Zlostavljanje djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

#1 Zlostavljanje djece

Post by tempora »

Znam da je tema bila,vec vise puta i da nas je obicno nagnala na izlive emocija, nego na razum ili pomak u svjesti.
Razlog postavljanja teme opet, je zasigurno tragicni dogadjaj u domu Ljubica Ivezic, a potom dva druga razloga.
Prije par dana, sestra moje poznanice, nakon 6 godina cekanja, dobila je malisana od tri mjeseca na usvajanje.Beba, koja je bila u nekoj od ustanova ( ovaj put u Hrvatskoj) vidno je zapostavljena, "mlitava".
Prije par dana, u Holandiji su prikazane cifre zlostavljanja i zanemarivanja djece, za koje se mislilo da iznose oko 50 do 80 hiljada, a ispostavilo se da se radi o 107 hiljada djece godisnje koja bivaju zlostavljana na razne nacine.Svake sedmice u Holandiji umre jedno djete od posljedica zlostavljanja.To su cifre o kojima se zna-a zasigurno je vise onih za koje se ne zna-sudeci po "djelotvornosti" ustanova koje se bave ovim pitanjem.
Sobzirom da se drustvo tj ustanove vise ne mogu nositi sa ovom problematikom, tj da nemaju adekvatno rjesenje za ovakve "pojave"-mnogi se pozivaju na obaveznu kontracepciju roditelja i mogucu kastraciju onih koji zlostavljaju.

U bliskoj proslosti, mogla sam vidjeti rad i nacin rada nasih socijalne sluzbe po pitanju jednog djeteta, koja se moze okarakterisati svakako ali ponajprije bezvrjednom.

Interesuje me, da li postoje "brojke" zlostavljane djece kod nas>? Koliki je taboe po tom pitanju? I na koji nacin se ovakva djeca zbrinjavaju i kakva im se vrsta pomoci nudi? Te koji organi brinu ili kontrolisu smjestaj i njegu nezbrinute djece i na koji nacin?
Hahaha

Post by Hahaha »

Koliko ja znam, nekakvih sluzbenih brojki nema. Sve ti je to kod nas tabu.

Ali znam da u MUP-u u Sarajevu postoji neki ciko koji se samo bavi zlocinima nad djecom. Uh, zaboravila sam njegovo ime....
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

M.M.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Uf tempora, u pravu si za ovo oko izliva emocija. Mislim da će i ova tema brzo skrenuti u tom pravcu.
Pokušat ću iznijeti neka svoja razmišljanja.
Prvo oko čega postoje razmimoilaženja jeste definicija zlostavljanja. To je bilo očito na drugim sličnim temama. Uglavnom, mene su kritikovali zbog podrške upotrebi batine kao vaspitne metode (kao krajnje opcije). Dakle, ako je i ovaj vid "zlostavljanja" uključen u te cifre iz Holadnije, onda je, po meni, realna brojka znatno manja. Samo je problem kako definisati granicu između batina i zlostavljanja.
Drugi aspekt ovog problema odnosno zanemarivanje djece je kod nas još kompleksniji. Ako sam dobro shvatio, pojam zanemarivanje predstavlja situacije kad roditelji ne vode računa o zdravlju djeteta, njegovom obrazovanju, odgoju .... U našim uslovima, ovo se ponekad dešava i zbog ekonomske situacije u porodici, kad roditelji objektivno nissu u stanju npr. školovati dijete ili mu pružiti odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. U ovom slučaju se ne može sva krivica "svaliti" na roditelje.
Rješenje ovih problema, očito, nije nimalo jednostavno. Kada u jednoj daleko uređenijoj zemlji (Holandija iz tvog primjera) ima toliki broj zlostavljane djece, možemo samo pretpostavljati kakva je situacija u brojkama kod nas.
Jedno od rješenja (iako ga je gotovo nemoguće provesti, što iz objektivnih što iz "moralnih" razloga) bilo bi nekakva vrsta privremene sterilizacije neodgovornih roditelja - ako takvo što uopšte postoji.
Druga opcija (ovo sam čini mi se vidio u nekom filmu) da država daje odobrenje, nakon niza testova, da roditelji mogu imati dijete ili ako već imaju jedno, da im se izda odobrenje za drugo dijete. Znam kako ovo zvuči ali za neke je to jednostavno jedino rješenje.
Još nešto da kažem u vezi napuštene djece. Neko je rekao na drugoj temi kako zakon ostavlja mogućnost majci da uzme dijete nazad čak i nakon nekoliko godina. Juče sam baš o tome razgovarao sa mojom boljom polovinom i ona se apsolutno protivi takvom pristupu. Ako je ostavila dijete pred nečijim vratima, ili gluho bilo u kontejner, nema više nikakva prava nad tim djetetom. Složio sam se sa takvim razmišljanjem. Jedino što bih tu mogućnost ostavio majkama koje iz ne znam kakvih razloga nisu u stanju da se trenutno brinu o tom djetetu, pa ga daju u neku od ustanova. Dakle, donesu dijete i objasne da nisu u stanju da se adekvatno brinu o tom djetetu. Stim da ako insistiraju na zaštiti identiteta to im se treba omogućiti. Nije da se zalažem za to ali bih mogao prihvatiti takav način.
Napisah svašta, ali i dalje mislim da je to gotovo nerješiv problem.
senada

Post by senada »

27.4.2007. / 10:52

Skandal u Srbiji: Djed i baka za silovanje unuka osuđeni na 9 mjeseci zatvora

BEOGRAD - Djed D. M.i baka M. M. iz Obrenovca silovali su svog trogodišnjeg unuka L. M.!!!
Iako je utvrđeno da su se seksualno iživljavali nad djetetom, baka i djed monstrumi osuđeni su zbog obljube na samo deset mjeseci zatvora!!

Skandaloznu presudu po kojoj je D.M. dobio šest, a M. M. četiri mjeseca zatvora donio je jučer Okružni sud u Beogradu.
Ovaj bračni par tereti se da je u više navrata obljubio dijete njihovog sina koji im je povjeren na čuvanje!

- Oboje su stavljali prst dječaku u analni otvor i ljubili ga u usta! Djed je tjerao dječaka da mu gura prst u anus, a potom mu je stavljao svoj spolni organ u usta, piše beogradski Press. Za to vrijeme, baka je zahtijevala da je ljubi po butinama - kaže za Press jedan od sudionika ovog postupka koji je bio zatvoren za javnost zbog zaštite interesa maloljetnog dječaka.

Ovu morbidnu priču policiji je prijavila djetetova majka u lipnju 2003. godine, kada joj je sin ispričao kako se "igra" s djedom i bakom!

- Dječak je u jednom trenutku zahtijevao od majke da ga poljubi u usta i gurne mu prst u guzu, kao što mu to rade djed i baka, "ali ne previše, jer ga to boli". Šokirana žena je, shvativši o čemu se radi, natjerala dijete da joj sve ispriča, a potom se obratila policiji – piše Press.

Tijekom suđenja, djetetov otac, koji se razveo od supruge, stao je na stranu roditelja. Oni su napadali majku dječaka da je psihički bolesna i neuračunljiva i da je cijelu priču izmislila iz osvete prema suprugu, koji ju je navodno istjerao iz kuće!

Također su je prozivali da se bavi crnom magijom i druži se s gatarama i vračarama. Međutim, ti napadi su se ispostavili kao smišljeni u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti.

Utvrđeno je da je žena napustila supruga još 2001. godine jer ju je maltretirao i da je odbila da se pomire, iako je on na tome insistirao. Ona je dobila dijete na staranje. Od trauma pretrpljenih tijekom zajedničkog života obratila se u jednom trenutku psihologu, koji joj je prepisao blaže lijekove za smirenje.

- Nevjerojatno je što ni u jednom trenutku okrivljeni nisu iskazali ni minimum grižnje savjesti! Upravo zbog težine djela trebali su biti mnogo strože kažnjeni
- smatra sugovornik Pressa.

Za ovo djelo propisana je kazna od dvije do 12 godina zatvora, pa je ostalo nejasno zbog čega je sudac u ovom postupku primijenio maksimalno ublažavanje krivične sankcije!

27.4.2007.
Pincom.info

:shock: :shock: :shock: :shock:

:sad:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Uvijek me nepravda i sila pogadja, nebitno je li prema meni ili nekom drugom, ali izivljavanje na djeci i zivotinjama i inace slabijima od sebe me ostavi bez rijeci.... :sad:

Ova tema je toliko siroka i njoj bi se toliko moglo pricati i raspravljati, da je nemoguce samo u nekoliko recenica opisati sve probleme s kojima se susrecu djeca danas, kao i problemi s kojima se susrece svako drustvo na svijetu u pokusaju da ih rijesi.
Interesantno je da ne postoji drustvo u kojem se ljudi testiraju na podobnost da budu roditelji. Interesantno je da su vecina zlostavljane djece, zlostavljani upravo od svojih najblizih :x. Djecu ucimo da ne pricaju sa strancima i ljudima koje ne poznaju, a niko ne uci i trenira djecu da prepozna nasilnika u ujaku, amidzi, djedu, neni, baki, tetki, ocu....Nedavno sam procitala clanak u kojem je zena prodavala svoju 4-godisnju kcerku koju je na kraju njen momak ubio tako sto joj je prilikom silovanja polomio karlicu :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:

Sta da se radi? Zakon i drzava ne mogu sve sami. NIjedna drzava na svijetu nema jednog policajca na svakog stanovnika, niti bi valjalo da ima jer bi zivjeli u policijskoj drzavi. Zato mislim da svako od nas treba da reaguje ako vidi bilo kakvu vrstu zlostavljanja djece ili na kraju krajeva, zena....jer ko zna, mozda sutra vama zatreba necija pomoc.
Djeca su nasa buducnost. Ako ih neko siluje, zlostavlja i fizicki maltretira, sta to govori o nama, a pogotovo o nasoj buducnosti?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

seljak_cojek wrote:Uf tempora, u pravu si za ovo oko izliva emocija. Mislim da æe i ova tema brzo skrenuti u tom pravcu.
Poku¹at æu iznijeti neka svoja razmi¹ljanja.
Prvo oko èega postoje razmimoila¾enja jeste definicija zlostavljanja. To je bilo oèito na drugim sliènim temama. Uglavnom, mene su kritikovali zbog podr¹ke upotrebi batine kao vaspitne metode (kao krajnje opcije). Dakle, ako je i ovaj vid "zlostavljanja" ukljuèen u te cifre iz Holadnije, onda je, po meni, realna brojka znatno manja. Samo je problem kako definisati granicu izmeðu batina i zlostavljanja.
Drugi aspekt ovog problema odnosno zanemarivanje djece je kod nas jo¹ kompleksniji. Ako sam dobro shvatio, pojam zanemarivanje predstavlja situacije kad roditelji ne vode raèuna o zdravlju djeteta, njegovom obrazovanju, odgoju .... U na¹im uslovima, ovo se ponekad de¹ava i zbog ekonomske situacije u porodici, kad roditelji objektivno nissu u stanju npr. ¹kolovati dijete ili mu pru¾iti odgovarajuæu zdravstvenu za¹titu. U ovom sluèaju se ne mo¾e sva krivica "svaliti" na roditelje.
Rje¹enje ovih problema, oèito, nije nimalo jednostavno. Kada u jednoj daleko ureðenijoj zemlji (Holandija iz tvog primjera) ima toliki broj zlostavljane djece, mo¾emo samo pretpostavljati kakva je situacija u brojkama kod nas.
Jedno od rje¹enja (iako ga je gotovo nemoguæe provesti, ¹to iz objektivnih ¹to iz "moralnih" razloga) bilo bi nekakva vrsta privremene sterilizacije neodgovornih roditelja - ako takvo ¹to uop¹te postoji.
Druga opcija (ovo sam èini mi se vidio u nekom filmu) da dr¾ava daje odobrenje, nakon niza testova, da roditelji mogu imati dijete ili ako veæ imaju jedno, da im se izda odobrenje za drugo dijete. Znam kako ovo zvuèi ali za neke je to jednostavno jedino rje¹enje.
Jo¹ ne¹to da ka¾em u vezi napu¹tene djece. Neko je rekao na drugoj temi kako zakon ostavlja moguænost majci da uzme dijete nazad èak i nakon nekoliko godina. Juèe sam ba¹ o tome razgovarao sa mojom boljom polovinom i ona se apsolutno protivi takvom pristupu. Ako je ostavila dijete pred neèijim vratima, ili gluho bilo u kontejner, nema vi¹e nikakva prava nad tim djetetom. Slo¾io sam se sa takvim razmi¹ljanjem. Jedino ¹to bih tu moguænost ostavio majkama koje iz ne znam kakvih razloga nisu u stanju da se trenutno brinu o tom djetetu, pa ga daju u neku od ustanova. Dakle, donesu dijete i objasne da nisu u stanju da se adekvatno brinu o tom djetetu. Stim da ako insistiraju na za¹titi identiteta to im se treba omoguæiti. Nije da se zala¾em za to ali bih mogao prihvatiti takav naèin.
Napisah sva¹ta, ali i dalje mislim da je to gotovo nerje¹iv problem.

ima jos jedno rjesenje ... zove se sparta .... cccc
luciferino

Post by luciferino »

Bože što se u toj Srbiji isplati biti kriminalac. Kazne su im očajne. De ljudi, pooštrite to malo. Čuj devet mjeseci...ma doživotna robija i kastracija za sve one koji na takav način zlostavljaju dijete.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

katastrofalno.ti ljudi nicim nece nadoknaditi traume kod tog djeteta..treba ih dozivotno zatvoriti
dzubrad jedna bolesna :x
senada

Post by senada »

Sarafcina wrote:
nisam sklona takvom pristupu problema ali u slucajevima poput ovog dvojca najblizih srodnika monstruma rado bih da ih gledam u areni ....

no, koliko mi je poznato u civilizovanim razvijenim zemljama, maloljetna djeca nikada nisu kriva nego roditelji... i u slucaju delikvencije ili bilo kog oblika devijantnog ponasanja, roditelje spremaju u vaspitno-popravne ustanove a djecu skrbi drzava adekvatno strucno obucenim osobama - pedagozima, psiholozima, neuropsihijatrima itd.

kod nas generalno na balkanu, posebno u bih ali i u susjedno-komsijskim drzavama niko nikada nije kriv po mali milion oslobadjajucih osnova... ni roditelji ni djeca... :(
Billy The Man

Post by Billy The Man »

Ko zlostavlja djecu, pred zid i metak u celo.
tempora

Post by tempora »

senada wrote:
Sarafcina wrote:
nisam sklona takvom pristupu problema ali u slucajevima poput ovog dvojca najblizih srodnika monstruma rado bih da ih gledam u areni ....

no, koliko mi je poznato u civilizovanim razvijenim zemljama, maloljetna djeca nikada nisu kriva nego roditelji... i u slucaju delikvencije ili bilo kog oblika devijantnog ponasanja, roditelje spremaju u vaspitno-popravne ustanove a djecu skrbi drzava adekvatno strucno obucenim osobama - pedagozima, psiholozima, neuropsihijatrima itd.

kod nas generalno na balkanu, posebno u bih ali i u susjedno-komsijskim drzavama niko nikada nije kriv po mali milion oslobadjajucih osnova... ni roditelji ni djeca... :(
U Holandiji postoji taj odvratni mehanizam, da djete ma u kakvoj se situaciji nalazilo, treba da bude pored svojih roditelja i da se ta veza po svaku cijenu treba obnoviti.Pa iz istog razloga, djeca nakon kratkog perioda smjestaja negdje drugdje, bivaju ponovo vracena roditeljima.Sa cesto vrlo fatalnim posljedicama.I ovdje niko nikada nije kriv.A pedagozi, socijalni radnici i slicno, palamude o etici i granicama etike u pogledu roditeljskih prava.
Samo u posljednoj godini, dogodile su se strasne tragedije i po prvi put se jedan sudac odlucio da krivicno goni skrbnika zaduzenog za djete koje je na kraju ubijeno od strane majke i njenog momka.
Reakcija svih ostalih socijalnih radnika u zemlji, bila je veliki protestni skup, sa muzikom, gdje su pokusali da dokazu da krivica nije u njima vec u sistemu. :oops: Ja sam taj dan plakala iz strasnog bjesa i spoznaje, da niko od tih uposlenih ( koji su nekada bili i moje kolege) nije ustao i rekao: da to je i nasa odgovornost!
senada

Post by senada »

U drugim drzavama nije kao u Holandiji i kod nas.Drugdje djecija prava stiti drzava, a kod kod nas time se bave mali milion nvo, zatim izolovanih gro inih soc.ustanova koje se finansiraju iz drzavnog budzeta, svih drugih nivoa vlasti, i brojnih drugih finansijskih izvorista.... nije da nema u izobilju ni jednih ni drugih ni hiljade ih kojima treba finansijska pomoc.... samo nikada im ne trebaju i ne "nedostaju problematicna djeca", tj - djece zrtava svih oblika zlostavljanja. :(
zlata

Post by zlata »

Kod nas se jos gaji "kult" tate i mame. (Najrpije valjda dodju Allah i Pejgamber...i onda caca i mater).

Sad...jesu'l'ti roditelji narcisi, psihopate, sociopate, kriminalci...to izgleda kod nas nije uopce bitno. Oni MORAJU biti nekakvi ideoli, svetinje. ZASTO?

Sva obaveza i duznost se svodi na djete, jerbo....ne znam iz kojih razloga...predpostavlja se valjda...da su SVI RODITELJI DOBRI, zdravi ljudi....i fizicki i psihicki! Kod nas se svodi na ono...jel'l'ti roditelj kupio, opr'o, zaradio, dao....a sad....sto je on u medjuvremenu "pacenik" svoje vrste...i to mozda pate od zla za koje nema lijeka....ostaje na djetetu da udara glavom u'zid i dokaziva drustvu da je ono OK...i dobro, i zdravo i eticki i psihicki "ispravno"...DOCIM....RODITELJ JE VAZDA U PRAVU!

Meni je trebalo godina i godina....da dodjem "tobe" i skuzim...da je kod mene naopako....umjesto da me drustvo podrzava...ono me jos iskusava...i tako godinama i godinama...dok te ne dovede do ludila...i dok ne osvanes jedan dan....k'o lud...a ZNAS da nisi.

Tad skuzis da je sve naopako....da nas u skoli uce citati, pisati, u nekim drzavama mozemo se i za vozacku spremati, mozes nauciti skuhati juhu, spremiti sendvic, ama svasta, ali nikad, o pravima dijece, o odgoju, o psiholoskom zlostavljanju, o psihickim-psiholoskim bolestima i belajima, o zdravim ljudskim odnosima....DOCIM....uce nas o tjelesnom zdravlju...a u medjuvremenu...mo's biti lud k'o Manson...sve dok ne ubijes nekog...imas para, imas pos'o....ti si OK.

Ja bih preporucila....svim uticajnim ljudima...da lobiraju za izmjenu naseg skolstva...nasih pogleda uopce....svjetskog skolstva uopce...da ono sto bih ja najlakse nazvala kao "svjest psihickog zdravlja i opcih prava djece" bude dio skolstva...isto k'o matematika, pisanje, citanje. Posaljes ljude u svijet...bez osnovnog znanja najosnovnijih ljudskih prava....i to onih prava koja se ticu onih najnemocnijih izmedju 0 i 18. Kod nas se "ljudska prava" svode na pravo biti Srbin, Musliman, Hrvat...a sto ti je rodjeni roditelj mozda gori hecim...od Cetnika...k'o te *ebe!

Za razliku od mene...koja je do'skora bila guska...u tom pogledu...svog sina ucim: "prepoznati" smrad. Ima pravo i mene kritizirati...ako smatra da sam nekud skrenula...naglasim...da sam ja ipak staratelj i roditelj...ali ne svetinja. Kad me pocne kuditi...vazda ga upitam..."kako bi on to sad....da je vel'ki" (pa da i ja nesto naucim od njega)! Vec ZNA da su ljudi i dobri i zli...nekad manje..nekad vise...nekad svjesno..nekad nesvjesno i nehotice. Da smo komplikovani...ALI da neovisno od vjerovanja u svemoguceg, cak i kao "zivotinje" imamo duznost "cuvati" svoju djecu i najblize...a ne zlostavljati ih...IKAKO!

Kao takav...uci se vec o svojim odgovornostima prema drugima, uci se prepoznati i manipulatore, i hohstaplere i psihopate, narcise i socijopate...a tu mu dajem do znanja da sam i ja svjesna...tih igrica...ako me slucajno pomisli i on iskusati! :-)
senada

Post by senada »

Osim ekstema, mentalno poremecenih osoba koji su izvan vlastite i kontrole nadleznih institucija postali roditelji, niko iole normalan ne zeli i ne cini bilo kakvo zlo ni tudjem a kamo li rodjenom djetetu.
Za mene je jedan od najgorih roditeljskih mentalnih zlostavljanja djece nerijetko verbalno "upozorenje" i podsjecanje da dok su pod njihovim krovom i na njihovom kazanu ima da bez prigovora postuju njihove zakone.
Licno sam svoju djecu od rodjenja ucila da su rodjeni bez njihovog pitanja nego za moju/nasu ljubav, volju, zelju i potrebu za djecom i da je to jedan od osnovnih razloga radi kojih od nas moraju ocekivati i traziti da uvijek pozitivno ogovaramo barem njihovim elementarnim vlastitim potrebama i zeljama, ukljucujuci i uvazavajuci njihovo pravo na vlastito misljenje, stavove, svjetonazore itd., u ovisnosti o vremenu i prostoru na kom se suce sa preprekama, problemima itd.
Ubijedjena sam da zloupotreba roditeljskih "autoriteta" koje grade na straho postovanju a ne na otvorenoj, uvijek iskazanoj ljubavi, povjerenju i postovanju - za sobom povlace niz drugih malih i velikih defekata/anomalija na relaciji roditelji-djeca, sto svakako ostavlja ine cesto puta nepopravljive 'defekte' u izgradnji temelja buducih 'zrelih' licnosti, koji ako se pravovremeno ne detektuju i pravilno ne 'saniraju' i sami bivaju stetni kako sami po sebe tako i po uzu i siru drustvenu zajednicu.
Dakle za sve lose djecake i djevojcice, svjesno ili ne, krivi su temelji, tj. roditelji.
Ali, kada i ako sira drustvena zajednica, uoci "drustveno neprihvatljiv obrazac", tj. poremecaj ponasanja kod djece, duzna je adekvatnim zakonskim mjerama paralelno (pre)vaspitavati roditelje i djecu, ali svakako da vecu paznju, nadzor, i intenzivniji tretman zahtijevaju roditelji/staratelji sa poremecajem ponasanja prema djeci, nego socijalno i u svakom socioloskom, psiholosko-edukativno-odgojnom smislu daleko vise adaptivnija djeca.
zlata

Post by zlata »

senada wrote:Osim ekstema, mentalno poremecenih osoba koji su izvan vlastite i kontrole nadleznih institucija postali roditelji, niko iole normalan ne zeli i ne cini bilo kakvo zlo ni tudjem a kamo li rodjenom djetetu.
Za mene je jedan od najgorih roditeljskih mentalnih zlostavljanja djece nerijetko verbalno "upozorenje" i podsjecanje da dok su pod njihovim krovom i na njihovom kazanu ima da bez prigovora postuju njihove zakone.
Licno sam svoju djecu od rodjenja ucila da su rodjeni bez njihovog pitanja nego za moju/nasu ljubav, volju, zelju i potrebu za djecom i da je to jedan od osnovnih razloga radi kojih od nas moraju ocekivati i traziti da uvijek pozitivno ogovaramo barem njihovim elementarnim vlastitim potrebama i zeljama, ukljucujuci i uvazavajuci njihovo pravo na vlastito misljenje, stavove, svjetonazore itd., u ovisnosti o vremenu i prostoru na kom se suce sa preprekama, problemima itd.
Ubijedjena sam da zloupotreba roditeljskih "autoriteta" koje grade na straho postovanju a ne na otvorenoj, uvijek iskazanoj ljubavi, povjerenju i postovanju - za sobom povlace niz drugih malih i velikih defekata/anomalija na relaciji roditelji-djeca, sto svakako ostavlja ine cesto puta nepopravljive 'defekte' u izgradnji temelja buducih 'zrelih' licnosti, koji ako se pravovremeno ne detektuju i pravilno ne 'saniraju' i sami bivaju stetni kako sami po sebe tako i po uzu i siru drustvenu zajednicu.
Dakle za sve lose djecake i djevojcice, svjesno ili ne, krivi su temelji, tj. roditelji.
Ali, kada i ako sira drustvena zajednica, uoci "drustveno neprihvatljiv obrazac", tj. poremecaj ponasanja kod djece, duzna je adekvatnim zakonskim mjerama paralelno (pre)vaspitavati roditelje i djecu, ali svakako da vecu paznju, nadzor, i intenzivniji tretman zahtijevaju roditelji/staratelji sa poremecajem ponasanja prema djeci, nego socijalno i u svakom socioloskom, psiholosko-edukativno-odgojnom smislu daleko vise adaptivnija djeca.
Je'l' tebi jasno kol'ki je postotak psihopata medju muskarcima...pa onda zenama...pa onda nadodaj na'to narcise, socijopate. Je'l'ti mislis da da su oni tako lahko uocljivi...da se ONI-ONE tako lahko "izdaju"! Varas se draga moja. Otidji na par stranica...pa's saznati...da najprije za takve ljude NEJA LIKA! Nema ni zakona. Ne moze nikog zakon natjerat biti "normalan". Drzava samo moze "sankcionirat" fizicko zlostavljanje...a psihicko NIKAKO. Jesi li svjesna da se takvi ljudi veciom RODE. Da im je cak i mozak drukciji. Da se oni mogu socijalizirati u nekako "normalne" ali nikad nisu u'redu. I cinjenica je da je ogroman broja takvih ljudi k'o fol...."normalan", uspjesan i radjaju-prave djecu...zive naizged "normalnim" zivotima...ogroman broj takvih ljudi su uspjesni politicari, poduzetnici...sve naj...naj...a svjest im u *uzici! :x Nisu svi ludi, "poludili"! Puno ih normalno zivi, radi i rado...izludjuje druge oko'sebe...dok su oni k'o fol "normalni"! Pa eno...pogledaj George-a Bush-a. Ono je pravi "bolesnik". I haj'ti odvedi ga u "ludnicu"! kad coek vlada svjetom!
nedim_uk

Post by nedim_uk »

Billy The Man wrote:Ko zlostavlja djecu, pred zid i metak u celo.
Uvijek bilo, nepisano pravilo...
senada

Post by senada »

Pa eno...pogledaj George-a Bush-a. Ono je pravi "bolesnik". I haj'ti odvedi ga u "ludnicu"! kad coek vlada svjetom!
U primitivnim drustvima, vladar za svoj despotizam, psihosocijalni i svaki dr. teror ili nemar nad svojim narodom krivi iste one kojima se uvlaci u supak, i rabeci istinu u korist prevara, pljacki, lazi i dr. kriminogeno 'devijantnih' oblika 'ponasanja' - zlorabi istinitu teoriju - da se nista ne desava slucajno - samo sto - on svu silu vlastitih - "slucajnih-sudbinski propisanih" grijeha - njegovih licnih grijeha prema narodu - potpisuje kao Boziji poslanik za "dobrobit" naroda, kao pa u ime i ispred Boga.

Nemam potrebu po svijetu tragati za vecim budalama od onih iz nase avlije koji su mi tu tik ispred nosa, u carstvu vladavine njihovih pomracenih umova...i nikad ne zaboravljam da se nas/i vladar/i, u ime Boga a za 'dobrobit svog naroda' uvlace u banalni otvor onim "drugim, dezurnim najvecim budalama koji vladaju svijetom".... i dapache za svoju rodjenu djecu izborili su se da im se djeca skoluju, obrazuju, zive i rade po zakonima "bolesnika George-a Bush-a"... a zanimljivo za "ovdje prezivjelu svoju nerodjenu djecu" bore se da ostanu kao taoci njihove.... da ne kazem kog oblika vladavine....ali obzirom na naslov reci cu teroristicko-despotskog oblika vladavine...:(

I ostali dijelovi komentara izvan su konteksta teme, ali uvazavajuci tvoj zavrsni dio i sama sam istim zavrsila.

PS.Svaki "drustveno neprihvatljiv obrazac ponasanja" kod djece a sto je uvijek produkt abnormalnog tipski zatvorenog kucnog zlostavljanja djece od strane roditelja/staratelja/odgajatelja, ako se u cestim slucajevima ne moze pravovremeno prepoznati, moze se barem adekvatnim zakonskim mjerama
sankcionisati, po potrebi i trajnim lisavanjem slobode pa i lisavanjem zivota - u ovisnosti od tezine pocinjenog krivicnog djela nad djecom.
Last edited by senada on 29/04/2007 19:28, edited 1 time in total.
dia81

Post by dia81 »

meni jedna stvar nije jasna...da meni neko dotakne dijete ili bilo koga iz familije ja bi mu vjerovatno u afektu presudila...a rijetko cujem da se to desi kod nas...ljudi su oguglali na sve il jednostavno ne zele u zatvor ili sta li...ja vjerovatno ne bi razmisljala i zadavila bi ih golim rukama...
Post Reply