ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#10426 Re: ZOBS

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2024 14:17
Optimist wrote: 31/05/2024 14:03
ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2024 13:19

To je već Hamšin problem. Meni je lako za to.
Itekako je tvoj ili moj problem kad u sistemu stoji nerasknjizena kazna.
Ti si taj koji opet mora dokazivati da si nevin, odnosno traziti potvrdu o uplati da si je izvrsio na vrijeme i donijeti dokaz o istoj.
Problem možeš imati i kod ručno popunjenih uplatnica, jerbo hamša za šalterom može napraviti grešku pri unosu podataka.

Mom jaranu se desilo, isti dan plaćao dvije kazne, jedna 50 jedna 25 KM kad se popolove.
Teta u pošti zamijenila iznose i poziv na broj.

Prošlo od toga par mjeseci, sjedimo na kafi, i nako iz zajebancije odemo na IDDEEA stranicu da usporedimo kazne, kad njemu stoji na ovoj jednoj da je platio više no što treba, a druga da nije plaćena u cjelosti.

Ponese uplatnice koje su bile ispravno popunjene u MUP, daju mu nekakav zahtjev za preknjižbu, on popuni, ostavi kopije uplatnica i isti dan sve bilo popravljeno. Potrošio 10 minuta života radi tete u pošti. Jebiga, dešava se.
Cak sta vise, mislim da je manja sansa za gresku kod placanja preko interneta jer tada sigurno niko to ne prepisuje i ne unosi ponovo,samo treba da odobri transakciju.
Kod placanja u posti i banci teta za salterom to prepisuje, ona upise vjerovatno na stotine takvih uplatnica, radi to cijeli dan i radi to automatski, dakle velika sansa da jedan broj pogresno prepise kod toliko uplatnica. Ja kad placam rezije imam 7 uplatnica u toku jednog mjeseca, kazne uglavnom posebno zbog roka od 8 dana pa mi se cesto ne poklopi sa danom kad stignu sve rezije, pa upisujem samo jednu u tom momentu. Izdvojim par minuta i posvetim se, provjerim dobro jesam li sve ispravno unio, sumnjam da tete na salteru imaju vremena toliko da provjeravaju svaku uplatnicu, tako da je manja sansa za gresku kad ja unosim nego neko ko unosi stotine a mozda i hiljade dnevno.
House

#10427 Re: ZOBS

Post by House »

....
Last edited by House on 02/06/2024 02:05, edited 1 time in total.
House

#10428 Re: ZOBS

Post by House »

meni preskupo. znam bunju i imam neki popust u toyoti
xPaco1337

#10429 Re: ZOBS

Post by xPaco1337 »

Jel IDDEA ne radi još nekom ? Podatci ne rade, i kad hocu resetovat lozinku isto podatci ne rade :-)

Edit: Proradilo je
isx

#10430 Re: ZOBS

Post by isx »

Društvo stigla čestitka, 25 preko ograničenja, 100 KM, mjesec dana.

Čitav juli sam na odmoru i trebam vozačku ko ozebao sunce.

Koliko prođe vremena do stizanja prekršajnog naloga, pa nakon toga do rješenja o predaji dozvole? Ima li šanse da vozikam sedmi mjesec?
vjeshalica

#10431 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

isx wrote: 07/06/2024 19:30 Društvo stigla čestitka, 25 preko ograničenja, 100 KM, mjesec dana.

Koliko prođe vremena do stizanja prekršajnog naloga, pa nakon toga do rješenja o predaji dozvole? Ima li šanse da vozikam sedmi mjesec?
Imas, jer dok dodje poziv za deponovanje moze proci i godina dana.
preludezalude

#10432 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

isx wrote: 07/06/2024 19:30 Društvo stigla čestitka, 25 preko ograničenja, 100 KM, mjesec dana.

Nekad treba jako dugo. Nekad i godina. Npr meni nije nikad ni doslo.
Ateista

#10433 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Ja bih se na tvom mjestu eventualno malo brinuo za juli i godisnji, ali iduce godine. :D
Qwerty1234

#10434 Re: ZOBS

Post by Qwerty1234 »

Ateista wrote: 31/05/2024 14:04
Optimist wrote: 31/05/2024 14:00
ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2024 13:00

Nikakva zajebancija, pogotovo za prekršajne naloge jer već najmanje deset godina ne moraš nositi dokaz o uplati u nadležni MUP.

Naši ljudi imaju totalni otklon od bilo kakve tehnologije. A sve fino piše i to na našem jeziku, tako da više ni engleski odnosno nepoznavanje istog nije opravdanje.

Razumijem ovu raju što je funkcionalno nepismena, takvih je kod nas velika većina nažalost, ali školovani ljudi koji stoje u redu u bankama i poštama mi nikad neće biti jasni.
U koje polje upisujes broj naloga, i sta popunjavas u dio organizacija?

Ja sam probao preko mobilnog i nije prolazilo, i onda kaznu placam na salteru, sto zbog sigurnosti, sto da bih odmah imao dokaz uplati.
Kao sto rece Nedim, veca mi je peglancija de skini pdf sa aplikacije, de posalji na mail, de isprintaj i opet na kraju haj u banku da ti isti ovjere.
Ima dio koji se odnosi na uplate javnih prihoda, tu se sve poklapa sa uplatnicom i za sve imaju podaci na uplatnici osim jednog, ne mogu se sjetiti koji tacno, pa upisem nule da prodje uplatnica i bude ok, na moje ime je auto i registrujem bez problema. Nikad nisam morao printati uplatnicu.
Takodjer.

Uplata javnih prihoda, sve ispunis kako treba.

Godinama tako…registrujem normalno :)
isx

#10435 Re: ZOBS

Post by isx »

Ateista wrote: 08/06/2024 07:21

Ja bih se na tvom mjestu eventualno malo brinuo za juli i godisnji, ali iduce godine. :D
Nemoj zezati? Ja kontao da će mi je odmah uzeti i vratiti do jula. Hahaha

Nego, čeka li se neko dodatno rješenje suda ili koga već o oduzimanju dokumenta?
vjeshalica

#10436 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Doci ce ti samo poziv da je predas
Ateista

#10437 Re: ZOBS

Post by Ateista »

isx wrote: 08/06/2024 20:40
Ateista wrote: 08/06/2024 07:21

Nemoj zezati? Ja kontao da će mi je odmah uzeti i vratiti do jula. Hahaha

Nego, čeka li se neko dodatno rješenje suda ili koga već o oduzimanju dokumenta?
Ozbiljno, sanse da ti tako brzo dodje su nikakve, uglavnom bar nekoliko mjeseci, nekad i godina i vise. :D
Dodje posebno poziv da predas u cips, tek tad se predaje. Ako bude u neki nevakat, kaxu da mozes traziti da u neko drugo vrijeme predas, tipa ako je u vrijeme godisnjeg. Ako je prvi put, kazu da se cak na sudu moze traziti uslovna kazna, da ti ne uzmu ali ne smijes ponoviti slican prekrsaj. Nisam nikad radio to ali sam cuo da se moze.
Ako ti slucajno prodje dvije godine od pravosnaznosti kaze, u cipsu se pozoves na zastaru i ne moras predati, tako sam ja skoro, cak nije nista komplikovano samo na salteru kazes da je zastara, ona teta provjeri i to je to.
Nokian808

#10438 Re: ZOBS

Post by Nokian808 »

Danas sam sa u pokusaju izlaska sa parking prostora ispred zgrade malo ogrebao nepropisno parkirani auto koji je zatvorio prostor za izlazak na glavnu cestu. Zurio sam na posao i nisam imao vremena da zovem policiju/pauka. Snimak postoji gdje se vidi da sam polako visestruko probao proci i na kraju sam odustao i morao preko trotoara i travnjaka. Lik je prijavio policiji i policija mu je dala samo kaznu za nepropisno parkiranje a on hoce da priznam krivicu i da moje osiguranje ga namiri. Ja ne zelim tek tako jer je parkirao na veoma bezobrazan nacin (iako je bilo 3 prazna mjesta ispred zgrade poprecno je blokirao izlaz na cestu). Sta mislite ako insistiram na sudu mogu li izvuci uzajamnu krivicu odnosno da on pokrije moju stetu a ja njegovu?
Hvala na svakom savjetu...
veselinovic

#10439 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

Ne mozes na zalost.
On ce platiti kaznu za pogresno parkiranje ti ces snositi svoj dio krivice.
Kazna za nepropisno parkiranje je propisana zakonom i nigdje ne pise da kazna moze biti udarac u vrata/karambolku/stagod.
drug_profi

#10440 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Da si ostavio kontakt podatke za brisačem možda bi bolje prošao, ali svakako da si bio iznrerviran papanlukom i da ti to ni na kraj pameti tada nije bilo.

jbg.
shandrprcSA

#10441 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

preludezalude wrote: 07/06/2024 23:07

Nekad treba jako dugo. Nekad i godina. Npr meni nije nikad ni doslo.
u KS ima preko 400k kazni i velika vecina ce u zastaru :izet:
oXavier

#10442 Re: ZOBS

Post by oXavier »

Nokian808 wrote: 17/06/2024 17:34 Danas sam sa u pokusaju izlaska sa parking prostora ispred zgrade malo ogrebao nepropisno parkirani auto koji je zatvorio prostor za izlazak na glavnu cestu. Zurio sam na posao i nisam imao vremena da zovem policiju/pauka. Snimak postoji gdje se vidi da sam polako visestruko probao proci i na kraju sam odustao i morao preko trotoara i travnjaka. Lik je prijavio policiji i policija mu je dala samo kaznu za nepropisno parkiranje a on hoce da priznam krivicu i da moje osiguranje ga namiri. Ja ne zelim tek tako jer je parkirao na veoma bezobrazan nacin (iako je bilo 3 prazna mjesta ispred zgrade poprecno je blokirao izlaz na cestu). Sta mislite ako insistiram na sudu mogu li izvuci uzajamnu krivicu odnosno da on pokrije moju stetu a ja njegovu?
Kao što je već odgovoreno, ne možeš. Tvoje osiguranje možda pokuša dati njemu doprinos zbog nepropisnog parkiranja (male šanse da im prođe) , ali njegovo sigurno neće tebi isplatiti jer nije bio u pokretu. Ako već nije kasno ako ti ponude popunjavanje evropskog prihvati objeručke, ako policija napravi zapisnik pored kazne, postoji mogućnost da te tvoje osiguranje tereti za nastalu štetu. Jeste ispao papak, ali tako je kako je.
drug_profi

#10443 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Kad se tako sto desi najbolje je ostaviti broj telefona, a nakon sto te pozove dogovoriti se oko europskog izvjesca.
Bez obzira sto je on papak, po zakonu si ti napravio stetu.
noviclan

#10444 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Nokian808 wrote: 17/06/2024 17:34 Danas sam sa u pokusaju izlaska sa parking prostora ispred zgrade malo ogrebao nepropisno parkirani auto koji je zatvorio prostor za izlazak na glavnu cestu. Zurio sam na posao i nisam imao vremena da zovem policiju/pauka. Snimak postoji gdje se vidi da sam polako visestruko probao proci i na kraju sam odustao i morao preko trotoara i travnjaka. Lik je prijavio policiji i policija mu je dala samo kaznu za nepropisno parkiranje a on hoce da priznam krivicu i da moje osiguranje ga namiri. Ja ne zelim tek tako jer je parkirao na veoma bezobrazan nacin (iako je bilo 3 prazna mjesta ispred zgrade poprecno je blokirao izlaz na cestu). Sta mislite ako insistiram na sudu mogu li izvuci uzajamnu krivicu odnosno da on pokrije moju stetu a ja njegovu?
Od svega navednenog ovo te zajevalo, ako si mislio naplatiti nazalost ne moze ali ako si pokazao snimak jbg
noviclan

#10445 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Spoiler
Show
oXavier wrote: 19/06/2024 08:22
Kao što je već odgovoreno, ne možeš. Tvoje osiguranje možda pokuša dati njemu doprinos zbog nepropisnog parkiranja (male šanse da im prođe) , ali njegovo sigurno neće tebi isplatiti jer nije bio u pokretu. Ako već nije kasno ako ti ponude popunjavanje evropskog prihvati objeručke, ako policija napravi zapisnik pored kazne, postoji mogućnost da te tvoje osiguranje tereti za nastalu štetu. Jeste ispao papak, ali tako je kako je.
A npr udje neko u zabranu u jednosmjernu i stane i ceka nekoga i ti vozis i trubis a on ceka li ceka i tebi pukne film i zaletis se u njega moze li se sta naplatiti
Nokian808

#10446 Re: ZOBS

Post by Nokian808 »

Evo zavrsio policija mi je izasla maximalno u susret po pitanju kazne jer vidjeli su i oni kako je parkirao. 55 KM kazu odmah plati 27.5 KM i to je to kaze morali su nesto pisati jer su zvani. On je svojim parkiranjem zatvorio izlaz ali ja sam ga ogrebao....kazu zovi nas ako opet tako parkira kaznimo ga. Ebi ga papak ce jos zaraditi na svom papanluku to mi je najviše krivo. Da bar nije bilo slobodnih mjesta i ja nekad divlje parkiram kad nemas izbora ali nikad ne zatvaram nikog da ne moze izaci.
noviclan

#10447 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Koja je to kazna 55km
veselinovic

#10448 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

noviclan wrote: 19/06/2024 18:15 A npr udje neko u zabranu u jednosmjernu i stane i ceka nekoga i ti vozis i trubis a on ceka li ceka i tebi pukne film i zaletis se u njega moze li se sta naplatiti
To cak ni vatrogasci i hitna ne smiju raditi.
Taj ce platiti kaznu i sve sto pripada, ali nemas pravo ti provoditi sankcije.
noviclan

#10449 Re: ZOBS

Post by noviclan »

veselinovic wrote: 20/06/2024 06:37
noviclan wrote: 19/06/2024 18:15 A npr udje neko u zabranu u jednosmjernu i stane i ceka nekoga i ti vozis i trubis a on ceka li ceka i tebi pukne film i zaletis se u njega moze li se sta naplatiti
To cak ni vatrogasci i hitna ne smiju raditi.
Taj ce platiti kaznu i sve sto pripada, ali nemas pravo ti provoditi sankcije.
Sta ne mogu se zabiti u njega, zbog njegovog bezobrazluka
oXavier

#10450 Re: ZOBS

Post by oXavier »

Možeš, niko ti ne brani, samo onda budi spreman snositi posljedice :D
Post Reply