ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
homega

#1901 Re: ZOBS

Post by homega »

Bakir1 wrote:u smislu pokrica vrijedi, u smislu registracije ne, zvanicno imas dva entitetska zavoda za nadzor osig. kuca i jedan krovni, mislim da nisu duzni vrsiti razmjenu podataka i zbog radi toga puno je bilo duplih polica.
jedan od primjeraka police ide za mup i sluzi kao dokaz za validnost registracije, nisu bas u stanju u entitetima provjeriti jesu li te police stvarne.
uglavnom zakonski je definisano upravo to da mora biti izdana polica AO u odgovarajucem entitetu za produzenje i ili samu registraciju.
Čini mi se da ovdje osiguranja manipuliraju policama :-)

Član 4. http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /14hrv.htm
selma 83

#1902 Re: ZOBS

Post by selma 83 »

pozz svima ,ja sam u poslu vezano za autoškole, ja sam lično vidio na terenu ,na obuci ,polaganje BE kategorije, gdje je bilo malo vozilo sa odgovarajućom prikolicom ,ima je trenutno jedino u kantonu autoškola Selma, tako da to postoji :-D :izet:
bezza

#1903 Re: ZOBS

Post by bezza »

Pozdrav imam jedno pitanje vezano za oduzimanje vozacke dozvole. Prije par dana sam dobio obavjest da se javim u stanicu jer moram predati vozacku dozvolu, zbog pocinjenog saobracajnog prekrsaja. Sada me zanima, kada istekne mjesec dana zabrane upravljanja mv da li cu moci podici vozacku dozvolu jer imam par kazni koje nisam platio?

Hvala.
kakavdanakneiskustvu

#1904 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

bezza wrote:Pozdrav imam jedno pitanje vezano za oduzimanje vozacke dozvole. Prije par dana sam dobio obavjest da se javim u stanicu jer moram predati vozacku dozvolu, zbog pocinjenog saobracajnog prekrsaja. Sada me zanima, kada istekne mjesec dana zabrane upravljanja mv da li cu moci podici vozacku dozvolu jer imam par kazni koje nisam platio?

Hvala.

mislim da neces moći podići vozačku dok ne platiš sve kazne
basicm

#1905 Re: ZOBS

Post by basicm »

Pozdrav

Mene zanimaju propisi od djecjoj sjedalici koja bi bila naprijed, jer nazad bude supruga sa bebom. Da li je to dozvoljeno po ZOBS-u, nesto ne mogu da pronadjem.

Hvala.
kurty

#1906 Re: ZOBS

Post by kurty »

Sta kaze zobs o maglenkama???
Jel se gase kratka kad se maglenjaci upale?
Bakir1

#1907 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ma jok otkud ti to
seoBIH

#1908 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

basicm wrote:Pozdrav

Mene zanimaju propisi od djecjoj sjedalici koja bi bila naprijed, jer nazad bude supruga sa bebom. Da li je to dozvoljeno po ZOBS-u, nesto ne mogu da pronadjem.

Hvala.
Joj, ne mogu pronaci tačan zakon, ali sam gotovo siguran da sam čitao da može ići sjedalica naprijed, kontra okrenuta, s tim da se airbag mora isključiti.
jao_situacije

#1909 Re: ZOBS

Post by jao_situacije »

seoBIH wrote:

Hvala.
Joj, ne mogu pronaci tačan zakon, ali sam gotovo siguran da sam čitao da može ići sjedalica naprijed, kontra okrenuta, s tim da se airbag mora isključiti.
Mislim i ja da je tako..
AhmetShabo

#1910 Re: ZOBS

Post by AhmetShabo »

pozdrav svima, da ne listam temu, mozda ste na ovo pitanje odgovorili al ovako mi je lakse. mene zanima slijedece: Registracija auta koje ima 30+ godina.Negdje sam cuo da auta preko 30 godina se smatraju oldtimerima i da je registracija trajna. Dakle golf 2 npr iz 84' danas ima 31 godinu, i njemu bi trebala registracija biti trajna? Ima li u ovome istine? Mozel kakvo pojasnjenje , hvala :thumbup:
Bakir1

#1911 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Dendrlix

#1912 Re: ZOBS

Post by Dendrlix »

Hvala.
Mene ineresuje nesto slicno. Smije li se dijete od 6 godina pustit da sjedi naprijed sa "podguznjakom", naravno vezano?
supercali

#1913 Re: ZOBS

Post by supercali »

Dendrlix wrote:

Hvala.
Mene ineresuje nesto slicno. Smije li se dijete od 6 godina pustit da sjedi naprijed sa "podguznjakom", naravno vezano?
ne
friskyoreo

#1915 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Ako upalim maglenke tokom dana, tj koristim ih kao dnevno svjetlo (na farovima upaljena samo pozicija, sto se i ne primijeti skoro), da li mi policajac moze napisati kaznu?
shandrprcSA

#1916 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

friskyoreo wrote:Ako upalim maglenke tokom dana, tj koristim ih kao dnevno svjetlo (na farovima upaljena samo pozicija, sto se i ne primijeti skoro), da li mi policajac moze napisati kaznu?
ja fakat ne kontam ovu furku
friskyoreo

#1917 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

shandrprcSA wrote:
friskyoreo wrote:Ako upalim maglenke tokom dana, tj koristim ih kao dnevno svjetlo (na farovima upaljena samo pozicija, sto se i ne primijeti skoro), da li mi policajac moze napisati kaznu?
Pitanje nije bilo da li neko razumije zasto imam potrebu da palim maglenke tokom dana umjesto farova, nego nesto sasvim drugo... :)
seoBIH

#1918 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Naravno da ima pravo, a i treba. Zna se kada se pale maglenke. Stvarno ne znam zasto pitanje?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1919 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

maglenke se pale u kombinaciji s pozicijama da auto izgleda opasno,objasni to policajcu kad te zaustavi pa ti mozda i oprosti :lol: :lol:

@ shandrprc neces nikad ni skontat :P
Last edited by bitanga_sa_otesa on 10/02/2015 21:13, edited 2 times in total.
shandrprcSA

#1920 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

friskyoreo wrote:
shandrprcSA wrote:
Pitanje nije bilo da li neko razumije zasto imam potrebu da palim maglenke tokom dana umjesto farova, nego nesto sasvim drugo... :)
a ne kontam ni pitanje jer si u istom već dao odgovor
friskyoreo

#1921 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

seoBIH wrote:Naravno da ima pravo, a i treba. Zna se kada se pale maglenke. Stvarno ne znam zasto pitanje?
Zato sto bih koristio maglenke kao dnevna svjetla, stavio bih slabije sijalice. Pozadi bih povadio one sijalice od maglenki. Zasto to radim - ekonomski i ekoloski razlozi. Ne zato da izgleda auto opasnije, ne zbog cunerstva, jer auto je potpuno stock look i niti sam ja zainteresovan za to tuniranje, niti je auto bas u tom fazonu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1922 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

ne znam onda cemu to glupiranje ,kupi elektromobil sa dnevnim svjetlima ako bas stremis ekologiji :-D
friskyoreo

#1923 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

bitanga_sa_otesa wrote:ne znam onda cemu to glupiranje ,kupi elektromobil sa dnevnim svjetlima ako bas stremis ekologiji :-D
To mi je u planu cim odem iz ove vukojebine. Ali do tad moram da "kuburim" sa svim nedacama koje nosi zivot na brdovitom Balkanu.
No, da ne idemo dalje u off...
seoBIH

#1924 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Ako uradis atest, te navedene maglenke oznacis kao dnevna svjetla, onda nema problema. Drugi par je sto atest ne mozes uraditi, tako da..
The BEN10

#1925 Re: ZOBS

Post by The BEN10 »

pratim.
Post Reply