Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Logično pitanje koje prvo pada na pamet. I ja to isto pitao.
Znači raskrnica je. Oba puta ista, asfaltna, gradska cesta u naselju.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Slična situacija u susjednom selu, sa obrnutim ishodom. Ljudi su godinama smatrali da prvenstvo ima onaj koji ide pravo jer je njima taj put bio "glavni" (kao Kuduzu Foca), sve dok se nije desio sudar. Ovaj na pravcu, siguran da je u pravu, biva vrlo iznenađen kada je zbog pravila desne strane proglašen krivim.nadžak wrote:Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
To je isto bilo u Visokom, nakon udesa čovjek skače od bijesa kad su njemu pripisali krivnju za udes a po meni je bio kriv bez dileme. Ista takva bila stvar, on nastavlja pravo a čovjek mu dolazi sa desne strane sa drugog priključka iste kategorije i bez znaka. Problem je kad vožnja pređa u naviku i više ne pratiš da li su se znakovi promjenili ili kakva signalizacija. Eno isto kao i oni nazovi "kružni" tokovi kod Fisa u Vitezu. Svaki put kad prođem stakla od farova su na cesti.nemezis wrote:Slična situacija u susjednom selu, sa obrnutim ishodom. Ljudi su godinama smatrali da prvenstvo ima onaj koji ide pravo jer je njima taj put bio "glavni" (kao Kuduzu Foca), sve dok se nije desio sudar. Ovaj na pravcu, siguran da je u pravu, biva vrlo iznenađen kada je zbog pravila desne strane proglašen krivim.nadžak wrote:Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Potpuno si u pravu i jedino ostavljam mogućnost nekog nesporazuma između njih. Potrudiću se taj zapisnik iskopirat pa da vidim.Dzontra_Volta wrote:Onako kako si ti opisao, vozilo B je apsolutno u pravu. Onaj ko bi ma testovima za vozacki ispit napisao drugačije, pao bi na ispitu. Prednost vozila koje ne mijenja pravac je samo u slučaju kad jedan drugom idu u susret. E sad, možda tu ima još neki dio priče koji ne znamo.
Pitanje je da li je regulisanak znakom kojeg nema.nadžak wrote:Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Misliš, privremeno nema znaka, neko ukrao itd? Ne može valjda bit da je ovaj trebao znat da inače tu bude znak. Šta ako nije odatle čovjek? Uostalom, i da jeste odatle možda čovjek išao teorijom da nema znaka iz razloga što je svjesno sklonjen i data je prednost drugoj ulici, promijenjena prednost.goran16v wrote:Pitanje je da li je regulisanak znakom kojeg nema.nadžak wrote:Pozdrav.goran16v wrote:Da li je to raskrsnica ili ukljucivanje puta nize kategorije na put vise kategorije?
Ja sam za radare stacionarne naravno.Black swan wrote:ne znam dje da metnem:
sad na TVu pitaju vozače što misle o radarima, sudarima i trkama po gradu
uglavnom svi su za radare i protiv trka a jedan lik u autu neš sere protiv kršenja zakona a dijete mu na prednjem sjedalu nevezano čini mi se![]()
![]()
![]()
![]()
postoje samo dvije vrste ljudi... samouvjereni glupaci i nesigurni pametni
svaka prešućena je zlatna

Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
nadžak wrote:Koja je to logika druže? Nije tržnica majka mu stara.kakavdanakneiskustvu wrote:navodno će se ubuduće za kazne koje su plaćene u roku od 8 dana od datuma izdavanja p. naloga biti dovoljno platiti pola iznosa kazne
Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Ne pametuje, i vecini mnogo razvijenih zemlja od nas je tako.nadžak wrote:Čekajte ljudi ba kakva stimulacija, kakva represija. Nije to firma pa da uzornog radnika nagradiš ko primjer drugima. Moglo bi i u saobračaju tako nešto, recimo prilikom neke kontrole kad nađeš vozača koji ima svu potrebnu opremu i uredno vozilo, vezan, svjetla itd, da ga se stimuliše ali takvo nešto ne postoji u zakonu i nerelano je očekivat da ga igdje u svijetu ima.Dzontra_Volta wrote:Pa ista logika kao i povećanje kazne sa 40 na 60 KM, kakva je sad situacija ako ne platiš na vrijeme. Ja sam uvijek prije za stimulaciju nego za represiju.
Zamisli ovo. Napraviš prekršaj npr korištenje mobitela tokom vožnje, potencijlano vrlo opasna situacija i zaustavi te policija, uredno dobiješ nalog i odlučiš da iz nekog hira ne platiš. Normalno je da nakon nekog vremena slijede kazne za takvo ponašanje, izbjegavanje plaćanja, nepoštivanje vlastite države i zakona o saobračaju koji ima za cilj očuvanje bezbjednosti svih učesnika u istom. Ako ne platiš onda ti slijedi da tu kaznu pretvoriš u dane zatvora pa ti vidi. Dakle u ovom slučaju je sasvim logično i potrebno povećanje prvobitne kazne.
U drugoj situaciji, recimo za ovaj navedeni prekršaj sa mobitelom, odlučiš da platiš u roku i da pošteno priznaš krivicu. Jel to sad treba država da ti bude zahvalna zbog toga? Mogao si nekog ubiti u najgoroj varijatni zbog tog mobitela u vožnji i šta bi onda? Budi zahvalan što si u toj situaciji prošao bez nezgode, povreda i sl. a lako se to može desiti, svi smo svjedoci.
Ovakvih primjera je mnogo, i lakših i težih.
Po meni je to tragi-komična situacija pa ti se smanji kazna samo zato što je platiš na vrijeme.
U redu, pročitao sam da je to krenulo u HR a čitam da je u aprilu ove godine pokrenuta procedura u Parlamentu FBiH da i kod nas tako bude. Ne znam, meni je žalosno to. Preće je na sve moguće načine doć do para za budžet nego da se iznalaze načini da taj ZOBS bude ono što treba a to je da nas sve zajedno tjera da poštujemo predviđene procedure zbog opšte bezbjednosti u saobračaju.goran16v wrote:Mene neki dan zaustavise za minimalan prekrsaj u HR, 300 KN da platim naknadno ili 1/2 kazne, odnosno 150 KN da platim licu mjesta i to je moguce platiti karticom. Eto da otklonim dileme iz 1. ruke.