Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cekuta

#1 Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by Cekuta »

Sad da li je ovo pravo mjesto za ovu temu nisam bas siguran!
E ovako moji roditelji su napravili kucu na crno prije rata na zemljistu od mog djeda.U istom dvoristu se nalaze sada dvije kuce tj. ta kuca od mojih roditelja i od ocevih roditelja.Kuca od mog djeda je za vrijeme rata srusena i moji starci su dobili neku donaciju za izgradnju te kuce i sad je veca nego sto je bila,tu donaciju su dobili znaci na osnovu braka i tu imaju potpisi oba mojih roditelja.Starci su mi se razveli prije pet godina i starateljstvo je pripalo mojoj majci,kontakt sa ocevom familijom i sa ocem nemam vec vise od 4 godine.Sada je taj moj djed pokrenuo taj sudski postupak da nas istjera iz kuce koja je izgradjena prije rata tj kuca koja nije srusena,a naveo je sve papire sto su bile vezane za tu kucu za koju su dobili donaciju tj.kako on daje mom ocu da raspolaze sa njegovom imovinom kako zeli.Sad imam par pitanja vezano za ovu kucu koju su moji starci sagradili prije rata da li postoji sansa da ta kuca pripadne mom ocu jer je navedeno u tuzbi kako ja studiram u inostranstvu i kako mi je sestra udata u inostranstvu!Da li se neko razumije u tim stvarima?
Glumica

#2 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by Glumica »

mogli bi sad nadugo i nasiroko, ali je tebi, odnosno majci svakako neophodan advokat za ovo, tako da najbolje sa njim sve nedoumice rijesiti
muamers

#3 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by muamers »

Cekuta wrote:Sad da li je ovo pravo mjesto za ovu temu nisam bas siguran!
E ovako moji roditelji su napravili kucu na crno prije rata na zemljistu od mog djeda.U istom dvoristu se nalaze sada dvije kuce tj. ta kuca od mojih roditelja i od ocevih roditelja.Kuca od mog djeda je za vrijeme rata srusena i moji starci su dobili neku donaciju za izgradnju te kuce i sad je veca nego sto je bila,tu donaciju su dobili znaci na osnovu braka i tu imaju potpisi oba mojih roditelja.Starci su mi se razveli prije pet godina i starateljstvo je pripalo mojoj majci,kontakt sa ocevom familijom i sa ocem nemam vec vise od 4 godine.Sada je taj moj djed pokrenuo taj sudski postupak da nas istjera iz kuce koja je izgradjena prije rata tj kuca koja nije srusena,a naveo je sve papire sto su bile vezane za tu kucu za koju su dobili donaciju tj.kako on daje mom ocu da raspolaze sa njegovom imovinom kako zeli.Sad imam par pitanja vezano za ovu kucu koju su moji starci sagradili prije rata da li postoji sansa da ta kuca pripadne mom ocu jer je navedeno u tuzbi kako ja studiram u inostranstvu i kako mi je sestra udata u inostranstvu!Da li se neko razumije u tim stvarima?
Sama si odgovorila "na zemljistu moga djeda"...ako on tu zemlju nije u katastru (zemljisnoj knjigi) nikome prepisao (a vjerovatno nije, cim je na crno sagradjena) on je moze dati kome hoce, bez obzira dali je donacija isla oboma tvojim roditeljima. Donacija je dodjeljena DA SE KUCA PONOVO NAPRAVI.
Drugim rijecima: kuca je bespravno sagradjena na tudoj imovini i ta kuca pripada onome na cijoj zemlji je napravljena. Danas vjerovatno je sredjena ta dokumentacija o bespravnoj gradnji, ali je ostalo zemljiste.
Ili ti jos jednostavnije: kupi stvari i trazi novi dom.

A to u tuzbi je navedeno kao dokaz da ste izgubili stanarsko pravo sve i da se utvrdi da ta kuca pripada oboma. A kad bi (nekakvim cudom) slucajno dobili sudsku parnicu, kuca bi se ili prodala ili bi jedan dio (otac ti ili mater) moralo dati drugom dijelu odredenu protuvrijednost za polovinu kuce.

Po mom misljenju nemoj dzabe trositi pare na advokate, od toga nema nista 110%.
Cekuta

#4 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by Cekuta »

Pa dobro,naravno da ce pripasti mom djedu ta kuca jer je napravljena na njegovoj zemlji.Ali moj stari tj bivsi stari dobio saglasnost da raspolaze njegovom zemljom kako on zeli a tu saglasnost je dobio dok je bio u braku sa mojom majkom,tako da vjerovatno ima i to neki uticaj jer on sam nikad nebi mogao da dobije tu donaciju za tu kucu jer se te donacije djelile samo porodicama povratnika!Ali u svakom slucaju oni su se razveli dok sam ja bio maloljetan i taj proces se ganja ima vec nekoliko godina tako da je moja majka prihvatila starateljstvo nad mnom i moj otac je dobrovoljno napustio tu kucu jos prije 4 godine!
hare1964

#5 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by hare1964 »

Upravo vodim skoro istu parnicu Stari mi umro ostala kuca a ja i sestra u unostranstvu
Amidza tj buraz od starog kaze kuca je na mojoj babovini napravljena i poceo da ganja da je prevede na sebe (kuca napravljena malo prije rata
Ja angazovo advokata i uztanovi se da Zemlja jeste dedina ali na koristenju od opstine
Znaci provjeri kome pripada zemlja jer u u katasrima stoje imena i prezimena korisnika zemlje a ne vlasnika zemlje
Neka vrsta nacionalizacije izcrsena poslije onog rata i opstine su vlasnici zemalja a mi samo korisnici
Drugo vi morate da imate zakonski udio na kuci tj dio koji vam pripada pa 1m,1m ali vam pripada
trece dokazujte ko je pravio kucu i kojim parama pa i tu vam pripada dio
Dobar advokat moze sve da uradi ali broj jedan je najbitniji vlasnik zemjlje i korisnik
Sa srecom [quote][/quote]
melody

#6 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by melody »

Prvo: muamers - ne prosipaj se! Ukoliko si pravnik, to što si napisao je tuga, čemer i jad, a ukoliko nisi bolje nemoj se petljati tamo o čemu pojma nemaš.

U Zakonu o vlasničkim odnosima postoje odredbe koje se odnose na sticanje prava vlasništva građenjem na tuđem zemljištu. Pošto postoji više verzija situacije najbolje je da se otvori zakon i malo pročita pa pronađe odgovarajuća odredba za konkretnu situaciju. Sumanuto je pomisliti da bi objekat koji u većini slučajeva vrijedi više nego zemlja na kojoj je izgrađen mogao pripasti vlasniku zemljišta, a ne graditelju, te da bi graditelj trebao samo fino pokupiti stvari i otići (niđe veze...pa čak i kad je postupao nesavjesno). Pa i ukoliko bi vlasništvo na kući pripalo tom dedi graditelj bi svakako imao pravo naknade građevinske vrijednosti objekta. A i treba provjeriti u zemljišnoj knjizi/gruntu ko je upisan kao vlasnik zemlje jer kod nas najčešće stanje na terenu ne odgovara onome što se vodi u zemljišnoj knjizi...a "vlasništvo se stiče upisom u zemljišnu knjigu". Prema Zakonu o građevinskom zemljištu FBiH vlasnik zgrade ili posebnog dijela zgrade stupanjem na snagu ovog zakona stiče pravo vlasništva na zemljištu pod zgradom i na onoj površini zemljišta koje je prostornim planom ili planom parcelacije utvrđeno da služi za redovnu upotrebu zgrade (čl. 39) itd. (ovaj zakonje posebno bitno proučiti ukoliko se radi o državnoj svojini na zemljištu).

Međutim tvoj post Cekuta ne sadrži baš sve informacije koje su potrebne(uvijek trebaju papiri da se pregledaju), a i neke stvari su mi nejasne (npr. koja je kuća sad porušena, a koja nije i čija je ta što je izgrađena novcem od donacije ... malo mi se pomješalo :? )...u svakom slučaju jedan fin advokat bi to mogao srediti...Samo sretno sa pronalaženjem takvog :) !
:run:
Cekuta

#7 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by Cekuta »

Pa kuca koju su moji roditelji sagradili prije rata tj nasa ta porodicna kuca nije srusena.A kuca u kojoj je djed zivjeo prije nego sto ce se moji starci uzeti e ona je srusena tj kuca u kojoj moj djed zivi!I moji roditelji su dobili te donacije za njegovu kucu jos a ne za nasu ;) a mi i imamo svjedoke koji ce potvrditi ko je pravio kucu i sve to ;)
A sto se tice advokata imamo vec jednu. . .
Salko sto je u vodu skako

#8 Re: Zna li ko?Sudska parnica oko imovine?

Post by Salko sto je u vodu skako »

Cekuta wrote:Sad da li je ovo pravo mjesto za ovu temu nisam bas siguran!
kucu djele otac i majka a zemljiste ostaje na djedu :dance: kuca starija od 20 godina automatski dobija urbanisticku dozvolu i to ne treba da te brine :dance:
Post Reply