ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
al-em

#1101 Re: ZOBS

Post by al-em »

dobio sam kaznu na brisacu za parking,"okivljeni nije postovao saobracajni znak zaustavljanja i parkiranja" clan 130
auto je bilo parkirano na trotoaru, koji je nastavak na parking,i tu su oduvijek parkiralo bez ikakvih kazni i problema,do prije mjesec dana kad su poceli sa kaznjavanjem
znak tu postoji,medjutim ovaj dio gdje se parkira je zaklonjen zgradom od znaka,tako da sam u nekom ranijem razgovoru sa jednim policajcem saznao da znak mora biti i na drugom cosku trotoara da bi parkiranje bilo nepropisno

auta na tom dijelu ne smetaju nikome,pjesaci uredno prolaze jer je trotoar poprilicno veliki i to je dio trotora kojim se pjesaci ne krecu jer udara u zgradu, i tu parkiramo sigurno nekih desetak godina,dok su kazne uredno stizale za dio trotoara na kojem znak stoji,ovaj dio zaklonjen od zgrade je bio nekaznjavan

hocu da se na sudu zalim za kaznu,pa me zanima jel moja zalba opravdana,ili na sudu nemam sta traziti
i ako se odlucim za taj sud,sta mi je ciniti kako bih se suprostavio bandi na sto bolji nacin

jednostavno,okrivljen sam za nepostivanje znaka kojeg ustvari i nema tu
mrsamras

#1102 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.
to je moje skromno misljenje.
shandrprcSA

#1103 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

al-em wrote:...
ulica je...?
kakavdanakneiskustvu

#1104 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

mrsamras wrote:Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.

tačno
nino90

#1105 ZOBS

Post by nino90 »

mislim da ces dobiti, iz razloga sto je kazna napisan a za nepostivamje znaka a ne za parkiranje na trotoar. I da se ustanovi sad da si na trotoaru parkiro, trebo ti je kaznu za to napisati. Uglavnom, ako mozes dokazati da nije bilo tog prekrsaja sto pise tamo ( za znak ) mislim da bi trebo na sud ici. Javi u svakom slucaju kako je proslo :)

Sent from my iPad using Tapatalk
drug_profi

#1106 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Puno ti je to peglanja da ustedis 15 maraka. Ali neko voli ganjati principe sta god da kosta.
al-em

#1107 Re: ZOBS

Post by al-em »

mrsamras wrote:Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.
ja nisam parkirao na putu,a u kazni pise da nisam postupio prema znaku
al-em

#1108 Re: ZOBS

Post by al-em »

nino90 wrote:mislim da ces dobiti, iz razloga sto je kazna napisan a za nepostivamje znaka a ne za parkiranje na trotoar. I da se ustanovi sad da si na trotoaru parkiro, trebo ti je kaznu za to napisati. Uglavnom, ako mozes dokazati da nije bilo tog prekrsaja sto pise tamo ( za znak ) mislim da bi trebo na sud ici. Javi u svakom slucaju kako je proslo :)

Sent from my iPad using Tapatalk
sta cu dobiti pasa
nino90

#1109 Re: ZOBS

Post by nino90 »

presudu XD

dobiti presudu :-D
shandrprcSA

#1110 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

jasta ce...
mrsamras

#1111 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Presuda se moze ''dobiti'' jedino ako si licnu kad ti pisu pa da tad ''ulozis'' prigovor :D
Sve ostalo, suplja
mrsamras

#1112 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
Da li mora biti oznaceno mjesto, mora li imati znak stop?
Moze li tek tako izeltiti na cestu i podici ruku i zasustaviti u kraj ceste iako nista nije predivdeno za zasutravljanje vozila sa te strane?
kakavdanakneiskustvu

#1113 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

mrsamras wrote:Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
Moze li tek tako izeltiti na cestu i podici ruku i zasustaviti u kraj ceste iako nista nije predivdeno za zasutravljanje vozila sa te strane?

mislim da smije to uraditi
semirsar

#1114 Re: ZOBS

Post by semirsar »

E ovo zivo i mene zanima... u petak s posla idem i vidjeh na pravcu od Nedzarica prema Dobrinji kako policajac izleti i u lijevoj traci zaustavi i legitimise vozaca, treba li objasnjavati kakav je krkljanac nastao... :evil:
semirsar

#1115 Re: ZOBS

Post by semirsar »

kakavdanakneiskustvu wrote:

mislim da smije to uraditi
Jebo moje tvoje bilo cije misljenje, zanima me pravni okvir, ima li on to pravo, pogotovu sto ugrozava sve ucesnike u saobracaju.
nemezis

#1116 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Iz člana 153:

1) Znakovi koje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu daje ovlašteno lice/osoba su znakovi koji se daju rukama i položajem tijela, zvučni i svjetlosni znakovi.

(2) Znakovi iz stava/stavka (1) ovog člana/članka moraju se davati tako da njihovo značenje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu bude jasno i nedvosmisleno.
semirsar

#1117 Re: ZOBS

Post by semirsar »

nemezis wrote:Iz člana 153:

1) Znakovi koje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu daje ovlašteno lice/osoba su znakovi koji se daju rukama i položajem tijela, zvučni i svjetlosni znakovi.

(2) Znakovi iz stava/stavka (1) ovog člana/članka moraju se davati tako da njihovo značenje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu bude jasno i nedvosmisleno.
To o semafor plavcima na raskrscu, ovako laicki tumaceci ono sto si naveo, plavac ima pokrice u zakonu da iskoci iza bankine sa lijeve strane autoputa Sarajevo - Zenica i da me zaustavi?! Namjerno karikiram, ali svedoci smo da neki od njih uopste ne biraju gdje i kad ce nekog zaustaviti. :roll:
mrsamras

#1118 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

To je ok i uglavnom se odnosti na raskrsnice, gdje je povecana vidljivost.A st aje u srede neke sume i izleti k'o kauboj :D
Negdje podavno sam citao na nekom forumu da imaju pravila koja se moraju ipostovati a izmedu ostalog da se obezbijedi nesmetano i sugurno zaustavljanje vozila.Npr ako nema prostor gdje se moze parkirati(moras se popeti na ivicnjak itd) da ne moras stati.
goran16v

#1119 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Po tzv PS-u OSL (ovlasteno sluzbeno lice) vozilo mora zaustaviti i kontrolisati na siguran nacin cime nece ugrozavati i ometati saobracaj, ali to nije domena kojom se bave vozaci, za njih je nalog policajca obavezujuci.
nemezis

#1120 Re: ZOBS

Post by nemezis »

semirsar wrote:
nemezis wrote:Iz člana 153:

To o semafor plavcima na raskrscu, ovako laicki tumaceci ono sto si naveo, plavac ima pokrice u zakonu da iskoci iza bankine sa lijeve strane autoputa Sarajevo - Zenica i da me zaustavi?! Namjerno karikiram, ali svedoci smo da neki od njih uopste ne biraju gdje i kad ce nekog zaustaviti. :roll:
Nije baš da može iskočiti. Član 152 govori o tome:

(1) Učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu moraju postupati po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili prema naredbi policajca ili drugog lica/osobe koje na osnovu ovlaštenja iz Zakona obavlja kontrolu i regulisanje/reguliranje
saobraćaja/prometa na putevima/cestama (u daljnjem tekstu: ovlašteno lice/osoba).
(2) Ovlašteno lice/osoba pri davanju znakova dužno je da se postavi na putu/cesti tako da ga učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu kojima su znakovi
i namijenjeni mogu uočiti jasno i s dovoljne razdaljine.
nemezis

#1121 Re: ZOBS

Post by nemezis »

goran16v wrote:Po tzv PS-u OSL (ovlasteno sluzbeno lice) vozilo mora zaustaviti i kontrolisati na siguran nacin cime nece ugrozavati i ometati saobracaj, ali to nije domena kojom se bave vozaci, za njih je nalog policajca obavezujuci.
Ovo je suština.
RahatHurmašica

#1122 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

Bakir1 wrote:postoji interesna grupa koja zagovara zazivljavanje dijela pravilnika o homologaciji dijelova i opreme, cime bi se stvorili uslovi za:
a certifikaciju tih istih dijelova i opreme
b legalizaciju i izbacivanje smeca zvanog kina no name
time bi ta naknadna dnevna bila potencijalno legalna.
Zakon je osnova na koju se oslanja more pravilnika i propisa koji se opet uskladjuju sa eu zakonima, tako i za dnevna svjetla postoji citav niz propisa sta trebaju biti da bi bila, one trakice i par smd dioda nisu.
ovdje treba dodati i harač za atest. ne vjerujem da će propustiti priliku za pljačku.
Bakir1

#1123 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa
RahatHurmašica

#1124 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

Bakir1 wrote:ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa
je, ali kvaka je u tome koliko se plaća u odnosu na prosječnu platu u zemlji.

lokalnim šerifima nije ništa zalomiti 20-30% prosječne plate, došlo ko normala.

šta se ima atestirati ako ugradim svjetla koja ispunjavaju standarde i koja se ugrađuju u EU. sve što trebaju pogledati je da li su postavljena na odgovarajuću visinu. i za to im je dovoljno 20KM (možda i previše). no ko da gledam da ispod 200KM neće biti.
goran16v

#1125 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa
Prateci kako je to regulisano u HR da bi atestirao dio koji fabricki nije bio na autu i/ili koji ne odgovara fabrickim specifikacijama (spojleri, kojekakvi docaci, ovjes, kocnice itd itd) moras da imas tipski atest proizvodjaca za taj dio sto znaci bye-bye pilane opruge, prepravljani dijelovi, poliester kucna radinost "aerodinamicki" kitovi itd...
Post Reply