Ali što se tiče ovih naših prostora nisam baš nešto upoznat sa pozadinom nekih pjesama, da li su posvećene nekome,pisane po istinitom događaju itd. pa eto ako neko ima kakvih zanimljivih tekstova bujrum. Ako već postoji tema oprostite nisam je našao...
Značenje pjesama
Moderator: _BataZiv_0809
-
ELMauro
#1 Značenje pjesama
E, oVako... nešto me baš zanima da li neko poznaje pozadinu nekih naših ex-yu pop rock pjesama? kome su posvećene, o čemu se tačno pjeva u tekstovima i slično. Ja konkretno znam za neke strane pjesme tipa Eric Clapton - Tears in Heaven koja je posvećena njegovom četverogodišnjem sinu koji je preminuo nakon što je pao sa 53 sprata u New Yorku itd...
Ali što se tiče ovih naših prostora nisam baš nešto upoznat sa pozadinom nekih pjesama, da li su posvećene nekome,pisane po istinitom događaju itd. pa eto ako neko ima kakvih zanimljivih tekstova bujrum. Ako već postoji tema oprostite nisam je našao...
-
roll_over
#2 Re: Značenje pjesama
za mene ce ex-yu rock uvijek biti samo bezlična kopija svega što je došlo sa zapada...cast iznimkama,ovdje ne govorim o utjecaju velikih rcok bendova,nego o kopiranju isith,odnosno,bolje receno potkradanju riffova i onda to nazoveš svojim...a najogledniji primjer toga je nas heroj Zele Lipovača... Kod tog papka u svakoj drugoj pjesmi cujem riff Judas Priesta,Maidena,Skynyrda,mah,to vec i ptice na grani znaju...
Istinski velikani domaceg rocka su po meni Smak,Leb i Sol,Indexi... Pa i Kerber volim,ali ova trojka je napravila stvari koje i dan danas, unatoč skromnoj produkciji i jos skromnijoj opremi na kojoj je to sve nasmiljeno, zvuci svjeze, budi neka lijepa sjecanja na najljepse mladenacke dane,na neko drugo vrijeme koje danas zivi samo kroz price ljudi koji su bili sretni da budu dio nekadašnje Juge.....
A to kakva je pozadina kod pojedinih pjesama.. Pa to ti apsolutno ne treba biti kriterij prema kojem bi vrijednovao bend i pjesme koje radi. Mi ne mozemo znati jesu li oni iskreni u svojim tekstovima. Svaki stih,svaki tekst je plod necije maste... Ja mislim da je vaznija ona prica i dogadjaj koji se tebi licno izdesavao uz određenu pjesmu,neka zanimljiva anegdota ako je imas i tako...
Istinski velikani domaceg rocka su po meni Smak,Leb i Sol,Indexi... Pa i Kerber volim,ali ova trojka je napravila stvari koje i dan danas, unatoč skromnoj produkciji i jos skromnijoj opremi na kojoj je to sve nasmiljeno, zvuci svjeze, budi neka lijepa sjecanja na najljepse mladenacke dane,na neko drugo vrijeme koje danas zivi samo kroz price ljudi koji su bili sretni da budu dio nekadašnje Juge.....
A to kakva je pozadina kod pojedinih pjesama.. Pa to ti apsolutno ne treba biti kriterij prema kojem bi vrijednovao bend i pjesme koje radi. Mi ne mozemo znati jesu li oni iskreni u svojim tekstovima. Svaki stih,svaki tekst je plod necije maste... Ja mislim da je vaznija ona prica i dogadjaj koji se tebi licno izdesavao uz određenu pjesmu,neka zanimljiva anegdota ako je imas i tako...
- agnostic_front
#3 Re: Značenje pjesama
joj oftopika ocam.roll_over wrote:za mene ce ex-yu rock uvijek biti samo bezlična kopija svega što je došlo sa zapada...cast iznimkama,ovdje ne govorim o utjecaju velikih rcok bendova,nego o kopiranju isith,odnosno,bolje receno potkradanju riffova i onda to nazoveš svojim...a najogledniji primjer toga je nas heroj Zele Lipovača... Kod tog papka u svakoj drugoj pjesmi cujem riff Judas Priesta,Maidena,Skynyrda,mah,to vec i ptice na grani znaju...
-
roll_over
#4 Re: Značenje pjesama
bravo agnostic,ti si iznimno pronicljiv covjek.
- agnostic_front
#5 Re: Značenje pjesama
ma i nisam baš
-
roll_over
#6 Re: Značenje pjesama
pa molim te objasni mi sto je pogresno u mom postu,uputi me na tu neku neosporivu originalnost ex-yu bendova,daj da je cujem,ja sam naveo svoje primjere dobrih bendova.
- agnostic_front
#7 Re: Značenje pjesama
pa šta je tema?
-
roll_over
#8 Re: Značenje pjesama
jao,pa ne pricam o paprikama i paradajzu... sve je ovo unutar okvira ove teme,zasto se ne bi razvila neka valjana diskusija ?
samo mi reci da zeletove pjesme imaju neko dublje znacenje i odoh skocit s mosta.
samo mi reci da zeletove pjesme imaju neko dublje znacenje i odoh skocit s mosta.
-
gerberica
#9 Re: Značenje pjesama
jao sa cim se ljudi zamarajuuuu
sta me briga koja je pozadina, kome je posvecena neka pjesma
sta me briga koja je pozadina, kome je posvecena neka pjesma
- agnostic_front
#10 Re: Značenje pjesama
zeletove pjesme imaju neko dublje znacenje
-
kojeime
#12 Re: Značenje pjesama
Pjesma Atomskog sklonista "Saznao sam dijagnozu" je nastala kada je Sergio saznao da je tesko bolestan.
http://www.youtube.com/watch?v=TqVtng9xD28
http://www.youtube.com/watch?v=TqVtng9xD28
- fakat
#13 Re: Značenje pjesama
Vecina pjesama uvijek ima neki neki konkretan povod ili licnost, ali to shvatis tek kada ti to neko kaze ili sam rocker objasni, a meni je cudno zasto to tako zakukulje da samo probrana grupa konta stvarno znacenje stihova - takve grupe obicno u startu prekrizim - idi zajebaji materu, zivot je kratak da ja odgonetam tvoje zavrzlame...