Samo prema Pofalićima.gurabija78 wrote:je li kod kampusa slika samo na pravcu prema pofalicima, ili i prema centru?samo_ovaj_put wrote:kod ekonomske i kampusa slika na 61BSn wrote:glavnom je 60 km/h. imate znak kada ulazite na glavnu s stupske petlje 60 i jos na nekim mjestima.
mislim da je, osim glavne i u putu zivota 60 ogranicenje, s tim sto, one kamere na glavnoj sada fataju na 71?
glavnu nisu dirali, mada ce sad da bude cepova po semaforima k'o na americkim filmovima.
ZOBS izmjene zakona
- Obuca9
#26 Re: ZOBS izmjene zakona
- citroen
#27 Re: ZOBS izmjene zakona
Nravno,odlicna temaronhill wrote:mozemo i ovdje raspravljati o tome sha faliArea_51 wrote:Draga Ladyblue moderatorice.
Postujem vasu zelju da imate sredjen forum i divim vam se na strpljenju i snazi da to sve radite, ali misim da moja tema ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=78539 nema veze sa Zakonom o bezbjednosti saobracaja i pricom do koje brzine mozemo voziti na kojoj raskrsnici, vec se radi o tome da sa citateljima foruma zelim podijeliti pricu do koje sam dosao, a to je da se radi o prevari vlastodrzaca i njihovih talzdija u benzinskom sektoru.
Raprava o Zakonu, dobra je prica svakako, ali nema skoro nikakve veze sa time da:
- nas kradu ljudi koje se bave distribucijom naftnih derivata,
- da zakon nije proizvod analize o bezbjednosti saobracaja, vec bahatog privatluka pojedinaca koji hoce pare OD GORIVA a ne vecu bezbjednost saobracaja,
- da zakon nije napravio saobracaj bezbjednijim vec je stvorio velike guzve po Sarajevu.
Zato mislim kako pitanje »Znati li zasto je ogranicenje brzine na 50km/h« ima smisla samo odvojeno, pa ako moze deblokirajte temu da raja o tome kaze sta misli.
uglavnom, zanimljiva prica, moguce da je istina
- Comrad
#28 Re: ZOBS izmjene zakona
Jeste, kao i pored ekomoske škole, gdje je mislim čak bilo i 40 ograničenje, ali nisam siguran.Better Man wrote:Pored kampusa je oduvijek bilo ogranicenje 50 km, samo sto sada kamera ne snima 71 km, vec 61 km.ronhill wrote:ne, na glavnoj dzadi je ogranicenje 50 ako nema znaka da je dozvoljena 60, prodji pored kampusa na 61 i dobices slikuBetter Man wrote: Ne! Na glavnoj džadi je ograničenje 60 km/h, osim ako nema znaka koji pokazuje drugačije.
Samo ja mislim da je brzina na glavnom putu ipak ograničena na 50km/h, osim gdje nije naznačeno 60km/h, e sad je fazon sto je gotovo duzinom cijele glavne dzade naznaceno da se vozi 60km/h (postavljeno je dosta novih znakova), ali da tih znakova nema ja mislim da bi ogranicenje bilo 50km/h.
"U Članu 9. Zakona se navodi da je naselje prostor na kojem se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, i čije granice određuje nadležni organ za upravljanje putevima saobraćajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta. Dakle, vozač se ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h u naselju, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno. Naime, na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički uslovi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može se dozvoliti kretanje vozilom i većom brzinom od 50 km/h."
- Comrad
#29 Re: ZOBS izmjene zakona
Farovi trose struju -- da bi nastala "struja" moras voziti auto -- da bi vozio auto moras trositi gorivo -- zagadjujes okolinu.ronhill wrote:od kad farovi zagadjuju i trose gorivo?dadoka84 wrote:Mene samo interesuje kome je u cilju da se koriste upaljena svjetla na automobilima po danu u gradovima. Samo dolazi do veceg zagadjenja i potrosnje goriva. Na regionalnim cestama je sasvim ok da se koriste.
Dakle, farovi indirektno trose gorivo
Evo jos nekih stvari koje mogu indirektno/direktno u vecoj ili manjom mjeri uticati na potrosnju goriva:
- losi i nedovoljno napumpani pneumatici
- otvoreni prozori
- bilo kakvo ostecenje na karoseriji
- neodgovarajuca promena brzina mjenjacem
- tezina prtljaga
- nacin voznje
Last edited by Comrad on 20/07/2010 17:17, edited 1 time in total.
- Comrad
-
Area_51
#31 Re: ZOBS izmjene zakona
Da je neko prilikom donosenja Zakona izasao sa nekom podacima, tipa voznja od 50km/h donosi bolji protok saobracaja, manje guzve, veca bezbjednost, pa dobro, eto u redu. Ali kako nije, vec se radi o pausalnom izlasku vlastodrzaca da nas dodatno popljackaju onda stvarno.
Evo samo dva elementa:
1. Kad vozite brzinom od 50km/h, najcesce ste u trecoj brzini, sa brojem obrtaja ni vamo ni tamo, potrosnja nije racionalna i ide prema gore, odnosno trosi se vise goriva, bilo benzina ili dizela. Dodajte tome jos sve vece guzve po gradu, jer manja brzina znaci manji protok saobracaja, kojom jos u prilog ide nastimavanje semafora po starom na 60km/h, sto znaci hvata vas crveno na vise raskrsnica pa morate stajeti i ponovo kretati, opet potrosnja enormna. Jako dobro zamisljena pljacka.
2. Kad je Bush odlazio 2008. i nastimao da barel nafte ode na tada rekordnih 147.50 USD, za sta je tiho optuzenD ik Cejni, potpredjednik, pa je sve malo zataskano, kod nas je gorivo bilo oko 2.25KM. Sad je barel nafte, na bazi 10% jaceg dolara, oko 80USD, skoro duplo manje, a gorivo izmedju 2.07 i 2.15KM. Gdje je logika, nigdje. Vidite kako nas cuveno Udruzenje ditributera naftnih derivata, uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja daje saglasnost na cijene s jedne strane i Vijeca ministara koje je opet donijelo Pravilnik o losem gorivu s druge strane, hladno pljackaju.
Naravno, mi smo naivni i samo cemo ovo presutiti, a nasi bajni novinari istrazivaci znaju samo istu matricu ponavljat, Dodik, Reis, Brankovic, Bicakcic. Ima li jos lopova, osim ovih. Najopasniji su oni iz sjene.
Evo samo dva elementa:
1. Kad vozite brzinom od 50km/h, najcesce ste u trecoj brzini, sa brojem obrtaja ni vamo ni tamo, potrosnja nije racionalna i ide prema gore, odnosno trosi se vise goriva, bilo benzina ili dizela. Dodajte tome jos sve vece guzve po gradu, jer manja brzina znaci manji protok saobracaja, kojom jos u prilog ide nastimavanje semafora po starom na 60km/h, sto znaci hvata vas crveno na vise raskrsnica pa morate stajeti i ponovo kretati, opet potrosnja enormna. Jako dobro zamisljena pljacka.
2. Kad je Bush odlazio 2008. i nastimao da barel nafte ode na tada rekordnih 147.50 USD, za sta je tiho optuzenD ik Cejni, potpredjednik, pa je sve malo zataskano, kod nas je gorivo bilo oko 2.25KM. Sad je barel nafte, na bazi 10% jaceg dolara, oko 80USD, skoro duplo manje, a gorivo izmedju 2.07 i 2.15KM. Gdje je logika, nigdje. Vidite kako nas cuveno Udruzenje ditributera naftnih derivata, uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja daje saglasnost na cijene s jedne strane i Vijeca ministara koje je opet donijelo Pravilnik o losem gorivu s druge strane, hladno pljackaju.
Naravno, mi smo naivni i samo cemo ovo presutiti, a nasi bajni novinari istrazivaci znaju samo istu matricu ponavljat, Dodik, Reis, Brankovic, Bicakcic. Ima li jos lopova, osim ovih. Najopasniji su oni iz sjene.
-
ronhill
#32 Re: ZOBS izmjene zakona
jel ono postavljena nova kamera kod muzeja? primjetio sam neko blicanje vise puta
- Comrad
#33 Re: ZOBS izmjene zakona
Možda su turistironhill wrote:jel ono postavljena nova kamera kod muzeja? primjetio sam neko blicanje vise puta
-
Area_51
#34 Re: ZOBS izmjene zakona
Policija preobucena u turiste, slika vozace koji prekorace brzinu. OPREZ.Comrad wrote:Možda su turistironhill wrote:jel ono postavljena nova kamera kod muzeja? primjetio sam neko blicanje vise puta