ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _Reds_
#2176 Re: ZOBS
Moze nako navesti šta tačno sve podrazumjeva zimska oprema.
Je li isto u Federaciji i RS-U?
-
530i
#2177 Re: ZOBS
Naravno da je isto, ZOBS je na državnom nivou.
- Dozer
#2178 Re: ZOBS
Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
Ostalo moras imati uvijek - Prva pomoc, sijalice, trokut, aparat za gasenje pozara, dizalica, kljuc za tockove, rezervni tocak, reflektujuci prsluk.
Ostalo moras imati uvijek - Prva pomoc, sijalice, trokut, aparat za gasenje pozara, dizalica, kljuc za tockove, rezervni tocak, reflektujuci prsluk.
-
direstraits0078
#2180 Re: ZOBS
PP aparat nije obavezan. Sajla nije obavezna. Rezervni tocak nije obavezan. Sijalice nisu obavezne. Dizalica nije obavezna.Dozer wrote:Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
PP aparat obavezan samo za vozila s ugradjenom plinskom instalacijom.
- Dozer
#2181 Re: ZOBS
Cega ba...?!
Sve ti je to obavezno i spada pod obaveznu opremu u vozilu. PP aparat, onaj mali, ti je po EU standardima obavezan vec par godina. U svemu. Ako sta nisu opet mijenjali...
Meni zadnja 2-3 puta kad su me zaustavljali trazili sve to redom. Nisam napisao napamet...
Znam da po nasem zakonu to nije obavezno, ali...
Sve ti je to obavezno i spada pod obaveznu opremu u vozilu. PP aparat, onaj mali, ti je po EU standardima obavezan vec par godina. U svemu. Ako sta nisu opet mijenjali...
Meni zadnja 2-3 puta kad su me zaustavljali trazili sve to redom. Nisam napisao napamet...
-
direstraits0078
#2182 Re: ZOBS
Ne. Zakon vazi samo u odredjenim drzavama. Uzmi primjer vozilo s kitom za popravku gume. Nema dizalicu, nema rezervni tocak. Za dolazak u BiH ili bilo koju drugu drzavu treba da utrpa rezervni tocak u gepek? Na galeriju da ga stavi?Dozer wrote:Cega ba...?!
PP aparat samo u vozilima preko 3.5 tona i preko 8 sjedista.
- Dozer
#2183 Re: ZOBS
Haj' ti to objasni medzedu kad te zaustavi... 
-
530i
-
direstraits0078
#2185 Re: ZOBS
Pod clanom 4 mislis na ove definicije?530i wrote:Član 4. http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... enzije.pdf
Pod opremom vozila u saobracaju na cestama, u smislu
ovog Pravilnika, podrazumijevaju se:
a) rezervni tocak;
b) aparat za gasenje pozara;
c) znak za obiljezavanje vozila zaustavljenog na kolovozu
ceste;
d) oprema za pruzanje prve pomoci (kutija prve pomoci);
e) klinasti podmetaci;
f) cekic za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osiguraci;
h) prsluk za vozaca sa svjetlosno reflektirajucim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uze ili poluga za vucu;
k) zimska oprema;
l) znak za oznacavanje sporih vozila;
m) znak za oznacavanje dugih vozila;
Ovdje je samo navedeno sta se podrazumijeva pod opremom vozila. Odnosno da to ne ukljucuje klima uredjaj, gps uredjaj, elektricne podizace prozora i sl.
- sheilak
#2186 Re: ZOBS
sve je obavezno osim pp aparata osim ako si lpg (r)direstraits0078 wrote:PP aparat nije obavezan. Sajla nije obavezna. Rezervni tocak nije obavezan. Sijalice nisu obavezne. Dizalica nije obavezna.Dozer wrote:Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
-
direstraits0078
#2187 Re: ZOBS
Smijesno. Vozila s ugradjenim LED farovima i naprijed i straga treba da u gepeku uvijek imaju po jedan rezervni far, lijevi i desni, i po jedno kompletno straznje svjetlo, lijevo i desno? Jer se sijalice u njima ne mogu mijenjati. Niti kupiti. Da ne govorimo o zamijeni zarulja na vozilima s xenon svjetlima? Treba i mehanicara elektricara imati u gepeku.sheilak wrote:sve je obavezno osim pp aparata osim ako si lpg (r)direstraits0078 wrote:PP aparat nije obavezan. Sajla nije obavezna. Rezervni tocak nije obavezan. Sijalice nisu obavezne. Dizalica nije obavezna.Dozer wrote:Sve 4 zimske gume, i lance ukoliko pogon nije na sva 4, sajlu za vucu. To je zimska oprema.
- Dozer
#2188 Re: ZOBS
Naravno da ne treba, ali drot ce ti uredno napisati kaznu ako ti xenon far ne radi. Sto nisi popravio... 
-
direstraits0078
#2189 Re: ZOBS
Nece napisati kaznu. Napisat ce kaznu ako te zaustavi ponovno. U prvom slucaju ce te upozoriti.Dozer wrote:Naravno da ne treba, ali drot ce ti uredno napisati kaznu ako ti xenon far ne radi. Sto nisi popravio...
- Sanchez22
#2190 Re: ZOBS
Vec sest godina kako vozim,nisu mi nikada provjeravali opremu 
-
Dzontra_Volta
#2191 Re: ZOBS
Pitanje je bilo šta se podrazumijeva pod zimskom opremom._Reds_ wrote:Moze nako navesti šta tačno sve podrazumjeva zimska oprema.
Evo odgovor nadležnog ministarstva: http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
-
direstraits0078
#2193 Re: ZOBS
Jer ti je moglo crknuti u voznji, prilikom paljenja vozila, itd. A nemas indikator na tabli koji te upozorava da ti je crkla sijalica.shandrprcSA wrote:a zasto bi te prvo upozorio?
-
530i
#2194 Re: ZOBS
Navedena je oprema koja je obavezna, zavisno od kategorije vozila i kalendara.direstraits0078 wrote:Pod clanom 4 mislis na ove definicije?530i wrote:Član 4. http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... enzije.pdf
Pod opremom vozila u saobracaju na cestama, u smislu
ovog Pravilnika, podrazumijevaju se:
a) rezervni tocak;
b) aparat za gasenje pozara;
c) znak za obiljezavanje vozila zaustavljenog na kolovozu
ceste;
d) oprema za pruzanje prve pomoci (kutija prve pomoci);
e) klinasti podmetaci;
f) cekic za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osiguraci;
h) prsluk za vozaca sa svjetlosno reflektirajucim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uze ili poluga za vucu;
k) zimska oprema;
l) znak za oznacavanje sporih vozila;
m) znak za oznacavanje dugih vozila;
Ovdje je samo navedeno sta se podrazumijeva pod opremom vozila. Odnosno da to ne ukljucuje klima uredjaj, gps uredjaj, elektricne podizace prozora i sl.
-
nightvision
#2195 Re: ZOBS
Clanak 27.
(1) Uredjaji za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila moraju biti povezani tako da se ne mogu ukljuciti dok se ne ukljuze straznja poziciona svjetla i svjetla za osvjetljavanje straznje registarske plocice. Izuzeci su:
a)parkirna svjetla;
b)svjetla za davanje svjetlosnih znakova;
c)svjetla za osvjetljavanje mjesta na kojem se izvode radovi;
d)pokretno svjetlo (reflektor);
e)specijalno ugradjena i izvedena svjetla za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila namijenjena za voznju po danu.
Meni ovo upade u oci, znaci da zakon ipak poznaje "dnevna svjetla", bar u smislu da takva mogu postojati ugradjena u vozilo.
(1) Uredjaji za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila moraju biti povezani tako da se ne mogu ukljuciti dok se ne ukljuze straznja poziciona svjetla i svjetla za osvjetljavanje straznje registarske plocice. Izuzeci su:
a)parkirna svjetla;
b)svjetla za davanje svjetlosnih znakova;
c)svjetla za osvjetljavanje mjesta na kojem se izvode radovi;
d)pokretno svjetlo (reflektor);
e)specijalno ugradjena i izvedena svjetla za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila namijenjena za voznju po danu.
Meni ovo upade u oci, znaci da zakon ipak poznaje "dnevna svjetla", bar u smislu da takva mogu postojati ugradjena u vozilo.
Last edited by nightvision on 23/12/2015 11:17, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2196 Re: ZOBS
zaboravio si vozila koja voze prikolicudirestraits0078 wrote: PP aparat samo u vozilima preko 3.5 tona i preko 8 sjedista.
- Bakir1
#2197 Re: ZOBS
i vozila na plin
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2198 Re: ZOBS
napisao je to ranije
-
direstraits0078
#2199 Re: ZOBS
Ma, kao i sve ostalo, puno nelogičnosti. A što ubojice za volanom najnormalnije voze, nikom ništa.
-
condy
#2200 Re: ZOBS
Zakonska terminologija : " specijalno ugrađena svjetla za osvjetljenje ceste na prednjoj strani vozila namjenjena za vožnju po danu "
Valjda je lakše bilo propisati " Svjetla ugrađena na prednjoj strani vozila, namjenjena za vožnju po danu ".
Ako se kaže specijalno ugrađena, onda se misli na određene preinake na vozilu u odnosu na standardnu ugradnju.
Valjda je lakše bilo propisati " Svjetla ugrađena na prednjoj strani vozila, namjenjena za vožnju po danu ".
Ako se kaže specijalno ugrađena, onda se misli na određene preinake na vozilu u odnosu na standardnu ugradnju.