Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
- kiky
#101 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
dragi bože ......... neznam ......
- sodom
#102 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Čitajući tvoje postove Turban, u meni se skupilo nešto gorko i teško, tegoban osjećaj zbog nekažnjene nepravde, bjes i ljutnja, tuga i žalost, saosjećanje, osvetnički i divlji osjećaj za djeljenjem pravde i onda ništa... prestanak i samog razmišljanja, jer kakav to čovjek može uraditi ovakve stvari pitam se...
Gorku suzu će pustit svaki čovjek i sa trun ljudskosti u sebi...
Iskreno mislim da si strasno i neopisivo veliki čovjek kada nisi posegnuo za osvetom, ja ne bih mogao, ne znam, nisam siguran, ali tebi svaka čast kada si ostao normalan nakon svega ovoga i kada si uspio proći ovoliko iskušenje.
Uz tebe smo brate...
Gorku suzu će pustit svaki čovjek i sa trun ljudskosti u sebi...
Iskreno mislim da si strasno i neopisivo veliki čovjek kada nisi posegnuo za osvetom, ja ne bih mogao, ne znam, nisam siguran, ali tebi svaka čast kada si ostao normalan nakon svega ovoga i kada si uspio proći ovoliko iskušenje.
Uz tebe smo brate...
-
fukara_tz
#103 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
10.05.2009
Ispred mjesne džamije u Glogovi strijeljano 65 civila
Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.
U redovima sa ostalim civilima koji su iščekivali smrt postrojen je i Mustafa Golić, koji je potom izdvojen i odveden u logor, fiskulturnu salu Osnovne škole "Vuk Karadžić". Mušan Talović jedini je živi svjedok stravičnog zločina.
- Zarobljen sam kod kuće i odveden do džamije. Tu sam postrojen sa ostalim civilima. Pucali su u nas oko podne. Ni sam ne znam kako sam preživio. Došao sam sebi u šest sati uvečer i vidio da sam ranjen. Krenuo sam kući, ali selo je gorjelo. Leševi su bili posvuda. Sve su to uradile naše komšije Srbi - priča Talović.
On je inače bio prvi povratnik u Glogovu, ali zbog neprocesuiranja počinilaca ovog i sličnih zločina, koje je susretao po ulicama Bratunca, odselio je u Sarajevo.
Fatiha za sina i muža

Među tada nevino ubijenim najmlađa žrtva bio je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje.
Nakon učenja Jasina i tevhida za nevino stradale, Ahmed Omerović, profesor u tuzlanskoj Medresi, prisutnima je održao čas historije.
Do kraja agresije na BiH ukupno su ubijena 362 mještanina Glogove. Porodice stradalih jučer su odale počast i za 284 žrtve džemata Hrnčići - Urkovići.
(AVAZ)
Ispred mjesne džamije u Glogovi strijeljano 65 civila
Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.
U redovima sa ostalim civilima koji su iščekivali smrt postrojen je i Mustafa Golić, koji je potom izdvojen i odveden u logor, fiskulturnu salu Osnovne škole "Vuk Karadžić". Mušan Talović jedini je živi svjedok stravičnog zločina.
- Zarobljen sam kod kuće i odveden do džamije. Tu sam postrojen sa ostalim civilima. Pucali su u nas oko podne. Ni sam ne znam kako sam preživio. Došao sam sebi u šest sati uvečer i vidio da sam ranjen. Krenuo sam kući, ali selo je gorjelo. Leševi su bili posvuda. Sve su to uradile naše komšije Srbi - priča Talović.
On je inače bio prvi povratnik u Glogovu, ali zbog neprocesuiranja počinilaca ovog i sličnih zločina, koje je susretao po ulicama Bratunca, odselio je u Sarajevo.
Fatiha za sina i muža

Među tada nevino ubijenim najmlađa žrtva bio je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje.
Nakon učenja Jasina i tevhida za nevino stradale, Ahmed Omerović, profesor u tuzlanskoj Medresi, prisutnima je održao čas historije.
Do kraja agresije na BiH ukupno su ubijena 362 mještanina Glogove. Porodice stradalih jučer su odale počast i za 284 žrtve džemata Hrnčići - Urkovići.
(AVAZ)
-
fukara_tz
#104 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
11.05.2009
Ispraćaj 23 tijela civila Bošnjaka
Na šehidskom mezarju Veljači u Bratuncu, u utorak će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 23 tijela identificiranih Bošnjaka, civilnih žrtava zločina počinjenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine.
Ispraćaj tijela žrtava iz Komemorativnog centra u Tuzli planiran je za danas.
Iako broj identificiranih još nije konačan, iz Organizacionog odbora su poručili kako su nezadovoljni intenzitetom kojim se provodi identifikacija 603 civilne žrtve genocida u Bratuncu.
Od 1992. godine, kada je počinjena većina zločina, do danas je izvršena identifikacija njih samo 160 iako su desetine tijela pronađene u integralnom obliku, upakovane nakon ubistva u specijalne najlonske vreće.
Također, broj podignutih optužnica i osuđenih zločinaca, nije adekvatan razmjerima počinjenih zločina, tako da brojni zločinci i danas mirno i sigurno žive u Bratuncu.
Program obilježavanja sedamnaeste godišnjice od počinjenog genocida u Bratuncu otpočeo je u nedjelju 3. maja, otvaranjem šehidskog spomen-obilježja u naselju Hranča, kome je prisustvovao veliki broj Bratunčana i gostiju iz susjednih općina.
S Ljubovijskog mosta i ove godine će u Drinu biti bačeno 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih Bratunčana.
(FENA)
Ispraćaj 23 tijela civila Bošnjaka
Na šehidskom mezarju Veljači u Bratuncu, u utorak će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 23 tijela identificiranih Bošnjaka, civilnih žrtava zločina počinjenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine.
Ispraćaj tijela žrtava iz Komemorativnog centra u Tuzli planiran je za danas.
Iako broj identificiranih još nije konačan, iz Organizacionog odbora su poručili kako su nezadovoljni intenzitetom kojim se provodi identifikacija 603 civilne žrtve genocida u Bratuncu.
Od 1992. godine, kada je počinjena većina zločina, do danas je izvršena identifikacija njih samo 160 iako su desetine tijela pronađene u integralnom obliku, upakovane nakon ubistva u specijalne najlonske vreće.
Također, broj podignutih optužnica i osuđenih zločinaca, nije adekvatan razmjerima počinjenih zločina, tako da brojni zločinci i danas mirno i sigurno žive u Bratuncu.
Program obilježavanja sedamnaeste godišnjice od počinjenog genocida u Bratuncu otpočeo je u nedjelju 3. maja, otvaranjem šehidskog spomen-obilježja u naselju Hranča, kome je prisustvovao veliki broj Bratunčana i gostiju iz susjednih općina.
S Ljubovijskog mosta i ove godine će u Drinu biti bačeno 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih Bratunčana.
(FENA)
-
fukara_tz
#105 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
11.05.2009
Bratunac
Bratunac
Sa Ljubovijskog mosta u Drinu bacili 603 ruže
Vjerskim obredom i polaganjem vijenaca ispred fudbalskog stadiona u Bratuncu nekoliko desetina Bošnjaka obilježilo je danas 17 godina od stradanja njihovih sunarodnika u ovom mjestu.
Okupljeni su sa Ljubovijskog mosta u Drinu bacili 603 ruže, koje simbolizuju broj nestalih bratunačkih Bošnjaka u proteklom ratu.
U fiskulturnoj sali Osnovne škole "Branko Radičević" prisutnima je prikazan dokumentarni film sa fotografijama i svjedočenjima zarobljenih Bratunčana, koji su razmijenjeni u Visokom.
Prema odluci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, učenici OŠ "Branko Radičević" u Bratuncu danas nisu pohađali nastavu zbog organizovanja foto-izložbe, okupljanja i polaganja cvijeća u fiskulturnoj sali.
Centralno obilježavanje 17 godina od stradanja Bošnjaka iz Bratunca obaviće se sutra kada će na novootvorenom bratunačkom groblju Veljaci, uz vjerski obred, biti sahranjena 23 identifikovana bratunačka Bošnjaka.
(SRNA)
-
fukara_tz
#106 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
11.05.2009
Obavljen ispraćaj za 33 civilne žrtve iz Bratunca
Ispred Komemorativnog centra Tuzla danas je obavljen ispraćaj posmrtnih ostataka ubijenih Bratunčana. Najmlađa žrtva Salihović Narcisa imala je samo šest mjeseci kada je ubijena.
U zemlju će sutra biti spušteni i posmrtni ostaci šestogodišnjeg Admira Muminovića.
Najstarija žrtva zločina je Zahida Suljagić. Imala je 110 godina.

Obavljen ispraćaj za 33 civilne žrtve iz Bratunca
Ispred Komemorativnog centra Tuzla danas je obavljen ispraćaj posmrtnih ostataka ubijenih Bratunčana. Najmlađa žrtva Salihović Narcisa imala je samo šest mjeseci kada je ubijena.
U zemlju će sutra biti spušteni i posmrtni ostaci šestogodišnjeg Admira Muminovića.
Najstarija žrtva zločina je Zahida Suljagić. Imala je 110 godina.

Last edited by fukara_tz on 11/05/2009 19:07, edited 1 time in total.
-
fukara_tz
-
fukara_tz
-
fukara_tz
-
fukara_tz
-
fukara_tz
- Maraschino
-
fukara_tz
-
fukara_tz
#114 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
11.05.2009
Tuzla/Bratunac
Ispraćena tijela 33 žrtve rata iz Bratunca
Ispred Komemorativnog centra Tuzla u popodnevnim satima ispraćeni su posmrtni ostaci 33 civilne žrtve rata iz Bratunca, koje će sutra biti ukopane na mezarju Veljaci.

Najmlađa žrtva je šestomjesečna beba Narcisa Salihović, čiji je mali tabut kada je ponijet prema kamionu u kojem su tijela odvezena prema Bratuncu, izazvao plač i jauke. Narcisa je 1992. godine ubijena zajedno sa bratom i roditeljima.
Tokom dana u Bratuncu su, u okviru obilježavanja dana genocida u ovom gradu, Bošnjaci posjetili sportsku dvoranu u srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj je u maju 1992. godine bio organiziran logor.

Uz kratki dokumentarni film o preživjelim logorašima Bratunčani su se podsjetili na stravične dane maja 1992. godine, podrcrtavši da su dolaskom na mjesto zločina dobili satisfakciju i priznanje počinilaca da se zločin desio. Pozvani su nadležni organi da procesuiraju zločince, a Bošnjake Podrinja da svjedoče o zločinima koje su vidjeli.
U školskoj Sali postavljena je izložba 'Preživjeli logoraši Bratunca'. Nakon posjete Sali i gradskom stadionu, na kojem je polaganjem cvijeća podsjećeno na maj 1992. godine kada su svi vojno sposobni Bošnjaci zatvoreni na jedno mjesto, Bošnjaci Bratunca su posjetili Ljubovijski most, gdje su bacanjem 603 ruže u Drinu simbolički podsjetili na 603 žrtve počinjenih zločina.

U predvečerje na mezarju Veljaci posmrtne ostatke žrtava dočekalo je nekoliko stotina Bratunčana. Tokom naći bit će organizirane vjerske aktivnosti, a u naselju Voljavica bit će postavljen kamen-temeljac spomen-obilježja civilnim žrtvama ovoga mjesta.
Ukop i dženaza za 33 civilne žrtve rata planirana je za 12.00 sati sutra 12. maja, u prisustvu više hiljada ljudi. Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić najavili su svoje prisustvo dženazi, javili su iz Bosanske medijske grupe iz Tuzle.
(Sarajevo-x.com)
Tuzla/Bratunac
Ispraćena tijela 33 žrtve rata iz Bratunca
Ispred Komemorativnog centra Tuzla u popodnevnim satima ispraćeni su posmrtni ostaci 33 civilne žrtve rata iz Bratunca, koje će sutra biti ukopane na mezarju Veljaci.

Najmlađa žrtva je šestomjesečna beba Narcisa Salihović, čiji je mali tabut kada je ponijet prema kamionu u kojem su tijela odvezena prema Bratuncu, izazvao plač i jauke. Narcisa je 1992. godine ubijena zajedno sa bratom i roditeljima.
Tokom dana u Bratuncu su, u okviru obilježavanja dana genocida u ovom gradu, Bošnjaci posjetili sportsku dvoranu u srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u kojoj je u maju 1992. godine bio organiziran logor.

Uz kratki dokumentarni film o preživjelim logorašima Bratunčani su se podsjetili na stravične dane maja 1992. godine, podrcrtavši da su dolaskom na mjesto zločina dobili satisfakciju i priznanje počinilaca da se zločin desio. Pozvani su nadležni organi da procesuiraju zločince, a Bošnjake Podrinja da svjedoče o zločinima koje su vidjeli.
U školskoj Sali postavljena je izložba 'Preživjeli logoraši Bratunca'. Nakon posjete Sali i gradskom stadionu, na kojem je polaganjem cvijeća podsjećeno na maj 1992. godine kada su svi vojno sposobni Bošnjaci zatvoreni na jedno mjesto, Bošnjaci Bratunca su posjetili Ljubovijski most, gdje su bacanjem 603 ruže u Drinu simbolički podsjetili na 603 žrtve počinjenih zločina.

U predvečerje na mezarju Veljaci posmrtne ostatke žrtava dočekalo je nekoliko stotina Bratunčana. Tokom naći bit će organizirane vjerske aktivnosti, a u naselju Voljavica bit će postavljen kamen-temeljac spomen-obilježja civilnim žrtvama ovoga mjesta.
Ukop i dženaza za 33 civilne žrtve rata planirana je za 12.00 sati sutra 12. maja, u prisustvu više hiljada ljudi. Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić najavili su svoje prisustvo dženazi, javili su iz Bosanske medijske grupe iz Tuzle.
(Sarajevo-x.com)
-
fukara_tz
- IBM
#116 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
ovo je genocid
-
Sargan
#117 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Ma to su se muslimani sami poubijali ili ih je Alija sve sam pobio. U BiH niti je bilo niti ima dan danas stotinama hiljada cetnika.
E Boze moj do kada ce nam biti vaznija jelena karlevusa i trubacki orestar gorana bregovica od djece poubijane u 6 godini zivota?

E Boze moj do kada ce nam biti vaznija jelena karlevusa i trubacki orestar gorana bregovica od djece poubijane u 6 godini zivota?
-
fukara_tz
#118 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
11.05.2009
Bratunac
Bratunac
Izložba fotografija u sali u kojoj je ubijeno 200 civila
Jasmin Agić, prvi je put nakon 17 godina, sa preživjelim logorašima i porodicama oko 200 pogubljenih bošnjačkih civila, posjetio mjesto zločina, u fiskulturnu salu Osnovne škole "Vuk Kradžić" u kojoj je kao 16-ogodišnjak zatočen sa više od 700 civila. Jučer je došao da pogleda izložbu fotografija sa razmjene iz Visokog koja je prvi put postavljena u sali.
Ulazak preživjelih logoraša i članova porodica u salu do sada su osporavali čelnici Općine i predstavnici škole.
- U školi koju sam završio pretrpio sam neviđen zločin koji je obilježio moje djetinstvo. Prvu noć, 10. na 11. maj, umalo sam se ugušio u tjeskobi ljudi. Neki Bane dva puta je u mene gađao iz pištolja- priča Agić.
Po riječima poslanika NSRS Ramiza Salkića, koji je i sam prošao golgotu bratunačkog logora, izložba fotografija u sali priznanje je zločina koji je počinjen nad nedužnim civilima. Ostaje da se procesuiraju i kazne oni koji su naredili i izvršili taj zločin.
U okviru godišnjice bratunačkog genocida promovirana je knjiga "Prekinuto djetinstvo" devet srebreničkih autora.
(AVAZ)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#119 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Sedamnaest godina kasnije,
tuga mi se višestruko uvećava jer nema skoro nikakve satisfakcije.
Miješaju se i druge emocije,...Tuga,...Da barem neko od zločinaca ''prolupa'', pa da ispriča, prizna, opiše, pokaje se,...Nikoga,...
Miješaju se i druge emocije,...Tuga,...Da barem neko od zločinaca ''prolupa'', pa da ispriča, prizna, opiše, pokaje se,...Nikoga,...
-
fukara_tz
#120 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Bratunac 12.05.2009 Obavljen ukop 33 žrtve genocida
- clav
#121 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
samo mi nije jasno sto ce ovo na politici
-
Sounder
#122 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
NI oprostiti Ni zaboraviti!! Ali kome? Ovima sto su to uradilila ili svima njima cak i ovom novom Bosanskom Pravoslavcu sto se rodio kada sam zapoceo ovo pisanje.
- rajvosa^
#123 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
u pravu si...PipiDugaDevetka wrote:Sedamnaest godina kasnije,
- turban
#124 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Upravo sam juce stigao iz Bosne i,ako bi vam napaisao utiske koje nosim iz Bratunca (a imajuci u vidu cinjenicu da sam za neke nacionalista)rekli bi mi da LAZEM.
- Prozor
#125 Re: Zločini u Bratuncu (ukop civilnih zrtava)
Cuj kome, cetnicima. Ovo zadnje je stvarno nisko.Sounder wrote:NI oprostiti Ni zaboraviti!! Ali kome? Ovima sto su to uradilila ili svima njima cak i ovom novom Bosanskom Pravoslavcu sto se rodio kada sam zapoceo ovo pisanje.