glas-javnosti wrote:Premlaćivanja na mrtvo i "arapska tortura" stara su priča u KPD Zenica
Osim što trpe mučenja iz osmanlijskog doba, srpski i hrvatski zatvorenici u "gnezdu mudžahedina" pod prisilom prelaze u islam i umesto "dobar dan" uzvikuju "Al kaida"
SARAJEVO - Višestruki prelasci hrišćana u islam u zeničkom zatvoru i stravična arapska tortura nad nemuslimanskim zatvorenicima aktuelna je godinama, tvrdi bivši pritvorenik KPD Zenica Jozo Bulić, u međuvremenu prebačen u zatvor poluotvorenog tipa u Mostaru, gde izdržava ostatak kazne.
On je u izjavi zagrebačkom Večernjem listu, javlja Srna, rekao da je premlaćivanje Srba i Hrvata u Zenici svakodnevna procedura i da je taj zatvor "gnezdo mudžahedina koji terorišu hrišćane".
U periodu, u kojem je on boravio tamo, u zatvoru je bilo i petnaestak Arapa, "i to članova bosanskog ogranka zloglasne Al kaide, pod vođstvom Abu Hamze, koji je u tom kazamatu bio uticajniji od samog upravnika". "Hamza je uspostavio pravilo da se pozdravlja dizanjem ruku u vazduh i uzvikivanjem imena njegove terorističke organizacije. Ako ne otpozdravite na isti način, sledi teško premlaćivanje. Zbog moje tvrdoglavosti, jer nisam hteo da uzvikujem "Al kaida", stalno su me maltretirali. Tamošnja zatvorska pravila su jednostavna - svako mora da uči Kuran i klanja ili biva podvrgnut torturi. U očaju sam znao i da im kažem ubijte me, ali me nemojte me učiniti invalidom ", kaže Bulić.
On navodi da ga je, kad je pošao s trojicom muslimana da zapali cigaretu, presreo Muhamed Haračić u društvu još nekoliko fanatika koje je znao po nadimcima Kina, Ćića, Gazibara, Munja, Đoka... i udario ga šakom u glavu, posle čega je izgubio svest.
"Probudio sam se posle tročasovne kome u zatvorskoj bolnici sav modar i krvav za šta postoje dokazi u stacionaru. Budući da je moj brat alarmirao međunarodnu policiju, oni imaju i fotografije koje svedoče o mom izgledu posle napada", navodi Bulić koji je 2002. proveo pet meseci u zeničkom zatvoru izgubivši za to vreme 15 kilograma.
U bolnici ga je posetio odgajivač Rafet i obećao mu, ako pređe u islam, zaštitu mensura Ličine Metka, osuđenog na zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva.
"Iako predstavljena kao dobrovoljna promena vjere, Viktoru Dumančiću je posle prisilnog obrezivanja Hamza dao ime Abdul Kerim, a isto je bilo i s Milanom Turajlijom i Robertom Šainom koji su od Hamze dobijali zaštitu i sto maraka za cigarete. Po prelasku na islam postali su gori prema nama od Arapa", naglasio je Bulić i dodao da se nemuslimani u zeničkom zatvoru svakodnevno "šaberuju", ozleđuju gvozdenom šipkom s tri oštrice. Večernji list dodaje da je Bulić, u septembru 2002, prebačen u Mostar, pošto je kontinuirano zlostavljan "metodama mučenja iz osmanlijskog vremena".
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 0901.shtml
Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica
-
Stipan Tomašević II
#1 Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica
-
Stipan Tomašević II
U zeničkom zatvoru napadnuta dvojica osuđenika za ratni zločin, Hrvat Ivan Baković i Srbin Vlastimir Pušara
Bošnjački zatvorenici pretukli Hrvata i Srbina zbog Srebrenice
BANJA LUKA - Srbi i Hrvati osuđeni za ratne zločine koji kaznu izdržavaju u KPZ-u u Zenici postali su žrtve nasilja bošnjačkih zatvorenika nakon prikazivanja filma na kojem su snimljeni ratni zločini paravojne jedinice “Škorpioni” počinjeni nad šestoricom Bošnjaka u Srebrenici.
Prve žrtve razjarenih Bošnjaka bili su Vlastimir Pušara, koji se u Zenici nalazi od srpnja 2004. godine, i Ivica Baković Baka, koji su napadnuti u subotu u zatvoru, prenio je jučerašnji Glas Srpske. Vlastimir Pušara napadnut je u subotu oko 21.15 sati u ćeliji broj sedam, a napao ga je i pokušao ubiti žiletom Nedžad Ferhatović, koji je nasrnuo na Vlastimira i bjesumučno ga udarao. - Teško mu je ozlijedio desno oko, a potom mu je žiletom pokušao prerezati vratni arteriju - priča Stojanka Delfogo, sestra Vlastimira Pušare, koja je o nasilju u zatvoru, nakon telefonskog razgovora s bratom, obavijestila Glas Srpske.
Nakon napada na Vlastimira, napadnut je i Ivica Baković Baka, koji je s teškim ozljedama završio u bolnici. Niti ostali zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti koji izdržavaju kaznu u Zenici nisu u boljoj situaciji, rekao je sestri Pušara, koji je apelirao na sve mjerodavne institucije u RS i BiH da hitno nešto naprave i zaštite ih, kako bi se spriječilo najgore. Drugi sugovornik Glasa Srpske, čiji otac se nalazi na izdržavanju kazne u Zenici, a koji je želio ostati anoniman, kazao je da čuvari nisu napravili ništa da zaštite napadnute zatvorenike i da su se pojavili tek kad je Baković “isprebijan na mrtvo ime”.
Srpski zatvorenici u Zenici zatražili su da ih prebace u zatvor u Republici Srpskoj, gdje bi kaznu odležali bez svakodnevnog strahovanja za vlastiti život. U Ministarstvu pravde RS tvrde da taj problem postoji gotovo tri godine i da je posebno težak položaj srpskih zatvorenika koji su osuđeni za ratne zločine, a kaznu izdržavaju u federalnim zatvorima.
- Od petnaestak zatvorenika u KZP-u Zenica petorica su ranije pisali molbe da im se omogući izdržavanje kazne u RS, ali da nitko od njih još nije prebačen, jer je nemoguće postići takav dogovor s federalnim vlastima - kazao je pomoćnik ministra pravde RS Mlađen Mandić. On je kazao da je nužno naći neki modus koji bi zakonski omogućio takvim zatvorenicima da izdržavaju kazne u zatvorima u RS, gdje bi se osjećali sigurnijima. On je rekao da uprava KPZ-a u Zenici mora riješiti taj problem, odnosno zaštititi zatvorenike bez obzira na njihovu nacionalnost.
Ovo nije zatvor nego logor
Baković u svome pismu navodi da sve primjedbe o maltretiranju nebošnjaka u zeničkom zatvoru čita zamjenik ministra prvade FBiH Rešad Fejzagić. Odgovor nisu dobili. Po Bakoviću, radi se o muslimanskom logoru, a ne zatvoru. U ministarstvu pravde RS tvrde da taj problem postoji tri godine, i da je nemoguće postići dogovor s vlastima.
-
Stipan Tomašević II
Prosvjed Hrvata i Srba u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici
Štrajk glađu u KPZ Zenica
ZENICA - Jučer pet minuta do podne počeo je štrajk glađu četvorice Hrvata i Srba u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici. Riječ je o Ivanu Bakoviću i Vlastimiru Pušari, koji su ovog vikenda u odvojenim napadima brutalno pretučeni, te Miloradu Rodiću i Zoranu Kneževiću. Radi se o osobama osuđenima za ratni zločin, koji su došli na udar skupini bošnjačkih zatvorenika nakon prikazivanja filma na kojem su snimljeni ratni zločini srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" počinjeni nad šestoricom Bošnjaka u Srebrenici.
Ta im je ekstremna skupina od dvadesetak osoba, redom odjevena u bijele skute, duge brade i s kapicom na glavi, i ranije prijetila ubojstvom. Njih četvorica su prethodno potpisali obavijest zatvorskoj upravi da stupaju u štrajk zbog dva razloga; prvi je ugrožena sigurnost Hrvata i Srba u tom zatvoru, dok se drugi odnosi na lažne izjave za medije upravitelja KPZ-a Zenica Hidajeta Jabandžića.
Kada je javnost doznala za taj dvostuki napad on je izjavio da se radi o incidentima koji nemaju nacionalni predznak. Usto, u obavijesti se traži kontakt s međunarodnim predstavnicima u BiH te omogućavanje posjeta i pristupa telefonu. Odgovor na njihove zahtjeve uslijedit će tek nakon 24 sata, danas u podne, za kada je i zakazana konferencija za novinare u KPZ-u. Inače, u tome se zatvoru trenutačno nalazi oko 800 osuđenika, od kojih je svega 5-10 posto Hrvata i Srba. Kako doznajemo, većina njih daje prešutnu podršku četvorici štrajkaša. - Osuđenici Srbi i Hrvati kaznu žele izdržavati na svome teritoriju. To oni žele zlorabljujući obične zatvorske dnevne situacije (?!). KPZ Zenica je jedini zatvor zatvorenog tipa u FBiH i to nije naš problem - kaže Jabandžić. Među zatvorskim zidinama ne strahuju od mogućnosti masovnog prosvjeda kao što se to dogodilo prije dvije godine. Kako kažu, pomalo ih čudi što su u zatvor pohrlile razne organizacije, novinari, obdusmani...
- Ponašam se u skladu s kućnim redom i samo želim odslužiti kaznu na miru. No, ovo je čisto muslimanski zatvor. Njih 80 posto te mrzi i osjećam se kao u logoru, pogotovo ako se uzme u obzir da sam ja jedini Hrvat osuđen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom. S druge strane, Bošnjaci osuđeni za ista djela ovdje imaju status nacionalnih heroja. Vi morate shvatiti što je Zenica. Ovo je centar bošnjačkih nacionalista koji su spremni na sve - napisao nam je Baković prije napada, te preko svojih prijatelja poručio da mu se priprema likvidacija.
-
baja_honolulu
ko presivi 12 godina u kp domu zenica
taj je pravi hadzija.
trebalo je te arape u guantanamo.
taj je pravi hadzija.
trebalo je te arape u guantanamo.
-
Pospanko
Nije krscana nego RATNIH ZLOCINACA!!!
Drugo sta je cudno da je neki zatvorenik u Zenici premlacen. Sasvim normala, ali izgleda da se ni u zatvoru u Bosni ne smijes potuci sa pripadnikom druge nacije, inace hebi ga to je odma prilika da se na sva zvona prica i pise o ugrozenosti. Zamisli ni u zatvoru vise nisu sigurni od premlacivanja.
Nego Kreco Hakija presudila mu cakija, ne razumijete Vi to moji drugovi ...
Drugo sta je cudno da je neki zatvorenik u Zenici premlacen. Sasvim normala, ali izgleda da se ni u zatvoru u Bosni ne smijes potuci sa pripadnikom druge nacije, inace hebi ga to je odma prilika da se na sva zvona prica i pise o ugrozenosti. Zamisli ni u zatvoru vise nisu sigurni od premlacivanja.
Nego Kreco Hakija presudila mu cakija, ne razumijete Vi to moji drugovi ...
-
Sex
#7 Re: Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica
zasto nisi stavio link.. zlostavljane muslimanskog naroda za vrijeme rata?Stipan Tomašević II wrote:glas-javnosti wrote:Premlaćivanja na mrtvo i "arapska tortura" stara su priča u KPD Zenica
Osim što trpe mučenja iz osmanlijskog doba, srpski i hrvatski zatvorenici u "gnezdu mudžahedina" pod prisilom prelaze u islam i umesto "dobar dan" uzvikuju "Al kaida"
SARAJEVO - Višestruki prelasci hrišćana u islam u zeničkom zatvoru i stravična arapska tortura nad nemuslimanskim zatvorenicima aktuelna je godinama, tvrdi bivši pritvorenik KPD Zenica Jozo Bulić, u međuvremenu prebačen u zatvor poluotvorenog tipa u Mostaru, gde izdržava ostatak kazne.
On je u izjavi zagrebačkom Večernjem listu, javlja Srna, rekao da je premlaćivanje Srba i Hrvata u Zenici svakodnevna procedura i da je taj zatvor "gnezdo mudžahedina koji terorišu hrišćane".
U periodu, u kojem je on boravio tamo, u zatvoru je bilo i petnaestak Arapa, "i to članova bosanskog ogranka zloglasne Al kaide, pod vođstvom Abu Hamze, koji je u tom kazamatu bio uticajniji od samog upravnika". "Hamza je uspostavio pravilo da se pozdravlja dizanjem ruku u vazduh i uzvikivanjem imena njegove terorističke organizacije. Ako ne otpozdravite na isti način, sledi teško premlaćivanje. Zbog moje tvrdoglavosti, jer nisam hteo da uzvikujem "Al kaida", stalno su me maltretirali. Tamošnja zatvorska pravila su jednostavna - svako mora da uči Kuran i klanja ili biva podvrgnut torturi. U očaju sam znao i da im kažem ubijte me, ali me nemojte me učiniti invalidom ", kaže Bulić.
On navodi da ga je, kad je pošao s trojicom muslimana da zapali cigaretu, presreo Muhamed Haračić u društvu još nekoliko fanatika koje je znao po nadimcima Kina, Ćića, Gazibara, Munja, Đoka... i udario ga šakom u glavu, posle čega je izgubio svest.
"Probudio sam se posle tročasovne kome u zatvorskoj bolnici sav modar i krvav za šta postoje dokazi u stacionaru. Budući da je moj brat alarmirao međunarodnu policiju, oni imaju i fotografije koje svedoče o mom izgledu posle napada", navodi Bulić koji je 2002. proveo pet meseci u zeničkom zatvoru izgubivši za to vreme 15 kilograma.
U bolnici ga je posetio odgajivač Rafet i obećao mu, ako pređe u islam, zaštitu mensura Ličine Metka, osuđenog na zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva.
"Iako predstavljena kao dobrovoljna promena vjere, Viktoru Dumančiću je posle prisilnog obrezivanja Hamza dao ime Abdul Kerim, a isto je bilo i s Milanom Turajlijom i Robertom Šainom koji su od Hamze dobijali zaštitu i sto maraka za cigarete. Po prelasku na islam postali su gori prema nama od Arapa", naglasio je Bulić i dodao da se nemuslimani u zeničkom zatvoru svakodnevno "šaberuju", ozleđuju gvozdenom šipkom s tri oštrice. Večernji list dodaje da je Bulić, u septembru 2002, prebačen u Mostar, pošto je kontinuirano zlostavljan "metodama mučenja iz osmanlijskog vremena".
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 0901.shtml![]()
![]()
-
Lojo__Hasanovic
Eh pa da su bili bilo kakvi krscani ne bi tamo dospjeli garant!
Iskali su eto him ga!
Sto oni ne demantuju svoje zlocine???
A da him platimo masera da hin noge masira???
Nego sto no rekose ;
Ko prezivi 12 godina u KPD Zenica
taj je pravi hadzija
....
iz KPD Zenica vraticu se ja
ali Hakija nikad nece sa Bara
sa bara se niko ne vraca.....

Iskali su eto him ga!
Sto oni ne demantuju svoje zlocine???
A da him platimo masera da hin noge masira???
Nego sto no rekose ;
taj je pravi hadzija
....
-
Duh sa sjekirom
KRŠČANA
Stipane li Stipane
Stipane li Stipane
-
Lama Qafishah
Mislim da nije pravedno da se iko maltretira, bio on musliman/jevrej/krscanin... 
-
baja_honolulu
lojo, jel' ovo bosanski jezik?Lojo__Hasanovic wrote:Eh pa da su bili bilo kakvi krscani ne bi tamo dospjeli garant!![]()
Iskali su eto him ga!
Sto oni ne demantuju svoje zlocine???![]()
A da him platimo masera da hin noge masira???![]()
Nego sto no rekose ;
taj je pravi hadzija
....
![]()
![]()
-
Lama Qafishah
kako ti to znaš?kekec wrote:Ode sve u 3pm, kada ne mogu u zatvoru zajedno.![]()
A, kako znamo, kriminalci do sada nisu obracali paznju
na vjeru ili naciju, samo lova.
-
Lojo__Hasanovic
Nije neg je bosnjacki!baja_honolulu wrote: lojo, jel' ovo bosanski jezik?
Stas kad se druzim sa bracom preko Drine!
-
Lama Qafishah
ma ovo je jezik ulice.. da se ne bi vi svadjali.Lojo__Hasanovic wrote:Nije neg je bosnjacki!baja_honolulu wrote: lojo, jel' ovo bosanski jezik?
Stas kad se druzim sa bracom preko Drine!
-
Stipan Tomašević II
Ma stvar je u tome da se pripadnici jedne vjere, koji čine 85-90% stanovnika KPD-a, iživljavaju nad osuđenicima druge vjere.Pospanko wrote:Nije krscana nego RATNIH ZLOCINACA!!!
U ovom slučaju islamisti se iživljavaju nad kršćanima.
I nije u pitanju samo iživljavanje nad ratnim zločincima (jer tamo je samo
jedan Hrvat osuđen zbog ratnih zločina) već nad svim zatvorenicima koji nisu islamske vjere.
I ta praksa u KPD-u traje već duže od 10 godina.
-
Lojo__Hasanovic
Pa jeste njihov jezik ulice...al ja ne zivim na ulici vec u domu!Lama Qafishah wrote:ma ovo je jezik ulice.. da se ne bi vi svadjali.Lojo__Hasanovic wrote:Nije neg je bosnjacki!baja_honolulu wrote: lojo, jel' ovo bosanski jezik?
Stas kad se druzim sa bracom preko Drine!![]()
-
The_Silence_that_Remains
Bilo je o ovoj temi riječ mislim prije 2 godine kada je jedan Hrvat prešao na islam. Dobro se sjećam to slučaja. Tada su rekli da je bilo "dobrovoljno" a vjerujem da u zatvoru ništa ne može biti dobrovoljno.
- Drvosjeca iz Dejcica
Da si sinoc na BHT1 gledao izjave zatvorenika u KP domu vjerovatno ne bi pricao i postao takve nebuloze.Stipan Tomašević II wrote:Ma stvar je u tome da se pripadnici jedne vjere, koji čine 85-90% stanovnika KPD-a, iživljavaju nad osuđenicima druge vjere.Pospanko wrote:Nije krscana nego RATNIH ZLOCINACA!!!
U ovom slučaju islamisti se iživljavaju nad kršćanima.
I nije u pitanju samo iživljavanje nad ratnim zločincima (jer tamo je samo
jedan Hrvat osuđen zbog ratnih zločina) već nad svim zatvorenicima koji nisu islamske vjere.
I ta praksa u KPD-u traje već duže od 10 godina.
-
Frutek
Pa Tyson je u zatvoru prešo na Islam. Da i njega nisu "prisilili"The_Silence_that_Remains wrote:Bilo je o ovoj temi riječ mislim prije 2 godine kada je jedan Hrvat prešao na islam. Dobro se sjećam to slučaja. Tada su rekli da je bilo "dobrovoljno" a vjerujem da u zatvoru ništa ne može biti dobrovoljno.
-
The_Silence_that_Remains
#22 Re: Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica
Sex wrote:zasto nisi stavio link.. zlostavljane muslimanskog naroda za vrijeme rata?Stipan Tomašević II wrote:glas-javnosti wrote:Premlaćivanja na mrtvo i "arapska tortura" stara su priča u KPD Zenica
![]()
Ovo je zlostavljanje u mirnodopskom periodu.
-
The_Silence_that_Remains
Ma ja u zeničkom zatvoru kao u scheveningenu. Osoblje profesionalno na nivou. Milina jedna. Nego najbolje bi bilo pripadnike svakog od naroda na neutralnu teritoriju: Srbe u Mostar, Bošnjake u Kulu a Hrvate u neki zatvor na području Distrikta Brčko i tako će se izbjeći međunacionalne napetosti.Frutek wrote:Pa Tyson je u zatvoru prešo na Islam. Da i njega nisu "prisilili"The_Silence_that_Remains wrote:Bilo je o ovoj temi riječ mislim prije 2 godine kada je jedan Hrvat prešao na islam. Dobro se sjećam to slučaja. Tada su rekli da je bilo "dobrovoljno" a vjerujem da u zatvoru ništa ne može biti dobrovoljno.![]()
![]()
-
The_Silence_that_Remains
Ma ja u zeničkom zatvoru kao u scheveningenu. Osoblje profesionalno na nivou. Milina jedna. Nego najbolje bi bilo pripadnike svakog od naroda na neutralnu teritoriju: Srbe u Mostar, Bošnjake u Kulu a Hrvate u neki zatvor na području Distrikta Brčko i tako će se izbjeći međunacionalne napetosti.Frutek wrote:Pa Tyson je u zatvoru prešo na Islam. Da i njega nisu "prisilili"The_Silence_that_Remains wrote:Bilo je o ovoj temi riječ mislim prije 2 godine kada je jedan Hrvat prešao na islam. Dobro se sjećam to slučaja. Tada su rekli da je bilo "dobrovoljno" a vjerujem da u zatvoru ništa ne može biti dobrovoljno.![]()
![]()
-
mr__bosnjak
#25 Re: Zlostavljanje kršćana u KPD Zenica
Jeli ovo istina? Nije da govorim neko svoje misljenje vec stvarno vas pitam jeli neko za sigurno ako je istina ili ne?Stipan Tomašević II wrote:glas-javnosti wrote:Premlaćivanja na mrtvo i "arapska tortura" stara su priča u KPD Zenica
![]()