ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
holowey

#1026 Re: ZOBS

Post by holowey »

suncokret10 wrote:sve to stoji, ali on se ipak može voziti i registrovati u bih. ako ne svi, onda barem neki. :D
nemoj pls da ti argument bude ono sto se moze registrovati kod nas :D
suncokret10

#1027 Re: ZOBS

Post by suncokret10 »

holowey wrote:
suncokret10 wrote:sve to stoji, ali on se ipak može voziti i registrovati u bih. ako ne svi, onda barem neki. :D
nemoj pls da ti argument bude ono sto se moze registrovati kod nas :D
a gle, dozvoliti vožnju kineskih auta, a zabraniti kineska svjetla mi ne leži nikako. onda treba uvesti zakon da svi mercedese vozimo (uz državnu subvenciju, naravno). :D
530i

#1028 Re: ZOBS

Post by 530i »

Ponavljam, nije fol u zemlji porijekla, fol je u kvalitetu i ispunjavanju zakonskih normi. I nas sutra čekaju zakoni i norme EU....
suncokret10

#1029 Re: ZOBS

Post by suncokret10 »

530i wrote:Ponavljam, nije fol u zemlji porijekla, fol je u kvalitetu i ispunjavanju zakonskih normi. I nas sutra čekaju zakoni i norme EU....
pa ispunit će kinezi norme, to barem nije problem. :D
530i

#1030 Re: ZOBS

Post by 530i »

Ispunit će - buduće vrijeme.
suncokret10

#1031 Re: ZOBS

Post by suncokret10 »

blisko :D
korisnik.1

#1032 Re: ZOBS

Post by korisnik.1 »

Da li je slučajno dolazilo do izmjena i dopuna vezano za vožnju poslije 23h za početnike. Prijatelj je početnik i govori da je negdje čuo kako su ponovo vratili tu odredbu. Ima li istine ili je to mahalska kao što pretpostavljam ? :)
Ukotchenko

#1033 Re: ZOBS

Post by Ukotchenko »

korisnik.1 wrote:Da li je slučajno dolazilo do izmjena i dopuna vezano za vožnju poslije 23h za početnike. Prijatelj je početnik i govori da je negdje čuo kako su ponovo vratili tu odredbu. Ima li istine ili je to mahalska kao što pretpostavljam ? :)
nije mahalska, uvedena je ta odredba opet ;-)
daxon

#1034 Re: ZOBS

Post by daxon »

Jedino ograničenje koje imaju vozači početnici je obaveza nošenja slova "P" i to samo prve dvije godine od dana kada su položili vozački ispit.
RahatHurmašica

#1035 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 19:22, edited 1 time in total.
korisnik.1

#1036 Re: ZOBS

Post by korisnik.1 »

Ukotchenko wrote:
korisnik.1 wrote:Da li je slučajno dolazilo do izmjena i dopuna vezano za vožnju poslije 23h za početnike. Prijatelj je početnik i govori da je negdje čuo kako su ponovo vratili tu odredbu. Ima li istine ili je to mahalska kao što pretpostavljam ? :)
daxon wrote:Jedino ograničenje koje imaju vozači početnici je obaveza nošenja slova "P" i to samo prve dvije godine od dana kada su položili vozački ispit.
I šta je sada tačno ? :-D prešao sam izmjene i dopune ZOBS-a naknadno, ali nema tih promjena
nino90

#1037 Re: ZOBS

Post by nino90 »

RahatHurmašica wrote:Danas su drotovi na Bjelašnici kačili kazne na auta parkirana pored puta. kažu ima znak zabrane parkiranja (istina, ima) te da je bez značaja što se auta ne nalaze na putu. tj. znak vrijedi i za one koji parkiraju i pored puta i to tako da im nijedan dio vozila nije na putu, a neki su bili od puta odmaknuti i po pola metra. ne radi se ni o zelenoj površini jer se radi i nasipu šljunka. vele stvar je u tom znaku zabrane parkiranja.

sad ja pitam, kakav to znak važi van puta? po meni klasična pljačka i otimačina, uobičajena aktivnost naših drotova.
zafalilo im para

Sent from my iPad using Tapatalk
alenthekiller

#1038 Re: ZOBS

Post by alenthekiller »

Ukotchenko wrote:

Lice/osoba iz stava/stavka (7) ovog clana/clanka, mladje od 23 godine, ne smije upravljati vozilom u saobracaju/prometu na putu/cesti u vremenu od 23 casa/sata do 5 casova/sati, osim ako je s njim u vozilu lice/osoba starije od 25 godina koje ima vozacku dozvolu i kojem u posljednjoj godini nije izricana zastitna mjera ili mjera bezbjednosti/sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Eto sad citam ZOBS i nadjem ovo... Sto im je ovo trebalo? :?
I da, kome da se idem obratiti za ovaj zakon, da vidim zasto je promjenjen, na osnovu cega i sta misle postici konkretno sa ovim zakonom. U takvoj sam situaciji da cu platiti hiljadu kazni zbog ove gluposti od zakona, a ne mogu ga ja sad zakon promjeniti.
mrsamras

#1039 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Vez uvrede,al je li ti stvarno mislisć da će ti neko iz politike odg na tvoje pitynje?
I nije glup zakon,nego mlada raja koja divlja u to vrijeme po cestama.
Ako si iz manjeg grada a posao ti tskav da radiš do kasno,vjerujem ds ti policija neće praviti probleme.
alenthekiller

#1040 Re: ZOBS

Post by alenthekiller »

Iz Ilijasa sam i poslom a i privatno idem u grad i nazad... Nadam se da ce pokazati razumjevanja :thumbup:
drug_profi

#1041 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Koliko znam ukinuta je odredba pratnje za mladje vozace.
Ovi koji tvrde da je vracena nek citiraju sluzbeni list gdje je to objavljeno.

Ako nisi siguran u ovo, a ti lijepo nazovi BiHAMK ili saobracajnu policiju pa upitaj.
korisnik.1

#1042 Re: ZOBS

Post by korisnik.1 »

mrsamras wrote:I nije glup zakon,nego mlada raja koja divlja u to vrijeme po cestama.
Ako si iz manjeg grada a posao ti tskav da radiš do kasno,vjerujem ds ti policija neće praviti probleme.
Zakon nije glup ali ova odredba je ograničavanje kretanja iako osoba ne radi ništa što bi naštetilo red i mir. Ovu odredbu bi trebalo onda proširiti do 35 godine, jer se pojedinci ne smire do tad, kao što pojedinci početnici divljaju. :-D
Iako me se ne tiče ova odredba pitao sam zbog prijatelja, ovo ograničava sad npr. nekoga ko ima 19-20 godina da se zaposli bilo gdje - gdje se radi treća smjena, ili čak i druga smjena u zavisnosti koliko dugo vozi posao-kuća.
Ako se desi hitna situacija ne valja, ako ti iskrsne da voziš nekoga do stanice za bus - ne valja ni to, ako moraš poraniti doktoru jer živiš na planini :lol: ne valja.
Odredba totalno diskriminirajuća i mislim da su je upravo zbog ovog gore razloga i ukinuli, samo ne znam razlog zašto je vratiše. :roll:
drug_profi

#1043 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ko kaze da su je vratili? Dajte sluzbeni list gdje to pise.
Casual's

#1044 Re: ZOBS

Post by Casual's »

Nije vraceno,ali razmatrati ce vracanje te odluke.Po meni je potpuno besmisleno jer vec imamo mladih vozaca koji rade kao prevoznici (nocne smjene),mnogi putuju na posao,mnogi putuju u udaljenija mjesta (FAX,obaveze..).Glupost je praviti razliku izmedju vozaca koji je tek polozio od 23 godine i 40 npr. po meni je to neki vid diskriminacije..Trebala bi se pokrenuti neka peticija jer ako se stavila u razmatranje vjerovatno ce je i odobriti :lol:
drug_profi

#1045 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ta odredba krsi ljudska prava i zato je i maknuta iz ranije verzije. Ne vidim kako se moze vratiti, osim ako se ne suspenduju ljudska prava.
Casual's

#1046 Re: ZOBS

Post by Casual's »

uskrsno_respo wrote:pa vjerujem da i kad je bila ta odredba da policija nije kaznjavala ljude koji su se vracali s posla i slicno
vidi se super ko ide na posao i s posla a ko ide iz kafane i u kafanu
Za onog ko ide iz kafane u kafanu se svakako piše kazna nakon alkotesta,a ne nakon gledanja godina i pretpostavke :)
drug_profi

#1047 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ako visi zakon kaze da punoljetna osoba ima sva prava i obaveze kao i sve druge punoljetne osobe i ako je ta osoba prosla ljekarski pregled, ukljucujuci psihijatra, ocnog ljekara i sl. kako onda zakonodavac moze reci da ista ta osoba nije dovoljno sposobna da sama upravlja vozilom iza 23 sata? Zasto je sposobna do 23, a poslije nije?
Opet prave nakaradne propise jer policija bi trebala da kaznjava prekrsioce, trkace, furace, ali njih ne moze ili nece da lovi, pa onda se kola lome na djeci koja ce regularno stati policijskoj kontroli.

I sta znaci ono P kod pocetnika? Zuta traka oko ruke? Kakve koristi ja imam sto znam da je on taze vozac, kad mi se danas matorac od 50-60 godina uvaljuje bez zmigavca?

Zakoni nakaradni, pisani od nekompetentnih ljudi, ali bitno je da ja imam sajlu u gepeku iako je slepanje zabranjeno. :-)
holowey

#1048 Re: ZOBS

Post by holowey »

drugi profil wrote:Ako visi zakon kaze da punoljetna osoba ima sva prava i obaveze kao i sve druge punoljetne osobe i ako je ta osoba prosla ljekarski pregled, ukljucujuci psihijatra, ocnog ljekara i sl. kako onda zakonodavac moze reci da ista ta osoba nije dovoljno sposobna da sama upravlja vozilom iza 23 sata? Zasto je sposobna do 23, a poslije nije?
Opet prave nakaradne propise jer policija bi trebala da kaznjava prekrsioce, trkace, furace, ali njih ne moze ili nece da lovi, pa onda se kola lome na djeci koja ce regularno stati policijskoj kontroli.

I sta znaci ono P kod pocetnika? Zuta traka oko ruke? Kakve koristi ja imam sto znam da je on taze vozac, kad mi se danas matorac od 50-60 godina uvaljuje bez zmigavca?

Zakoni nakaradni, pisani od nekompetentnih ljudi, ali bitno je da ja imam sajlu u gepeku iako je slepanje zabranjeno. :-)
:D
zapamti dobro ovo sto si napisao, pa kad napunis 50, sjeti se ovoga i posteno reci osjecas li se matoro (znaci ne komentarisem ne davanje zmigavca nego opasku na godine)

a sad sto se tice tog ogranicenja, mislim da je diskriminatorno jer nekoga ko aktivno vozi stavlja ispod nekoga ko ima vozacku 10 godina a nema predjenih ni 500km... kako je nemoguce provjeriti koliko neko ima vozackog iskustva te kakvog je karaktera, zakon to postavlja "better safe than sorry"
drug_profi

#1049 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Drug, imam ja vec 50 i znam da nas svako percepira kao matore, osim sto se mi sami tjesimo da nismo.
Mlad i Nevin

#1050 Re: ZOBS

Post by Mlad i Nevin »

Vec zamisljam kako ce murija da bere mito od ovog idiotskog zakona, njima isti najvise i odgovara, samo nek se prikace pored kakvog diska navece...
Post Reply