ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- KB9
#2101 Re: ZOBS
realno nikakve potrebe nemas da ides 30 preko ogranicenja
ako je hitno, zivot u opasnosti vozis i 100 preko ogranicenja kad te stignu nece te vecinom ni kaznit jer im je jasno o cemu se radilo (znam solidan broj takvih slucajeva)
al normalna voznja, od grada do grada, bas ni najmanje potrebe nema da se prekoraci brzina
ako je hitno, zivot u opasnosti vozis i 100 preko ogranicenja kad te stignu nece te vecinom ni kaznit jer im je jasno o cemu se radilo (znam solidan broj takvih slucajeva)
al normalna voznja, od grada do grada, bas ni najmanje potrebe nema da se prekoraci brzina
-
The BEN10
#2102 Re: ZOBS
Ma dobro sinko, to kad se voziš u školskom autobusu pa ti se ne ide u školu.
Govorim o realnim situacijama kad se voziš putem prema Tuzli recimo, pa kad čovjeku dosadi peglanje od 40-50 km/h Karaulom i probaš da skratiš agoniju za koju minutu. Ne govorim o vožnji od 120 km/h, već o 80-90 km/h, tamo gdje se može. A ograničenje je 50-60 km/h
Govorim o realnim situacijama kad se voziš putem prema Tuzli recimo, pa kad čovjeku dosadi peglanje od 40-50 km/h Karaulom i probaš da skratiš agoniju za koju minutu. Ne govorim o vožnji od 120 km/h, već o 80-90 km/h, tamo gdje se može. A ograničenje je 50-60 km/h
- O'zone
- Globalni moderator
#2104 Re: ZOBS
Mislim da uopšte nisu pretjerali sa iznosima kazni posebno kad se računa na 50% popusta pri plaćanju kazni u roku. Trebalo je povećati kazne i za nepropisno parkiranje na 80 KM minimalno. Tako da bi se time poništila glupava odluka o 50% popusta.
- ultima_palabra
#2105 Re: ZOBS
Trebali su uvesti neku gradaciju, nije isto ako voziš 90 po centru grada ili nekom vukojebinom gdje se nekom nadiglo da stavi ograničenje od 60.
- KB9
#2106 Re: ZOBS
gradacija je ta sto ce te daleko cesce hvatat za to u centru nego u vukojebini
- O'zone
- Globalni moderator
#2107 Re: ZOBS
Ovo su koliko vidim te usvojene izmjene ZOBS-a
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/transpo ... gTag=bs-BA
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/transpo ... gTag=bs-BA
- O'zone
- Globalni moderator
#2108 Re: ZOBS
Evo šanse da se ukine onaj debilni displej na Sara centru na Ilidži
Član 133
Na putu se ne smiju postavljaju table, znakovi, svijetla, stubovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili umanjuje uočljivost postavljene saobraćajne signalizacije ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja podražavaju ili liče na saobraćajnu signalizaciju, ili zaslijepljuju učesnike u saobraćaju ili odvraćaju njihovu pažnju u mjeri koja može biti opasna za bezbjednost saobraćaja
.
“
-
condy
#2109 Re: ZOBS
Ja sam prvi da se povećaju kazne ako te pare neće ići političkim smradovima, već će se prikupljati u namjenske fondove u koje neće moći zagrabiti pohlepna vlast. U suprotnom smijurija, jer im je zafalilo para, pa povećavaju novčane kazne, povećavaju akzice, i to je smisao izmjena zakona.
Treba zakonom definisati da policija nema pravo da se sakriva radar iza žbunja, zida, drveća... i da tronožac mora biti na vidljivom mjestu i na tačno predviđenom mjestu, a ne da bude zamaskiran ko snajper u ratu.
Treba staviti bolju saobraćajnu signalizaciju pa da sa sigurnošću znaš je li naseljeno mjesto a ne neki saobraćajni znak kod drveta na koji naletiš iz krivine pa ako ga vidiš nekim slučajem dobar si. Treba biti ograničenje brzine u skladu sa uvjetima na cesti, a ne kao na Kuprusu, izvan grada na magistralnoj cesti ograniči brzinu na 30km/h i još ti tu stvavi fiksni radar, ili na nekim magistralnim cestama stavi znak za naseljeno mjesto i ograničenje bude 50km/ umjesto 80 km/h, samo da bi mogli loviti. Tako me je nedavno uslikao radar magistralna cesta, ali po saobraćajnom znaku je naseljeno mjesto pa je ograničenje 50 km/h, iako su kuće daleko od ceste, nema ivičnjaka na cesti, ja sam vozio 79 km/h, i došla mi kazna 50 KM. Platio sam kaznu, ali da li je to u pravom smislu riječi naseljeno mjesto ??? Po tome svako mjesto koje ima par kuća je naseljeno mjesto.
Čitam u Zenici ispod izlazne petlje za Doboj, lik sa Golfom u kojeg je natovario šest osoba od toga i dijete skreće preko dvostruke pune linije i frontalno udara u drugo vozilo, auta totalno uništena, jer da ne bi išao obilaznim putem on preko dvostruke pune. Protiv tog debila će se najvjerovatnije vodit kr. postupak pred sudom, ali najvjerovatnije neće ostati bez vozačke i neće biti novčano kažnjen već će završiti sa uslovnom kaznom jer će sve priznati i biti dobrica a na drugoj strani će kažnjavati ljude zbog ne upaljenih svjetala sa koliko 100-200 KM. Apsurd
Treba zakonom definisati da policija nema pravo da se sakriva radar iza žbunja, zida, drveća... i da tronožac mora biti na vidljivom mjestu i na tačno predviđenom mjestu, a ne da bude zamaskiran ko snajper u ratu.
Treba staviti bolju saobraćajnu signalizaciju pa da sa sigurnošću znaš je li naseljeno mjesto a ne neki saobraćajni znak kod drveta na koji naletiš iz krivine pa ako ga vidiš nekim slučajem dobar si. Treba biti ograničenje brzine u skladu sa uvjetima na cesti, a ne kao na Kuprusu, izvan grada na magistralnoj cesti ograniči brzinu na 30km/h i još ti tu stvavi fiksni radar, ili na nekim magistralnim cestama stavi znak za naseljeno mjesto i ograničenje bude 50km/ umjesto 80 km/h, samo da bi mogli loviti. Tako me je nedavno uslikao radar magistralna cesta, ali po saobraćajnom znaku je naseljeno mjesto pa je ograničenje 50 km/h, iako su kuće daleko od ceste, nema ivičnjaka na cesti, ja sam vozio 79 km/h, i došla mi kazna 50 KM. Platio sam kaznu, ali da li je to u pravom smislu riječi naseljeno mjesto ??? Po tome svako mjesto koje ima par kuća je naseljeno mjesto.
Čitam u Zenici ispod izlazne petlje za Doboj, lik sa Golfom u kojeg je natovario šest osoba od toga i dijete skreće preko dvostruke pune linije i frontalno udara u drugo vozilo, auta totalno uništena, jer da ne bi išao obilaznim putem on preko dvostruke pune. Protiv tog debila će se najvjerovatnije vodit kr. postupak pred sudom, ali najvjerovatnije neće ostati bez vozačke i neće biti novčano kažnjen već će završiti sa uslovnom kaznom jer će sve priznati i biti dobrica a na drugoj strani će kažnjavati ljude zbog ne upaljenih svjetala sa koliko 100-200 KM. Apsurd
-
preludezalude
#2110 Re: ZOBS
A sta je sa onim silnim reflektorima koji zasljepljuju vozace???O'zone wrote:Evo šanse da se ukine onaj debilni displej na Sara centru na Ilidži
Član 133
Na putu se ne smiju postavljaju table, znakovi, svijetla, stubovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili umanjuje uočljivost postavljene saobraćajne signalizacije ili koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja podražavaju ili liče na saobraćajnu signalizaciju, ili zaslijepljuju učesnike u saobraćaju ili odvraćaju njihovu pažnju u mjeri koja može biti opasna za bezbjednost saobraćaja
.
“
- O'zone
- Globalni moderator
#2111 Re: ZOBS
Koliko ja mogu tumačiti zakon ovim članom je zabranjeno korištenje kamera u vozilima
I još jedan stav člana 218. zakona koji mi je dvojben
Kazna od 50 do 250 KMČlan 63.
U članu 236. stav (1) iza tačke 3) dodaje se tačka 3a) koja glasi:„3a) vozač kodkoga se u vozilu u sabraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.(član 33a. stav (1))
I još jedan stav člana 218. zakona koji mi je dvojben
Koliko ja razumijem ako imaš vozilo koje je pregazilo više od 300 000 km ideš dva puta godišnje na tehnički. Takvih vozila je kod nas masa. Buni me ovo "Izuzetno od odredbi stava (1) i (2)" jer u stavu dva se kaže da vozila stara pet i više godina idu svakih 12 mjeseci na tehnički ali se ne spominje kilometraža....
Član 51.
Član 218. mijenja se i glasi:„Član 218.
(1) Novoproizvedenamotorna i priključna vozila nakon identifikacije vozila prije prve registracije,vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu u toku mjeseca u kojem ističe rok od 36 mjeseci od dana prve registracije vozila, te u toku mjeseca u kojem ističe rok od 60 mjeseci od dana prve registracije vozila.
(2) Vozila stara pet i više godina vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tokom svakog 12.mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.“.
(3) Vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu, a nisu novoproizvedena, prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu.
(4) Izuzetno od odredbi stava (1), motorna vozila koja su tokom eksploatacije ostvarila ukupnu pređenu kilometražu više od 150000 pređenih kilometara vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu, te tokom svakog 12 mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.
(5)Izuzetno od odredbi stava (1) i (2), motorna vozila koja su tokom eksploatacije ostvarila ukupnu pređenu kilometražu više od 300000 pređenih kilometara vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tokom svakog 6. mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda
-
The BEN10
#2112 Re: ZOBS
Bravo, o tome ti pričam. A sa autom od 100+ konja, kakvi su da se razumijemo normala danas, navući +20-30 km/h uopšte nije problem.ultima_palabra wrote:Trebali su uvesti neku gradaciju, nije isto ako voziš 90 po centru grada ili nekom vukojebinom gdje se nekom nadiglo da stavi ograničenje od 60.
I ja to tako vidim, a ne razumijem zašto nešto ovako propisivati. Da više nebi gledali kako milicionari i drugi državni službenici krše zakone na putu a pri tome ih je neko snimio?O'zone wrote:Koliko ja mogu tumačiti zakon ovim članom je zabranjeno korištenje kamera u vozilimaČlan 63.
U članu 236. stav (1) iza tačke 3) dodaje se tačka 3a) koja glasi:„3a) vozač kodkoga se u vozilu u sabraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.(član 33a. stav (1))
- Bakir1
#2113 Re: ZOBS
ne vidite dobro, odnosi se na radar detektore i jamere i sve ostalo sto ometa rad uredjaja koji detektuje prekrsaje, kamera nije to...
dalje to je prijedlog za javne rasprave iz 2.2014, precisceni tekst nema, nema ni nacrt koji je otisao u proceduru, ovo su samo komadici sa kojima se skrece paznja sa stvarne problematike sto uvijek pise izmedju redova, ovako kazne drakonske bub zviz fljas oko toga igranka a ostalo sakriveno
dalje to je prijedlog za javne rasprave iz 2.2014, precisceni tekst nema, nema ni nacrt koji je otisao u proceduru, ovo su samo komadici sa kojima se skrece paznja sa stvarne problematike sto uvijek pise izmedju redova, ovako kazne drakonske bub zviz fljas oko toga igranka a ostalo sakriveno
- O'zone
- Globalni moderator
#2114 Re: ZOBS
Imaš li molim te igdje link za verziju koja je usvojena?Bakir1 wrote:ne vidite dobro, odnosi se na radar detektore i jamere i sve ostalo sto ometa rad uredjaja koji detektuje prekrsaje, kamera nije to...
I kad piše "uredjaj za dokumentovanje prekršaja" meni je to kamera e sad šta je zakonodavac mislio....
Last edited by O'zone on 15/12/2015 13:54, edited 1 time in total.
- Bakir1
#2115 Re: ZOBS
nemam, treba i meni iz nekih drugih razloga, niko jos nema, samo neki pasusi...........
oni dokumentuju prekrsaje a ne ti, i ne smijes koristiti nista sto ometa te uredjaje
oni dokumentuju prekrsaje a ne ti, i ne smijes koristiti nista sto ometa te uredjaje
- O'zone
- Globalni moderator
#2116 Re: ZOBS
Razumijemo se mi ali tamo kako je složeno u rečenici nije dozovoljeno imati u vozilu uređaj za dokumetovanje prekršaja a ne uređaj za sprečavanje dokumentovanje prekršaja.Bakir1 wrote:nemam, treba i meni iz nekih drugih razloga, niko jos nema, samo neki pasusi...........
Zbog tog dvosmislenog stava uvijek će biti polemika ako ga u prečišćenom/usvojenom obliku nisu kristalizirali
Imaš li info šta je sa ovim šestomjesečnim tehničkim za vozila koja su prešla 300 000 km. To mi je totalna nebuloza (gledajući stanje vozila kod nas nije čak šta više u potpunosti je opravdano) kod nas, znaš i sam, vozila preko 300 000 km ima masa i onih mlađih od 5 godina i starijih.
- Bakir1
#2117 Re: ZOBS
ne bih o tome, ali to ti je spin 
- O'zone
- Globalni moderator
#2118 Re: ZOBS
OK.Bakir1 wrote:ne bih o tome, ali to ti je spin
- Bakir1
#2119 Re: ZOBS
drugi kriterij bi trebao biti razlog odlaska na cesci tehnicki pregled, kilometri su nesto sto se veze za teretna vozila, nikako za putnicka
-
530i
#2120 Re: ZOBS
Ma treba samo uvesti dvije stavke prilikom godišnjeg pregleda, ne smije nikakav vidljiv dim iz auspuha i ne smije biti hrđe na autu, ovo šestomjesečno će zakačiti samo one koji već imaju tristo hiljada, ostali će u narednim godinama prelaziti po 300 km godišnje i biznis će procvjetati sa skidanjem kilometara. Klasično navlačenje posla za stanice t. pregleda.
- Bakir1
#2121 Re: ZOBS
vjerovao ili ne hrdja nije nigdje kriterij ispravnosti vozila, eto ni u toj njemackoj na tehnickom pregledu sto sam se osvjedocio prije par dana
- O'zone
- Globalni moderator
#2122 Re: ZOBS
Pa ne znam ni za "vidljiv dim"?!
ispušni gasovi se testiraju sondom i odovarajućim uređajem a dima će biti, pa da li u obliku vodene pare ili izgorenog ulja ili neodgovarajuće smješe odnosno lošeg izgaranja.
ispušni gasovi se testiraju sondom i odovarajućim uređajem a dima će biti, pa da li u obliku vodene pare ili izgorenog ulja ili neodgovarajuće smješe odnosno lošeg izgaranja.
-
530i
#2123 Re: ZOBS
Slažem se, treba razdvojiti put u naselju i van naselja. Svjedoci smo svakodnevno da se po gradovima divlja i ubijaju ljudi, eno jučer majmun u Tuzli uletio na autobusko stajalište i teško povrijedio učenike koji su čekali prevoz. Sarajevo ne moram ni da spominjem. Ne može to nikako biti ekvivalentno nekom magistralnom putu gdje nema naselja...a ograničenje je 50 ili 60.ultima_palabra wrote:Trebali su uvesti neku gradaciju, nije isto ako voziš 90 po centru grada ili nekom vukojebinom gdje se nekom nadiglo da stavi ograničenje od 60.
-
530i
#2124 Re: ZOBS
Sumnjam da u Njemačkoj mogu tehnički proći vozila sa truhlim pragovima, blatobranima, rupama u podu i sl. Ovdje mogu. Naravno, nije problem kad se površinski sloj hrđe nahvata na poluosovini, ali mislim da se razumijemo.Bakir1 wrote:vjerovao ili ne hrdja nije nigdje kriterij ispravnosti vozila, eto ni u toj njemackoj na tehnickom pregledu sto sam se osvjedocio prije par dana
Ako si ijednom išao preko nekog prevoja znaš kako dime pojedina vozila, da'l plavo, da'l crno i štipa za pluća...na to sam mislio. Testiranje sondom sam vidio dva ili tri puta u zadnjih desetak godina...O'zone wrote:Pa ne znam ni za "vidljiv dim"?!
- Bakir1
#2125 Re: ZOBS
povrsinska korozija ono sto se vidi nije problem dok ne utice na strukturu vozila, sve se mi razumijemo, moja posjeta gore je bila radno paradne prirode, zakljucak mi imamo sve bolje ali nemamo instrumenata da to provedemo, realizujemo, od zakona do propisa530i wrote:Sumnjam da u Njemačkoj mogu tehnički proći vozila sa truhlim pragovima, blatobranima, rupama u podu i sl. Ovdje mogu. Naravno, nije problem kad se površinski sloj hrđe nahvata na poluosovini, ali mislim da se razumijemo.Bakir1 wrote:vjerovao ili ne hrdja nije nigdje kriterij ispravnosti vozila, eto ni u toj njemackoj na tehnickom pregledu sto sam se osvjedocio prije par dana