Imate 2 mogućnosti,mjerenjem utvrditi je li do izolacije,izvaditi ram i ispravno ga ugraditi,sve ostaviti kako je i češće kratko provjetravati,more biti bidne...
znoje se stakla
Moderator: anex
- zambaklija
#1 Re: znoje se stakla
Uzroka može biti više,najčešći je taj što prozorski ram nije pravilno izoliran pri ugradnji i zbog toga se stvaraju hladni mostovi,tu se dodiruju topli i hladni vazduh i tako dolazi do isparavanja.
Imate 2 mogućnosti,mjerenjem utvrditi je li do izolacije,izvaditi ram i ispravno ga ugraditi,sve ostaviti kako je i češće kratko provjetravati,more biti bidne...
- slavkoimamodilera
#2 Re: znoje se stakla
Ako nije do ovoga sto je zambaklija spomenuo, onda je najvjerovatnije do materijala... PVC stolarija "predobro" dihtuje, da se izrazim narodski... zato se sve cesce nude prozori za malim resetkicama koje nadomijestaju prirodnu karakteristiku drvene stolarije, a to je da uvijek malo "dise", pa se ne desavaju stvari kao sto je kondenzacija na prozoru, usljed prezasicenosti zraka u prostoriji vlagom...
- Qler
#3 Re: znoje se stakla
joj ja kad sam ugradjivao PVC u stan isto su mi govorili za taj simptom "znojenje" ali nisam nikada imao problema, cak mi je i neki tehnicar sta li je iz ELOX firme objasnio i kada dolazi do toga i zasto ali sam zaboravio. koliko sam ja sa njima imao iskustva susretljivi su pa mozda da nazoves da pitas.. sta te kosta 
- neprilagodjena
#4 Re: znoje se stakla
Od tog znojenja ce ti se pojaviti gljivice
nimalo prijatno a ni zdravo 
- sffovac
#5 Re: znoje se stakla
hajd reko da ne otvaram novu temu
predprosle godine promijenio stolariju i zatvorio blakon, PVC
e sad sve je super, stakla se ne znoje, ali na blakonu, koji je sad spojen s boravkom, ona perda se strasno znoji i iznad prozora je ista situacija, voda se stvara, jer komsija ispod nije zatvorio svoj blakon, iako je postavljan brodski pod i izolacija, osjeca se da hladnoca izbija iz poda
sad je frka sto se pojavljuju gljivice i to ne malo, vec ih moras svakih mjesec skidat
probao sam i sa nekim hemijskim sredstvima i jos nekim vanjskim i unutranjim premazima, al ne pije vode, svaki put se nanovo vrate, hajde sto zid ruzno izgleda, vec sto je nezdravo
na proljece kontam krecit, pa ima li kakvog lijeka za ovo, kontam da izbacim jos jedan radijtor na blakon, ali bojim se da ce se samo vise kondenza stvarati
e sad sve je super, stakla se ne znoje, ali na blakonu, koji je sad spojen s boravkom, ona perda se strasno znoji i iznad prozora je ista situacija, voda se stvara, jer komsija ispod nije zatvorio svoj blakon, iako je postavljan brodski pod i izolacija, osjeca se da hladnoca izbija iz poda
sad je frka sto se pojavljuju gljivice i to ne malo, vec ih moras svakih mjesec skidat
probao sam i sa nekim hemijskim sredstvima i jos nekim vanjskim i unutranjim premazima, al ne pije vode, svaki put se nanovo vrate, hajde sto zid ruzno izgleda, vec sto je nezdravo
na proljece kontam krecit, pa ima li kakvog lijeka za ovo, kontam da izbacim jos jedan radijtor na blakon, ali bojim se da ce se samo vise kondenza stvarati
- neprilagodjena
#6 Re: znoje se stakla
Moras to srediti prije nego li budes krecio,al naravno to i sam znas.
Kupi sredstvo za uklanjanje gljivica.
Kupi sredstvo za uklanjanje gljivica.
- sffovac
#7 Re: znoje se stakla
kupio prosle zime, namazo pred vecer
nisam mogao uci u sobu slijedeci dan kolika su bila isparenja, a prozore sam morao drzati otvorene non-stop, inace bi se svi pogusili
i bio sam miran 2-3 sedmice i onda opet ponovo
nisam mogao uci u sobu slijedeci dan kolika su bila isparenja, a prozore sam morao drzati otvorene non-stop, inace bi se svi pogusili
i bio sam miran 2-3 sedmice i onda opet ponovo
- slavkoimamodilera
#8 Re: znoje se stakla
To sto si ti stavio izolaciju na pod svog balkona, to bolje da nisi ni bacao pare... rekao bi jedan asistent s mog faksa: dzemper se oblaci izvana, ne progutas ga jel da?
Dakle, ako hoces izbjeci situaciju da ti kondenzira na spoju balkona i pregrade sobe, izolaciju moras postaviti odozdo... dakle "obuci" citavu plocu balkona s donje (komsijine strane) i napraviti prepuste izolacije i po zidovima, barem do visine njegovog prozora (ukoliko naravno ima prostora iznad prozora do ploce)... tek tako ces sprijeciti pojavu termickog mosta, ciji je rezultat kondenz koji onda pogoduje razvoju gljivica...
Dakle, ako hoces izbjeci situaciju da ti kondenzira na spoju balkona i pregrade sobe, izolaciju moras postaviti odozdo... dakle "obuci" citavu plocu balkona s donje (komsijine strane) i napraviti prepuste izolacije i po zidovima, barem do visine njegovog prozora (ukoliko naravno ima prostora iznad prozora do ploce)... tek tako ces sprijeciti pojavu termickog mosta, ciji je rezultat kondenz koji onda pogoduje razvoju gljivica...
- sffovac
#9 Re: znoje se stakla
auuu ovo ce bit zanimljivo, s tim komsijom haman ni ne pricam 
- slavkoimamodilera
#10 Re: znoje se stakla
Ajd prikupi mi sljedece podatke, pa cu ti probati pomoci na drugaciji malo nacin...sffovac wrote:auuu ovo ce bit zanimljivo, s tim komsijom haman ni ne pricam
Debljina betonske ploce balkona.
Debljina zida koji dijeli balkon i sobu.
Da li ima i kakva je izolacija na zidu prema sobi?
Imas li prozor/vrata prema tom balkonu ili je otvoreno, spojeno sad sa sobom?
Ajd posalji to na PP, pa cemo nesto skontat...
- slavkoimamodilera
#11 Re: znoje se stakla
Problemi - ZDRAO!
Nije uvijek isti slucaj, pa zato... al eto, meni svejedno, samo dajte...
Nije uvijek isti slucaj, pa zato... al eto, meni svejedno, samo dajte...
- baustelac
#12 Re: znoje se stakla
Pokusaj da cesce provjetravas prostoriju ili najneekonomicnija varijanta da drzis stalno otvoren jedan prozor na kipi. To je standardni problem sa PVC stolarijom sa obicnim staklom. Vlaga (kondenzacija vode iz zraka) se se moze pojaviti samo na kontaktu toplog zraka sa "dovoljno" hladnom povrsinom. Najzivopisniji primjer je oznojena piva ljetironirisan2 wrote:Na svojoj kući imam ugrađenu plastičnu stolariju i veliki problem sa njom. Naime stakla na prozorima se strašno puno znoje, tako da je ispod uvijek mokro.Ima li lijeka ovoj pojavi?
Rjesenje je dakle samo drzati nivo vlage na nekom normalnom nivou a to mozes samo provjetravanjem ili imaju neke spravice koje nisu toliko ni skupe koje regulisu kolicinu vlage u stanu.
Isti princip vazi i za problem kod sffovca.
@sffoovac
Koliko sam skonto, ti na balkonu nemas radijatora? Mislim da bi radijator djelomicno ublazio ako ne i rijesio tvoj problem. Iako mozda nemas potrebe za toplim balkonom, hladne povrsine bi se koliko toliko zagrijale i smanjila bi se mogucnost pojave kondenza. Naravno, najbolje rjesenje je izolacija sa vanjske strane ukoliko je moguce.
- saibaba
#13 Re: znoje se stakla
Kondenzat ti se pojavljuje radi velike količine vlage u prostoriji vjerovatno i po zidu imaš kondenzata..ronirisan2 wrote:Na svojoj kući imam ugrađenu plastičnu stolariju i veliki problem sa njom. Naime stakla na prozorima se strašno puno znoje, tako da je ispod uvijek mokro.Ima li lijeka ovoj pojavi?
Moraš uraditi slijedeće,
Riješiti provjetravanje u kupatilu i kuhinji ( gdje se proizvodi vlaga )
Povremeno provjetravaj sve prostorije i pojačaj grijanje, još sta je bitno.. to je da su prostorije ravnomjerno zagrijane u ako imaš neku recimo koju ne griješ u njoj uvijek ostavo prozor otvoren na kant..
Uradi šta sam ti rekao i nećeš imati kondenza..
obavjesti o rezultatima
- saibaba
#14 Re: znoje se stakla
Neće upravo suprotno ..sffovac wrote:hajd reko da ne otvaram novu temu
Izbaci radijator obavezno i to ispod hladne zone ( prozora ), pojačaj izolaciju na svim vanjskim zidovima i riješio si problem..
- slavkoimamodilera
#15 Re: znoje se stakla
Eh ovako, nabacio sam mali proracun, ajmo reci za neki univerzalni primjer...
Dakle, ako uzmemo u obzir da je ispod vaseg zatvorenog balkona otvoreni prostor (povoljnije u her flickovom slucaju, jer iako negrijan, balkon njegovog komsije je topliji od otvorenog), da je betonska ploca 16cm debela i da imate 6 cm estriha...
Ono sto bi po proracunu zadovoljilo, a da se ne mora kod komsije lijepit izolacija
je na estrih staviti 10 cm ekstrudiranog polistirena (popularnije zvani "stirodur" ili "tvrdi stiropor"
) za termicke mostove, na primjer URSA XPS N-PZ-I, a onda na to parket ili sta vec...
Kada biste taj prostor grijali ili uklonili barijeru prema unutrasnjem (grijanom) prostoru, time bi slucaj bio jos povoljniji...
Naravno, opet se vracamo na pitanje dihtovanja PVC profila... dakle pojacajte grijanje i redovno ventilirajte...
Dakle, ako uzmemo u obzir da je ispod vaseg zatvorenog balkona otvoreni prostor (povoljnije u her flickovom slucaju, jer iako negrijan, balkon njegovog komsije je topliji od otvorenog), da je betonska ploca 16cm debela i da imate 6 cm estriha...
Ono sto bi po proracunu zadovoljilo, a da se ne mora kod komsije lijepit izolacija
Kada biste taj prostor grijali ili uklonili barijeru prema unutrasnjem (grijanom) prostoru, time bi slucaj bio jos povoljniji...
Naravno, opet se vracamo na pitanje dihtovanja PVC profila... dakle pojacajte grijanje i redovno ventilirajte...
- slavkoimamodilera
#16 Re: znoje se stakla
A onda svizac zamotao cokoladu...saibaba wrote:Neće upravo suprotno ..
Izbaci radijator obavezno i to ispod hladne zone ( prozora ), pojačaj izolaciju na svim vanjskim zidovima i riješio si problem..
-
amir79
#17 Re: znoje se stakla
rjesenje za vlagu moze biti i koristenje klima uredjaja koji ima opciju regulisanja vlaznosti vazduha.
- slavkoimamodilera
#18 Re: znoje se stakla
Samo dijelom, ali je vrijedan prijedlog...amir79 wrote:rjesenje za vlagu moze biti i koristenje klima uredjaja koji ima opciju regulisanja vlaznosti vazduha.
- saibaba
#19 Re: znoje se stakla
Nisi me skontao, kao "izbace" radijator mislio sam instaliraju ili kao "iznesu" na balkon.. Da se razumijemo znači radijetor se postavlja a ne sklanjaslavkoimamodilera wrote:A onda svizac zamotao cokoladu...saibaba wrote:Neće upravo suprotno ..
Izbaci radijator obavezno i to ispod hladne zone ( prozora ), pojačaj izolaciju na svim vanjskim zidovima i riješio si problem..Ljudi hoce da im je toplo, a ne hladno, prema tome molim te ne pricaj pausalno, ne postoje "one fit all" rjesenja u gradjevinarstvu, pogotovo ne u ovakvim specificnim slucajevima...
Nisam baš građevinske struke ali termodinamiku znam vrlo dobro..
Ako hočeš da smanjiš kondenzat, temperatura površina na kojima se dešava se mora povećati i to se može postići na dva načina :
- izoliranjem (izvana)
- povećenjem temperature iznutra..
Još jedna stvar je da se mora smanjiti količina vlage u prostoriji, a to od kakvog su materijala prozori ne igra veliku ulogu..
( osim ako nisu baš bofl pa puše na sve strane )
- slavkoimamodilera
#20 Re: znoje se stakla
Iskreno za radijator ne bih znao, nisam masinski inzinjer, ne bavim se proracunima grijanja, ali u svakom slucaju otprilike povecaj za procenat povecane povrsine... i da, u slucaju kada su materijali onakvi kakve sam uzeo u obzir i u onakvim debljinama, ali samo za pod...
Zidovi su drugi slucaj... u sustini, oponasaj izolaciju fasade objekta i trebalo bi biti OK...
Nadam se da shvatas da je ovo preko foruma malo tesko precizno neke stvari definisati, ali nacelno je to to...
EDIT: zaboravih napomenuti da ce ti naravno pod balkona sada biti nesto visi od poda ostatka sobe, pa to uzmi svakako u obzir...
Zidovi su drugi slucaj... u sustini, oponasaj izolaciju fasade objekta i trebalo bi biti OK...
Nadam se da shvatas da je ovo preko foruma malo tesko precizno neke stvari definisati, ali nacelno je to to...
EDIT: zaboravih napomenuti da ce ti naravno pod balkona sada biti nesto visi od poda ostatka sobe, pa to uzmi svakako u obzir...
- saibaba
#21 Re: znoje se stakla
Sto više povećaš ogrijevnu površinu može da bude samo bolje .. Čak nebi loše bilo da postojeći radijator ostaviš samo ga "okreneš na zid" ako imaš prostora, da na balkon postaviš novi...Her Flick wrote:znaci odradim ovo boldirano i srusim zid, naravno povadim stolariju, okcaim radijator (a sta mislis da dodam jos jedno 5 rebara na postojeci radijator, znaci da ga "povecam") ispod prozora i to bi trebalo biti dovoljnoslavkoimamodilera wrote:Eh ovako, nabacio sam mali proracun, ajmo reci za neki univerzalni primjer...
Ono sto bi po proracunu zadovoljilo, a da se ne mora kod komsije lijepit izolacijaje na estrih staviti 10 cm ekstrudiranog polistirena (popularnije zvani "stirodur" ili "tvrdi stiropor"
) za termicke mostove, na primjer URSA XPS N-PZ-I, a onda na to parket ili sta vec...
- baustelac
#22 Re: znoje se stakla
@Herr Flick i ostali sa balkonskom problematikom.
Moje misljenje je da u svakom slucaju ako mislite raditi nesto po tom pitanju i dodatno investirati, najbolje je da nadjete nekoga ko je strucan i ko ce na licu mjesta snimiti situaciju i predloziti rjesenje problema.
Sve sto salvkoimamodilera predlaze ima razona ali ne znaci da je rjesenje tvog problema jer situacija na terenu moze biti drugacija od predstave kakva se ima samo na osnovu opisa pa tako da i predlozena rjesenja ne budu u potpunosti efikasna.
Cinjenica je da bez dodatnih investicija ne mozes rijesiti svoj problem i zato je po meni bolje jos malo vise izdvojiti para ali se malo bolje osigurati od nedovoljnih ili nepotrebnih prepravki
Moje misljenje je da u svakom slucaju ako mislite raditi nesto po tom pitanju i dodatno investirati, najbolje je da nadjete nekoga ko je strucan i ko ce na licu mjesta snimiti situaciju i predloziti rjesenje problema.
Sve sto salvkoimamodilera predlaze ima razona ali ne znaci da je rjesenje tvog problema jer situacija na terenu moze biti drugacija od predstave kakva se ima samo na osnovu opisa pa tako da i predlozena rjesenja ne budu u potpunosti efikasna.
Cinjenica je da bez dodatnih investicija ne mozes rijesiti svoj problem i zato je po meni bolje jos malo vise izdvojiti para ali se malo bolje osigurati od nedovoljnih ili nepotrebnih prepravki
- slavkoimamodilera
#23 Re: znoje se stakla
baustelac wrote:@Herr Flick i ostali sa balkonskom problematikom.
2 Her flick - ako je vec ozidano fasadnom opekom, po fasadnoj opeki s unutrasnje strane stavi 6 ili 8 cm staklene vune (recimo URSA FDP 2), na nju parnu branu i preko parne brane mozes slobodno obloziti gips-kartonskim plocama 12,5 mm, koje onda samo gletujes i prefarbas, da ne gubis na debljini zida bezveze... termoizolaciju podnu i zidnu obavezno preklopiti, tj. spojiti!!