Fadila Nura Haver:
Pod zastavom BiH
"Reci: ´Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i zemlje?´ …" Dobri poznavaoci Kur´ana znaju da je ovo samo jedan u nizu ajeta (VI;14) u kojima se eksplicitno nalaže poslaniku Muhammedu da ne prihvati ničiju zaštitu osim Božije. Ostavimo ovom prilikom po strani globalne zaštitarske porive, a pozabavimo se onim što upravo smrdi na kužne manipulacije sa neosviještenim a ostrašćenim pukom u našoj avliji. Nije istina da Poslaniku treba vaša zaštita, braćo Bošnjaci koji živite i radite u BiH, a što je zajednički nazivnik pod koji vas je ujedinio vaš vođa. Šta je bilo, je l´ to vas neko uvrijedio? Nisu zar opet škrabali nešto ružno po novinama? Bezobraznici! Sve ćemo im novine popaliti. I zastave one njihove.
Imamo mi svoju zastavu. Mi, Bošnjaci koji živimo i radimo u BiH. Prelijepa je to zastava. Pod njom se bezbrižno i u rahatluku smiješi 22.000 Bošnjakinja silovanih u ratu. Pih! Nije to ništa, a i davno je bilo. Sada, hvala Bogu i vašim nadljudskim zaštitarskim strastima, žive i rade u BiH, svakog straha, stida, patnje i bola oslobođene. Divne li zastave i prekrasne li braće pod njom! Ustali vi protiv vlaha koji su se usudili zamišljati Poslanika na neki svoj način, je li? A šta je sa milijardama vlaha i nevlaha koji ga nikako ne zamišljaju, koji uopće ne vjeruju u njegovo postojanje? Da li u vašoj vjeri on zbog toga manje postoji? Što se ne dignete i sve im popalite, polupate, porušite? I tako do Sudnjega dana, sve dok ne povjeruju u ono u što vi vjerujete.
Kad već čitate evropske novine, vjerujem da tako načitani ne preskačete ni bosanske. Tim slijedom, držim da ste pročitali i ispovijest Mevle Lepir u Danima, makar naslov: Muža su ubili, mene zlostavljali, a sad mi prijete. Može biti da vas je slika ispaćenog i uplakanog lica Mevlinog odvratila od čitanja teksta? Može biti da ste siti napaćenih i zlostavljanih žena i da vas ne zanima ko to danas prijeti Mevli. Pa, ako vam nije šta, ja bih da vam smanjim gadljivost: nisu vlasi! Danas joj prijete Bošnjaci koji žive i rade u BiH.
Neki, a zna im se ime lijepo naše bošnjačko, imaju merhametli dušu i s njom u skladu adet da nazovu Mevlu u akšam telefonom, pa joj ljubazno kažu: "Mevlo, Bajro je na telefonu, akšamhajrula." Pa joj potom Njegova visost, branilac Mevlinog ratnog zlostavljača, dobrohotno ponudi da ode s njim na kafu. A Mevla k´o Mevla, zmije je ujedale pa se i guštera boji, te ti ona odbija s mrklim mrakom kahvenisati s Bajrom, već mu izbezumljena spusti slušalicu. Ali, uporan je Bajro. On opet i opet zove. Raspituje se za njenu adresu, jer i on je od onih Bošnjaka što su zabrinuti za Mevlu i plaho voljni da je zaštite. Kaže on njoj: "Poslije ovog svjedočenja u Trebinju, ko garantuje život tebi i tvojoj djeci?!" Zvuči kao pitanje, ali nije pitanje. Jer može Mevla svjedočiti i drugačije nego što je bilo.
...
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=10232
Fadila, svaka ti cast!