorije prema stanju ocuvanosti, originalnosti, nacinu obnove itd, ali sve to ne utice na formalni status u smislu olaksica.
Problem na koji @MAN cilja je legitiman i imaju ga u HR, gdje je ovlast da procjeni vozilo na osnovu toga dobije tzv PV tablice data privatnom HROS-u cime je otvoren ogroman prostor za monopol i manipulaciju! Stvar je ponesto drugacija kod njih sto nema trajne registracije nego su glavne pogodonosti popust na osiguranje i sto neka osiguranj priznaju potvrde i drugih klubova. Kod nas bi osnivac OT kluba prakticno imao ovlast da u ime drzave i bez kontrole odredjuje zvanican status auta. Predsjednik OT kluba da potvrdu za raspadajuci Passat karavan kojim njegov jaran moler vozi lotre i kante jupola.
Problem na koji @MAN cilja je legitiman i imaju ga u HR, gdje je ovlast da procjeni vozilo na osnovu toga dobije tzv PV tablice data privatnom HROS-u cime je otvoren ogroman prostor za monopol i manipulaciju! Stvar je ponesto drugacija kod njih sto nema trajne registracije nego su glavne pogodonosti popust na osiguranje i sto neka osiguranj priznaju potvrde i drugih klubova. Kod nas bi osnivac OT kluba prakticno imao ovlast da u ime drzave i bez kontrole odredjuje zvanican status auta. Predsjednik OT kluba da potvrdu za raspadajuci Passat karavan kojim njegov jaran moler vozi lotre i kante jupola.
-
kakavdanakneiskustvu
-
MAN-lion's coach
#2607 Re: ZOBS
.........
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:44, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2608 Re: ZOBS
za youngtimere sam cuo recimo 1999-2000. god,tad je bila definicija kao da su to auti oz 70 ih 80 ih i 90 ih ...od toga je proslo 16 god,e sad da li je isto ne znam...ako neko zna bolje neka me ispravi..
- vješalica
-
530i
#2610 Re: ZOBS
Ovaj zakon, tj. prijedlog od strane ovog Husića je samo takav promašaj. Dovodi do toga da samo par desetina auta ima poseban status, i to mahom predsjednika kluba i njegovih ahbaba. Doduše i ne čudi me takva težnja ekskluzivnosti znajući koliko se plaća učešće u oldtimer paradi koju dotični organizuje. Samo mu fali neko da mu ukaže na neoriginalna sranja kod njegovog auta...ali nema nikoga da to učini. Mislim otkud jednom samoizabranom čovjeku pravo da se bavi državnim zakonom...to je nonsens. Lagano bi sebi da uvede poziciju ocjenjivača i da je lijepo naplaćuje.
- Bakir1
#2611 Re: ZOBS
Bacanje prasine u oci, tih auta je saka Jada...
Youngtimmer je vozilo starosne dobi od 25 do 35 i ne tako masovno zastupljeno, old preko toga ali opet kazem po starom iskusanom receptu gura se zrtveni jarac da mediji malo glodju kost a iza brda spetakl
Youngtimmer je vozilo starosne dobi od 25 do 35 i ne tako masovno zastupljeno, old preko toga ali opet kazem po starom iskusanom receptu gura se zrtveni jarac da mediji malo glodju kost a iza brda spetakl
-
530i
#2612 Re: ZOBS
Potrebna je i vremenska granica, ali i ocjenjivanje kao što ima u Hrvatskoj ili Sloveniji.
Zastava 750LE je recimo 1985. godište i u takvom stanju i upotrebi da je oldtimer.
Passat karavan 1983. godište ima natpis "vodoinstalater" i nit može nit treba biti neka posebna oldtimer klasa vozila. Ili T3 kombi ili MB 207 i slični. Ali opet IMV ili onaj fićo kombi...zašto da ne.
Najlakše je lupat...pa šta prođe. Da bi kvalitetan sistem zaživio potrebno je truda. I u HR i u SLO pojedina auta su vrlo upitna, a imaju taj neki status oldtimera...
Zastava 750LE je recimo 1985. godište i u takvom stanju i upotrebi da je oldtimer.
Passat karavan 1983. godište ima natpis "vodoinstalater" i nit može nit treba biti neka posebna oldtimer klasa vozila. Ili T3 kombi ili MB 207 i slični. Ali opet IMV ili onaj fićo kombi...zašto da ne.
Najlakše je lupat...pa šta prođe. Da bi kvalitetan sistem zaživio potrebno je truda. I u HR i u SLO pojedina auta su vrlo upitna, a imaju taj neki status oldtimera...
- Bakir1
#2613 Re: ZOBS
Ima sve napisano i izmisljeno ali prepisati je tesko jer sta onda sa licnim interesima....
-
MAN-lion's coach
-
MAN-lion's coach
-
tempuser
#2616 Re: ZOBS
Savk ovaj clanak je supalj ko djevdjir...
Prvo spominje se novi zakon, a sam tekst nigdje ne citira zakon nego filozofiranje Brace Husica ciji je interes da njegov OT klub bude taj koji ce davati potvrde i koji je u sve ovo udrobio hrvatski sistem koji je bitno drugaciji od naseg dok nije ukinut.
Prvo, u HR nije bilo trajne registracije. Povlastice na registraciju su popusti na osiguranje i eko nameti. Uslov da bi auto dobilo popust je da ima status povjesnog vozila i da ima PV tablice. Da bi vozilo dobilo PV tablice mora ga pregledati procjenitelj HROS-a koji ce izdati certifikat. HROS je Hrvatski oldtimer savez koji je osnovao i koji vodi izvjesni autoprevoznik Presecki - citaj skoro pa privatna tvorevina. Za certifikat je potrebno platiti pregled, dnevnice i putne troskove procjenitelja. Sam certifikat se mora obnavljati i ponistava se promjenom vlasnika. Tehnicki vozilo mora biti starije od 30 godine i stanje koje odgovara ocuvanju tehnicke bastine. Ne moram posebno pisati koliki se tu prostora za manupilacije otvorio, o kakvom se monopolu radi i koliki su prihodi u pitanju. Zbog toga se u HR digla velika bura, a alternativno tome neka osiguranja popuste daju bez PV tablica us potvrde drugih klubova. Sad je jasno gdje je interes Brace Husica.
E sad, ono sto Braco bulazni se kosi sa svim standardima. Po pravilu osnovni uslovi da se vozilo tretira kao oldtimer je dobna granica od 30 godina i da stanje vozila zadovoljava kriterije. Unutar te velike skupine se rade podijele prema starosti, stanju, nacinu obnove itd. ovo je njemacka tj ADAC-ova podjela prema starosti
A bis 31.12.1904 „Ancestor“
B 01.01.1905 bis 31.12.1918 „Veteran“
C 01.01.1919 bis 31.12.1930 „Vintage“
D 01.01.1931 bis 31.12.1945 „Post Vintage“
E 01.01.1946 bis 31.12.1960 „Post War“
F 01.01.1961 bis 31.12.1970
G. 01.01.1971 bis Fahrzeugalter: mind. 30 Jahre
Moj auto je star 36. god i njegovi godisnjaci su punopravni oldtimeri u DE.
Termin yountimerse najcesce koristi u Njemackoj za vozila stara 20-30 godina. Cak i ako se pod yountimerom smatraju i stariji od 30 god, ali nedovoljno stari, gornja podjela se primjenjuje unutar oldtimer svijeta na takmicenjima bodovanjima itd, ali ne mijenja formalni status. Svo oni su oldtimeri. Jedina stvar koja pravi razliku izmedju auta starijih od 30 god da li su oldtimer ili ne je njihovo stanje.
E sad, ni sam Braco Husic po svojim kriterijima nema oldtimer, od dva koja ima (treci je formalno kcerkin) starija Olympia je mislim 52. godiste, Ponton bi trebao biti mladji. Nastranu sto je ta Olumpia olimpijada kica i improvozacije (jedino vrijedno na njoj je 6V instalacija) modernih Opel znakica na sve strane, umjesto hroma samoljepljive trake u hrom boji, cerada umjesto krova, plexi bocn prozori, kabriolet verzija naknadno napravljena itd itd i da je kupila nagrade samo zato sto je vlasnik oldtimer funkcioner i organizator, sve i da je u zadovoljavajucem stanju ne znam kako on misli da odrzi svoj status i da ucestvuje u relijima jer je sam sebe izbacio iz pojma oldtimer.
Imali neko teks zakona da vidimo sta tacno pise?
Prvo spominje se novi zakon, a sam tekst nigdje ne citira zakon nego filozofiranje Brace Husica ciji je interes da njegov OT klub bude taj koji ce davati potvrde i koji je u sve ovo udrobio hrvatski sistem koji je bitno drugaciji od naseg dok nije ukinut.
Prvo, u HR nije bilo trajne registracije. Povlastice na registraciju su popusti na osiguranje i eko nameti. Uslov da bi auto dobilo popust je da ima status povjesnog vozila i da ima PV tablice. Da bi vozilo dobilo PV tablice mora ga pregledati procjenitelj HROS-a koji ce izdati certifikat. HROS je Hrvatski oldtimer savez koji je osnovao i koji vodi izvjesni autoprevoznik Presecki - citaj skoro pa privatna tvorevina. Za certifikat je potrebno platiti pregled, dnevnice i putne troskove procjenitelja. Sam certifikat se mora obnavljati i ponistava se promjenom vlasnika. Tehnicki vozilo mora biti starije od 30 godine i stanje koje odgovara ocuvanju tehnicke bastine. Ne moram posebno pisati koliki se tu prostora za manupilacije otvorio, o kakvom se monopolu radi i koliki su prihodi u pitanju. Zbog toga se u HR digla velika bura, a alternativno tome neka osiguranja popuste daju bez PV tablica us potvrde drugih klubova. Sad je jasno gdje je interes Brace Husica.
E sad, ono sto Braco bulazni se kosi sa svim standardima. Po pravilu osnovni uslovi da se vozilo tretira kao oldtimer je dobna granica od 30 godina i da stanje vozila zadovoljava kriterije. Unutar te velike skupine se rade podijele prema starosti, stanju, nacinu obnove itd. ovo je njemacka tj ADAC-ova podjela prema starosti
A bis 31.12.1904 „Ancestor“
B 01.01.1905 bis 31.12.1918 „Veteran“
C 01.01.1919 bis 31.12.1930 „Vintage“
D 01.01.1931 bis 31.12.1945 „Post Vintage“
E 01.01.1946 bis 31.12.1960 „Post War“
F 01.01.1961 bis 31.12.1970
G. 01.01.1971 bis Fahrzeugalter: mind. 30 Jahre
Moj auto je star 36. god i njegovi godisnjaci su punopravni oldtimeri u DE.
Termin yountimerse najcesce koristi u Njemackoj za vozila stara 20-30 godina. Cak i ako se pod yountimerom smatraju i stariji od 30 god, ali nedovoljno stari, gornja podjela se primjenjuje unutar oldtimer svijeta na takmicenjima bodovanjima itd, ali ne mijenja formalni status. Svo oni su oldtimeri. Jedina stvar koja pravi razliku izmedju auta starijih od 30 god da li su oldtimer ili ne je njihovo stanje.
E sad, ni sam Braco Husic po svojim kriterijima nema oldtimer, od dva koja ima (treci je formalno kcerkin) starija Olympia je mislim 52. godiste, Ponton bi trebao biti mladji. Nastranu sto je ta Olumpia olimpijada kica i improvozacije (jedino vrijedno na njoj je 6V instalacija) modernih Opel znakica na sve strane, umjesto hroma samoljepljive trake u hrom boji, cerada umjesto krova, plexi bocn prozori, kabriolet verzija naknadno napravljena itd itd i da je kupila nagrade samo zato sto je vlasnik oldtimer funkcioner i organizator, sve i da je u zadovoljavajucem stanju ne znam kako on misli da odrzi svoj status i da ucestvuje u relijima jer je sam sebe izbacio iz pojma oldtimer.
Imali neko teks zakona da vidimo sta tacno pise?
-
tempuser
#2617 Re: ZOBS
Prije svega, zastupljenost ili broj proizvedenih automobila ne moze bili eliminatorni faktor. Po tome nijedna buba nikad ne bi imala status oldtimera, a split windows i ovalke su itekako priznata i trazena roba. Isto vrijedi za Mini Morrise, 2CV, Renaulte 4, Fiate 500MAN-lion's coach wrote:Ma neće biti nikakav spektakl.Bakir1 wrote:Bacanje prasine u oci, tih auta je saka Jada...
Mislim da je zapravo suština u tome da generacije dvica koje su navršile 30 godina ili nekom muljažom su se postarale, su plaćale manje iznose pri registraciji, a znamo koliko država zarađuje na tim vozilima koja su još uvijek brojna kod nas.
Ili će bti varijanta povećanja registracije za ta vozila da se ne isplati ih registrovati ili da se registruju uz neku povremenu upotrebu ali da pinku platiš klubu ako želiš nešto birvaktilno da imaš, uz određena ograničenja u upotrebi.
Teoretski problem je vrlo jednostavno rjesiv da se vozila koja apliciraju za status odltimera pregledaju tj, da se utvrdi da li njihovo stanje zadovoljava kriterije za oldtimera. Problem je u tome kome dati tu ovlast koja automatski znaci monopol, izvor prihoda i mogucih manipulacija jer u nasoj drzavi ne postoji instaca ili tijelo koje je dovoljno kvalifikovano da vrsi proocjenu. Ko ce u ovoj drzavi procjeniti da li Buick is 1929 ili Chevrolet iz 1959. ili Ford Capro iz 1969 zadovoljavaju kriterije?
- bitanga_sa_otesa
#2618 Re: ZOBS
pa braco cetempuser wrote: Ko ce u ovoj drzavi procjeniti da li Buick is 1929 ili Chevrolet iz 1959. ili Ford Capro iz 1969 zadovoljavaju kriterije?
-
tempuser
#2619 Re: ZOBS
Mene licno ne pogadja, i sam znas da moj auto zadovoljava kriterije, ali generalno, sta smo dobili? Molerski Passat iz 1984. godine nece biti automatski trajno registrovan nego je za trajnu registraciju braci morati dati pinku za potvrdu.bitanga_sa_otesa wrote:pa braco cetempuser wrote: Ko ce u ovoj drzavi procjeniti da li Buick is 1929 ili Chevrolet iz 1959. ili Ford Capro iz 1969 zadovoljavaju kriterije?
- bitanga_sa_otesa
#2620 Re: ZOBS
mene jos manje ,oldtimer kojeg imam nije registrovan niti ce ikad biti,tako da mi procjena eminentnih struĆnjaka nije potrebna.tempuser wrote:
Mene licno ne pogadja, i sam znas da moj auto zadovoljava kriterije, ali generalno, sta smo dobili? Molerski Passat iz 1984. godine nece biti automatski trajno registrovan nego je za trajnu registraciju braci morati dati pinku za potvrdu.
najebace obicni ljudi koji zele imati neki lijep autic da uzivaju vikendom,a lesevi ce kao i dosad dobiti dozvolu uz kovertu
-
MAN-lion's coach
-
tempuser
#2622 Re: ZOBS
To sto mi imamo puno dvica i sto se kotrljaju uopste nije bitno sve dok njihovo stanje zadovoljava kriterije.MAN-lion's coach wrote:
Ne kažem da je eliminatorni faktor već pričam o tome da mi imamo najviše dvica koje su već prevalile 30 godina i one su što se tiče te starosti najbrojnije i još se kotrljaju i naravno da ima neki prikriveni cilj da se nešto ekstra naplati ako neko bude htio da je proglasti oldtimerom ili da joj ograniči upotrebu ili šta već.
Ja opet su beneficiju nisam imala jer nisam član kluba niti me takva vrsta aktivnosti zanima, ali isto tako ako je sadašnji zakon omogućio tu povlasticu onda je ne može uslovljavati članstvom u klubu ili nekom procjenom od strane nemeritornih lica, a s druge strane ti koji su registrovali pod tom "trajno" varijantom ne znam kako su to uspjeli i ko im je dao dozvole za to kad su to većinom neupotrebljivi grobovi.
Mislim da ta olakšica bi iznosila oko 70-tak maraka.
U tekstu se pominju i provjere na izduvne gasove što je kod mene bilo regularno na tehničkom pregledu, a ispada kao da vozila "trajne registr." nisu bila podvrgnuta takvom testiranju. Ako je to istina onda se ne provode jednaki tehnički pregledi. Kriteriji se drugi mogu postavljati na takva vozila, ali nemam ništa protiv da budu pregledani i da se pregledaju.
Imam utisak da si izrevoltirana zato sto nemas cjelokupnu sliku i informaciju i zato sto ce se nesto nekome vjerovatno placati.
U uredjenim sistemima nigdje ne postoji nakaradni sistem trajne registracije, a pogotovo ne automatski i besplatan, kakav je kod nas bio. Tamo se vozilo mora pregledati i taj pregled se placa. Kod nas nije problem sto ce se morati placati, ali jeste problem ko ce raditi pregled i kome ce se placati. Sa stanovista prihoda, sigurnosti, habanja cesta, opterecenosti soabracaja, ekologije itd itd sistem u kojem mozes neograniceno koristiti auto na koje imas pogodnosti pri registraciji nije odrziv.
Usteda za trajnoj registraciji koja BTW vise ne postoji vec izvjesno vrijeme, tako da se nemas oko cega sekirati, je direktno zavisila od putarine koja je opte zavisila od zapremine motora, sto je veci motor, to je veca usteda.
-
MAN-lion's coach
#2623 Re: ZOBS
........
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:43, edited 1 time in total.
-
tempuser
#2624 Re: ZOBS
Ne pratis desavanja, sistem trajne registracije ne postoji vec izvjesno vrijeme tako da to ne treba da te pogadja.
Dok je postojao ja apsolutno nisam nista dodatno uradio za trajnu registraciju, niko nij egledao auto, nigdje se nisam uclanjivao, nikakve potvrde, sve islo preko agencije preko koje inace registrujem, tako da sam siguran da je sve sto je trebao bio neki formalni zahtjev koji si i ti mogla podnijeti (da si znala).
Nisam siguran da zakon namece clanstvo u klubu ili da se klubu plati samo potvrda za auto sto ima smisla. Bilo bo dobro da neko postavi taj novi zakon. Na kraju krajeva po istom principu obilazis i placas agencije, tehnicke preglede, ne znam zasto te toliko haba potvrda OT kluba?
Ono sto tebi smeta ima smisla, a to je kome ce pripasti privilegija da kontrolise vozila i njegova upitna kompetencija, s tim da ne mogu oni nametati kriterije. Kriteriji i klasifikacija su utvrdjeni krovnim asocijacijama OT klubova, isti standardi se primjenjuju na relijima, izlozbama, prodaji itd, na klubu je samo da ih ispravno i savjesno primjene.
Ocigledno povrsno vladas materijom. Prije svega sva auta koja se pojave na izlozbama ne moraju formalnoi i tehnicki biti oldtimeri. ljudi dovoze svoja auta da ih pokazu. Dalje, postoje klasifikacije tipa sacuvano vozilo u izvornom stanju, vozilo u izvornom stanju, vozilo obnovljeno u prvobitno stanje original dijelovima, vozilo obonovljeno u prvobitno stanje zamjenskim dijelovima, vozilo koje je modifikovano u odnosu na prvobitno stanje itd, opremljeno dodatom opremom ili dijelovima odgovarajuce starosti i epohe, tako da ako nije sve 100% original i izvorno ne znaci da nije i ne moze biti oldtimer.
Na kraju krajeva, svasta nesto pises bez nekog smisla i reda, a ne kontam smisao...
Dok je postojao ja apsolutno nisam nista dodatno uradio za trajnu registraciju, niko nij egledao auto, nigdje se nisam uclanjivao, nikakve potvrde, sve islo preko agencije preko koje inace registrujem, tako da sam siguran da je sve sto je trebao bio neki formalni zahtjev koji si i ti mogla podnijeti (da si znala).
Nisam siguran da zakon namece clanstvo u klubu ili da se klubu plati samo potvrda za auto sto ima smisla. Bilo bo dobro da neko postavi taj novi zakon. Na kraju krajeva po istom principu obilazis i placas agencije, tehnicke preglede, ne znam zasto te toliko haba potvrda OT kluba?
Ono sto tebi smeta ima smisla, a to je kome ce pripasti privilegija da kontrolise vozila i njegova upitna kompetencija, s tim da ne mogu oni nametati kriterije. Kriteriji i klasifikacija su utvrdjeni krovnim asocijacijama OT klubova, isti standardi se primjenjuju na relijima, izlozbama, prodaji itd, na klubu je samo da ih ispravno i savjesno primjene.
Ocigledno povrsno vladas materijom. Prije svega sva auta koja se pojave na izlozbama ne moraju formalnoi i tehnicki biti oldtimeri. ljudi dovoze svoja auta da ih pokazu. Dalje, postoje klasifikacije tipa sacuvano vozilo u izvornom stanju, vozilo u izvornom stanju, vozilo obnovljeno u prvobitno stanje original dijelovima, vozilo obonovljeno u prvobitno stanje zamjenskim dijelovima, vozilo koje je modifikovano u odnosu na prvobitno stanje itd, opremljeno dodatom opremom ili dijelovima odgovarajuce starosti i epohe, tako da ako nije sve 100% original i izvorno ne znaci da nije i ne moze biti oldtimer.
Na kraju krajeva, svasta nesto pises bez nekog smisla i reda, a ne kontam smisao...
-
MAN-lion's coach