Znamenitosti Sarajeva i okolice
-
JimMorrison
#1 Znamenitosti Sarajeva i okolice
Zanima me što je za turiste koji dođu na 2-3 dana najbolje obići u Sarajevu. Ja sam računao da treba pogledati slijedeće:
- Baščaršija
- Inat kuća
- Principov latinski most
- Mjesto gdje su katolička crkva, pravoslavna crkva, đamija i sinagoga jedno kraj drugoga
- Gazihusrebegova đamija
- Sarajevski ratni tunel
U okolici Sarajeva mislim posjetiti grad Visoko.
Što biste mi još preporučili da pogledam?
- Baščaršija
- Inat kuća
- Mjesto gdje su katolička crkva, pravoslavna crkva, đamija i sinagoga jedno kraj drugoga
- Gazihusrebegova đamija
- Sarajevski ratni tunel
-
JimMorrison
#3 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Dobro, ali možeš dati i neki prijedlog što obići od znamenitosti i prirodnih ljepota.sha_ba wrote:pratim
- poznanik
#4 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Sačekaj da navrati Amra Silajdžić, npr. A dok je čekaš, možeš pogledati Babin zub, cjelovit je prirodanJimMorrison wrote:Dobro, ali možeš dati i neki prijedlog što obići od znamenitosti i prirodnih ljepota.sha_ba wrote:pratim
-
*mima*
#5 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
JimMorrison wrote:Zanima me što je za turiste koji dođu na 2-3 dana najbolje obići u Sarajevu. Ja sam računao da treba pogledati slijedeće:
- Baščaršija
- Inat kuća
- Gazihusrebegova đamija
- Sarajevski ratni tunel
ni slucajno tunel.........pun je pacova
-
Nokija
#6 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
JimMorrison wrote:Zanima me što je za turiste koji dođu na 2-3 dana najbolje obići u Sarajevu. Ja sam računao da treba pogledati slijedeće:
- Baščaršija
- Inat kuća
- Gazihusrebegova đamija
- Sarajevski ratni tunel
Preporucujem da krenes od Svrzine kuce. Tu su uvijek dva kustosa koji te provodaju i lijepo ti ispricaju sve o nacinu zivota u osmanskom dobu.
Onda se spustis do Begove dzamije, odatle do okruglog Bezistana gdje je sad muzej, onda do dugog Bezistana gdje su one kicaste radnjice, ali je to primjer tadasnje arhitekture. Kad izadjes tu ti je hotel Evropa sa nekim iskopinama (detalje ne znam na zalost). U hotel Evropi preporucujem odmor i tortu Havanu, cisto iz sentimentalnih razloga, ali pazi se starijih konobara, znaju zavrnuti i 10 maraka kad naplacuju
Odatle se prosetas do Vijecnice, Inat kuce (moze rucak, strancima se svidja, ali meni hrana tamo ocajna), odmah iza je jedna od najljepsih dzamija u Sarajevu (mi je zovemo hadzijska, ali tacan naziv sam zaboravila). Pocetkom ljeta, kad ruze procvjetaju, to je najljepsta avlija u Sarajevu. Odatle se mozete popeti na Alfakovac, pruza se fin pogled na grad.
Odatle obalom Miljacke (nije bas Dunav, al sta je tu je) obidjes par mostova, Sinagogu i dodjes do Principovog mosta. Tu je Muzej grada Sarajeva, preporucujem. Odatle presjeces do Katedrale i pravoslavne crkve na Carsiji. Obavezno obici.
Da li su Umjetnicka galerija i Zemaljski muzej otvoreni, ne znam ali preporucujem. Posebno Umjetnicku galeriju. Vidjeces par slika od Gabrijela Jurkica i moje omiljene Mice Todorovic, i ostalih naravno.
Od novije istorije je strancima zanimljiva raskrsnica na Skenderiji, jer im je poznata kao Aleja snajpera. I pod obavezno tunel. Kad ste vec dole, ako imate vremena, mozete prosetati Alejom do vrela Bosne.
Ne bih da se zamjeram visocacima, al to mi bas nije neka atraktivna lokacija. Radije bih odvela goste na Skakavac (ima kombi iz Sutjeske, vozi do granapa u Nahorevu, odatle pjehe jedno 7-8 km). Ili kombijem iz Kralja Tomislava do Barica pa onda pjehe do Cavljaka i Bukovika. A sve to se moze i taxijem, nije skupo.
To su ti dva dana programa sa vrlo sportskim tempom. Ako ima jos jedan dan, naravno u Mostar.
- seneka
#7 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Nije "đamija", to samo nepismeni pišu, džamija je ispravno i u hrvatskom pravopisu, a i bosanskom!JimMorrison wrote: - Mjesto gdje su katolička crkva, pravoslavna crkva, đamija i sinagoga jedno kraj drugoga
- Gazihusrebegova đamija
- Jara
#8 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
...a i u srpskom i crnogorskom.seneka wrote:Nije "đamija", to samo nepismeni pišu, džamija je ispravno i u hrvatskom pravopisu, a i bosanskom!JimMorrison wrote: - Mjesto gdje su katolička crkva, pravoslavna crkva, đamija i sinagoga jedno kraj drugoga
- Gazihusrebegova đamija
-
Ambrozija
#9 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Zemaljski muzej, Historijski muzej, Muzej grada Sarajeva, Narodno pozoriste, Ali-pasina dzamija, Gazi Husrev-begova džamija, Katedrala, Saborna Pravoslavna Crkva, Vijecnicu (taman skidaju skele
), mozda Jevrejsko groblje, Carevu dzamiju, Svrzinu kucu, Inat kucu, Sahat kulu, Bezistan, At Mejdan, mozda Bijelu Tabiju, Rimski most, Koziju cupriju, Vratnicku kapiju, ratni tunel, meni je prelijepa i crkva sv. Josipa na M. Dvoru...Titova i Ferhadja se podrazumijevaju. Ja volim titovu zbog prelijepih austro-ugarskih zgrada, sad je i obala Maka Dizdara obnovljena pa ce s ovim mostom mozda biti interesantna, naravno i zgrada Akademije Likovnih Umjetnosti. (zanimljive ce im biti i zgrade Poste i Pravnog fakulteta - po meni jedne od najljespih u Sarajevu).
Nisu bas znamenitosti ali mozes im pokazati i nase olimpijske ljepotice, Vrelo Bosne, vodopad Skakavac
Nisu bas znamenitosti ali mozes im pokazati i nase olimpijske ljepotice, Vrelo Bosne, vodopad Skakavac
Last edited by Ambrozija on 22/09/2012 23:53, edited 1 time in total.
- Jara
#10 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Ambrozija, od kad do kad za posjetioce radi sahat kula, plaća li se ulaz? I kad je otvorena crkva na Marindvoru, uvijek je zatvorena kad god prođem pored?
-
AS_sa
#11 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Vrelo Bosne definitivno, voznja kocijama po Velikoj Aleji .. 
- Jara
#12 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Na Vilsonovom se može iznajmiti "kvatrocikl", super stvar! Bilo ih je prije i na Ilidži pa se moglo voziti po aleji. AS_sa, znaš li ima li toga još uvijek? Čini mi se da se kočijama i tim kvadrociklima moglo ići i uz Miljacku prema Kozjoj ćupriji.AS_sa wrote:Vrelo Bosne definitivno, voznja kocijama po Velikoj Aleji ..
Inače jedva čekam uspinjaču!
-
Ambrozija
#13 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Stvarno ne znam za sahat kulu, vjeruj. A crkva bi trebalo da bude otvorena stalno, bar je prije bila, nisam odavno ulazila. I ja udjem kad vodam ove svoje iz dalekih zemaljaJara wrote:Ambrozija, od kad do kad za posjetioce radi sahat kula, plaća li se ulaz? I kad je otvorena crkva na Marindvoru, uvijek je zatvorena kad god prođem pored?
Ovi kvatrocikli su pravo jeftini, preporucila bih i to kroz Vilsonovo, gore sam Vils zaboravila nabrojati. Inace je kod nas sve jeftino sto se u drugim zemljama masno naplacuje (tipa ulazi u muzeje i slicno).
- Jara
#14 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Ja kad god prođem, ta crkva zatvorena! Možda ti naiđeš kad im je molitva.Ambrozija wrote:Stvarno ne znam za sahat kulu, vjeruj. A crkva bi trebalo da bude otvorena stalno, bar je prije bila, nisam odavno ulazila. I ja udjem kad vodam ove svoje iz dalekih zemaljaJara wrote:Ambrozija, od kad do kad za posjetioce radi sahat kula, plaća li se ulaz? I kad je otvorena crkva na Marindvoru, uvijek je zatvorena kad god prođem pored?Budu vjencanja cesto
sjecam se da sam ulazila i ziva se isplakala s drugaricom a ni ne poznajem nikoga
-
Ambrozija
#15 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Bgm sam ulazila kad je prazno bilo (jedino da prije toga nije bila molitva), tu budu neki ciko i teta sto rade, samo im kazem da sam dosla da pogledam i oni me puste, i tako nekoliko puta. Bas cu u ponedjeljak kad krenem na fax svratiti da vidim radi li, pa ti javimJara wrote:Ja kad god prođem, ta crkva zatvorena! Možda naiđeš kad im je molitva.Ambrozija wrote:Stvarno ne znam za sahat kulu, vjeruj. A crkva bi trebalo da bude otvorena stalno, bar je prije bila, nisam odavno ulazila. I ja udjem kad vodam ove svoje iz dalekih zemaljaJara wrote:Ambrozija, od kad do kad za posjetioce radi sahat kula, plaća li se ulaz? I kad je otvorena crkva na Marindvoru, uvijek je zatvorena kad god prođem pored?Budu vjencanja cesto
sjecam se da sam ulazila i ziva se isplakala s drugaricom a ni ne poznajem nikoga
- Jara
#16 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Inače čujem od muzičara s Akademije da je to najakustičniji prostor u Sarajevu. Kad vidim zatvorena vrata, i ne pokušavam provjeravati da li se mogu otvoriti - možda je trebalo . 
Zanimljivo izgleda i ona crkva kod 3. gimnazije.
-
Ambrozija
#17 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Jara wrote:Inače čujem od muzičara s Akademije da je to najakustičniji prostor u Sarajevu. Kad vidim zatvorena vrata, i ne pokušavam provjeravati da li se mogu otvoriti - možda je trebalo .
Eh, to je to. Vrata su uvijek zatvorena, ali se mogu otvoriti
- Jara
#18 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Važi, prvom prilikom, mada ko zna kada ću ja u Rajvosa.Ambrozija wrote:Jara wrote:Inače čujem od muzičara s Akademije da je to najakustičniji prostor u Sarajevu. Kad vidim zatvorena vrata, i ne pokušavam provjeravati da li se mogu otvoriti - možda je trebalo .
Eh, to je to. Vrata su uvijek zatvorena, ali se mogu otvoritiKad odes javi utiske. Nisam provjeravala akusticnost, kad udjemo uvijek sapucemo, ne znam sto
Nekad su se održavali koncerti unutra, možda i sad ponekad, ne znam...
- Digla_da_kreci
#19 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Dodala bih jos i Despica kucu, Svrzina je vec spomenuta. Bijela tabija sa predivnim pogledom, za klopu Avlija.
- dottore
#20 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Imaš počesto teferič na onoj livadi oko crkveJara wrote:Inače čujem od muzičara s Akademije da je to najakustičniji prostor u Sarajevu. Kad vidim zatvorena vrata, i ne pokušavam provjeravati da li se mogu otvoriti - možda je trebalo .
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Obavezno posjetiti turbe čovjeka koji je u dvoboju ubio Petra Kružića, junačkog vodju branitelja tvrdjave Klis.
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/09/2012 13:17, edited 1 time in total.
- Jara
#22 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Zanimljivo!dottore wrote:Imaš počesto teferič na onoj livadi oko crkveJara wrote:Inače čujem od muzičara s Akademije da je to najakustičniji prostor u Sarajevu. Kad vidim zatvorena vrata, i ne pokušavam provjeravati da li se mogu otvoriti - možda je trebalo .
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#23 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
Nipwitz Sarajevo film:
http://vimeo.com/39202260
-
Mr.Penguin
#24 Re: Znamenitosti Sarajeva i okolice
PipiDugaDevetka wrote:Nipwitz Sarajevo film: