Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica

dr.

Post by dr. »

Stipan Tomašević II wrote:
Pospanko wrote:Nije krscana nego RATNIH ZLOCINACA!!!
Ma stvar je u tome da se pripadnici jedne vjere, koji čine 85-90% stanovnika KPD-a, iživljavaju nad osuđenicima druge vjere.

U ovom slučaju islamisti se iživljavaju nad kršćanima.
I nije u pitanju samo iživljavanje nad ratnim zločincima (jer tamo je samo
jedan Hrvat osuđen zbog ratnih zločina) već nad svim zatvorenicima koji nisu islamske vjere.

I ta praksa u KPD-u traje već duže od 10 godina.
Jel to ti iz vlastitog iskustva ili ti se probudio mehanizam za ugrozenost hrvata, koji se pali svaki drugi dan, pa onda serete o ugrozenosti pardon ugrozbi hrvata, koji napadose BiH zajedno sa Srbima.
digger

Post by digger »

dr. wrote:Jel to ti iz vlastitog iskustva ili ti se probudio mehanizam za ugrozenost hrvata, koji se pali svaki drugi dan, pa onda serete o ugrozenosti pardon ugrozbi hrvata, koji napadose BiH zajedno sa Srbima.
Evo jope Dr. El Sicko komentarise.
dr.

Post by dr. »

pogrijesio si, jer se na novokomponovanom krvatskom kaze, KOMENTIRA :lol:
|@|€[~]|

Post by |@|€[~]| »

Evo prebaciće ih u Kulu.
LittleRedRidingHood

Post by LittleRedRidingHood »

Sreca nam je samo sto u BiH nemamo crnce pa da se i oni nesto bune i zale na ugrozenost.
Zamisli tek koliko bi srbi i hrvati srali da su jos crni?! :lol: :lol: :lol:
DeanGospo

Post by DeanGospo »

Ma stvar je u tome da se pripadnici jedne vjere, koji čine 85-90% stanovnika KPD-a, iživljavaju nad osuđenicima druge vjere.

Hmmm :)

90% od 800 zatvorenika je 720...dakle neBosnjaka je minimum 80 (zatvor kaze da ih je nesto vise od 100) :)

:oops:

petorica se zale na zlostavljanje .. ;)
a to je 5%... :)

Dakle Stipane, tema bi trebala da nosi naslov...95% :shock:
krscana :?

nema problema :) zbog vjere u KPD ;)

A ako jos nesto povezuje ove koji se zale ... :-)
osim toga sto su krscani ;) ....onda je to da su zlocinci :(.
Sto naravno ne znaci ;) da je ok zlostavljati ih ...
to samo znaci da ti ne valja naslov teme ;)
U KPD Zenica, 95% krscana nema problema :), osim nekoliko ratnih zlocinaca ...sto sa vjerom ama bas nikakve veze nema.

Ali najbolji mi je zahtjev o tome da zatvor bude proporcionalno popunjen :D
Izvinite gospodine :D...nemamo mjesta u bosnjackom dijelu. Da li biste se mozda izjasnili kao Hrvat, pa da vas tamo ubacimo. Ne biste?...Koja steta...Taman smo imali krevet iznad Draganovog :D.

Ko da se zatvori popunjavaju na izborima....ustvari...Stipane....dubok si ti...:) anticipiras dogadjaje i situacije. Na vrijeme se zalazes za nacionalna prava. Cemu ih dva puta birati...najbolje bi bilo napraviti neki fol da se predvidja ko ce sta raditi.. pa odmah nakon izbora.
Popricat cu s Pedijem i jednim Nijemcom iz CDU. Tvoj prijedlogje izrazito ... prihvatljiv. :D
No_Comment

Post by No_Comment »

LittleRedRidingHood wrote:Sreca nam je samo sto u BiH nemamo crnce pa da se i oni nesto bune i zale na ugrozenost.

Otidji na iskon forum ili na serbian cafe pa ces vidjeti kakvi su komentari,(kako seru)...
Fair Life

Post by Fair Life »

dr. wrote:
Stipan Tomašević II wrote:Ma stvar je u tome da se pripadnici jedne vjere, koji čine 85-90% stanovnika KPD-a, iživljavaju nad osuđenicima druge vjere.

U ovom slučaju islamisti se iživljavaju nad kršćanima.
I nije u pitanju samo iživljavanje nad ratnim zločincima (jer tamo je samo
jedan Hrvat osuđen zbog ratnih zločina) već nad svim zatvorenicima koji nisu islamske vjere.

I ta praksa u KPD-u traje već duže od 10 godina.
Kad si toliko siguran da se islamisti izivljavaju nad krscanima... trebao si temu postaviti na podforum religija.
[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]Broj 418 - 17.06.2005.[/size] wrote:Štrajk: Zlocin i kazna u Kazneno-popravnom zavodu

Zašto je Guantanamo bolji od zenickog zatvora?

Videozapis o umorstvu grupe Srebenicana bio je povod da u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici zatvorenici izmedu sebe pronadu krivce, odmjere kazne i - izvrše ih.

Image

Pise: Esad Hecimovic

Cetvorica osudenika za ratne zlocine zapocela su prošle sedmice štrajk gladu u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, tražeci da budu premješteni u neki evropski zatvor, Gvatemalu, logor Guantanamo na Kubi ili bilo gdje drugo. Nakon što su dvojica od njih pretucena u odvojenim incidentima, cetvorica osudenih su 8. juna zapocela štrajk zbog "opce nesigurnosti i opasnosti po život Srba i Hrvata osudenih za ratni zlocin".

U zenickoj kaznioni zatvorske kazne izdržava oko 750 osudenika, od cega je njih 650 bošnjacke nacionalnosti. Nakon što su izrecene prve dugogodišnje zatvorske kazne za ratne zlocine pred sudovima u FBiH, osudenici su upuceni u zenicki KPZ, kao jedinu zatvorsku ustanovu za takve "robijaše" na podrucju ovog entiteta. U nekoliko slucajeva, nakon žalbi da su maltretirani u zenickom zatvoru, federalne vlasti su prethodnih godina odlucile da zatvorenike hrvatske nacionalnosti prebace na izdržavanje kazne u Tuzlu i Mostar.

Sukobi medu osudenicima nisu ništa neoubicajeno za uslove života u starom, neuslovnom i prenatrpanom zatvoru kao što je KPZ u Zenici. Na slucajeve kada je rijec o osudenicima iste nacionalne ili vjerske pripadnosti poklanja se malo pažnje, ali sve se promijenilo nakon što je i sama uprava prepoznala nacionalizam kao moguci razlog posljednjih napada.

Reakcija na snimke
Uprava KPZ je saopcila da raspolaže indicijama da je televizijsko prikazivanje snimka na kome se vide pripadnici srbijanske jedinice "Škorpioni" kako ubijaju zarobljene Srebrenicane bilo povod za napad na osudene za ratne zlocine. "To je vjerovatno reakcija na prikazivanje famoznog videosnimka o zlocinima u Srebrenici. Mi imamo indicije da je to zbog toga. Disciplinski postupak je u toku i više cemo saznati kada se završi", rekao je Hidajet Jabandžic, upravnik Zavoda. Štrajkaci gladu su, kao jedan od razloga za štrajk naveli upravnikove "lažne izjave za medije" i "prikrivanje stvarnog stanja u Zavodu od strane upravnika". Nakon brojnih novinskih napisa i televizijskih izvještaja prema kojima u KPZ Zenica "fali još samo nabijanje robijaša na kolac" da bi "mucenje hrišcana od strane muslimana bilo potpuno", uprava je omogucila razgovor sa obje "sukobljene strane".

Modrice kao dokaz U zatvorski kafe, na dva kraja stola, dovedeni su napadnuti i napadaci. Izmedu njih je sjeo jedan zatvorski stražar. Na lijevoj strani su bila dvojica "obicnih" kriminalaca, bez bilo kakvih vidljivih tragova fizickog sukoba, a na drugoj cetvorica osudenih za ratne zlocine. Dvojica, koja su osudena za ratne zlocine, imala su na licu vidljive modrice. Napadaci Nedžad Fetahovic i Jasmin Herceglic su kažnjeni sa po 20 dana "zatvora u zatvoru", a napadnuti Ivan Bakovic i Vlastimir Pušara su smješteni u zatvorski stacionar. Napadnutima su se pridružili Zoran Kneževic i Milorad Rodic, takode Srbi osudeni zbog ratnih zlocina.

Prvi je progovorio Ivan Bakovic, osuden zbog ucešca u devet ubistava u selu Mokronoge kod Tomislavgrada 1993. godine. Napadnuti nisu željeli da borave u istoj prostoriji sa svojim napadacima i odbili su govoriti dok su oni prisutni. Nakon što su napadnuti napustili salu, progovorili su i napadaci.

Prema njihovom tumacenju incidenata, nema ni rijeci o nacionalizmu!? Fetahovic tvrdi da je udario Pušaru, nakon što mu se ponovljeno hvalisao da je i sam ucestvovao u ubistvima u okolici Zvornika. "Vidio sam te snimke ubijanja oko Srebrenice na televiziji. Otišao sam u 'pušionu', naišao je taj covjek i pitao odakle sam. Predstavio sam mu se kao Turcin a znao sam da je on ratni zlocinac. Rekao mi je da je i on tako radio u Zvorniku i kod Srebrenice. Problijedio sam, k'o da me udario nožem. Rekao sam mu: 'Gospodine, kad operete zube, morete navratiti kod mene u sobu!'. On je navratio. Pitao sam ga da li je svjestan šta mi je rekao. Kazao je da jeste, pa sam ga opalio dva puta pesnicom. Ja sam stvarno bio uvrijeden", rekao je Fetahovic.

Herceglic tvrdi da je udario Bakovica nakon svade u redu ispred telefonske govornice: "On je rek'o: 'Nemoj mi se obracati. To je mene malo psihicki pogodilo jer sam vec cetiri godine ovdje, tako da sam odmah reagovao na njega. To se završilo na krugu poligona, prišao sam mu i malo smo se pogurkali, i to je sve. Nisam znao ni zašto leži, ni kako je došlo do svega ovoga."

Vikend-obracun
Napadnuti su potpuno drugacije opisali dogadaje koji su se zbili tokom vikenda, 4. i 5. juna. Prvo je u subotu navecer, u zatvorskoj sobi, napadnut Vlastimir Pušara.

"Zatvorenik iz susjedne celije me na prevaru pozvao da izadem vani kako bih mu dao neke bonove. Mislio sam da mu trebaju bonovi za cigare. Zovnuo me je da udem u susjednu celiju. Od pet zatvorenika nije bilo nikoga u celiji. Nevjerovatno je da u tom momentu, u 21 sat i 15 minuta, od njih petero niko ne bude na spavanju. Muzika je bila odvrnuta do kraja. Tu je on mene mucki udario u desno oko, tako da sam za trenutak izgubio svijest. Imao je žilet u desnoj ruci. Kad sam pao na koljena, pokušao je da me isjece po vratu. Blokirao sam mu šaku i cvrsto je držao, dozivajuci u pomoc. Dobio sam sljedeci udarac u predjelu brade. Za svo vrijeme, dok me je držao, on je vikao: 'U ime Allaha, u ime Allaha!', a ja nisam shvatao o cemu se radi. Mislio sam da mu ja oprostim u ime Allaha što to radi. Zatvorenik iz susjedne celije me spasio", objašnjava Pušara.

Sutradan, dok su Pušara, Bakovic, Rodic i Kneževic zajedno stajali, cekajuci na rucak, dogodio se novi incident. "Bila je neka kladionica medu zatvorenicima ko ce od nas sljedeci biti napadnut", tvrdi Pušara.

"Pricali smo o onome što se prethodne noci desilo Pušari. U desnoj ruci mi je bila kafa a u lijevoj cigara. Odjednom me neki meni nepoznat gospodin povukao za desnu ruku. Kad sam se okrenuo, dobio sam udarac šakom u glavu. Pao sam i sve što sam mogao da napravim bilo je da zaštitim glavu. Vidio sam da se oko mene skupila masa ljudi. Ne znam više ni ko me je udarao. Policije nigdje nije bilo. Gospodin Pušara je zvao policiju deset minuta, a nje nigdje nije bilo. Sve to je bilo organizirano, kao da je neko covjeka kojeg ne poznajem i sa kojim nikada ni u kakav kontakt nisam došao, platio da sve to napravi", tvrdi Bakovic, navodeci da ga od nedjelje do utorka niko nije pitao šta se to desilo.

"Štrajkat cu gladu do zadnjega, ako treba do smrti. U ovom zatvoru više necu da budem. Ovo je zatvor jednonacionalni, bošnjacki i muslimanski", kaže Bakovic, objašnjavajuci da ima probleme i izvan zatvora. "Otkako sam došao ovdje, nisam vidio svoju vlastitu djecu. Mojoj ženi se prijeti. To znaju u Policijskoj stanici u Tomislavgradu. Znaju i ciji su brojevi, i sve. Danas sam ženi rekao da više ne dolazi", kaže Bakovic, koji je vec dva puta tražio premještaj iz Zenice.

"Mi smo u rukama Bošnjaka, oni odlucuju o našim sudbinama, njih je ovdje 90 posto. Mi ovdje ne možemo izdržavati kaznu. To je nemoguce", objašnjava Bakovic.

Dvojici napadnutih, Pušari i Bakovicu, pridružili su se Zoran Kneževic i Milorad Rodic, navodeci da su i sami pod razlicitim oblicima prijetnji i pritisaka. "Necu ja ni u RS, samo ne želim da budem ovdje. Pošaljite me u Gvatemalu", tražio je Rodic, dok je Kneževic objašnjavao da mu se stalno prijeti ubistvom. "Ja više ne znam šta da radim", rekao je Kneževic.

Za sada, to ne znaju ni same - vlasti.

Vlastimir Pušara
Kantonalni sud Sarajevo je 29. juna 2004. utvrdio da je Vlastimir Pušara, kao pripadnik vojske RS-a, kriv po cetiri tacke optužbe za ratne zlocine protiv civilnog stanovništva, ciji cilj je bilo etnicko cišcenje u Hadžicima. Osuden je na deset godina zatvora. Obrana je uložila žalbu 2. septembra 2004. godine. Vrhovni sud FBiH je 2. septembra 2004. godine preinacio presudu i kaznu zatvora snizio na sedam godina.

Ivan Bakovic
Županijski sud Livno je 7. aprila 2004. utvrdio da je "Bakovic kriv za ubistvo devet civila bošnjacke nacionalnosti, clanova porodica Bešlaga i Tiro, koje se desilo u augustu 1993. godine, u selu Mokronoge (Opcina Tomislavgrad)" i osudio ga na 15 godina zatvora. Prije toga Bakovica je osudio Županijski sud Zagreb za ubistvo (prema hrvatskom Krivicnom zakonu) po istim optužbama. Vrhovni sud RH-a je u žalbenom postupku poništio presudu i vratio predmet na ponovno sudenje. Bakovic se nije pojavio na ponovnom sudenju. Uhicen je u Livnu 2001. Glavni pretres na Županijskom sudu Livno poceo je u oktobru 2003. i završio se 7. aprila 2004. godine. Vrhovni sud FBiH je presudu potvrdio. Nakon toga je prebacen na izdržavanje kazne u Zenicu. Bakovic je na sudenju tvrdio da je "cist pred Bogom, zakonom i komšijama".

Milorad Rodic
Šestog jula 2004. izjasnio se krivim za ratne zlocine protiv civilnog stanovništva iz clanka 142. KZ-a SFRJ, pocinjene u julu 1992. i januaru 1993. godine. Rodic je 9. jula 2004., nakon sklapanja sporazuma o krivici, osuden na pet godina zatvora. Kao pripadnik Vojske RS-a, on je 13. jula 1992. na Grbavici ušao u jedan stan i stanarki prijetio nožem. Takode je 13. januara 1993. godine, opet na Grbavici, ušao u jedan stan i stanarki prijetio pištoljem, a potom je silovao.

Zoran Kneževic
Kantonalni sud Sarajevo je 8. decembra 2004. Kneževica, optuženog za ratne zlocine protiv civilnog stanovništva, proglasio krivim i osudio ga na deset godina zatvora. Optužba je tvrdila da je u toku rata na Grbavici (Sarajevo) silovao žene bošnjacke nacionalnosti.
Poglavica

Post by Poglavica »

Citat:

Hmmm

90% od 800 zatvorenika je 720...dakle neBosnjaka je minimum 80 (zatvor kaze da ih je nesto vise od 100)

petorica se zale na zlostavljanje ..
a to je 5%...

Dakle Stipane, tema bi trebala da nosi naslov...95%
krscana

nema problema zbog vjere u KPD

Da se samo jedan buni, znaci nesto nije u redu - tj. u kaznenom i pravosudnom sistemu. Sud je donio svoju presudu, ne ukljucujuci zslostavljanja, ili s eona automatski podrazumijevaju??Citat:

Hmmm

90% od 800 zatvorenika je 720...dakle neBosnjaka je minimum 80 (zatvor kaze da ih je nesto vise od 100)

a to je 5%...

krscana

Ako se jedan buni, znaci nesto nije u redu u kaznenom sistemu.

Sud je doniso svoju presudu. Popravka kod Brhovnog suda F BiH govori da ni u ppprvostepenom postupku nije uvijek sve jasno dokazano, ili ti pravilno obuhvaceno. Tezak posao, tezak zadatak, pravda i sudjenej, sto se vidi i u Tribunali u Hagu ili postovnaju prava nesuvislog sudjenja. Zato valjda postoji vise instancija sudova, koji provjeravaju neki sudski postupak.

Da li osudjene treba po presudi i dodatno kazniti za tezinu djela, izgleda da je ovdje kao postavljena podtema.
Poglavica

Post by Poglavica »

Citat:

Hmmm

a to je 5%...

krscana

Da se samo jedan buni, znaci nesto u tzv. kazneno pravosudnom sistemu nije u redu. Sud je donio svoju presudu, ne ukljucujuci zlostavljanja, ili se ona automatski podrazumijevaju??

Ako se jedan buni, znaci nesto nije u redu u kaznenom sistemu.

Popravka kod Brvhovnog suda F BiH govori da ni u prvostepenom postupku nije uvijek sve jasno dokazano, ili ti pravilno obuhvaceno. Tezak posao, tezak zadatak, pravda i sudjenjE, sto se vidi i u Tribunali u Hagu ili postovanju prava nesuvislog sudjenja. Valjda zbog toga postoji vise instancija sudova, koji provjeravaju neki sudski postupak i utvrdjivanje cinjenica.

Da li osudjene treba po presudi i dodatno kazniti za tezinu djela, izgleda da je ovdje kao postavljena podtema.
mexx25

Post by mexx25 »

LittleRedRidingHood wrote:Sreca nam je samo sto u BiH nemamo crnce pa da se i oni nesto bune i zale na ugrozenost.
ali zato imamo KINEZE :lol: :lol:
Post Reply