Zmije-opasnost
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#102 Re: Zmije-opasnost
Cim je toliko duga nije otrovnaja2 wrote:i mene zanima da li su crne zmije otrovne. Naime u proljece sam bila na jednom izleti i u setnji sam stala na zmiju, sreca da sam odmah odskocila a ona je pobjegla. Nisam joj vidjela glavu, ali bila je prilicno duga oko 1,5 i skroz crna, mozda da je imala po sebi neke sivkaste sare ali jedva primjetne. Koja bi to mogla biti?
-
Great Cornholio
#103 Re: Zmije-opasnost
Zna li ko kako se zove zmija smeđe boje koja sa gornje strane uzdužno ima dva reda sitnijih "baklavica" crne boje. Dužina joj je bila otprilike 60 cm.odozdo je žućkasta. Viđao sam prije i poskoka i šarku i tzv. bjeloušku ( crnu zmiju sa sitnim bijelim mrljama s gornje strane koje podsjećaju na uho) ali ovakvu zmiju do sada nisam viđao.
-
Great Cornholio
#105 Re: Zmije-opasnost
'oćel ujestzonbirile wrote:smuk
- black
#106 Re: Zmije-opasnost
nije otrovnaGreat Cornholio wrote:'oćel ujestzonbirile wrote:smuk, i jel otrovna?
-
Great Cornholio
#107 Re: Zmije-opasnost
Hvalazonbirile wrote:smuk
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#108 Re: Zmije-opasnost
Gdje ima blavora gotovo da i nema otrovni zmija jer blavor jede jaja od zmija i tako im smanjuje broj. U Dalmaciji i Hercegovini se love zivi blavori i donose u vinograde, maslinike i oko stala i okucnica.
- Admir_1984
#109 Re: Zmije-opasnost
Jel istina da gdje ima sljepica da nema drugih zmija? Kao zmija pojede sljepica, a onda je sljepic iznutra ubije?
Kod mene na vikendici ima sljepica, a jos nikad nismo vidjeli neku drugu zmiju (samo komsije par puta vodenu u potoku)
Kod mene na vikendici ima sljepica, a jos nikad nismo vidjeli neku drugu zmiju (samo komsije par puta vodenu u potoku)
- sodom
#110 Re: Zmije-opasnost
najopasnije su one što ne ujedaju već što bodu 
- Admir_1984
- alica.k
#112 Re: Zmije-opasnost
neciji kucni ljubimac - 100%.
- Cholina_Lokica
#113 Re: Zmije-opasnost
sigurno...alica.k wrote:neciji kucni ljubimac - 100%.
koji Hebeni bolesnici, 2,5 sata je mrcvarili
- zecko_kupuz
#114 Re: Zmije-opasnost
Hah, ja sam nedavno doživio jednu filmsku scenu. Boravim na vikendici i odem puteljkom do obližnje srušene kuće. Idem ja putem, kad odjednom poče nešto šuškati iza leđa. Okrenem se, a ono (na nepuna dva metra) baklavičasti rep prelazi preko položenog granja na putu i nestaje u grmlju.
Doduše, zmija je imala možda 6-7 cenata u prečniku pa se da zaključiti da nije povelika. Ali opet, scena je bila epska.
A isto tako je mom starom neka "hanuma" počela plesati i migoljiti se indijskim stilom, iako se ne sjećam da je iko svirao frulu u tom trenutku.
Otplesala je svoje dok je stari nije potamanio lopatom. 
Doduše, zmija je imala možda 6-7 cenata u prečniku pa se da zaključiti da nije povelika. Ali opet, scena je bila epska.
A isto tako je mom starom neka "hanuma" počela plesati i migoljiti se indijskim stilom, iako se ne sjećam da je iko svirao frulu u tom trenutku.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#115 Re: Zmije-opasnost
I pirana ima u Savi i Dravi
- lejlamo
#116 Re: Zmije-opasnost
Mah, najopasnije zmije su one na dvije noge...
...njih se valja cuvati 
- Jazz_Junkie
#117 Re: Zmije-opasnost
Ljudi, mozda se nesto promijenilo, ali ja mislim da su jedine otrovne zmije u BiH poskok i sarka.
- black
#118 Re: Zmije-opasnost
nemas sta da mislis i nista se nije promjeniloJazz_Junkie wrote:Ljudi, mozda se nesto promijenilo, ali ja mislim da su jedine otrovne zmije u BiH poskok i sarka.
-
zelenashica
#119 Re: Zmije-opasnost
E moj pape,počinjem da tamnim po šavovimapape wrote:zelenashica wrote: ... zmija sto je mlađa ima svjetliju boju, sa godinama starosti joj njena zelena boja postaje tamnija.Znaci, .... ti si jos uvijek svijetlo-zelena zelenashica, ...
![]()
- kmirsad
#120 Re: Zmije-opasnost
Prije par dana sam ubio poskoka... bio ispod gomile starih drva... čak sam ga nehotice pipno rukom... ali je bio nekako lijen, usporen... mislim da je pojeo otrovanog miša pa se i sam otrovao... tih sam dana oko vikendice postavio gomilu onih kesica sa otrovnom pšenicom... a i bilo je nekoliko izrazito hladnih dana i noći
Da... i još nešto... ove godine sam primjetio neuobičajen, ogroman broj onig velikih guštera, mi smo ih ko djeca zvali zelembačima... nekad se rijetko viđao, a sad su na svakom koraku... ima li kakvo objašnjenje...
Da... i još nešto... ove godine sam primjetio neuobičajen, ogroman broj onig velikih guštera, mi smo ih ko djeca zvali zelembačima... nekad se rijetko viđao, a sad su na svakom koraku... ima li kakvo objašnjenje...
Last edited by kmirsad on 09/08/2010 00:23, edited 1 time in total.
-
kanga
#121 Re: Zmije-opasnost
A zasto si ga ubio?kmirsad wrote:Prije par dana sam ubio poskoka... bio ispod gomile starih drva... čak sam ga nehotice pipno rukom... ali je bio nekako lijen, usporen... mislim da je pojeo otrovanog miša pa se i sam otrovao... tih sam dana oko vikendice postavio gomilu onih kesica sa otrovnom pšenicom... a i bilo je nekoliko izrazito hladnih dana i noći
- ranger
#122 Re: Zmije-opasnost
Bit ce da je ta hladnoca uzrok lijenosti.kmirsad wrote:Prije par dana sam ubio poskoka... bio ispod gomile starih drva... čak sam ga nehotice pipno rukom... ali je bio nekako lijen, usporen... mislim da je pojeo otrovanog miša pa se i sam otrovao... tih sam dana oko vikendice postavio gomilu onih kesica sa otrovnom pšenicom... a i bilo je nekoliko izrazito hladnih dana i noći
Ja inace imam vikendicu u Hercegovini i imao sam bezbroj bliskih susreta sa gmizavcima svih vrsta. To su jedine zivotinje kojih se bojim. Ubio sam ih bezbroj, i sargana (sarki) i bjelouski i tzv. plavulja (pojma neam koja su vrsta al nisu otrovne) zelembaca, akrepa (crne skorpije), sljepica ali u zadnje vrijeme tolerisem sljepice (zmijoliki beznogi gusteri, za one koji ne znaju).
Ovaj sto je cuo legendu da nema zmija gdje ima sljepica i da se kao jedu, nek ne vjeruje u to. Samo postoje podneblja i razliciti faktori (prirodni neprijatelji - kokosi, macke, ptice i td.) u kojim ima manje zmija. U mom slucaju ima svega, od poskoka, sargana, bjelouski, plavulja, sljepica, gustera, zelembaca, akrepa... nema cega nema
- kmirsad
#123 Re: Zmije-opasnost
Zato što su mi drva ispod kojih se sklupčala, bila složena uz sama vrata kuče... u koju dolazi porodica, prijatelji, djeca i djeca mojih prijatelja... zaista ne bih zelio da ujede bilo koga od njih... a i reagovao sam prilično instiktivno... nije bježala, a poskoka sam odmah prepoznao po smeđim baklavama, na leđima, oivičenim crnom linijom...inače one crne mrkulje, smukove, bjelouške... vidim često i nikada ih ne ubijam...kanga wrote:A zasto si ga ubio?kmirsad wrote:Prije par dana sam ubio poskoka... bio ispod gomile starih drva... čak sam ga nehotice pipno rukom... ali je bio nekako lijen, usporen... mislim da je pojeo otrovanog miša pa se i sam otrovao... tih sam dana oko vikendice postavio gomilu onih kesica sa otrovnom pšenicom... a i bilo je nekoliko izrazito hladnih dana i noći
- kmirsad
#124 Re: Zmije-opasnost
I meni je to prilično vjerovatno... to mi je potvrdio i jedan veterinar koji se kao razumije u zmije, a kojega sam odmah nazvao...ranger wrote:Bit ce da je ta hladnoca uzrok lijenosti.kmirsad wrote:Prije par dana sam ubio poskoka... bio ispod gomile starih drva... čak sam ga nehotice pipno rukom... ali je bio nekako lijen, usporen... mislim da je pojeo otrovanog miša pa se i sam otrovao... tih sam dana oko vikendice postavio gomilu onih kesica sa otrovnom pšenicom... a i bilo je nekoliko izrazito hladnih dana i noći
Ja inace imam vikendicu u Hercegovini i imao sam bezbroj bliskih susreta sa gmizavcima svih vrsta. To su jedine zivotinje kojih se bojim. Ubio sam ih bezbroj, i sargana (sarki) i bjelouski i tzv. plavulja (pojma neam koja su vrsta al nisu otrovne) zelembaca, akrepa (crne skorpije), sljepica ali u zadnje vrijeme tolerisem sljepice (zmijoliki beznogi gusteri, za one koji ne znaju).
Ovaj sto je cuo legendu da nema zmija gdje ima sljepica i da se kao jedu, nek ne vjeruje u to. Samo postoje podneblja i razliciti faktori (prirodni neprijatelji - kokosi, macke, ptice i td.) u kojim ima manje zmija. U mom slucaju ima svega, od poskoka, sargana, bjelouski, plavulja, sljepica, gustera, zelembaca, akrepa... nema cega nema
- hakazvaka
#125 Re: Zmije-opasnost
tooooooooooo, nisam jedini !kurty wrote:Iskren da budem...
Hvala svima na savjetima, sve sto je napisano je OK...
Medjutim...
Vozim biciklo, i mnogo puta sam po planinana vidjao zmije, ali obicno nekih 10tak metara ispred sebe, jer su bjezale sa puta... Tako da kad budem na metar dva, uspijem rep samo da vidim...
Ali, kad bi hodao, pa je vidjeo na metar, ili kad bi "skocila" sa grane na mene ili kad bih podigao nesta, a ona ispod... Nit bi mi naumpali savjeti nit sta... Vec napisah, da nisam imao dodira bliskog, ali ljudi, ja se njih bojim vise nego ista... Doduse, siguran sam da bi me mozda samo jednom ujela, jer drugi put kad bi pokusala, ja bih vec bio 200metara od nje...
I nije samo zmija u pitanju, nego i gusteri... Djaba sto on meni nista ne moze, nit me moze otrovat il sta... Ali ja to kad vidim, nema me vise na tom mjestu...
p.s. nana na selu ima najbolju aslamu koju sam ikad jeo... pored nje je i dud... Prije 5 godina vidjeo zmiju, sljepic... I to na 10 metara... nikad ja vise nisam pogledao te dvije vocke, a kamoli da pridjem i berem