Zmije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
@mba

#51 Re: Zmije

Post by @mba »

nije svaka zmija otrovna, samo je malo cudno da se tako malo zna o zmijama u bosni, uglavnom se svaka zmija smatra otrovnicom i ubija se, sto nebi trebalo da bude, zmije su i korisne jer love miseve i druge stetocine!

ali opet ponavljam tako se malo zna o zmijama, i tako je malo istrazeno i tako se malo u skolama djecu uci koje su otrovnice a koje nisu, steta!
potočanka

#52 Re: Zmije

Post by potočanka »

Smukulja
(Coronella austriaca)

Image

Odrasli su obično do 70 (75) cm, nekad preko 80 cm. Ženke su veće od mužjaka. Zjenica je okrugla, glatke ljuske. Obično sivkasta, smeđkasta, roskasta, nekad i crvenkasta. Ženke su sivije od mužjaka (obično smeđi). Po tijelu ima 2 reda tamnih (smeđih, crnih) pjega, iza glave obično malo veće mrlje (nekad u obliku rogova). Na bočnoj strani glave prolazi tamna pruga od nosnice preko oka do vrata. Trbuh je crvenkast, narančast, siv ili crnkast, nekad s pjegicama.

Vrlo tajnovita zmija koja je aktivna danju. Može ju se naći na grmovitim, travnatim padinama, kamenjarima (navodno čak i u vinogradima), suhim, ali i vlažnim staništima. Voli se grijati ispod vegetacije, limova (...), ali izbjegava velike vrućine. Zbog toga je češće aktivna u hladnijim dijelovima dana, toplim oblačnim danima. Za toplijeg vremena aktivna je i noću. Po danu se ne kreće puno (13 - 100 m). Može se penjati po gustom niskom grmlju. Relativno spora i flegmatična, ali u rukama često grize, čak i ako se ne osjeća ugroženom (ugriz je potpuno bezopasan i ne boli, ali po mom mišljenu i osobnom iskustvu ima jači stisak od bjelice). Također kao i bjelouška pušta sekret neugodna mirisa (miris je puno slabijeg intenziteta od bjelouške).

Ne "trči" za plijenom, traži ga po mirisu do njegovog skrovišta i tamo se hrani. Veći plijen omota tijelom. Većinom se hrani gušterima (često 70% prehrane!) (posebno veličine običnog zelembaća napola izraslog u dužinu), sljepići i skinkovi, mali sisavci (i njihove bebe), male zmije (čak male ljutice!), jaja gmazova i ptice koje se gnijezde. Ženke se češće hrane nečim drugim, a ne gušterima. Bebe i mladi se hrane kukcima i gušterima.

U sezoni parenja (proljeće), mužjaci se bore. Parenje traje nekoliko sati. Kote 2 - 16 (rijetko 19) živih malih. Na jugu se pare opet na ljeto i mlade nose kroz zimski san i kote na proljeće. Na sjeveru ženke se pare svake 2 - 3 god. Mužjaci sazriju za 2.5-3 god. (jug) i 4 god. (sjever). Ženkama treba dulje. Nekad živi i 18 godina u prirodi.

a dosta su slične sve :D
graue_maus

#53 Re: Zmije

Post by graue_maus »

dodjoh vidjeh zmije :run:
Sarayman

#54 Re: Zmije

Post by Sarayman »

Sada sam skoro pa siguran da je smukulja. Malo mi falilo da je dignem za rep, jer se ponasala opusteno (iako se vidjelo da ipak trazi zaklon). Gledajuci joj u glavu ispravno sam zakljucio da nije otrovnica, a poskoka, ridjovku ili neku drugu domacu otrovnicu u prirodi nikada nisam vidio. Posto cesto idem u krajeve ove smukulje, javicu se opet ako vidim i uslikam neku drugu zmiju. Meni je tema sasvim OK. :thumbup:
ice2cube

#55 Re: Zmije

Post by ice2cube »

Ja sam cuo nesto za poskoke, da su u proljece i pocetkom ljeta zelene ili koje vec boje, a onda dobijaju smedju boju i sto je vise smedja to je otrovnija ? I da krajem ljeta pocnu "visiti" po drvecima, ljuskama.

Znaci, ovo nigdje nisam procitao samo eto onako nesto sto sam "pokupio" :D
chengaba

#56 Re: Zmije

Post by chengaba »

ice2cube wrote:Ja sam cuo nesto za poskoke, da su u proljece i pocetkom ljeta zelene ili koje vec boje, a onda dobijaju smedju boju i sto je vise smedja to je otrovnija ? I da krajem ljeta pocnu "visiti" po drvecima, ljuskama.

Zeleni nisu sigurno (mogu biti malo zelenkasti), a mogu biti smeđi, sivi, crvenkasti, sa šarom, trokutićima, pa čak i potpuno crni. Boja im uglavnom ovisi o tipu staništa na kojem žive (znači sivog je vjerovatnije vidjeti na krečnjačkim stijenama).
Za korelaciju između intenziteta smeđe boje i otrovnosti ne znam, al' zvuči mi kao klasična "babina gatka".
A krajem ljeta i u jesen znaju ići na drveće, jer im je gore toplije, pa onda nekad znaju i pasti sa tog drveta, pa kad ga neko uplahiren takvog vidi, veli "skočio na mene" i sl. Odatle i ime "poskok".
Inače poskok ne može da skače! ;-)

A inače ako se sretnete licem u lice sa poskokom, poprskajte ga vodom (ako je imate), i on uglavnom ode svojim poslom.
art vandeley

#57 Re: Zmije

Post by art vandeley »

http://imageshack.us/photo/my-images/444/img0139oh.jpg/

beba poskok uslikan na Treskavici prije 15ak dana
Stojadin

#58 Re: Zmije

Post by Stojadin »

potočanka wrote:Smukulja
(Coronella austriaca)
Gledam na wiki, karta kaze BH zaobilazi u potpunosti :? :?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mapa_ ... triaca.png
chengaba

#59 Re: Zmije

Post by chengaba »

Stojadin wrote:
potočanka wrote:Smukulja
(Coronella austriaca)
Gledam na wiki, karta kaze BH zaobilazi u potpunosti :? :?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mapa_ ... triaca.png
Zato što niko nije dao podatke za BiH.
ice2cube

#60 Re: Zmije

Post by ice2cube »

chengaba wrote:
ice2cube wrote:Ja sam cuo nesto za poskoke, da su u proljece i pocetkom ljeta zelene ili koje vec boje, a onda dobijaju smedju boju i sto je vise smedja to je otrovnija ? I da krajem ljeta pocnu "visiti" po drvecima, ljuskama.

Zeleni nisu sigurno (mogu biti malo zelenkasti), a mogu biti smeđi, sivi, crvenkasti, sa šarom, trokutićima, pa čak i potpuno crni. Boja im uglavnom ovisi o tipu staništa na kojem žive (znači sivog je vjerovatnije vidjeti na krečnjačkim stijenama).
Za korelaciju između intenziteta smeđe boje i otrovnosti ne znam, al' zvuči mi kao klasična "babina gatka".
A krajem ljeta i u jesen znaju ići na drveće, jer im je gore toplije, pa onda nekad znaju i pasti sa tog drveta, pa kad ga neko uplahiren takvog vidi, veli "skočio na mene" i sl. Odatle i ime "poskok".
Inače poskok ne može da skače! ;-)

A inače ako se sretnete licem u lice sa poskokom, poprskajte ga vodom (ako je imate), i on uglavnom ode svojim poslom.

Bogami ja imam drugacija iskustva, jednom je skocio poskok na mene sa zemlje (jos ja na biciklu bio) a imao je "rog" tako da pretpostavljam da je to on bio ? :D
potočanka

#61 Re: Zmije

Post by potočanka »

bogami i ja ne znam šta je skočilo na tebe jer poskok stvarno ne može da skače, možda s drveta ili sa višeg na niže al' sa zemlje nikako :D
AS_sa

#62 Re: Zmije

Post by AS_sa »

pa svaka zmija moze past sa drveta il slicnih visina :D .... sto bi se onda poskok zvao kako se zove ako ne moze bar malo poskocit :-D
Smail Aga

#63 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

Mr. Brightside wrote:
flyawayll wrote:Samo ne razumijem zasto neko ubija sljepica koji uopce nije stetan ?
a nije ni koristan :lol:
ljudi ga ubijaju jer misle da je neka otrovnica.
Sljepic je izuzetno koristan. Unistava raznu sitnu gamad a osim toga tjera i zmije. Odnosno u podrucje u kojem ima sljepica,zmije ne uzlaze. Uvijek imam 5-6 sljepica u basti. Nakotili se i sire se,niko ih ne dira.
Inace sljepic ne moze narasti duzi od pola metra a i to je puno za njih.
Smail Aga

#64 Re: Zmije

Post by Smail Aga »

tazmaniaBAN4 wrote:Zamolio bih nekog ako zna kako da otjeram zmije. Tacnije, oko vikendice su mi se pojavile pa me interesuje kako da ih otjeram? Dali postoji nesto, neka hemikalija koju npr mogu posuti oko vikendice i da se ne pojavljuju vise bar dok je ljeto da mogu na miru otici na vikendicu. Cuo sam da ih miris zapaljene gume tjera, ali bojim se zapaliti gumu pored vikendice da nebi odjednom neko leglo probudio?

Ako ima neko slicno iskustvo, pomagajte!
Guma,nafta i slicni trikovi ne pomazu. Znam to iz boravka u Africi,gdje su nam pored silnog zalivanja naftom zmije radovno vrsljale po kuhinji.
U mom prijasnjem postu imas rjesenje .
Naseli sljepice :D :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#65 Re: Zmije

Post by Truba »

ja stalno palim
i kosim travu oko kuće

mislim da je betoniranje i uklanjanje kamena dobro rješenje :?
ice2cube

#66 Re: Zmije

Post by ice2cube »

Black swan wrote:ja stalno palim
i kosim travu oko kuće

mislim da je betoniranje i uklanjanje kamena dobro rješenje :?
Meni dvoriste puno kamenja i betona i bez zmija, vec 17 godina nisam vidio ni jedne osim sljepica.
newklear

#67 Re: Zmije

Post by newklear »

Sarayman wrote:Sada sam skoro pa siguran da je smukulja. Malo mi falilo da je dignem za rep, jer se ponasala opusteno (iako se vidjelo da ipak trazi zaklon). Gledajuci joj u glavu ispravno sam zakljucio da nije otrovnica, a poskoka, ridjovku ili neku drugu domacu otrovnicu u prirodi nikada nisam vidio. Posto cesto idem u krajeve ove smukulje, javicu se opet ako vidim i uslikam neku drugu zmiju. Meni je tema sasvim OK. :thumbup:
šta se gleda na glavi da se vidi da li je otrovnica ili ne?
Truba

#68 Re: Zmije

Post by Truba »

ice2cube wrote:
Meni dvoriste puno kamenja i betona i bez zmija, vec 17 godina nisam vidio ni jedne osim sljepica.
vjerovatno si u naselju :D pa su davno otjerane
a nije ni tranzitna zona kad podivljaju :D
medvjed23

#69 Re: Zmije

Post by medvjed23 »

newklear wrote:
Sarayman wrote:Sada sam skoro pa siguran da je smukulja. Malo mi falilo da je dignem za rep, jer se ponasala opusteno (iako se vidjelo da ipak trazi zaklon). Gledajuci joj u glavu ispravno sam zakljucio da nije otrovnica, a poskoka, ridjovku ili neku drugu domacu otrovnicu u prirodi nikada nisam vidio. Posto cesto idem u krajeve ove smukulje, javicu se opet ako vidim i uslikam neku drugu zmiju. Meni je tema sasvim OK. :thumbup:
šta se gleda na glavi da se vidi da li je otrovnica ili ne?
Otrovnice imaju trokutastu glavu.

Ne bojim se previše zmija jer sam brži od njih :D Više se bojim pasa :roll:
mido_Hz

#70 Re: Zmije

Post by mido_Hz »

http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg

ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!! :)

PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
potočanka

#71 Re: Zmije

Post by potočanka »

mido_Hz wrote:http://1.bp.blogspot.com/-S32MIMFkE90/T ... amba-3.jpg

ljudi moji neki dan u basti ugledah ovo stvorenje, zna li neko koja je ovo vrsta zmije?!! :)

PS: bila nebila otrovna meni je ista, sreca pa ih nisam puno vidio u zivotu, jest bas najgore stvorenje na planeeti
"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa leđne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja."

Smuk je izuzetno korisna zmija i ni pod tackom razno ga ne ubijati (u Dalmaciji je to cak i kaznjivo). Mota se oko kuca samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer ce da pojede miševe i druge zmije ako se motaju okolo. Na ljude ne nasrce, mozda ponekad ako se osjeca ugroženo, ali nije otrovan. Ako ga vidite u kuci, malo ga cacnite nekom grancicom, on ce oko nje da se obmota i tako ga iznesite.
Nema razloga za strah :-D
Truba

#72 Re: Zmije

Post by Truba »

isto ko napad medvjeda
ne paničariti
leći i glumiri mrtvaca :D
chengaba

#73 Re: Zmije

Post by chengaba »

Ooj potočanka draga, kakav smuk, ako on ovo ima u bašti, najeb'o je ko žuti!!! :D :D
Ovo ti je Dendroaspis polylepis, najsmrtonosnija zmija na planeti, koja te može stići u trku, a ako te ujede, imaš maksimalno sat vremena da nađeš bolnicu, inače ti je smrt zagarantovana. ;-)

Mi je zovemo crna mamba.
Truba

#74 Re: Zmije

Post by Truba »

ja ne znam za vas ali ako nešto puže po zemlji odmah dobiva stijenu u glavu

kasnije ispitujemo ko je i šta je :cry:
medvjed23

#75 Re: Zmije

Post by medvjed23 »

haha... tek sad otvorih link... čuj u bašti ugledo crnu mambu :D