ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#1001 Re: ZOBS
Dnevna i kratka svjetla su dva odvojena pojma, i u našem zakonu (nakaradnom), a i u praksi.
Mnoge zemlje su imale tu odredbu paljenja kratkih svjetala po danu, ali su ukinule, neke skroz, neke u ljetnom periodu. Dva su im glavna razloga, ne postoji direktna veza između smanjenja saobraćajnih nesreće i kratka svjetla povećavaju potrošnju. Decilitar ili dva su u pitanju, nije strašno, ali pomnožite to sa milionima auta na cestama....zanimljiva brojka se dobije. Druga stvar su dnevna svjetla, obično sa LE diodama...
Mnoge zemlje su imale tu odredbu paljenja kratkih svjetala po danu, ali su ukinule, neke skroz, neke u ljetnom periodu. Dva su im glavna razloga, ne postoji direktna veza između smanjenja saobraćajnih nesreće i kratka svjetla povećavaju potrošnju. Decilitar ili dva su u pitanju, nije strašno, ali pomnožite to sa milionima auta na cestama....zanimljiva brojka se dobije. Druga stvar su dnevna svjetla, obično sa LE diodama...
-
mrsamras
#1002 Re: ZOBS
Da, ta su kod mene, x-puta sam se raspravljao i ganjao pravdu i na kraju popustio.holowey wrote:kod mene su dnevna svjetla = kratka oborena... nema razlike (osim u osvjetljenju instrument ploce)... ti vjerovatno referiras na dnevna koja su integrisana u maglenkamamrsamras wrote:Problem je sto nas zakon ne poznaje dnvena svjetla nego samo kratka oborena.holowey wrote: ja sam svjetla palio i prije nego je to postalo obavezno a u medjuvremenu kupio i auto sa dnevnim svjetlima pa me ta odredba ne tangira previse...uopste ne kontam problem sa ukljucivanjem svjetla po danu...jeli nesto drugacije/komplikovanije nego ukljucivanje po noci?
Imam ih i ja na auto a x-puta su me zaustavili i morao se raspravaljati i na kraju popustio i palim kratka oborena svjetla - tako zakon kaze.
-
goran16v
#1003 Re: ZOBS
Iako se slazem da je smijesno to sto zakon ne poznaje dnevna svjetla, ajmo realno i sa druge strane pogledati. U EU se oborena svjetla mijenjaju za dnevna svjetla zbog ekonomske efikasnosti i zagrijavanja, ali su vozila i dalje svjetlosno obiljezena 24h jer dokazano doprinose i vidljivosti i sigurnosti. Prosjecna starost vozila u BiH je 16,99 god, sto znaci da prosjecni auto u BiH nema dnevnih svjetala, a odokativno bi broj auta sa dnevnih svjetlima mogai biti max 5%. E sad to veze dvije stvari, prva ako izbacis iz obaveze oborena svjetla 95% auta ce se naci u nekoj sivoj neobiljezenoj zoni, a druga je smisao promjene zakona radi 5% vozila.
Ponavljam, to sto zakon ne poznaje dnevna svjetla je glupost, ali s druge strane smo zrtve opsteg stanaj u drzavi sto opet ima svoje argumente.
Ponavljam, to sto zakon ne poznaje dnevna svjetla je glupost, ali s druge strane smo zrtve opsteg stanaj u drzavi sto opet ima svoje argumente.
-
530i
#1004 Re: ZOBS
EU jeste propisala obavezna dnevna svjetla, i proizvođači najčešće koriste LE diode u tu svrhu. Dnevna svjetla su samo ta dva naprijed... Opet, automobilima koji nemaju fabrički ili nefabrički ugrađena dnevna svjetla ne traži se paljenje kratkih svjetala kao kod nas, nego ne pale ništa...dok god to vremenski uslovi dozvoljavaju, što je i logično.
-
mrsamras
#1005 Re: ZOBS
Goreane, to se da tako jednostavno rijesiti, samo sto niko nema sluha.
Samo se napravi dopuna clana zakona i pored ''kratka oborena svjetla'' moze da stoji ''kratka oborena ili dnevne svjetla''
To je bar jednostavno i mislim da je tako u hrvatskoj uradeno priej par god...samo sto kod nas niko nista ne radi.
Samo se napravi dopuna clana zakona i pored ''kratka oborena svjetla'' moze da stoji ''kratka oborena ili dnevne svjetla''
To je bar jednostavno i mislim da je tako u hrvatskoj uradeno priej par god...samo sto kod nas niko nista ne radi.
-
goran16v
#1006 Re: ZOBS
Samo sto je odnos auta sa dnevnim i auta bez dnevih svjetala u EU kod nas neuporediv, a samim time i opsta sigurnost da bi zakon na isti naci bio primjenjiv.530i wrote:EU jeste propisala obavezna dnevna svjetla, i proizvođači najčešće koriste LE diode u tu svrhu. Dnevna svjetla su samo ta dva naprijed... Opet, automobilima koji nemaju fabrički ili nefabrički ugrađena dnevna svjetla ne traži se paljenje kratkih svjetala kao kod nas, nego ne pale ništa...dok god to vremenski uslovi dozvoljavaju, što je i logično.
-
goran16v
#1007 Re: ZOBS
Bi da smo mi drzava kako treba. Trebalo im je 2 god da vrate ispusteni clan za kaznjavanje ako nema znaka zabrane parkiranja koji se odnosi na 100% ovila u saobracaju, a ti ocekujes da se pokrene kompletna procedura za svega 5%?! U tome je poenta...mrsamras wrote:Goreane, to se da tako jednostavno rijesiti, samo sto niko nema sluha.
-
mrsamras
#1008 Re: ZOBS
ZNam, ne ocekujem, ali sam u tom periodu, bas kad je bio taj nakaradni zakonb zbog propusata, x.puta se zalio i slao e-mailove u ministarstva, mup i ne znam gdje vise i niko nikad se nije udostojio.
Nista vise u ovoj drzavi ne ocekujem.
- insomnia78
#1009 Re: ZOBS
Pa i ne bas tolikogoran16v wrote:Samo sto je odnos auta sa dnevnim i auta bez dnevih svjetala u EU kod nas neuporediv, a samim time i opsta sigurnost da bi zakon na isti naci bio primjenjiv.530i wrote:EU jeste propisala obavezna dnevna svjetla, i proizvođači najčešće koriste LE diode u tu svrhu. Dnevna svjetla su samo ta dva naprijed... Opet, automobilima koji nemaju fabrički ili nefabrički ugrađena dnevna svjetla ne traži se paljenje kratkih svjetala kao kod nas, nego ne pale ništa...dok god to vremenski uslovi dozvoljavaju, što je i logično.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
goran16v
#1010 Re: ZOBS
Sve si rekao i zato onda ocekivati ista drugacije za puno manje auta u opticaju...mrsamras wrote:ZNam, ne ocekujem, ali sam u tom periodu, bas kad je bio taj nakaradni zakonb zbog propusata, x.puta se zalio i slao e-mailove u ministarstva, mup i ne znam gdje vise i niko nikad se nije udostojio.
-
goran16v
#1011 Re: ZOBS
Prosjecna starost auta u EU je mislim 7,5 god, sad mozes zamisliti udio onih sa dnevnim svjetlima...insomnia78 wrote:Pa i ne bas tolikogoran16v wrote:Samo sto je odnos auta sa dnevnim i auta bez dnevih svjetala u EU kod nas neuporediv, a samim time i opsta sigurnost da bi zakon na isti naci bio primjenjiv.530i wrote:EU jeste propisala obavezna dnevna svjetla, i proizvođači najčešće koriste LE diode u tu svrhu. Dnevna svjetla su samo ta dva naprijed... Opet, automobilima koji nemaju fabrički ili nefabrički ugrađena dnevna svjetla ne traži se paljenje kratkih svjetala kao kod nas, nego ne pale ništa...dok god to vremenski uslovi dozvoljavaju, što je i logično.
- daxon
#1012 Re: ZOBS
Koliko je meni poznato, u pripremi je "zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH", gdje između ostalog u članu 4 stoji:goran16v wrote:Bi da smo mi drzava kako treba. Trebalo im je 2 god da vrate ispusteni clan za kaznjavanje ako nema znaka zabrane parkiranja koji se odnosi na 100% ovila u saobracaju, a ti ocekujes da se pokrene kompletna procedura za svega 5%?! U tome je poenta...mrsamras wrote:Goreane, to se da tako jednostavno rijesiti, samo sto niko nema sluha.
Dokle se došlo sa usvajanjem ovih izmjena, odnosno, da li je to već usvojeno, nisam siguran. Međutim, za razliku od prije nekoliko godina, policija očito ima uputstvo da ne "zateže", te tolerišu dnevna svjetla, pa čak i ona "homemade" izrade.U članu 90. stav (1) mijenja se i glasi:
„(1) Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju da budu upaljena
kratka ili dnevna svjetla.”.
Obrazloženje: Uzimajući u obzir stanje saobraćajne infrastrukture, te karakteristična
obilježja saobraćajnih nezgoda, ostaje potreba za korišćenjem svjetala na vozilu danju.
Cijeneći funkciju izvedenih „dnevnih” svjetala na vozilima kao ekonomičnije alternative
„kratkim” svjetlima, predložena izmjena se ogleda u mogućnosti korišćenja „dnevnih”
umjesto „kratkih” svjetala.
-
goran16v
#1013 Re: ZOBS
Tvornicka dnevna svjetla namjenjena za naknadnu ugradnju da, ali bih ove home made napravljene od pijacnih led traka i ukrasa za jelku zabranio.
- sorcerer
#1014 Re: ZOBS
onda bi pola ćunera prestalo bit sminka 
-
530i
#1015 Re: ZOBS
Opet dolazimo do činjenice da zakon(i) i nisu tako loši koliko stanice t.p.-a ne rade svoj posao. Iako, kako se govori i o promjenama vezanim za t.p. tj. da će se sve raditi kod njih, bez odlaska u MUP, ostaje nada da će se uozbiljiti i konačno prestati puštati auta bez katalizatora, neispravna, poluispravna i "oldtimere" tipa golf 2 gtd 83. godište....
-
goran16v
#1016 Re: ZOBS
Vidi, skoro da je postalo pravilo da sve sto stupi na snagu u HR kod nas dodje za nekoliko god (stikeri, atest za plin, itd itd).530i wrote:Opet dolazimo do činjenice da zakon(i) i nisu tako loši koliko stanice t.p.-a ne rade svoj posao. Iako, kako se govori i o promjenama vezanim za t.p. tj. da će se sve raditi kod njih, bez odlaska u MUP, ostaje nada da će se uozbiljiti i konačno prestati puštati auta bez katalizatora, neispravna, poluispravna i "oldtimere" tipa golf 2 gtd 83. godište....
Kod njih je na snazi sistem prema kojem bez atesta ni felge ne mozes imati mimo onih koje je propisala fabrika, a o nekim vecim preinakama da ne govorimo, sve se detaljno gleda i pregleda, ako izd. gasovi ne valjaju padas itd itd, a vecinu stvari zavrsavas na samom TP-u tako da je realno ocekivati da jedno jutro i to kod nas osvane.
Pa cak i za pomenute oldtimere, ovdje kod nas ide po automatizmu, cim je stariji od 30 god odmah trajna registracija. Tamo ces sipak to uraditi, bez potvrde od OT kluba da auto odgovara statusu OT se mozes slikat.
Da su nam prije 10 god rekli da neces moci reg, auto ili izvaditi VD ili pasos ako ne platis kaznu za parkiranje upisali bi smo se od sege, ali jedno jutro se probudis i nema zajebancije.
- insomnia78
#1017 Re: ZOBS
Ne zamisljam nista zivim tugoran16v wrote:Prosjecna starost auta u EU je mislim 7,5 god, sad mozes zamisliti udio onih sa dnevnim svjetlima...insomnia78 wrote:Pa i ne bas tolikogoran16v wrote: Samo sto je odnos auta sa dnevnim i auta bez dnevih svjetala u EU kod nas neuporediv, a samim time i opsta sigurnost da bi zakon na isti naci bio primjenjiv.
-
mrsamras
#1018 Re: ZOBS
cek, li se sad smijem upustiti u avanturu sa dnvenim svjetlima 
-
suncokret10
#1019 Re: ZOBS
i ja bi ih rado postavio na auto, samo izgleda neće to ovdje ići.
-
530i
#1020 Re: ZOBS
Zakonski to još nije tretirano na ispravan način, ali ne vidim zašto ne bi prolazila naknadno postavljena dnevna svjetla proizvođača kao što su Philips ili Osram ili neki drugi. Naravno da ovo kinesko smeće od 20 maraka treba zabraniti, ali šta bi onda majmuni stavljali na raspale golfove stare 30 godina...sigurno ne Philips DRL koji košta 200 ili 300 maraka.
-
suncokret10
#1021 Re: ZOBS
a gle, ako su dozvoljena, a jesu, kineska auta, zašto nebi bila kineska svjetla. pa i ta filips i slična čude su bezbeli proizvedena u kini, samo je na njima marža 500%530i wrote:Zakonski to još nije tretirano na ispravan način, ali ne vidim zašto ne bi prolazila naknadno postavljena dnevna svjetla proizvođača kao što su Philips ili Osram ili neki drugi. Naravno da ovo kinesko smeće od 20 maraka treba zabraniti, ali šta bi onda majmuni stavljali na raspale golfove stare 30 godina...sigurno ne Philips DRL koji košta 200 ili 300 maraka.
-
530i
#1022 Re: ZOBS
Nije bitna zemlja proizvodnje, bitni su standardi kvaliteta...na to se odnosi pridjev "kineski". Kvazi DRL od 20 maraka može samo smetati drugim učesnicima u saobraćaju i izazvati požar na autu....u tome je jedino kvalitetan. Philips se proizvodi u Kini, ali ispunjava sve zakonske norme EU, ljudi garantuju da je to dobar proizvod...uostalom dovoljno je pipnuti samo pa osjetiti razliku između Philipsa i smeća, ne treba ništa više 
-
suncokret10
#1023 Re: ZOBS
a šta je onda sa kineskim automobilima, i njih bi trebalo zabraniti?530i wrote:Nije bitna zemlja proizvodnje, bitni su standardi kvaliteta...na to se odnosi pridjev "kineski". Kvazi DRL od 20 maraka može samo smetati drugim učesnicima u saobraćaju i izazvati požar na autu....u tome je jedino kvalitetan. Philips se proizvodi u Kini, ali ispunjava sve zakonske norme EU, ljudi garantuju da je to dobar proizvod...uostalom dovoljno je pipnuti samo pa osjetiti razliku između Philipsa i smeća, ne treba ništa više
-
530i
#1024 Re: ZOBS
Malo koji orginalno kineski auto se može registrovati u EU...to dovoljno govori o tim autima
Kod nas su, ima možda i pet godina tome, dovezli one kineske terence....i pravili prezentacije novinarima iz regiona, jer ih nisu nigdje drugo mogli registrovati
Svi kineski automobili ili će propasti ili će igrati neke minorne uloge na domaćem tržištu....radi se o autima koja kopiraju dizajn, ime, i eventualno zastarjelu japansku tehnologiju....kvalitet, sklapanje, testiranje...to su za njih misaone imenice i dan-danas. Zato su Kinezi i kupili Volvo npr. da nauče ono što sami ne mogu...
Kod nas su, ima možda i pet godina tome, dovezli one kineske terence....i pravili prezentacije novinarima iz regiona, jer ih nisu nigdje drugo mogli registrovati
Svi kineski automobili ili će propasti ili će igrati neke minorne uloge na domaćem tržištu....radi se o autima koja kopiraju dizajn, ime, i eventualno zastarjelu japansku tehnologiju....kvalitet, sklapanje, testiranje...to su za njih misaone imenice i dan-danas. Zato su Kinezi i kupili Volvo npr. da nauče ono što sami ne mogu...
-
suncokret10
#1025 Re: ZOBS
sve to stoji, ali on se ipak može voziti i registrovati u bih. ako ne svi, onda barem neki.