zmigavci u gradskoj voznji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ja2

#1 zmigavci u gradskoj voznji

Post by ja2 »

Ako je tema bila, izvinjavam se moderatorima :)

Naime, uvijek me je zanimalo zasto je pojedinim vozacima mrsko dati zmigavac kada se prestrojavaju?? Ne jednom sam vidjela situaciju kada su se vozila zamalo sudarila jer je nekome mrsko dati jebeni zmigavac i time dati drugima znak gdje zele da se prestroje.
Neki vozaci kao da se igraju igrice need for speed po gradu, i zajebavaju sve oko sebe i time rizikuju da povrijede i sebe a i druge ljude i djecu u automobilima.
Ili kada vide da zelim da se iz sporedne ulice ukljucim u glavnu, a oni isto zele skrenuti, ne daju zmigavac, nego ja moram cekat da vidim da li ce skrenut ili nastaviti pravo da bih se mogla ukljuciti, i oni uvijek skrenu bez zmiglavca!!
Ne shvatam svthu tog nekakvog "frajerisanja" za volanom. Sta ako ne das zmigavac znaci da si lafac i dobar vozac??? ne kontam ja tu logiku nikako!!!!!!
Hajd ljudi objasnite mi ove mozdane sklopove, ja ne mogu da ih shvatim.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Romeo 80 »

Kamo sreće da se sve završava samo na nedavanju žmigavaca. Može se roman napisati o glupostima koje svaki dan svi vidimo od strane samozvanih vozačina, ali hajde što sebe ugrožavaju već najčešće nevini nastradaju zbog tuđeg nedostatka kulture, discipline i kućnog odgoja. A dobro je poznato da se svakodnevne frustracije najbolje vide kad ljudi sjednu za volan!

"Sjedi za volan da vidim kakav si ko čovjek"! :roll:
detroit-mercy

#3 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by detroit-mercy »

Prosao sam dosta zemalja Evrope i dio Amerike vozeci, pocev od velikih gradova do kojekakvih bespuca ali nekulturnijih vozaca nego Rajvusa nisam nigdje vidio. U pricipu, svi koji sjedu za volan u Sarajevu misle da su bogom dani i da svi treba da im se sklanjaju sa puta jer im se zuri da obave nesto "vazno", toliko frustriranosti i nekulture u voznji, stvarno ne mogu da razumijem. Cak i u Egiptu u kome ne vrijede nikakva pravila voznje vozaci su kulturniji neogo u Sarajevu. :run:
sLLayer

#4 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by sLLayer »

samo je policija kriva !
shlauf

#5 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by shlauf »

Ih, šta sve mene nervira kod nazovi šoferčina. Ti sad se kofrčiš kako si promjenila lamelu pa auto bolje vuče i bogami i start je daleko bolji. Još kad bi raja dala žmigavac da ti/mi znaš/znamo kuda su naumili :D :D

Djaba se nerviraš, murija je kriva. Odalamiti ga 2 puta po ušima sa kaznom pa će ubuduće davati žmigavac na 200m prije nego što će skrenuti. :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Discball

#6 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Discball »

Šta da ti kažem dirnuo si me u temu...već duže onako mislim da upitam ovdje šta se misli o ovome.

A kakvih sam se sve komentara naslušao od bisera koji ne daju žmigavce, najgori su mi oni koji idu iz krajnje lijeve u krajnju desnu i obratno i misle da su sve trake njihove. Ponekad poželim kakvog starog Moskviča kojeg mi nije žao i samo da se zaletim u iditota i da kažem sorry nisam te vidio i da umrem od smijeha.

Najjača izjava nazovi vozača je "bolan kad dajem žmigavac samo mi sijalice crkavaju", eto šta drugo da očekuješ od IQ 59 ili pak druga "nemam vremena, moram da pazim šta se oko mene dešava" a lik sebe smatra lokalnim "Alene Oprosti" :D :D :D
semmy

#7 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by semmy »

detroit-mercy wrote:Prosao sam dosta zemalja Evrope i dio Amerike vozeci, pocev od velikih gradova do kojekakvih bespuca ali nekulturnijih vozaca nego Rajvusa nisam nigdje vidio. U pricipu, svi koji sjedu za volan u Sarajevu misle da su bogom dani i da svi treba da im se sklanjaju sa puta jer im se zuri da obave nesto "vazno", toliko frustriranosti i nekulture u voznji, stvarno ne mogu da razumijem. Cak i u Egiptu u kome ne vrijede nikakva pravila voznje vozaci su kulturniji neogo u Sarajevu. :run:

pogresno mislis...nisi se ocigledno vozio u italiji i jos gore u albaniji...ne znam ko je gori, ni jedni ni drugi nedaju zmigavce, albanci nepostuju ni semafor a kamoli sta drugo...
a talijan ti bez problema na autoputu pri voznji od 150km/h klizeci uleti ispred i haman mu guzica ostane na tvojim farovima :D
olensoner

#8 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by olensoner »

semmy wrote:
detroit-mercy wrote:Prosao sam dosta zemalja Evrope i dio Amerike vozeci, pocev od velikih gradova do kojekakvih bespuca ali nekulturnijih vozaca nego Rajvusa nisam nigdje vidio. U pricipu, svi koji sjedu za volan u Sarajevu misle da su bogom dani i da svi treba da im se sklanjaju sa puta jer im se zuri da obave nesto "vazno", toliko frustriranosti i nekulture u voznji, stvarno ne mogu da razumijem. Cak i u Egiptu u kome ne vrijede nikakva pravila voznje vozaci su kulturniji neogo u Sarajevu. :run:

pogresno mislis...nisi se ocigledno vozio u italiji i jos gore u albaniji...ne znam ko je gori, ni jedni ni drugi nedaju zmigavce, albanci nepostuju ni semafor a kamoli sta drugo...
a talijan ti bez problema na autoputu pri voznji od 150km/h klizeci uleti ispred i haman mu guzica ostane na tvojim farovima :D
hahaha, ko nije vozio po Rimu, ne zna sta je ''Near death experience'' :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#9 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by stetoskop »

Ma najgore mi je kada upalim žmigavac da se prestrojim u drugu traku zbog skretanja, ali niko ne haje da mi omoguci, pa na kraju dođem u tu situaciju da se gotovo zaustavim, radi prestrojavanja.
SaMaster

#10 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by SaMaster »

ja2 wrote:Ako je tema bila, izvinjavam se moderatorima :)

Naime, uvijek me je zanimalo zasto je pojedinim vozacima mrsko dati zmigavac kada se prestrojavaju?? Ne jednom sam vidjela situaciju kada su se vozila zamalo sudarila jer je nekome mrsko dati jebeni zmigavac i time dati drugima znak gdje zele da se prestroje.
Neki vozaci kao da se igraju igrice need for speed po gradu, i zajebavaju sve oko sebe i time rizikuju da povrijede i sebe a i druge ljude i djecu u automobilima.
Ili kada vide da zelim da se iz sporedne ulice ukljucim u glavnu, a oni isto zele skrenuti, ne daju zmigavac, nego ja moram cekat da vidim da li ce skrenut ili nastaviti pravo da bih se mogla ukljuciti, i oni uvijek skrenu bez zmiglavca!!
Ne shvatam svthu tog nekakvog "frajerisanja" za volanom. Sta ako ne das zmigavac znaci da si lafac i dobar vozac??? ne kontam ja tu logiku nikako!!!!!!
Djelimicno te razumijem, pogotovo kod prestrojavanja, ali neke stavri nisi u pravu. Naime radi se o sljedecem: Ukoliko se zelis ukljuciti na glavnu cestu ili bilo koju drugu cestu koja ima pravo prvesntva, a osoba sa te ceste skrece ili daje znak skretanja u tvom smjeru, ti se ne mozes ukljuciti na tu istu cestu sve dok ne budes 100% sigurna u to da ce on skrenuti tj. dok ne budes sigurna koju radnju ce on izvesti, bez obzira na njegov znak. Pri tome ne igra ulogu da li je on dao znak za skretanje ili ne. Naime on moze dati znak za skretanje ali nastaviti kretanje u istom smjeru. U slucaju, kada je on dao zmigavac, ali nije izvrsio nazanceno skretanje, ti izasla na cestu s pravom prvenstva i udarila tu osobu, ti si kriva.

Ovdje je samo bitno tvoje rezenovonaje bez obzira na naznacene akcije drugih ucesnika. Imaj to uvijek na umu...

Nara
vnm

#11 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by vnm »

semmy wrote:pogresno mislis...nisi se ocigledno vozio u italiji i jos gore u albaniji...ne znam ko je gori, ni jedni ni drugi nedaju zmigavce, albanci nepostuju ni semafor a kamoli sta drugo...
slazem se. talijani su jedini likovi koje sam vidio da na hrvatskom auto putu prestizu desnom trakom, a sto je najgore nisam ih samo jednom vidio da to rade. :D
ja2

#12 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by ja2 »

SaMaster wrote:
ja2 wrote:Ako je tema bila, izvinjavam se moderatorima :)

Djelimicno te razumijem, pogotovo kod prestrojavanja, ali neke stavri nisi u pravu. Naime radi se o sljedecem: Ukoliko se zelis ukljuciti na glavnu cestu ili bilo koju drugu cestu koja ima pravo prvesntva, a osoba sa te ceste skrece ili daje znak skretanja u tvom smjeru, ti se ne mozes ukljuciti na tu istu cestu sve dok ne budes 100% sigurna u to da ce on skrenuti tj. dok ne budes sigurna koju radnju ce on izvesti, bez obzira na njegov znak. Pri tome ne igra ulogu da li je on dao znak za skretanje ili ne. Naime on moze dati znak za skretanje ali nastaviti kretanje u istom smjeru. U slucaju, kada je on dao zmigavac, ali nije izvrsio nazanceno skretanje, ti izasla na cestu s pravom prvenstva i udarila tu osobu, ti si kriva.

Ovdje je samo bitno tvoje rezenovonaje bez obzira na naznacene akcije drugih ucesnika. Imaj to uvijek na umu...

Sve to stoji i upravu si. Ali ima jedna ulica kod stadiona kosevo i uvijek me tu ljudi zivciraju.Naime uvijek svi skrecu, rijetko nastave pravo. Pa jebemu mater daj zmigavac da znam da neces pravo ici!!!

S obzirom da 99% vozaca ne daju zmigavac mislila sam da cu ovdje imati vise postova u kojima objasnjavaju zasto se u stvari ne treba davati zmigavac. Reko mozda sam ja budala, mozda to tako treba
Nara
ja2

#13 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by ja2 »

shlauf wrote:Ih, šta sve mene nervira kod nazovi šoferčina. Ti sad se kofrčiš kako si promjenila lamelu pa auto bolje vuče i bogami i start je daleko bolji. Još kad bi raja dala žmigavac da ti/mi znaš/znamo kuda su naumili :D :D

Djaba se nerviraš, murija je kriva. Odalamiti ga 2 puta po ušima sa kaznom pa će ubuduće davati žmigavac na 200m prije nego što će skrenuti. :D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:

Ma nije do policije. Oni su krivi sto ne kaznjavaju ove ludjake koji prolaze kroz crveno i voze 200na sat. Ne mogu da shvati zasto je toliki problem upaliti zmigavac. Meni je to postala mehanicka radnja kada vozim. Volila bih da znam koji je razlog?!
Neelix

#14 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

kako ce policija dokazati da debil nije upalio zmigavac?
ne bi bilo sretnijeg od mene da je to moguce, i ja sam bi uputio makar 20 prijava dnevno da mogu znati da ce primitivci bit kaznjeni.

ne kontam sta je problem ispruzit kaziprst kad se skrece :shock:

najgori su mi idioti koji pale zmigavac samo kad je neko blizu u traci u koju skrecu, a inace ga ignorisu.

uzivam u zatvaranju seljachina koji se pokusavaju uvalit a ne upale signalizaciju. mrsh stoko!

jedan od forumasa je na nekoj temi ovdje napisao (nazalost ne mogu se sjetit detalja), kako mu rodjak ima neko novije auto i nikad ne pali zmigavce jer ga je strah da ce mu crknut :lol:

ja palim zmigavac i usred noci kad nikog na cesti nema. navika.
Vragolan

#15 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Vragolan »

ko si ti, ili bilo ko drugi da ja palim zmigavac, sto bi ja palio zmigavac
gledaj oko sebe
kontaj gdje ce ko
pa ja, cuj jos zmigavac da se pali
Desert Wind

#16 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Desert Wind »

da ne bi sve bilo perfektno - evo ja se javljam da sam sebe samokritiziram
imam dosta kilometara na tockovima i mogu reci da obicno zmigavac dajem mehanicki
poenta je da mi je krivo kad ga ne dam
a ne dam ga cesto u zadnje vrijeme - zamislim se, mislim, dumam, sta kako ovo ono....
zelio bih da kazem - ne koristeci ovo kao alibi - da je mozda puno takvih kao ja koji kontaju sta kako....
eto izvinjavam se ako sam upao....
madner

#17 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Ja imam orginal zmigavce i mislim da ih necu mjenjat prije auta :D
holowey

#18 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by holowey »

cudne sorte voze po nasim cestama... stvarno ima tih koji se prestrojavaju i ne daju zmigavac... ali ima i onih koji daju zmigavac i tako prodju 4-5 raskrsnica sa ukljucenim zmigavcem bez da negdje skrenu...
sa druge strane imas i one vozace, kada das zmigavac da ces se prestrojiti oni dodaju gas da se slucajno ne ubacis ispred njih...
a ima i onih koji kulturno ukljuce zmigavac i krenu se prestrojavati bez da su pogledali u retrovizor da li vec ima neko u toj traci... pa kad se kucnu, zavrte na cesti i naprave belaj, drugi su krivi, jer oni su dali zmigavac...
izgleda jedino rjesenje je bull bar i kavez u autu pa neka se prestrojava kako ko hoce... :run:
madner

#19 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Neelix wrote: uzivam u zatvaranju seljachina koji se pokusavaju uvalit a ne upale signalizaciju. mrsh stoko!
Koja ironija :D
Desert Wind

#20 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Desert Wind »

madner wrote:
Neelix wrote: uzivam u zatvaranju seljachina koji se pokusavaju uvalit a ne upale signalizaciju. mrsh stoko!
Koja ironija :D
upravo :mrgreen:
štono kazu martin u zagreb martin iz zagreba :mrgreen:
Desert Wind

#21 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Desert Wind »

holowey wrote:cudne sorte voze po nasim cestama... stvarno ima tih koji se prestrojavaju i ne daju zmigavac... ali ima i onih koji daju zmigavac i tako prodju 4-5 raskrsnica sa ukljucenim zmigavcem bez da negdje skrenu...
sa druge strane imas i one vozace, kada das zmigavac da ces se prestrojiti oni dodaju gas da se slucajno ne ubacis ispred njih...
a ima i onih koji kulturno ukljuce zmigavac i krenu se prestrojavati bez da su pogledali u retrovizor da li vec ima neko u toj traci... pa kad se kucnu, zavrte na cesti i naprave belaj, drugi su krivi, jer oni su dali zmigavac...
izgleda jedino rjesenje je bull bar i kavez u autu pa neka se prestrojava kako ko hoce... :run:
jarane koliko sam puta pozelio da ga imam :mrgreen:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#22 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Rado bi svi oni uključivali žmigavac. Čak šta više, mislim im je potreba za davanjem žmigavca prerasla u žudnju. Oni čeznu za time da mogu lijevu ručicu "simultano" sa drugim radnjama, gurnuti gore ili dolje.

Ali moramo prihvatiti da je to nekim vozačima OPERACIJA VIŠKA (overflow, buffer underrun :D )

Kriv je zakonodavac koji nije predvidio da se na ljekarskom pregledu svaki kandidat stavi u trenažer i da fiktivno vozi auto, po propisima i daje blitz odgovore na pitanja iz algebre. Imali bi puste ulice!!!
Ma.Le.Na

#23 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Ma.Le.Na »

meni samo nije jasno cemu vrijedjanje osoba koje igraju NFS 8-) :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

#24 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ma.Le.Na wrote:meni samo nije jasno cemu vrijedjanje osoba koje igraju NFS 8-) :D

Kriv je i Electronic Arts koji nije uveo penale za nedavanje žmigalnika... :D
Desert Wind

#25 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Desert Wind »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Ma.Le.Na wrote:meni samo nije jasno cemu vrijedjanje osoba koje igraju NFS 8-) :D

Kriv je i Electronic Arts koji nije uveo penale za nedavanje žmigalnika... :D
ja vala kupio i na daljinski sa zmigavcima :oops: :mrgreen:
Post Reply