vjerovatno je ugled'o smuka sličnog crnoj mambi
i ja sam jutros vidjela kobru pred zgradom
Moderator: anex
Black swan wrote:ja ne znam za vas ali ako nešto puže po zemlji odmah dobiva stijenu u glavu
kasnije ispitujemo ko je i šta je
hahahhaah ma ja se salio nisam nista vidio, ono crna mamba najjaca zmija, al najjace je kad si pocela objasnjavati to je smuk ovo onopotočanka wrote:ja baš je u bašći ugled'o crnu mambu![]()
![]()
vjerovatno je ugled'o smuka sličnog crnoj mambi
i ja sam jutros vidjela kobru pred zgradom![]()
Ima tome cetvrt vijeka,bio ja klinac isao u Dalmaciju ( oko Makarske ) malo baustelati,malo se kupati,planirao cijelo ljeto tako. Elem,dosao ja i kolege,imali kamp prikolicu,pa je pored jedna nova kuca i jedna stara oronula kuca ( oko nje cemo raditi ) Elem ,mi prespavali prvu noc,ujutru napolju pijemo kafu,kad zmija,ma sta zmija,zmijuga,isto piton.Mi skocimo,lopate ,krampe,zajmi udri,utuci. 'Piton' je zaplatio glavom a imao je vise od 2 metra,mrcina,mi smo ga bacili u koprivu i lagano dalje. Kada nekih pola sata kasnije ,evo gazde=vlasnika Dalmatinca,kaze : Je li neko vidio Marka. Niko od nas nije vidio nikakvo dijete,pa je odgovor bio ne.potočanka wrote:"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa leđne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja."mido_Hz wrote:http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg
ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!!
PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
Smuk je izuzetno korisna zmija i ni pod tackom razno ga ne ubijati (u Dalmaciji je to cak i kaznjivo). Mota se oko kuca samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer ce da pojede miševe i druge zmije ako se motaju okolo. Na ljude ne nasrce, mozda ponekad ako se osjeca ugroženo, ali nije otrovan. Ako ga vidite u kuci, malo ga cacnite nekom grancicom, on ce oko nje da se obmota i tako ga iznesite.
Nema razloga za strah
Smail Aga wrote:Ima tome cetvrt vijeka,bio ja klinac isao u Dalmaciju ( oko Makarske ) malo baustelati,malo se kupati,planirao cijelo ljeto tako. Elem,dosao ja i kolege,imali kamp prikolicu,pa je pored jedna nova kuca i jedna stara oronula kuca ( oko nje cemo raditi ) Elem ,mi prespavali prvu noc,ujutru napolju pijemo kafu,kad zmija,ma sta zmija,zmijuga,isto piton.Mi skocimo,lopate ,krampe,zajmi udri,utuci. 'Piton' je zaplatio glavom a imao je vise od 2 metra,mrcina,mi smo ga bacili u koprivu i lagano dalje. Kada nekih pola sata kasnije ,evo gazde=vlasnika Dalmatinca,kaze : Je li neko vidio Marka. Niko od nas nije vidio nikakvo dijete,pa je odgovor bio ne.potočanka wrote:"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa leđne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja."mido_Hz wrote:http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg
ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!!
PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
Smuk je izuzetno korisna zmija i ni pod tackom razno ga ne ubijati (u Dalmaciji je to cak i kaznjivo). Mota se oko kuca samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer ce da pojede miševe i druge zmije ako se motaju okolo. Na ljude ne nasrce, mozda ponekad ako se osjeca ugroženo, ali nije otrovan. Ako ga vidite u kuci, malo ga cacnite nekom grancicom, on ce oko nje da se obmota i tako ga iznesite.
Nema razloga za strahPoslije nekih sat evo opet gazde,vidno usplahiren : Nema Marka,da li ga je ko vidio ?? Neko rece : Nismo nijedno dijete vidjeli ovdje. Kaze gazda : Nije dijete,to je nas kucni smuk,nasa kucna zmija,imamo je vec dugo godina,pitoma i navikla na ljude,hoda po kuci,zimi spava u kuci a korisna lovi miseve,zohare,skakavce,svi je puno vole ,posebno djeca. Svi odmahujemo glavom,kakva zmija,nista mi nismo vidjeli.
![]()
Ode on da probudi sve ukucane,da krenu u potragu za Markom a mi smo otisli i Marka prebacili ,gdje ga niko naci nece. Bilo nam je zao ali sta se moze,losa sreca za Marka tog jutra.
![]()
![]()
![]()
Smukovi su inace vrlo korisni i isto tako vrlo ukusni![]()
![]()
Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .Ringhio wrote:Ja koju god sam primjetio ta je i zaplatila glavom. S drustvom na kampovanju pogotovo. Idemo toliko daleko da i kad se zavuce gdje u zemlju, ili u stijene, donose se krampe, lupa se i kopa zemlja dok se odvratno stvorenje ne nadje i unisti.
Kakvo milovanje ba i gledanje svog posla, taman krenes da skocis u vodu kad ono zmijuga pluta po povrsini, s onom glavicom i jezikom, pa da imas bombu nju bi kolutno u brzak samo da je izdignes.
Nema mi odvratnijeg stvorenja, i mogu sa sigurnosti reci da se ne bojim ni jedne druge zivotinje kao zmije.
Ono sto znam je svi oni koji imaju kuce s dvoristima, ili vikendice, i imaju probleme s zmijama, nek nahvataju ovih macketina, nek se vrzmaju okolo.
Gdje god ima macka nema zmijuge. Jeli to zbog neceg sto macke imaju u sebi, miris tijela, miris urina, izmeta, sama pojava, ili je to do toga sto imaju slicne ako ne i iste gurmanske navike to nisam siguran. Uglavnom macketine to rastjeruju bez problema.
Ili ako idemo drasticnonaruciti kontigent mungosa. Pustit ih jedno 50 komada da divljaju, i uskoro neces imati ni jednog jedinog Eustahije Brzica u krugu od 100 kilometara.
Davno nekad cuh pricu kako su u dalmaciji imali veliki problem sa zmijama otrovnicama u vrijeme Jugoslavije, da bi to rijesili bas su negdje nakupovali tih mungosa i pustili ih po krsu da operisu. Za neko kratko vrijeme su toliko potamanili te zmije da je nisi mogao naci za lijeka, na kraju su se i oni nakotili da su ih morali ili nekim drugim zivinama ganjat i lovit njih ili ovako fizicki odstranjivat.
Jel to istina ili ne nisam siguran, ali eto, to je moj mali udio za ovu temu
Zmijoljubci zdravo
HmmmSmail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .

newklear wrote:Skoro svaki dan se sretnem sa ovim ''ljubimcem'' (blavor).. ima ih na desetine oko vikendice
Čuo sam da nije otrovan, da jede zmije i da ga ne bih trebao ubijati... pa je li tako?
nekako mi čudno da jede zmije a spor/trom kao puž (ili je ovaj tek jeo kad sam ga ja vidio, uglavnom bio je praaavo spor)...
Zmijoljubci zdravo zdravoWarashii wrote:HmmmSmail Aga wrote: Ovaj pozdrav mi se svidza pravo. Ja nikad ne ubijam zmije ( osim kao djecacic a to je davno bilo ) osim ako me ne ugrozavaju ili ako hocu da je pojedem. Zmije su uglavnom bezopasne,cak i one otrovne.Kod nas ionako nema smrtno otrovnih zmija. Poskok nije u stanju ubiti odrasloga covjeka. Zadnji smrtni slucaj u BiH je iz 60-ih a i tada je bila starija zena u pitanju. Dovoljno je naseliti neku zivotinsku vrstu koja im ne odgovara-sljepice ili macke ( ukucati na youtube macka vs zmija ,ima ludih stvari ),mungose bas ne bi savjetovao,jer su velike stetocine,mada strasno simpa. Sa par ostrva gdje su ih naselili se sire na kopneni dio Balkana,pitanje je dana kada ce doci do nas. Zmije su i lijepe,predivna stvorenja,koja nas povezuju sa prirodom. Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .
Mislim, a i ubjedjen sam, da poskok jeste u stanju da usmrti covjeka, to sto nema smrtnih slucajeva jeste zbog tog sto je u principu jako rijedak slucaj te zmije, ja licno u svom zivotu znam samo jednog covjeka koga je poskok ugrizao, kao i zbog protuotrova.
Kokoske su jako dobra zastita ako je u pitanju selo, a to za sljepica mi je vise ono bapske price. Sta jedan guster moze zmiji? Ona prica kako ga zmija pojede pa ovaj nju iznutra je isto kao i da ce dazdevnjak da vrisne ako ga zgazis.
Sretao sam se pocesto sa zmijama, ubio jesam nekoliko, sljepica samo kada sam bio manji pa nisam razlikovao, ovo su ostalo vecinom bile takozvane "lugulje" a od poskoka mozda jednog ili dva, bjelousku nikad ni jednu.
Cinjenica je da zmije bjeze od covjeka i moras biti bas peh da te zmija ugrize, ali eto nikad se ne zna,
Dakle ubijamo ih najvise iz straha i neznanja.

šteta što marko to ne može lično da potvrdi.Smail Aga wrote: Nemojte ubijati zmije,nece vam one nista .