ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#1076 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ima posalji na pp svoj mail
Qler

#1077 Re: ZOBS

Post by Qler »

Moze li i meni to da ti posaljem mail :)
Bakir1

#1078 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

moze
mrsamras

#1079 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Je li to stupilo na snagu?
Bakir1

#1080 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

nacrt, javne konsultacije, pa PS BIH, pa tek onda na snagu
shandrprcSA

#1081 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

na brzinu preletih i vidim ima vidim promjena :thumbup:
drug_profi

#1082 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

@bakir1
molim te za primjerak
imas mail u pp
530i

#1084 Re: ZOBS

Post by 530i »

Ne znam samo čime se vode smanjujući brzinu na 50 u naselju....posebno u naseljima tipa Raštelica i slično gdje im je merak stati i pucati radarom...a komotno se prođe 70 ili 80 što nit je brzo, nit je divljanje...
direstraits0078

#1085 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Moze se to regulisati znakom, kao sto je uradjeno u Binjezevu i na slicnim mjestima gdje konfiguracija dozvoljava vece brzine od 50 km/h.
zLatk0

#1086 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

„Član 33.a
„(1)U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.

Obrazloženje:
Propisuje se zabrana korišćenja uređaja odnosno sredstava koji mogu otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, obzirom da ranije odredbe ovog Zakona nisu sadržavale istu.

Ne smijes imati detektore (sto se slaze sa objasnjenjem), ali ovdje mozes svrstati onda i kamere (iako se ne pominju u objasnjenju) - zbog cega moze doci do razlicitog tumacenja :twisted:
Bakir1

#1088 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

zLatk0 wrote:„Član 33.a
„(1)U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.

Obrazloženje:
Propisuje se zabrana korišćenja uređaja odnosno sredstava koji mogu otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, obzirom da ranije odredbe ovog Zakona nisu sadržavale istu.

Ne smijes imati detektore (sto se slaze sa objasnjenjem), ali ovdje mozes svrstati onda i kamere (iako se ne pominju u objasnjenju) - zbog cega moze doci do razlicitog tumacenja :twisted:
ne odnosi se to na kamere, kakvu i sam imam, to se odnosi na uredjaje koji otkrivaju i detektuju prekrsaje ;-)
drug_profi

#1089 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Jedno pitanje u vezi tih kamera: koliko je kao dokaz na sudu koristan snimak onboard kamere i da li se uopste dozvoljava u argumentaciji?
Bakir1

#1090 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

"pomazu pri rekonstrukciji" ali same kao dokaz nisu, ako se ono sa kamere slozi sa nalazima policije, inspektora, vjestaka, procjenitelja.....
zLatk0

#1091 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

Bakir1 wrote:to se odnosi na uredjaje koji otkrivaju i detektuju prekrsaje ;-)
Sta tacno oni podvode ovdje ? Ok detektori i ometaci, ali s obzirom da je nedorecena sintaksa, sta jos spada tu ?
drug_profi

#1092 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

„Član 33.a
Mislim da je sve jasno. Zabranjeno je u vozilu imati urdjaje (detektore, ometace) koji ometaju uredjaje za otkrivanje i dokumentovanje prekrsaja.
Bakir1

#1093 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

mobilne kamere, stacionarne, presretaci....
azdralovic

#1094 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

zLatk0 wrote:
Bakir1 wrote:to se odnosi na uredjaje koji otkrivaju i detektuju prekrsaje ;-)
Sta tacno oni podvode ovdje ? Ok detektori i ometaci, ali s obzirom da je nedorecena sintaksa, sta jos spada tu ?
vjerovatno ukljucuje i ona cuda za zatamnjenje zadnje tablice...
Mada sada je rastezljivo recimo da li smijem korisititi na navigaciji ucrtane lokacije stacionarnih radara (koje trenutno imam i na koje me navigacija upozorava) s obzirom da mi pri pokretanju navigacije bude upozorenje da ako je ista opcija zabranjena zakonom u drzavi u kojoj vozim da je iskljucim u opcijama
zLatk0

#1095 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

A pogresno sam ja skontao ovo, moja greska.. Ja sam prvobitno shvatio da je to u autu, a ne njihovi uređaji - ocigledno da nisam bas najpazljivije citao. Sad je jasno.
drug_profi

#1096 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mislim da nije poenta da vozaci ne znaju polozaj radara, jer se i na BiHAMK portalu, kao i na radio stanicama objavljuju redovno pozicije radarske kontrole.
Time se samo povecava oprez na tim dionicama.

Fol je da nemas uredjaj koji ce te upozoriti da kocis kako bi izbjegao dokumentovanje prekrsaja kojeg si upravo radio ili napravu koja ce sprijeciti to dokumentovanje.
shandrprcSA

#1097 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

U članu 33.stav (1) mijenja se i glasi:

(1) Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije da koristi telefon, odnosno
druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi opremu koja omogućava
telefoniranje bez angažovanja ruku za vrijeme vožnje. Vozač ne smije da koristi audio, odnosno video
uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge
radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Obrazloženje:

Pored telefona, zabranjuje se i upotreba drugih uređaja za komunikaciju koji mogu da se koriste za
vrijeme vožnje, a isti mogu ometati vozača. Takođe, propisuje se zabrana audio odnosno video uređaja
na način da isti ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.
Cak ni bluetooth slusalica ne dolazi u obzir i bit ce kaznjiva?

Član 33.a

(1) U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno sredstvo, kojim se
može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja
namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.

(2) Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i sredstva iz stava (1) ovog člana.

Obrazloženje:

Propisuje se zabrana korišćenja uređaja odnosno sredstava koji mogu otkrivati ili ometati rad uređaja
za mjerenje brzine kretanja vozila, obzirom da ranije odredbe ovog Zakona nisu sadržavale istu.
Takođe, propisuje se zabrana stavljanja u promet i reklamiranje uređaja i sredstava koji otkrivaju ili
ometaju rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

U članu 236. stav (1) iza tačke 3) dodaje se a tačka 3a) koja glasi:

3a) vozač kod koga se u vozilu u sabraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo, kojim se može
otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja
namjenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja. (član 33a. stav (1))”.

Obrazloženje:

Propisuje se kaznena odredba za nepoštovanje odredbe člana 33a. stav (1) koja se odnosi na
posjedovanje u vozilu uređaja odnosno sredstva kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za
mjerenje brzine kretanja vozila.
Ko bude imao i one plasticne, koje "pokrivaju" tablice kazna mu je od 50,00 KM do 250,00 KM
U članu 90. stav (1) mijenja se i glasi:

(1) Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka ili dnevna
svjetla.”.

Obrazloženje:

Uzimajući u obzir stanje saobraćajne infrastrukture, te karakteristična obilježja saobraćajnih nezgoda,
ostaje potreba za korišćenjem svjetala na vozilu danju. Cijeneći funkciju izvedenih „dnevnih” svjetala
na vozilima kao ekonomičnije alternative „kratkim” svjetlima, predložena izmjena se ogleda u
mogućnosti korišćenja „dnevnih” umjesto „kratkih” svjetala.
Po meni, samo fabricki ugradjena daylight svjetla, ostalo crta...
Član 100. mijenja se i glasi:

Član 100.

Vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla i motocikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne
umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge učesnike u saobraćaju, a naročito ne smije da:

a) ispušta upravljač iz ruku,
b) sklanja noge sa pedala,
c) se pridržava za drugo vozilo,
d) vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo za bicikl,
e) dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,
f) prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja,
g) upotrebljava na oba uha slušalice za audio uređaje.

Obrazloženje:

Jasnije se propisuju radnje koje ne smije obavljati vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla i motocikla
za vrijeme upravljanja, kako se ne bi ugrozila stabilnost vozila, te ometali drugi učesnici u saobraćaju.
Ovo pod "G" :thumbup:

U članu 137. stav (2) mijenja se i glasi:

(2) Pri projektovanju novih ili reprogramiranju postojeće svjetlosne saobraćajne signalizacije,
obavezno treba ugraditi zeleno trepćuće svjetlo, kao najavu prestanka slobodnog prolaza.

Iza stava (2) dodaje se novi stav (3) koji glasi:

„(3) Pri projektovanju novih ili reprogramiranju postojeće svjetlosne saobraćajne signalizacije,
obavezno treba ugraditi dodatni signal u vidu strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja
vrše skretanje u lijevo.

Obrazloženje:

Propisuje se obaveza da se prilikom projektovanja nove ili reprogramiranja postojeće saobraćajne
signalizacije, ugradi zeleno trepćuće svjetlo, kao najava prestanka slobodnog prolaza, te ugradi dodatni
signal, u vidu strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja vrše skretanje ulijevo.
Ovo se vec moglo do sada uraditi...

U članu 174 iza stava (3) dodaje se stav (4) koji glasi:

(4) Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta.“.

Obrazloženje:

Propisuje se šta se podrazumijeva pod upravljanjem vozila.
Odlicno :thumbup:

U članu 184. iza stava (2) dodaju se novi stavovi (3), (4) i (5) koji glase:

„(3) Lice koje prvi put stekne vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom kategorije „B“,
izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, ne smije u roku od
dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole da upravlja motornim vozilom u periodu od 24.00 do
5.00 sati.

„(4) Licu iz stava (3) koje u toku dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole za upravljanje
motornim vozilom kategorije “B“ sakupi četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke
dozvolu će se istu oduzeti i poništiti, čime isti gubi pravo upravljanja motornim vozilom.

„(5) Rješenje o oduzimanju i poništavanju vozačke dozvole donosi organ kod kojeg se vozač vodi u
evidenciji.

Obrazloženje:

Propisuje se zabrana vozaču koji prvi put stekne vozačku dozvolu kategorije „B“ da u periodu od dvije
godine od dana izdavanja vozačke dozvole ne smije da upravlja motornim vozilom u periodu od 24.00
do 05.00.

Takođe, propisuje se da će licu, koje je u periodu od dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole,
sakupilo četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke dozvole, će istu, oduzeti i poništiti.
Lice kom je vozačka dozvola oduzeta i poništena, mora ponovo proći proces osposobljavanja i položiti
odgovarajući ispit.
Cuvajte se :D :D

U članu 209. stav (1) iza tačke 7) dodaje se nova tačka 8) koja glasi:

8) prenosive tablice.

Obrazloženje:

Propisuje se izdavanje novih „prenosivih“ tablica koje bi služile za registarciju vozila koja se kreću do
mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta
skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja.

Iza član 213. dodaje se novi član 213a. koji glasi:

Član 213a.

(1) Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima na teritoriji Bosne i Hercegovine, ne mogu
upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini.

(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište
u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do 6 mjeseci, kao
i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „iznajmljenim“ vozilima.“.

Obrazloženje:

Propisuje se da vozilima registrovanim u inostranstvu na teritoriji Bosne i Hercegovine ne mogu
upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini. Izuzetak se odnosi na lica koja
imaju privremeno boravište u inostranstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja
upravljaju „iznajmljenim“ vozilima.

Iza člana 215. dodaje se novi član 215a. koji glasi:

Član 215a.

(1) Prenosive tablice koriste se za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije,
servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta
nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja.

(2) Prenosive tablice izdaju se najduže na rok od jedne godine.

(3) Za prenosive tablice izdaje se potvrda o registraciji vozila. Potvrda o registraciji vozila izdaje se na
rok od jedne godine, uz uslov da su plaćene propisane obveze.

(4) Kad upravlja vozilom koje je označeno prenosivim tablicama vozač mora kod sebe imati važeću
potvrdu o regustraciji vozila.

(5) O izdanim prenosivim tablicama vodi se evidencija.

(6) Prenosive tablice izdaju se na ime pravne ili fizičke osobe preduzetnika koji se bavi proizvodnjom,
nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo. Izdavanje prenosivih tablica
odobrava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, a izdaje ih policijska stanica prema sjedištu
pravne ili fizičke osobe preduzetnika.

(7) Ako policijska stanica utvrdi da se prenosive tablice koriste protivno propisima i rješenju kojim je
odobreno izdavanje prenosivih tablica, ministarstvo nadležno za untrašnje poslove rješenjem će
pravnoj ili fizičkoj osobi iz stava 6. ovoga člana oduzeti prenosive tablice, odnosno odbiti zahtjev za
odobrenje prenosivih tablica. Ponovni zahtjev za odobrenje iz stava 6. ovoga člana može se podnijeti
nakon isteka dvije godine od dana izvršnosti rješenja.“.

Obrazloženje:

Propisuje se namjena prenosivih tablica, rok važnosti istih, te postupak izdavanja prenosivih tablica.

U članu 224. stav (2) mijenja se i glasi:

(2) Ovlašćeno lice postupiće na način iz stava (1) ovog člana prema vozaču iz člana 174. stav (2)
ovog zakona za kojeg utvrdi da u organizmu ima alkohola ili da pokazuje znake poremećenosti
izazvane dejstvom alkohola, kao i prema vozaču za kojeg utvrdi da je pod dejstvom alkohola, u skladu
sa članom 174. stav (3) ovog zakona, te zadržati do otrežnjenja, a najduže 12 sati.
Odlicno :thumbup: ovo je davno trebalo...

Tačka 30) mijenja se i glasi:

30) vozač koji kod sebe nema važeću potvrdu o registraciji za vozilo kojim upravlja, ili je ne pokaže
na zahtjev ovlašćenog lica (član 211 stav (1))“.

Obrazloženje :

Propisuje se kaznena odredba za ne posjedovanje važeće potvrde o registraciji vozila ili u slučaju
odbijanja da se ista pokaže, obzirom da je do sada lice moglo, u slučaju da posjeduje potvrdu o
registraciji vozila koja je istekla, a ne želi da je pokaže, dobiti kaznu u iznosu od samo 30 KM.

Znaci od 100,00 KM do 300,00 KM

Tačka 31) mijenja se i glasi:

31) vozač koji upravlja motornim i priključnim vozilom ukoliko registarska naljepnica nije
postavljena na propisan način ili je nečitljiva (član 208.stav (3) i član 215. stav (1).)“.

Obrazloženje:

Propisuje se kaznena odredba ukoliko se upravlja motornim i priključnim vozilom na kome registarska
naljepnica nije postavljena na propisan način ili je nečitljiva, obzirom da ista ranije nije bila propisana.
Ko nije zaljepio, nek' je zaljepi inace od 100,00 KM do 300,00 KM

Tačka 32 mijenja se i glasi:

32) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom poslije isteka važenja
potvrde o korišćenju probnih tablica (član 211. stav (2))“.

Obrazloženje:

Kaznena odredba se mijenja u dijelu koji se odnosi na upravljanje motornim ili priključnim vozilom
poslije isteka potvrde o registraciji vozila, obzirom da je za nepoštovanje pomenute odredbe
predviđena veća kaznena odredba, razdvojena na period do i preko 30 dana.
Takodje od 100,00 KM do 300,00 KM

Iza tačke 32 dodaje se tačka 32a) koja glasi:

32a) vozač motornog i priključnog vozila registrovanog u stranoj zemlji ako nema važeću
saobraćajnu dozvolu, registarske tablice i međunarodnu oznaku zemlje registracije prema odredbama
člana 212“.

Obrazloženje:

Predlaže se izmjena visine kaznene odredbe za strane državljane za ne posjedovanje saobraćajne
dozvole, registarskih tablica i međunarodne oznake zemlje registracije, obzirom da je postojećim
Zakonom predviđa blaga kazna u iznosu od 40 KM.
Od 100,00 KM do 300,00

Iza tačke 33) dodaje se nova tačka 34a) koja glasi:

34a) vozač koji u saobraćaju na putu učestvuje motornim ili priključnim vozilom koje je upućeno na
tehnički pregled, a nije podvrgnuto tom pregledu (član 231).“.

Obrazloženje:

Predlaže se izmjena visine kaznena odredba za vozača koji učestvuje u saobraćaju motornim ili
priključnim vozilom koje je upućeno na tehnički pregled, a da isto nije bilo podvrgnuto tom pregledu,
obzirom da je ranije bila propisana kaznena odredba od 50-250 KM.
Od 100,00 KM do 300,00 KM
direstraits0078

#1098 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

To je tako u svim drzavama. Carinski ili porezni prekrsaj, kako hoces.
drug_profi

#1099 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

uskrsno_respo wrote:zar ne mogu skontati drugi nacin
jbg nije isto ako mene vidi jednom za volanom i tebe koji vozas stranca svaki dan recimo 3 mjeseca i svaki dan si vidjen
Ja samo JEDNOM nisam dao zmigavac na skretanju i odmah sam naletio na kaznu.... Jednom sam popio pivo na slobodnim danima i onda me hitno zvali u firmu i ... napuhao 0,33 promila, platio kaznu 70KM.
Tako da ako si peh ko ja, ne hvataj se ni minute.
drug_profi

#1100 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

uskrsno_respo wrote:samo su ti primjeri neprimjereni
jer si ti uradio prekrsaj svjesno ne dajuci zmigavac i pijuci pivo
u slucaju da vozis rodjakov auto da bi dovezao svog tetka dedu iz a u b nije svjesna voznja da bi prevario carinu i slicno
Svjesno krsenje propisa nije ni kod mene bilo. Zmigavac sam jednostavno iz nekog razloga zaboravio upaliti, potpuno nenamjerno. Ne mogu objasniti. Mrzim ljude koji ne daju zmigavac.
Sto se tice piva uz rucak, valjda nije zabranjeno, a sefu ne mozes reci da ne mozes doci kad gori nesto u firmi.
Mogao sam na taksi, ali sam racunao da jedno pivo nije previse na moje kile (80kg). Ovi su primjeri vise kao ilustracija da kod mene prekrsaj u saobracaju ne prolazi nekaznjeno, a ne kao pravdanje.

Jednako znam da ne smijem voziti tudje auto bez dokumenata, kao i da ne mogu voziti auto na stranim tablama, ako nije rentacar .
Post Reply