Isti sam. Radim potpuno isto._Reds_ wrote:Previse se raspravljate fakat.
Ja cu uvijek da vozim i kad nemam saobracajne (saobracjna na produženju), baš me briga.
Ako me kazne, idemo na sud pa cemo se tamo ganjati.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#1626 Re: ZOBS
-
preludezalude
#1627 Re: ZOBS
Stiker je najobicnija ubleha za koju uzimaju 5KM. Nisam ga nikad zalijepio jer nakon par godina dobijes ruglo od stakla. Para u kasi je uvijek manjka. Izmislit ce oni opet neku ublehu za koju ce uzimati ogromne pare.drugi profil wrote:Elegantno rjesenje bi bilo da se i stiker tretira jednako kao saobracajna dozvola. Da ima broj tablice i datum vazenja.goran16v wrote:Izgubices spor s 0, zakon je jasan! Nije problem sto je saobracajna na produzenju, nego je problem u zakonu koji ne dozvoljava nikakvu alternativu pa ni kad ni MUP-ovi izdavali potvrde. Istovremeno nije bas tako jednostavno uvrstiti u zakon da se moze voziti na potvrdu jer bi time drzava svakoj karini od agencije za registraciju dala ovlasti za izdavanje potvrde._Reds_ wrote:Previse se raspravljate fakat.
Ja cu uvijek da vozim i kad nemam saobracajne (saobracjna na produženju), baš me briga.
Postoji tu jos jedna stvar, a koji malo ko spominje, upravo zato sto je svjesna situacije policija je jako tolerantna.
- drug_profi
#1628 Re: ZOBS
Stiker se skida buraz.
Zgulis plastiku i onda sa vatom malo jestivog ulja protrljas da se ljepilo razmeksa i onda strugalica za led, nakon toga blic za staklo. cca. 2-3 minuta.
Moze i bez ulja, samo blic za staklo i strugalica, ali onda traje malo duze.
Ima i posebno sredstvo za skidanje, 7-8 KM u prodavnicama.
Mislim da se stiker koristi u svim zemljama koje bi nam trebale biti uzori. Stiker jeste potvrda o registraciji i bilo bi dovoljno da se izda uputstvo da se tako i tretira sa vrha nanize. Kazna za nezalijepljen stiker je mislim ista kao da si bez dokumenata.
Zgulis plastiku i onda sa vatom malo jestivog ulja protrljas da se ljepilo razmeksa i onda strugalica za led, nakon toga blic za staklo. cca. 2-3 minuta.
Mislim da se stiker koristi u svim zemljama koje bi nam trebale biti uzori. Stiker jeste potvrda o registraciji i bilo bi dovoljno da se izda uputstvo da se tako i tretira sa vrha nanize. Kazna za nezalijepljen stiker je mislim ista kao da si bez dokumenata.
-
goran16v
#1629 Re: ZOBS
Kao sto @preludezalude napisa nas stiker je najobicnije smece. Ovakav stiker samo sa datumom i mjesecom vazenja bi jedinu prakticnu primjenu imao u radu komunalnih redara da identifikuju auta koji duzi period nisu registrovana, a parkirana su na javnim parkinzima, da upozore vlasnika da ih uklone, ili u protivnom da ih uklone komunalne sluzbe (bez mogusnosti povrata) - kao sto se primjenjuje u HR.drugi profil wrote:Elegantno rjesenje bi bilo da se i stiker tretira jednako kao saobracajna dozvola. Da ima broj tablice i datum vazenja.goran16v wrote:Izgubices spor s 0, zakon je jasan! Nije problem sto je saobracajna na produzenju, nego je problem u zakonu koji ne dozvoljava nikakvu alternativu pa ni kad ni MUP-ovi izdavali potvrde. Istovremeno nije bas tako jednostavno uvrstiti u zakon da se moze voziti na potvrdu jer bi time drzava svakoj karini od agencije za registraciju dala ovlasti za izdavanje potvrde._Reds_ wrote:Previse se raspravljate fakat.
Postoji tu jos jedna stvar, a koji malo ko spominje, upravo zato sto je svjesna situacije policija je jako tolerantna.
Stiker u Srbiji vec ima daleko vise smisla, osim sto ima isprintan tacan datum vazenja registracije (kod nas je izbusen ponistacem za vozne karte) ima i reg. broj auta, tako da odmah mozes identifikovati do kad je auto reg, i da se neko slucajno nije nasalio da postavi tablice sa drugog auta.
-
goran16v
#1630 Re: ZOBS
Kako ce stiker kakav je nas, samo sa mjesecom i godinom, vaziti kao potvrda registracije?!drugi profil wrote: Mislim da se stiker koristi u svim zemljama koje bi nam trebale biti uzori. Stiker jeste potvrda o registraciji i bilo bi dovoljno da se izda uputstvo da se tako i tretira sa vrha nanize. Kazna za nezalijepljen stiker je mislim ista kao da si bez dokumenata.
Istekla ti registracija 01.09, a ti imas "potvrdu" o registraciji do 30.09?!?!?!
- drug_profi
#1631 Re: ZOBS
Pa rekao sam vec negdje ranije da bi stiker trebao imati broj tablica i datum vazenja. To se rjesava interno nekim pravilnikom, sto je mnogo lakse uraditi nego mijenjati ZOBS.
-
goran16v
#1632 Re: ZOBS
Bez sto ipak u ZOBS-u treba da pise sta moze i sta ne moze i bez obzira na to sta pise na stikeru ostaje problem sta onda kad datum na stikeru prodje, a saobracajana jos na produzenju u MUP-u? Jedino predati za produzenje 2 sedmice prije isteka tekuce registracije da budes siguran da ces saobracajnu dobiti dok stiker na sajbi vazi...drugi profil wrote:Pa rekao sam vec negdje ranije da bi stiker trebao imati broj tablica i datum vazenja. To se rjesava interno nekim pravilnikom, sto je mnogo lakse uraditi nego mijenjati ZOBS.
- drug_profi
#1633 Re: ZOBS
Pa to bi bio red poteza. I licnu kartu i vozacku dozvolu si duzan traziti zamjenu prije isteka najmanje onoliko koliki je maximalni rok izdavanja. Zakon ti dozvoljava registraciju 30 dana prije isteka pa je svakako mudro ne cekati zadnji dan.
Sto se tice izmjene zobs mislim da ne treba. Dovoljno je misljenje i uputstvo ministarstva o nacinu tumacenja clana 208 i 211.
----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
Sto se tice izmjene zobs mislim da ne treba. Dovoljno je misljenje i uputstvo ministarstva o nacinu tumacenja clana 208 i 211.
-
preludezalude
#1634 Re: ZOBS
Ni sekunde necu da potrosim na ciscenje stakla.drugi profil wrote:Stiker se skida buraz.
-
goran16v
#1635 Re: ZOBS
Meni na Fordu registracija istice u sred sezone godisnjih odmora i uvijek registrujem cim dodjem na 30 dana prije isteka, istina dok je saobracajna na produzenju auto je registrovan i osiguran (cak i po stikeru) ali sam ja i dalje "ni na nebu ni na zemlji" jer imam potvrdu koja zakonski ne vazi.drugi profil wrote:Pa to bi bio red poteza. I licnu kartu i vozacku dozvolu si duzan traziti zamjenu prije isteka najmanje onoliko koliki je maximalni rok izdavanja. Zakon ti dozvoljava registraciju 30 dana prije isteka pa je svakako mudro ne cekati zadnji dan.
- seoBIH
#1636 Re: ZOBS
Ne treba ti ulje, to razmaze na sve strane. Aceton to sredjuje u sekundi. Samo pazis da ne kapne na nesto drugo.preludezalude wrote:Ni sekunde necu da potrosim na ciscenje stakla.drugi profil wrote:Stiker se skida buraz.
-
goran16v
#1637 Re: ZOBS
Obicni dezodorans, ostavis da se natopi i skidas...
- drug_profi
#1638 Re: ZOBS
Nemoj brate, ti lijepi samo. Sebi ces.preludezalude wrote:Ni sekunde necu da potrosim na ciscenje stakla.drugi profil wrote:Stiker se skida buraz.
- drug_profi
#1639 Re: ZOBS
Aceton ti glat sjebe nesto ako ne pazis. Zato rekoh ulje jer ti treba samo kap a dovoljno dobro odradi posao. Svakako poslije uglancas mjesto sa necim za pranje stakla. No kako god, svak ima svoj nacin. Mozes i autopraonicu otici.seoBIH wrote:
Ne treba ti ulje, to razmaze na sve strane. Aceton to sredjuje u sekundi. Samo pazis da ne kapne na nesto drugo.
- homega
#1640 Re: ZOBS
Kolegi s posla istekla vozačka, kaže zaboravio... Po pehu, juče ga kod Bradine zaustavi policija, ustanovi nevalidnost vozačke, napiše mu prekršajnu prijavu i oduzme mu vozačku.
Tražio sam, ne mogu da pronađem pravo policajca na oduzimanje vozačke dozvole nakon isteka njene važnosti.
Tražio sam, ne mogu da pronađem pravo policajca na oduzimanje vozačke dozvole nakon isteka njene važnosti.
-
aless
#1641 Re: ZOBS
Ne znam gdje bih postavio pitanje, pa vidjeh ovaj topic. Imam sljedeci problem, istekla je registracija na autu i htio bih ga odjaviti a nemoze dok ti iz mupa papir neki ne posalju. Eh sada proslo je mjesec i 12 dana a tog papira jos nema, a u medjuvremenu sam vozilo i prodao i sada covjek nemoze regostrovati dok ja ne odjavim. Je li normalno da im toliko treba da posalju taj papir (PU Novi Grad) i mogu li ja na neki drugi nacin to zavrsiti i kome se obratiti. Hvala na informacijama.
-
kakavdanakneiskustvu
#1642 Re: ZOBS
aless wrote:Ne znam gdje bih postavio pitanje, pa vidjeh ovaj topic. Imam sljedeci problem, istekla je registracija na autu i htio bih ga odjaviti a nemoze dok ti iz mupa papir neki ne posalju. Eh sada proslo je mjesec i 12 dana a tog papira jos nema, a u medjuvremenu sam vozilo i prodao i sada covjek nemoze regostrovati dok ja ne odjavim. Je li normalno da im toliko treba da posalju taj papir (PU Novi Grad) i mogu li ja na neki drugi nacin to zavrsiti i kome se obratiti. Hvala na informacijama.
ko ti je rekao da ga ne možeš odjaviti?
-
aless
#1643 Re: ZOBS
U mupu teta na salteru tvrdi da moram cekati to neko rijesenje da mi dodje na adresu pa sa tim rijesenjem da radim odjavu. Nece da primi table i papire bez toga.
-
mrsamras
#1644 Re: ZOBS
Sta je sa dopunom zakona o dnevnim svjetlima?
Je li stupio na snagu?
Je li stupio na snagu?
-
Dzontra_Volta
#1645 Re: ZOBS
Koja je to dopuna?mrsamras wrote:Sta je sa dopunom zakona o dnevnim svjetlima?
Je li stupio na snagu?
-
mrsamras
#1646 Re: ZOBS
Do sada je zakon tretirao kratka oborena svjetla i nisi smio voziti sa fabricki ugrađenim dnevnim svjetlima i svaki policajac ti moze naplatiti kaznu jer zakon ne poznaje definiciju ''dnevna svjetla'' pa je napravljena dopuna ali ne znam je li stupila na snagu.
-
Dzontra_Volta
#1647 Re: ZOBS
Nisam znao da i to ima u dopunama zakona.
U svakom slučaju, sve izmjene i dopune za koje je neko čuo će izaći istovremeno, a još nisu izglasane na parlamentu.
- _Reds_
#1648 Re: ZOBS
Koliko ja znam moze da ti napise kaznu 30KM, sto je istekla vozacka, ali ne smije ti je uzeti.homega wrote:Kolegi s posla istekla vozačka, kaže zaboravio... Po pehu, juče ga kod Bradine zaustavi policija, ustanovi nevalidnost vozačke, napiše mu prekršajnu prijavu i oduzme mu vozačku.
Eh sad mozda drugacije fazone furaju od kantona do kantona.
-
negredo
#1649 Re: ZOBS
znaci ogranicenje 60, ja vozio 97, radar u kupresu stacionirani, prvi put isao tuda nisam znao dje sta ima a ravnica znaci boze, pa me uhvatio, vidio sam samo kad je bljesnuo blic
sad mi doslo na adresu ono da li sam ja upravljao vozilom ako nisam da posaljem podatke bla bla i tako to. Sad fazon je sto oni navode neki svoj Zakon o sigurnosti prometa na cestama u HBŽ-u, stigao mi papir sa pecatom znaci sahovnica ovo,ono ,cojk bi reko u najmanju ruku da sam u Zagrebu napravio prekrsaj.. Nejse koja je sad procedura, kolika je kazna, jel potpada Hercegbosanska županija pod ZOBS posto vidim da svako ziv donosi zakone u ovoj nazovimo drzavi , kako mu pase 
-
kakavdanakneiskustvu
#1650 Re: ZOBS
Sve ti Pise u toj obavijesti,dostavi im podatke o licu koje je upravljalo vozilom,mislim da je kazna 50 km