Znate li šta je HADIS?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
seldzuk

#1 Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Hadis bi se pojednostavljeno mogao definisati kao riječi Muhammeda, alejhi-selam. Izuzev Poslanikovih riječi, u hadis spadaju i vijesti o njegovim postupcima, tuđi postupci koje je šutnjom odobrio i vijesti o njemu samom.
Hadis je drugi izvor islamske nauke, odmah poslije Kur'ana.
Da bi se poznavao islam, potrebno je poznavati hadis.
Riječ hadis znači govor, a kao termin islamske nauke označava el-hadisu n-nebevijj - Poslanikov govor. Hadis je do te mjere važan da u nekim slučajevima precizira značenje kur'anskih ajeta, na osnovu hadisa znamo kako klanjati, znamo procenat zekata, propise posta i hadža. Allah džellešanuhu u Kur'anu Poslanika naziva Milošću svjetovima. Uloga Poslanika u islamu je nemjerljiva u odnosu na bilo koji pokret, religiju i sl. jer je Poslanik taj kome je Kur'an objavljen preko meleka Džibrila. On Kur'anu podučava i on ga tumači. On je poslat kao učitelj, opominjatelj. On je najljepšeg ponašanja.
Pošto hadis ima takav značaj u islamu, to je odgovornost prema njegovom tekstu jako bitna karika u dolaženju do istine. Da bi izbjegli ono što se opisuje u Poslanikovom hadisu "Ko na mene slaže namjerno, neka sebi pripremi mjesto u Vatri." muslimanski učenjaci su vremenom razvila osebujnu i preciznu nauku koja se bavi proučavanjem i utvrđivanjem da li je određeni tekst hadis ili nije.
Svaki hadis ima svoj sened - lanac prenosilaca i metn - tekst hadisa. Ono što je presudno u procjeni da li je nešto hadis ili nije bio je upravo lanac prenosilaca - da li su oni koji prenose hadis ljudi koji ne lažu, da li dobro pamte itd.

Otvaram ovu temu da bi se makar malo bacilo svjetlo na hadisku nauku. Otvaram je upravo radi međusobnog razgovora, pa i eventualnih pitanja. Mislim da ovdje ima puno onih koji poznaju određeni broj hadisa, znaju nešto o hadiskoj nauci, a mislim i da je to poznavanje dovoljno opširno da bi se mogao započeti razgovor.
seldzuk

#2 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Jedan hadis:
Najbolji čovjek je onaj koji ljudima koristi, a najlošiji čovjek je onaj koji ljudima štetu nanosi.
mrki62

#3 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

Po svemu tome napisanome , mogu zaključiti jedno - ako je Qur`an savršena knjiga, čemu onda hadisi ?
Valjda trebamo slijediti Božiju objavu a ne riječi i djela Muhameda a.s.
didgeridoo

#4 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by didgeridoo »

mrki62 wrote:Po svemu tome napisanome , mogu zaključiti jedno - ako je Qur`an savršena knjiga, čemu onda hadisi ?
E upravo sto si napisao "...mogu zakljuciti samo jedno..."
Hadisi, odnosno djela najodabranijeg covjeka Poslanika a.s., su potrebna da se nekima, koji nisu u stanju sami zakljucivati neke stvari, pojasne...nisu svi ljudi na istom stepenu vjere, razuma, shvatanja,...
mrki62

#5 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

furuna wrote:
mrki62 wrote:Po svemu tome napisanome , mogu zaključiti jedno - ako je Qur`an savršena knjiga, čemu onda hadisi ?
E upravo sto si napisao "...mogu zakljuciti samo jedno..."
Hadisi, odnosno djela najodabranijeg covjeka Poslanika a.s., su potrebna da se nekima, koji nisu u stanju sami zakljucivati neke stvari, pojasne...nisu svi ljudi na istom stepenu vjere, razuma, shvatanja,...
Onaj ko poznaje Pejgamberovu Istoriju , zna i da mu je jedna žena nosila ime Marija, koja nikad nije prihvatila islam .
Čak ni dio njegove familije nisu bili u islamu .
Jedna njegova žena je bila mlađa od 10 godina a njemu je tada bilo 50 godina - tome se u današnjem svijetu kaže pedofilstvo i to je samo dokaz da se mi po njemu ne požemo ravnati .
Hadisi su bili zabranjeni za vrijeme njegovog života i sve poslije njegove smrti je pisano na način čula - kazala .
Hadisi su pisani kako se kome ćefnilo i zahvaljujući hadisima je došlo do toga da su jedni tumačili da to jeste tako a drugi su objašnjavali drugačije i tako su se stvarale različite struje u islamu a najdalje u tumačenju hadisa su otišli vehabije .

To je sa mog gledišta , ja nisam Pejgamber , ja sam običan čovjek i dao sam samo svoje mišljenje :dance:
Epitop

#6 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by Epitop »

Zbog toga postoji lanac prenosioca hadisa do onog trenutka kada je on zapisan. Isto tako postoje i slabiji i jači hadisi. Ovi jači su oni oko kojih je se usaglasilo više zapisničara hadisa. Iako su hadisi od poslanika oni predstavljaju njegov sunnet ili praksu i pokušaj da se vjera objasni na praktičan način.
Kakve veze ima ako je Marija bila Koptkinja Krščanka, Muslimanima je dozvoljeno stupati u brak s drugim vjerama. Što se tiče Aiše žene poslanika, ona je bila jedina supruga s kojom nije imao seksualnu vezu tako da ti ne stoji argument o pedofiliji.
didgeridoo

#7 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by didgeridoo »

tacno, zena mu se zvala marija... (u islamu je dozvoljeno ozeniti zenu druge vjere), amidza mu, iako ga je volio i branio, preselio kao nevjernik...
tacno, hazreti Aisa r.a. je udata sa 6 godina (dogovoreni brakovi), (epi je to pojasnio)
mrki62 wrote:Hadisi su bili zabranjeni za vrijeme njegovog života
ovo je toliko smijesno da se granici sa gluposcu...
mrki62 wrote:Hadisi su pisani kako se kome ćefnilo i zahvaljujući hadisima je došlo do toga da su jedni tumačili da to jeste tako a drugi su objašnjavali drugačije i tako su se stvarale različite struje u islamu a najdalje u tumačenju hadisa su otišli vehabije .
Tacno...nakon hulefai rasidina (4 pravedna vladara), historijski je doslo do negativnih stvari u islamu (naslijedjivanje vlasti po krvi a ne po dogovoru), pa su se nakon toga i stvorili pravci u islamu od kojih se posebno izdvajaju 4 (mezhebi). ali to je druga, duga i vrlo opsirna prica...
a o tebi kao o obicnom covjeku koji tezi razumu i toleranciji dovoljno govori ovaj smajli na kraju
mrki62 wrote: :dance:
sretno
mrki62

#8 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

furuna wrote:t

Nije to glupost, to su činjenice , ne pišem napamet a ti ako ne vjeruješ , de postavi koje godine su hadisi pisani - koliko godina nakon smrti Pejgambera.
PS. smail je dobronamjeran i ako tebi dobronamjernost smeta , ne sikiram se zbog toga :dance:
didgeridoo

#9 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by didgeridoo »

mrki62 wrote:
furuna wrote:t

Nije to glupost, to su činjenice , ne pišem napamet a ti ako ne vjeruješ , de postavi koje godine su hadisi pisani - koliko godina nakon smrti Pejgambera.
PS. smail je dobronamjeran i ako tebi dobronamjernost smeta , ne sikiram se zbog toga :dance:
pa ako ne pises napamet, daj nam da vidimo odakle crpis te podatke...
helem, hadise su prenosili ashabi, tabiini, pa tabtabiinietc. i to preko vise lanaca. ako je lanac prenosilaca bio pouzdan (svi u lancu da su zadovoljavali norme karaktera, vjere, postenja, iskrenosti, etc. onda se hadis uzima kao vjerodostojan, u protivnom se odbacuje). kada je buharija r.a. stotinu kilometara isao zbog par hadisa, jednom je otisao do covjeka od kojeg je trebao uzeti hadis, medjutim kada je vidio da taj covjek vabi konja sa slamom u ruci, okrenuo se i otisao jer je taj vid mamljenja zivotinje bio dovoljan da se od tog covjeka hadis ne uzme kao valjan (iako je on bio pobozan, posten, ...). znaci za tako malu sitnicu lanac se prekida...zato pored vjerodostojnih ima more netacnih hadisa, tj. medju njima vjerovatno ima tacnih ali se zbog jedne slabe karike u lancu i oni odbacuju...
P.S. drago mi je sto je smajli dobronamjeran, i naravno da mi u tom slucaju ne smeta
WizzardFromBOZ

#10 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by WizzardFromBOZ »

furuna wrote: helem, hadise su prenosili ashabi, tabiini, pa tabtabiinietc. i to preko vise lanaca. ako je lanac prenosilaca bio pouzdan (svi u lancu da su zadovoljavali norme karaktera, vjere, postenja, iskrenosti, etc. onda se hadis uzima kao vjerodostojan, u protivnom se odbacuje). kada je buharija r.a. stotinu kilometara isao zbog par hadisa, jednom je otisao do covjeka od kojeg je trebao uzeti hadis, medjutim kada je vidio da taj covjek vabi konja sa slamom u ruci, okrenuo se i otisao jer je taj vid mamljenja zivotinje bio dovoljan da se od tog covjeka hadis ne uzme kao valjan (iako je on bio pobozan, posten, ...). znaci za tako malu sitnicu lanac se prekida...zato pored vjerodostojnih ima more netacnih hadisa, tj. medju njima vjerovatno ima tacnih ali se zbog jedne slabe karike u lancu i oni odbacuju...
P.S. drago mi je sto je smajli dobronamjeran, i naravno da mi u tom slucaju ne smeta
a jesu li zadovoljavali norme dobre memorije?

meni ne smeta ta slama kojom covjek mami konja (da je bila zob sve bi bilo OK, je li), ali bi mi itekako smetalo ako covjek ima slabo pamcenje... :-D
didgeridoo

#11 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by didgeridoo »

WizzardFromBOZ wrote:
furuna wrote: helem, hadise su prenosili ashabi, tabiini, pa tabtabiinietc. i to preko vise lanaca. ako je lanac prenosilaca bio pouzdan (svi u lancu da su zadovoljavali norme karaktera, vjere, postenja, iskrenosti, etc. onda se hadis uzima kao vjerodostojan, u protivnom se odbacuje). kada je buharija r.a. stotinu kilometara isao zbog par hadisa, jednom je otisao do covjeka od kojeg je trebao uzeti hadis, medjutim kada je vidio da taj covjek vabi konja sa slamom u ruci, okrenuo se i otisao jer je taj vid mamljenja zivotinje bio dovoljan da se od tog covjeka hadis ne uzme kao valjan (iako je on bio pobozan, posten, ...). znaci za tako malu sitnicu lanac se prekida...zato pored vjerodostojnih ima more netacnih hadisa, tj. medju njima vjerovatno ima tacnih ali se zbog jedne slabe karike u lancu i oni odbacuju...
a jesu li zadovoljavali norme dobre memorije?

meni ne smeta ta slama kojom covjek mami konja (da je bila zob sve bi bilo OK, je li), ali bi mi itekako smetalo ako covjek ima slabo pamcenje... :-D
to je pitanje pomalo relativno...
ako ja nesto cujem sada i poslije 2 minute ispricam nekom, ili ako ispricam poslije 2 mjeseca...
vecina ashaba i oni poslije njih su brzo pamtili ajete i dosta njih su postajali hafizi...a ako ti je nesto u sta cvrsto vjerujes, nesto sto je smisao tvog i postojanja drugih oko tebe, tu odmah pred ocima, na dohvat ruke,... to ne da se pamti vec se bukvalno ureziva u pamcenje... to je neko moje skromno misljenje...naravno da ima i onih drugih, ali oni nisu u lancu... bilo bi belaja da su imali slaba pamcenja ili da su prihvatali hadise od onih koji su slabog pamcenja :-D
zob, slama, nije bitno...poenta je u varanju pa makar to bila i zivotinja...
LSD

#12 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by LSD »

Kur'an jest savrsena knjiga,to si u pravu...a hadisi su (izmedju ostalog) i Poslanikov Tefsir (tumac) Kur'ana...ne tvrdis valjda da si kadar da sam shvatis savrsenstvo Kur'ana bez tefsira??
seldzuk

#13 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Što se tiče snage pamćenja ravija - prenosilaca hadisa, ona je bila na vrlo strogim provjerama. U početnom tekstu sam to spomenuo. Jedan od uvjeta za raviju je bio upravo to - dobra memorija. A da ne spominjemo stanje tadašnje usmene predaje kod Arapa. Pošto pismenost nije bila razvijena, usmena predaja je dovedena do savršenstva. Predislamski Arapi su se takmičili u memorisanju poezije i poznavanju predaka, ne po principu babo, dedo, pradedo i dalje ne znam, već čitavi lanci do Ismaila, alejhi selam čiji su Arapi potomci.
Već sam rekao - bez hadisa se ne može klanjati. Haj ti klanjaj bez hadisa. Broj rekata, raspored učenja u namazu, namaski sastavni dijelovi - ništa od toga nema u Kur'anu. Pa živi samo po Kur'anu, da vidimo hoće li ti poći od ruke.
Jedan od uslova za sklapanje i konzumaciju braka u islamu je spolna zrelost. Djevoke i mladići u toplijim krajevima prije sazrijevaju. A kad pričamo o pedofilima, de nas podsjeti u čijim se oni avlijama oni ovih dana najčešće hvataju, niko nije spominjao Bliski istok.
seldzuk

#14 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, je bio ashab koji je prenio najviše hadisa. Jednom prilikom ga je jedan tadašnji velikodostojnik, mislim da je to bio halifa Abdulmelik, stavio na ispit. Pitao ga je za određene hadise, on mu ih je citirao. Bio je to veći broj hadisa. Iza zastora je bio čovjek koji ih je odmah bilježio, a da to Ebu Hurejre nije znao. Nakon godinu dana upitao ga je za iste te hadise. Tekst koji je izrekao se je u potpunosti slagao s onim napisanim.
Hadis se nije odmah zapisivao iz razloga što je postojala opasnost da se on ne pomiješa sa Kur'anom, jer je još trajala objava, a ni Kur'an ni hadis se još nisu tako dobro poznavali u širim krugovima. A nije bilo razvijenog štamparstva, knjižarstva i svega onoga što nam u današnjem vremenu pomaže da potvrdi da je neki tekst zaista od tog i tog autora.
mrki62

#15 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

furuna wrote: pa ako ne pises napamet, daj nam da vidimo odakle crpis te podatke...
helem, hadise su prenosili ashabi, tabiini, pa tabtabiinietc. i to preko vise lanaca. ako je lanac prenosilaca bio pouzdan (svi u lancu da su zadovoljavali norme karaktera, vjere, postenja, iskrenosti, etc. onda se hadis uzima kao vjerodostojan, u protivnom se odbacuje). kada je buharija r.a. stotinu kilometara isao zbog par hadisa, jednom je otisao do covjeka od kojeg je trebao uzeti hadis, medjutim kada je vidio da taj covjek vabi konja sa slamom u ruci, okrenuo se i otisao jer je taj vid mamljenja zivotinje bio dovoljan da se od tog covjeka hadis ne uzme kao valjan (iako je on bio pobozan, posten, ...). znaci za tako malu sitnicu lanac se prekida...zato pored vjerodostojnih ima more netacnih hadisa, tj. medju njima vjerovatno ima tacnih ali se zbog jedne slabe karike u lancu i oni odbacuju...
Lijepo sam ti postavio pitanje :postavi koje godine su hadisi pisani - koliko godina nakon smrti Pejgambera.
Pošto nisi , evo ja ću a ako griješim - ti me popravi :

Glavni sakupljači hadisa su bili:

1. Malik - umro 795, dakle 163 godine poslije Muhameda;
2. Ibn Hanbal umro 855, tj. 223 godine poslije Muhameda;
3. Bukhari - umro 870, dakle 238 godina poslije Muhammeda;
4. Muslim Ibn al-Haggag - umro 875, tj. 243 godine poslije Muhameda.

E sad , pogledaj koliko je to godina nakon smrti Muhameda a.s.

Musaf je jedan i u njega svi vjeruju a hadisi su pisani kako se kome ćefnulo i jedni su vjerovali u njih a opet drugi nisu - imali su neke svoje hadise i tako je došlo do razjedinjenja u islamu ( čitaj sekte ).
Najrigorozniji u hadisima su vehabije , oni samo pomoću njih uvjeravaju kako su samo oni u pravu - jer imaju najviše hadisa.
mrki62

#16 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

LSD wrote:
Kur'an jest savrsena knjiga,to si u pravu...a hadisi su (izmedju ostalog) i Poslanikov Tefsir (tumac) Kur'ana...ne tvrdis valjda da si kadar da sam shvatis savrsenstvo Kur'ana bez tefsira??
Tefsir , hadis - jel to jedno te isto ?
beautyfool

#17 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

"""Al mi je najinteresantnije ovo - kad s ljudima hoš pričati o evo npr. hadisu, javi se dvoje-troje ljudi, a kad se spomenu cifre, u red se počnu hvatati ko će se jače lupati po prsima"""
Eh neko nam se buni sto nema ljudi na ovoj temi pa evo me dobrovoljno se javljam da malo razvijemo ovu temu i da pojasnimo drugima a Boga mi da se i mi malo podsjetimo o ljepotama Hadisa :)
Evo jedan hadis

Abdullah b. Amr. b. el-'As, radiAllahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao:

Ucacu Kur'ana ce na Sudnjem danu biti receno: Uci i penji se (Džennetskim stepenicama -deredžama), uci lijepo i pravilno, kao što si i na dunjaluku ucio, jer tvoje mjesto (deredža u Džennetu ) je kod posljednjeg ajeta koji prouciš (Ebu Davud, Tirmizi)
seldzuk

#18 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Tefsir je tumačenje Kur'ana, hadis tj. hadiska nauka se bavi hadisom i njegovim tumačenjem. A pročitaj još koji post osim oponentovog.
seldzuk

#19 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Aferim. Evo još jedan kojeg bilježe Tirmizija i Nesaija:
Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni ostali muslimani, a vjernik je onaj od onaj od koga su sigurni ljudi da im neće naškoditi u njihovim životima i imecima.
beautyfool

#20 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

mrki62 wrote: Tefsir , hadis - jel to jedno te isto ?
Tefsir je tumacenje Kurana
Hadis – sve ono sto se pripisuje Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem od govora, djela, odobravanja ili njegovih osobina
odnosno Hadis; hadis-i šerif (arapski: حديث množina: أحاديث Ahadîth) je pouka koju je poslanik Muhammed a.s. govorio ili na neki drugi način sugerisao o najrazličitijim aspektima ljudskog života.
seldzuk halali ja samo htjela malo detaljnije da mu objasnim sta je hadis da se covjek ne zbuni :-)
beautyfool

#21 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

Rasulullah savs je rekao :
Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete drzali necete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet. (Tirmizi, Hakim, Malik)
mrki62

#22 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by mrki62 »

seldzuk wrote:Tefsir je tumačenje Kur'ana, hadis tj. hadiska nauka se bavi hadisom i njegovim tumačenjem. A pročitaj još koji post osim oponentovog.
Jasno je meni šta je tefsir , imate u Sarajevu docenta na fakultetu islamskih nauka - koji predaje predmet Tefsir i evo šta je on rekao u vezi tumačenja Musafa :

1. tumačenje Kur'ana Kur'anom
2. tumačenje Kur'ana Tradicijom
3. racionalno tumačenje Kur'ana
4. lingvističko tumačenje
5. stilističko tumačenje
6. sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7. znanstveno tumačenje
8. historijsko tumačenje
9. tematsko tumačenje
10. ostala tumačenja
beautyfool

#23 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

mrki62 wrote:
seldzuk wrote:Tefsir je tumačenje Kur'ana, hadis tj. hadiska nauka se bavi hadisom i njegovim tumačenjem. A pročitaj još koji post osim oponentovog.
Jasno je meni šta je tefsir , imate u Sarajevu docenta na fakultetu islamskih nauka - koji predaje predmet Tefsir i evo šta je on rekao u vezi tumačenja Musafa :

1. tumačenje Kur'ana Kur'anom
2. tumačenje Kur'ana Tradicijom
3. racionalno tumačenje Kur'ana
4. lingvističko tumačenje
5. stilističko tumačenje
6. sufijsko ili ezoteričko tumačenje
7. znanstveno tumačenje
8. historijsko tumačenje
9. tematsko tumačenje
10. ostala tumačenja
MashaAllah 8)
seldzuk

#24 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by seldzuk »

Da su copy i paste naučne discipline, mnogi bi se mogli pohvaliti znanjem i poznavanjem.
beautyfool

#25 Re: Znate li šta je HADIS?

Post by beautyfool »

Rekao je Poslanik savs
Ko tumaci Kuran po svome nahodjenju, bez ikakvog znanja, nek sebi pripremi mjesto u Džehenemu.(Tirmizi, Ebu Davud, Taberi)
Post Reply