Znanje onih koji uce one koji se skoluju

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
PetiKorpus
Posts: 215
Joined: 26/02/2007 17:23

Znanje onih koji uce one koji se skoluju

Post by PetiKorpus » 28/02/2007 01:02

Nikada u BiH nije bilo vise doktora nauka, magistara, .... nego danas, a da je situacija bila gora. Efikasnost drustva je nesto malo iznad nule. Ako se neko i izdvoji znanjem i kvalitetom, ostali ga "vrate u realnost". Tada takav mora da se "uklopi" ili da ide izvan BiH.

U Americi se praktikuje povremeno ispitivanje profesora. Tako je na primjer nekoliko profesora i upravnika skola drzave New York palo na ispitu iz Engleskog jezika. Ne sumnjam da bi kod nas situacija bila katastrofalna sa Bosanskim / Hrvatskim / Srpskim jezikom, naravno.

Znanje stranih jezika je slabo. Na nekim fakultetima gdje se silom prilika mora bolje znati strani jezik (Filozofski, ETF, ...) situacija je bolja. Ali, ima fakulteta gdje se od dekana do brucosa svi boje stranog jezika. Cast izuzecima.

Postavlja se pitanje: kako doktor nauka i magistar mogu sebi da dozvole da ne znaju ni jedan strani jezik?

Ali nije samo u tome stvar. Sad je u toku napad svim sredstvima na privatne fakultete. Ispada da je napad razradjen u takozvanim drzavnim fakultetima. Jer, realno, ovi im uzimaju studente (prevedeno: novac). Neupucen bi rekao - imamo superkvalitetne drzavne fakultete i nizerazredne privatne. Ali, svi znamo da (cast izuzecima) korupcija cvjeta na drzavnim fakultetima, da se profesori utrkuju ko ce od svog predmeta stvoriti veci bauk (prevedeno: od studenta uzeti vise para), a izmisljaju se razni nacini, prodaja knjiga (skripti) sa posvetom (!) i datumom (stara skola), naplata ispita direktno ili preko posrednika (obicno studenta), .... Neko ce reci, pa nije sve tako crno. Pa eto, nije crno, jeste mracno.

Oni studenti koji tek treba da izadju na ispit boje se, jer im se odmah kaze da ga nece nikad poloziti ako se zamjere profesoru. Oni, koji su ispit vec polozili, boje se jer bi kompromitirali svoj status ukoliko se pojavi bilo kakav problem.


Post Reply