ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
friskyoreo

#1601 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

supercali wrote:U brcom imas auta koliko?
Vracamo se na ono vec sazvakano... Ne znam koliko ima auta, u Sarajevu ih ima sigurno puno, puno vise, a ima vjerovatno i vise sluzbenika koji obradjuju zahtjeve. Kada bi imali konkretan broj koliko zahtjeva na jednog sluzbenika ide u prosjeku u svim gradovima, onda bi mogli davati sud o efikasnosti zaposlenika i (ne)opravdanosti cekanja.

Poenta mog posta je da i u Sarajevu isto tako mogu postignuti dogovor s policijom i ljudima omoguciti nesmetano koristenje pokretnine za koju su uredno izmirili obaveze... To je sve...
supercali

#1602 Re: ZOBS

Post by supercali »

Pa moze se svasta nesto
Sto ne naprave jedan drzavni tehnicki pregled i tu stave salter za saobracajne i dok ti se auto pregleda mozes komotno dobiti i pecat i potpis i naljepnicu i sve sto ide uz to
Al ne ide onda nema "mene" tu itd
kakavdanakneiskustvu

#1603 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

friskyoreo wrote:
supercali wrote:U brcom imas auta koliko?
Vracamo se na ono vec sazvakano... Ne znam koliko ima auta, u Sarajevu ih ima sigurno puno, puno vise, a ima vjerovatno i vise sluzbenika koji obradjuju zahtjeve. Kada bi imali konkretan broj koliko zahtjeva na jednog sluzbenika ide u prosjeku u svim gradovima, onda bi mogli davati sud o efikasnosti zaposlenika i (ne)opravdanosti cekanja.

Poenta mog posta je da i u Sarajevu isto tako mogu postignuti dogovor s policijom i ljudima omoguciti nesmetano koristenje pokretnine za koju su uredno izmirili obaveze... To je sve...

a u sarajevu imaš i 4 ili 5 opština koje imaju stanovnika otprilike kao zenica ili manje,pa i otprilike i vozila kao i u zenici gdje se registracija završi za jedan dan
drug_profi

#1604 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote:
supercali wrote:Zanima me je li iko tuzio mup cips ideeeea ili ko je vec odgovoran za to zbog zadrzavanja saobracajne i nemogucnosti upravljanja vozilom
Naravno da nije jer se ne isplati.

...debelim prstima s male tastature...
A isplati se ovdje palamuditi kako ne valja?
A kad treba nesto konkretno niko da se pomjeri
Sta ba ti hoces? Da ti kazemo da valja, da je dobro i daje sve super? E ne valja.
Tuzit necemo jer to kosta. Tako ti je. Pravdu ima samo ko moze da plati.
Hocemo da vozimo auto 365 dana u godini jer za toliko placam registraciju i osiguranje.
drug_profi

#1605 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
drugi profil wrote:Jel to sarkazam ili ja ne kontam.

Nije sarkazam, najobicnije pitanje, kako odmah?!
Donesem ja to sto si nabrojao, on iz baze podataka izvuce moje podatke, kad se uvjeri da nema prepreka za ovjeru, udari mi pecat i alhimanet... sta treba jos po tebi uraditi?
supercali

#1606 Re: ZOBS

Post by supercali »

drugi profil wrote:
Sta ba ti hoces? Da ti kazemo da valja, da je dobro i daje sve super? E ne valja.
Hocemo da vozimo auto 365 dana u godini jer za toliko placam registraciju i osiguranje.
a sta ti hoces? da vozas 365 dana u godini a kad se treba za to izboriti onda kosta necu ja
e pa ako ti smeta onda i plati tu pravdu ja cu te prvi podrzati i tebe i bilo koga ko to pocne
meni ne smeta licno zato se i ne borim za to da mi smeta ne bi ovdje palamudio
drug_profi

#1607 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

supercali wrote:
drugi profil wrote:
a sta ti hoces? da vozas 365 dana u godini a kad se treba za to izboriti onda kosta necu ja
e pa ako ti smeta onda i plati tu pravdu ja cu te prvi podrzati i tebe i bilo koga ko to pocne
Moze jarane daj tal. Ja cu advokata platit, a ti troskove.
_Reds_

#1608 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Saobraćajna dozvola kod nas je prvo zastarijela. Komad papira brate i produžava se nekim pečatom tamo.

Da je kakva normalna država svaka saobraćajna bi bila kao lična. Provuče bark kod čitačem, i vidi odmah sve podatke. Registraciju da produžiš sa dva klika. Ali u ovoj zemlji je sve komplikovano.
enkoo83

#1609 Re: ZOBS

Post by enkoo83 »

Ja u ponedjeljak reg auto u mupu zavrsio za 15 min.govorim za zenicu

Sent from my ST21i using Tapatalk
drug_profi

#1610 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

I onaj stiker je moguce iskoristiti ako bi stavili datum na njega. Znaci moras imati ili njega ili saobracajnu.
supercali

#1611 Re: ZOBS

Post by supercali »

drugi profil wrote:
supercali wrote:
drugi profil wrote:
Moze jarane daj tal. Ja cu advokata platit, a ti troskove.
necu ja nista placati tebi treba ne meni ja cu te podrzati kad se dignes a do tad pisi kako ne valja
drug_profi

#1612 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Kako ces me podrzati? Supljom na forumu? De prestani kontrirati ljudima bezveze. Dobro znas sta je problem. Ti posudjuj auto od komsije ili idi pjeske. Tvoj izbor. Ja cu voziti ko svoje all round 365 days

supercali

#1613 Re: ZOBS

Post by supercali »

Prestani ti supljirati kad neces nista da poduzmes u vezi promjene
condy

#1614 Re: ZOBS

Post by condy »

Prijatelj koji vozi Škodu pričao mi je svoje neugodnosti prilikom registracije vozila. Isto su doživjeli i drugi vlasnici Škode.

U saobraćajnoj dozvoli, koju je izdao MUP bio je naveden naziv proizvođača : SKODA ( kao i kod drugih vlasnika ), i bez problema je vršio registraciju vozila svake godine.Međutim, prošle godine prilikom registracije službenica mu je saopštila da mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove saobraćajne dozvole, jer u staroj ima slovna greška odnosno pravilno treba pisati ŠKODA ( a ne SKODA ) i da dok to ne završi ne može registrovati auto.

Znači, čovjek se mrcvario par dana i izložio dodatnom trošku, dok nije dobio novu saobraćajnu dozvolu. Još gore od svega toga je da je to bila očigledna greška MUP-a jer su oni trebali o svom trošku ispraviti svoju grešku i to prije registracije ali ne oni su samo bahato čovjeku kazali, ne može se registrovati, donesi novu saobraćajnu dozvolu.
supercali

#1615 Re: ZOBS

Post by supercali »

To je vec potpuno greska sluzbenika
I ne znam zasto ne mogu sami umjesto s napisati š
Zar je to toliki problem
Laplace

#1616 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ne znam da li ljudi ne znaju ili ne žele čitati postove.
Par stranica ranije sam naveo kako je u istoj opštini sa istim brojem auta i istim brojem službenika registracija trajala sedam do.deset dana, a reorganizacijom službe smanjen je rok na dan-dva (tj. isti ili sljedeći dan).
Reorganizacija se sastojala u tome da se broj uspije.ih kafa u toku radnog vremena smanji na jednocifren broj i da se u radnom vremenu zaista i radi, a ne telefonira niti igra pasijans na kompjuteru.
drug_profi

#1617 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

supercali wrote:Prestani ti supljirati kad neces nista da poduzmes u vezi promjene
E koji si ti akademik jbt. :-)

----------------------------------
Laplace

#1618 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Znači, ako trebamo protezati duge i skupe sudske procese da natjeramo svakog činovnika da savjesno i efikasno obavlja svoj posao, onda će nam prosječan advokat biti bogatiji od Gatesa, onazisa i Kissingera zajedno.
supercali

#1619 Re: ZOBS

Post by supercali »

Pa ja ne vidim da je iko sa ovim otisao i u madije a kamoli dalje
Ne treba se sve rjesavati preko advokata moze nesto i pored toga al svi bi ono ajde ti
Pa ako kome smeta nek taj ide ganjati a ne meni smeta znak u mojoj ulici i govorim nekome drugom e vidi znaka sto smeta nabadajuci mu da se on zali za znak
Dovoljno je pogledati proteste i sve ce se samo kazati
drug_profi

#1620 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa da idem protestovati? Sve si rekao kad si potvrdio da ti ne smeta. Kazes da se nisi rodio u autu, i da mozes bez njega. Pa tebe se onda i ne tice ova prica. Ne znam zasto si se uopste umijesao i kontriras sa glupim stavom da to treba tako prihvatiti jer jbg. Valjda nisi svjestan da nas vecinu pomenuti propust sekira toliko da nam je bitan taman ko lanjski snijeg, ali smatramo da je rupa u zakonu koja direktno krsi nasa prava, uz zakljucak da je za odbranu vlastitih prava potreban novac i vrijeme, i da to nije jedina takva stvar koja cini razliku izmedju ravnopravnih i onih koji su manje ravnopravni gradjani. To je plod drustva zasnovanog na materijalizmu i potrosackom mentalitetu.

Onaj jedan na drugoj temi hoce da protestuje zbog selektora, ti bi da neko protestuje zbog glupog propusta (ubijedjen sam da je propust) kojeg policajci koriste za reketiranje. Ja se pitam otkuda vam te ideje?

Nismo ni mi tu na forumu jer mislimo da se tako nesto mijenja, nego da izrazimo stav, razmjenimo vidjenja o nekom problemu. Mozda nekad cujemo i drugu stranu pa neko ponudi i informaciju zasto je nesto tako i gdje je problem, ali uvijek se nadje kontras kojem ne smeta sve sto ostalim smeta, pa onda pocne to braniti bez frtalj argumenta, i sve obicno zavrsi sa tim pametnim doskocicama tipa - tuzi, protestuj, zali se...
supercali

#1621 Re: ZOBS

Post by supercali »

citaj malo bolje nigdje nisam pomenuo da se protestuje zbog ovoga
protesti su samo primjer kako smo lijeni i cekamo da nam drugi urade ono sto bi mi trebali bar pokusati

opet ponavljam citaj nece ti skoditi

ps opet procitaj i vidjet ces da nigdje ne branim
a ako ne znas sta je argument onda nemoj ni pisati

jer sam ti iznio bar 2 argumenta a to su brojnost automobila u sarajevu i drugi je i osiguravajuca drustva
_Reds_

#1622 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Previse se raspravljate fakat.

Ja cu uvijek da vozim i kad nemam saobracajne (saobracjna na produženju), baš me briga.

Ako me kazne, idemo na sud pa cemo se tamo ganjati.
drug_profi

#1623 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

supercali wrote:citaj malo bolje nigdje nisam pomenuo da se protestuje zbog ovoga
protesti su samo primjer kako smo lijeni i cekamo da nam drugi urade ono sto bi mi trebali bar pokusati

opet ponavljam citaj nece ti skoditi

ps opet procitaj i vidjet ces da nigdje ne branim
a ako ne znas sta je argument onda nemoj ni pisati

jer sam ti iznio bar 2 argumenta a to su brojnost automobila u sarajevu i drugi je i osiguravajuca drustva
Ne znam sto se sa tobom raspravljam jer ti lupanje nazivas argumentima.
Kakv broj automobila u Sarajevu? To je podjeljeno na 4 PU + jos Ilidza i Vogosca. I najveca opstina ima manje stanovnika nego Opstina Zenica npr. A tamo se zavrsava za dan.
Kakve osiguravajuce kuce? Platis, dobijes polisu i sta jos? Nema vise nista. Ide papir tehnickog, polisa osiguranja, podaci o vozilu i vozacu i to je sve kompletirano na stanici tehnickog pregleda za 10 minuta. Sve sto treba da uradi neki cinovnik je da sve te podatke uporedi sa onima u bazi podataka IDEEA i nakon par klikova zakljuci da nema prepreka za produzenje saobracajne dozvole. Bum tras, hvala lijepo dovidjenja. Da je guzva razlog, bio bi ogroman red i za podizanje dokumenata u PU, a to radi samo jedna osoba. Za par minuta ces dobiti papire koliko god da je ljudi ispred tebe. Preraspodjelom osoblja sa 2-3 radnika koja bi se bavila busenjem stikera i provjerom papira u bazi, to bi islo brzo kao sto ide ovjera zdravstvene knjizice.

Oni nece. Dobro. Doce jednom maca na vratanca pa ce se nogama u guzicu udarati da ti udare pecat.
Dotle, ja obavim registraciju 15-20 dana prije isteka, vozim sa fotokopijom saobracajne uz potvrdu da sam predao dokumente na ovjeru. Ako drot hoce da uzme reket nece ga dobiti, nek napise sudski nalog, a ja cu reci da je trazio cvaju. Fino sa ljudima, ruzno sa dzukelama i to je to.

Sad sto ti ne kontas o cemu je prica ovdje jbg. to je do tebe.
goran16v

#1624 Re: ZOBS

Post by goran16v »

_Reds_ wrote:Previse se raspravljate fakat.

Ja cu uvijek da vozim i kad nemam saobracajne (saobracjna na produženju), baš me briga.

Izgubices spor s 0, zakon je jasan! Nije problem sto je saobracajna na produzenju, nego je problem u zakonu koji ne dozvoljava nikakvu alternativu pa ni kad ni MUP-ovi izdavali potvrde. Istovremeno nije bas tako jednostavno uvrstiti u zakon da se moze voziti na potvrdu jer bi time drzava svakoj karini od agencije za registraciju dala ovlasti za izdavanje potvrde.
Postoji tu jos jedna stvar, a koji malo ko spominje, upravo zato sto je svjesna situacije policija je jako tolerantna.
drug_profi

#1625 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
_Reds_ wrote:Previse se raspravljate fakat.

Izgubices spor s 0, zakon je jasan! Nije problem sto je saobracajna na produzenju, nego je problem u zakonu koji ne dozvoljava nikakvu alternativu pa ni kad ni MUP-ovi izdavali potvrde. Istovremeno nije bas tako jednostavno uvrstiti u zakon da se moze voziti na potvrdu jer bi time drzava svakoj karini od agencije za registraciju dala ovlasti za izdavanje potvrde.
Postoji tu jos jedna stvar, a koji malo ko spominje, upravo zato sto je svjesna situacije policija je jako tolerantna.
Elegantno rjesenje bi bilo da se i stiker tretira jednako kao saobracajna dozvola. Da ima broj tablice i datum vazenja.
Post Reply