zlocin i vjera

Rasprave o vjerskim temama.
melina

#1 zlocin i vjera

Post by melina »

'' kako god se ovaj rat zavrsio, mi smo vec dobili rat protiv vas;nijedan od vas nece preostati da svijedoci, cak i ako bi neko prezivio, svijet mu ne bi povjerovao. ostat ce neke sumnje, diskusije, istoricari ce istrazivati, ali nista nece biti pouzdano poznato....a cak i ako neki dokaz preostane, i ako neko od vas prezivi, ljudi ce reci da su dogadjaji koje opisujete suvise monstruozni, da bi se u njih moglo povjerovati; reci ce da su to pretjerivanja saveznicke propagande i vjerovat ce nama koj ce sve poricati. mi cemo biti oni koji ce izdiktirati istoriju konc-lagera.

svjedocenje jednog ss oficira''

preuzeto iz djela ''fatherland'' roberta harrisa, u kojem se govori o sudbini evrope da je adolf hitler dobio II sv. rat....

mozda pretjeran primjer....

ali izvjesno je... pojedinac rijetko podize glas protiv svog sefa, direktora u firmi... zena ide linijom manjeg otpora protiv nasilnog muza...
djeca u parku obicno tuku najslabijeg medju njima...
pojedinac koji ima moc spreman je za svoj najmanji interes zrtvovati puno tudjih...neki idu i do zivota...

jer sila boga ne moli... a sebicnost je strasna sila.....

kako jedan vjernik pravi kompromis i zatvara oci.... gdje povlaci crtu ?pitam se... gdje su vjernici kada je potrebno zaustaviti sitne prijevare, tuce...pronevjere, mito... lazi, poltronizam...Zlocin.

sta znaci biti dobar vjernik i da li ih ima uopce ???

da li je neophodno procitati svete knjige da bi se naucila razlika izmedju dobra i zla.... ili je dovoljno gledati na svijet bez predrasuda i biti hrabar....

zlocini ne bi bili moguci da nismo spremni sutiti i pogledati na stranu, cak i
opravdati zlocin vjerom.....

kako se kod nas, nakon velikog povratka religijama 90-tih, moglo desiti tako puno zlocina....

ima li odgovora...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

I sta sad time hoce sda kazes?
Da nije bilo vjerskog budjenja krajem 80-tih a pogotovo 90-tih ne bi bilo ni rata? Ni svog tog krvoprolica?
Mislim da je vjera ovdje iskoristena samo kao sredstvo, kao sto su je koristili i u II. sv.ratu u SSSR da podignu moral borcima!
CiCiban

Post by CiCiban »

melina, sorry but nije tesko vjerovati u nesto ..narocito tudjom glavom..
tesko je biti i ostati covjek
a neki sretnici se jednostavno rode takvi :)
melina

Post by melina »

Bosanac sa dna kace wrote:I sta sad time hoce sda kazes?
Da nije bilo vjerskog budjenja krajem 80-tih a pogotovo 90-tih ne bi bilo ni rata? Ni svog tog krvoprolica?
Mislim da je vjera ovdje iskoristena samo kao sredstvo, kao sto su je koristili i u II. sv.ratu u SSSR da podignu moral borcima!
ne. ne vjerujem da ne bi bilo rata jer je na rat utjecalo puno faktora.

ali je neobicno kako se ''vjerska osvjestenost'' poklopila s tako velikim zlocinima...

mozda ljudi vjeruju kako mogu prevariti boga ??? :roll:
avicena

Post by avicena »

Ima opširnije na topicu malo niže:

Džemat - Bernard Lewis, je emeritirani profesor na univerzitetu Princeton, i smatra se jednim od najboljih historičara islamskog svijeta. Interview sa njim vodio je njemački magazin 'Die Zeit'

Zeit: Profesore Lewis, samoubilački napadi, vjerski fanatizam, poziv na džihad - mnogima na Zapadu nakon 11.09. Islam se čini kao agresivna vjera, nekima kao sinonim za terorizam...

Bernard Lewis: To je potpuno pogrešna predstava. Naprotiv, ako pogledamo glavne struje unutar Islama vidimo da je teror izričito zabranjen - i to važi za samoubistvo. Naravno da postoji učenje o džihadu. Iz razloga jer je on muslimanima naređen, on je islamskim zakonom tačno definisan. Na koji način se započinje rat, kako se on vodi i kako okončava, kako se zarobljavaju neprijatelji i kako se sa njima ophodi - sve je to precizirano. Čak je regulisana upotreba mogućeg hemijskog oružja ( kao otrovnih strijela ) i balističkih hitaca ( katapult ) - skoro kao u jednoj prednjači Ženevske Konvencije. Samoubistvo je u Islamu nezamislivo. Ono je najgori grijeh. Ko se ubije biće na taj način kažnjen, da će vječno morati prolaziti kroz patnje koje je doživio u trenutku samoubistva.....
avicena

#7 Re: zlocin i vjera

Post by avicena »

melina wrote:''

kako jedan vjernik pravi kompromis i zatvara oci.... gdje povlaci crtu ?pitam se... gdje su vjernici kada je potrebno zaustaviti sitne prijevare, tuce...pronevjere, mito... lazi, poltronizam...Zlocin.

Poslanik saws. je rekao:
"Ko od vas vidi neko zlo, neka ga otkloni rukom, a ako ne može, onda jezikom, pa ako ne može, onda neka prezire srcem, ali to je najslabiji iman." (Muslim)

U mom komšiluku je donedavno živio čovjek koji je bio iskren i dosljedan vjernik. Završio je Pravo i zaposlio se u jednoj firmi. Primijeti on da se građevinski materijal izvlači iz firme bez ikakvih pisanih tragova. Jedanput zaustavi on šofera i zatraši mu potreban nalog. Ovaj nije imao i dođe do svađe a zatim i do manje tuče. Šofer prijavi direktoru da je bio fizički napadnut i ovaj pravnik dobije otkaz.Svi su znali da direktor pravi kuću. Povlačili se po sudu godinama i ovaj pravnik nikada više ni u jednoj firmi nije mogao dobiti posao. Taj pravnik je nedavno umro relativno mlad, raja pretpostavlja da ga dotukla nepravda.
Ja sam jedanput uputio kritiku osobi koja je nešto ružno učinila a koja za sebe tvrdi da je vjernik. Kažem mu da je to grijeh. Odgovori mi da je moj problem što ja nisam zadovoljan procentom njegove pobožnosti :roll: :?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

melina wrote:ne. ne vjerujem da ne bi bilo rata jer je na rat utjecalo puno faktora.

ali je neobicno kako se ''vjerska osvjestenost'' poklopila s tako velikim zlocinima...

mozda ljudi vjeruju kako mogu prevariti boga ??? :roll:
@Melina duso, zivot je tako jednostavan, samo to treba shvatit, i prozivjeti ga na najbolji nacin kako mozes i umijes! Nemoj se opterecivati glupostima molim te!
Vjersko budjenje na Balaknu koje se desilo u zadnje 2 decenije nije bilo bum, kao sto ni sam rat nije pao s neba!
Ljudi su godinama proganjani zbog vjere, trpjeli sum mnogo toga...i na kraju se dobili neki odusak i mir, jer su prestala proganjanja, nisu vise morali da kriju ko su i sta su...
A rat je planiran kao i sto sama znas godinama i godinama...Samo znas rezultati rata ne budu uvijek onakvi kakao se sve planira...
melina

#9 Re: zlocin i vjera

Post by melina »

[quote="avicena"

Poslanik saws. je rekao:
"Ko od vas vidi neko zlo, neka ga otkloni rukom, a ako ne može, onda jezikom, pa ako ne može, onda neka prezire srcem, ali to je najslabiji iman." (Muslim)

upravo tako.
digger

Post by digger »

avicena wrote:Filozof historije Džon Koster (John Koster) kazao je sljedeće:

Hitler i Staljin ubili su više nevinih žrtava nego što je umrlo u svim religioznim ratovima u ljudskoj historiji. Oni su ubijali te žrtve ne zato što su imali pogrešne namjere da bi spasili njihove duše, ili kaznili ih zbog njihovih grijeha, već zato što su bili konkurencija za hranu i predstavljali prepreku evolucionističkom procesu.
Moj komsija ima jednog starog macka. Daj mi posalji knjigu ovog filozofa pa da je objesim macku za rep.
avicena

Post by avicena »

digger wrote:

Hitler i Staljin ubili su više nevinih žrtava nego što je umrlo u svim religioznim ratovima u ljudskoj historiji. Oni su ubijali te žrtve ne zato što su imali pogrešne namjere da bi spasili njihove duše, ili kaznili ih zbog njihovih grijeha, već zato što su bili konkurencija za hranu i predstavljali prepreku evolucionističkom procesu.
Moj komsija ima jednog starog macka. Daj mi posalji knjigu ovog filozofa pa da je objesim macku za rep.
Jesi li ti kliknuo na taj link i pročitao sve do kraja?
black

Post by black »

Na osnovu Makijavelija i njegove slavne rečenice da cilj opravdava sredstva vođen je Drugi svjetski rat u kome je poginulo 52 miliona ljudi. Većina njih su bili civili. Mnogi su poginuli u vazdušnim napadima na ekonomska i privredna središta koja su smatrana legitimnim ciljem. Zbog reperkusija na privredu i uopšte tok vođenja rata, takvi napadi, po uzoru na vizionara vazdušne moći Đulio Duet-a, koji je zagovarao strateška bombardovanja, su bili uobičajeni. Preneseno na 11. septembar - takav napad bi po toj logici bio strateški napad na legitiman cilj. Civilne žrtve smatrale bi se kolateralnom štetom. Islamski učenjaci naprotiv, tvrde da je takav napad gnusan jer da bi cilj bio opravdan, i sredstva i metodi moraju biti u skladu sa islamskom paradigmom, po kojoj nije dozvoljeno činiti nasilje nevinim, a to su svakako bili oni u avionima i zgradama. Kaže šejh Kardavi:

"Stoga ne odobravamo korištenje civilnih aviona kao sredstva za zastrašivanja. Šta sam ja kriv ako sam putnik u tom avionu a ti želiš da ostvariš neki cilj i pri tom me ubiješ a ja nisam saglasan? Putnici koji su bili u ona četiri aviona, očigledno nisu bili nizašta krivi. Šta su skrivili pa da sa njima udari u Svjetski trgovački centar? I u tom centru su bili civili, neki od njih i muslimani. U njemu je radilo oko 2500 muslimana, svaki petak su klanjali džumu, neka braća su mi govorili da je tu džumu klanjalo po 1500 klanjača. Šta je njihov grijeh? Ja želim, braćo moja, da oslobodite svoje emocije i da ih potčinite šerijatu. Ne trebamo se predati svojoj netrpeljivosti prema Americi pa pravdati ovakve akte. Mi osuđujemo ovakva djela i smatramo ih zločinom, jer islam izričito zabranjuje ubijanje civila i neborbenog stanovništva. To smo razjasnili od prvog dana, izdao sam i saopštenje u kome sam osudio ovakve akte. Božiji poslanik se, našavši u nekoj bici ubijenu ženu, naljutio i osudio takav postupak ashaba, rekavši: "Ova se nije borila!", tj. pitao je za razlog njenog ubijanja. Znači, ubiti se može samo neko ko se bori, ko nosi oružje. Sve ostalo je terorizam."

Teže pitanje je, da li nevino umoreni u Iraku imaju pravo na osvetu onima koji su nositelji sankcija, zbog kojih je umoreno kao posljedica istih, pola miliona iračke djece mlađe od pet godina. Drugi problem je taj što američka vlada čvrsto podržava cionistički režim u Izraelu i time suučestvuje u genocidu nad palestinskim narodom, pravdajući to borbom protiv globalnog terorizma. Mnogi u ovim činjenicama vide opravdanje za eventualni napad na Ameriku i oni koji u ovome vide sukob civilizacija percipiraju Georg Bush-a i Usamu bin Ladena kao dva antipoda. Čini se da prisustvujemo borbi Davida i Golijata. Jedni se priklanjaju Bin Ladenu što je posljedica silnih frustracija u islamskom ummetu koje samo rastu zbog nemoći da na svjetskom planu predstavljaju relevantan faktor. Nepravda koju obični narod duboko osjeća u prsima neće zauvijek biti sputavana, rigidnim režimima, koje mnogi vide kao "izbjeljene sjene blijedila" u teatru sjena, čiji su pokretači iza zastora. Vrijeme pred nama sigurno će dati odgovore jer kažu, ničija (svijeća) nije do zore gorila. Ipak postoje ljudi čija djela zaista ne odražavaju duh islama, a ipak oni ta djela čine u ime njega. Takvi se nazivaju "islamskim teroristima". Kako smo mogli vidjeti teror nije imanentan islamu, a oni koji svaku granicu zla prekoračuju svojim djelom sebe diskredituju, a ne islam koji je čist od svih nastranosti i pretjerivanja. Ako islamu terorizam nije imanentan onda se ni oni koji čine zločin u ime njega ne mogu nazivati "islamski teroristi", a djela zločina "islamski terorizam" jer takavi termini impliciraju sasvim drugu konotaciju islamu, to da je on (islam) zločinački i teroristički. Oni muslimani koji čine zločine ne odražavaju bit islama, ali potpadaju pod njegove zakone. Kako ne postoji Halifa za ummet Muhammedov a.s. nije moguće pravedno procesuirati bilo kojeg muslimana za kojeg se smatra da čini nepravdu, a kamoli masovna ubistva. Vjernicima je ostalo da čekaju sud Pravednika kada ništa neće biti skriveno, niti će se ikom nepravda počiniti. Međutim, ne može se niko pravdati dobrim namjerama, jer neznanje, strast, mržnja i nekompetencija razvlašćuje onoga koji bi po vlastitom nahođenju djelio pravdu na svijetu. Upravitelji naroda su onakvi kakve narod zaslužuje! Kada se promjeni narod na bolje, promjena će doći sama po sebi. Džihad, koji je imperativ muslimanima, farzi'ajn (striktna obaveza za svakog muslimana), prvenstveno bi trebao biti veliki, tj. sa samim sobom, sa svojim strastima. Posebno danas kada muslimani nemaju jasnog i zajedničkog cilja. Cilj muslimani prvo moraju izgraditi i ponijeti odgovornost. Tada i takvi mogli bi biti nove lučonoše civilizacije, a dotad moraju znati da "put do džehennema jeste popločan dobrim namjerama", što znači da se svako djelo, koje se želi učiniti, dobro "izvaga". Što se tiče Bosne, sve dok postoji kritična masa slobode islamskog djelovanja, neće biti spektakularnih nasilnih djela koja upućuju na islamski inspirisan motiv. Predizborni pokliči nekih političkih čelnika, koji kažu da će praviti zatvore za one koji su pravili džamije, ne ulijevaju optimizam u budućnosti. Relativna sloboda ispoljavanja islama u demokratskoj Bosni, je do sada bila prava blogodat za one koji žive islam i javno ga manifestuju. U većini zemalja, u kojima muslimani čine značajan postotak, takve slobode značajno su reducirane od strane države, što je opet licemjerno jer sekularisti propagiraju odvojenost i nemješanje države i vjere, tj. politike i vjere. U proteklih nekoliko godina, muslimani Bosne, su bili pošteđeni prijetnje "svoje vlasti" u islamskom djelovanju. "Terorizam je jednako i prijetnja nasiljem i sam akt nasilja" (Bruce Hofmann: Unutar terorizma, str.33). Danas neki vide tamne oblake na horizontu, nadati se je pogrešnoj prognozi!
avicena

Post by avicena »

Dezze

#14 Re: zlocin i vjera

Post by Dezze »

avicena wrote:
melina wrote:''

Poslanik saws. je rekao:

U mom komšiluku je donedavno živio čovjek koji je bio iskren i dosljedan vjernik. Završio je Pravo i zaposlio se u jednoj firmi. Primijeti on da se građevinski materijal izvlači iz firme bez ikakvih pisanih tragova. Jedanput zaustavi on šofera i zatraši mu potreban nalog. Ovaj nije imao i dođe do svađe a zatim i do manje tuče. Šofer prijavi direktoru da je bio fizički napadnut i ovaj pravnik dobije otkaz.Svi su znali da direktor pravi kuću. Povlačili se po sudu godinama i ovaj pravnik nikada više ni u jednoj firmi nije mogao dobiti posao. Taj pravnik je nedavno umro relativno mlad, raja pretpostavlja da ga dotukla nepravda.
Ja sam jedanput uputio kritiku osobi koja je nešto ružno učinila a koja za sebe tvrdi da je vjernik. Kažem mu da je to grijeh. Odgovori mi da je moj problem što ja nisam zadovoljan procentom njegove pobožnosti :roll: :?
Ma kod nas ljudi misle da su vjernici zato sto odu u dzamiju, poste za ramazan, selamaju se, krste, cuvaju krst na vidnom mjestu u kuci.... How wrong :(
digger

Post by digger »

avicena wrote:
digger wrote:
Jesi li ti kliknuo na taj link i pročitao sve do kraja?
Sorry, bio sam odsutan.
Ne avicena, nemam namjeru da citam "filozofe" koji postavljaju da:

Staljin i Hitler su ubijali ljude zato... što su bili konkurencija za hranu i predstavljali prepreku evolucionističkom procesu.

Takvim smecem se ne hranim.
danas

Post by danas »

avicena wrote:
Hitler i Staljin ubili su više nevinih žrtava nego što je umrlo u svim religioznim ratovima u ljudskoj historiji.
staljin stoji, ali hitlerova njemacka je itekako bila religiozna drzava. pogresno je neko opsteprihvaceno misljenje da je nacisticka njemacka bila nepovezana sa religijom (a ovo misljenje smatram da je rezultat krscanske propagande).
katolicanstvo i protestantizam su bile zvanicne religije treceg rajha, a sam hitler je bio krsten kao katolik i nikada se nije sam odrekao te vjere niti ga je katolicka crkva ikada nasla shodno za ekskomunicirati. hitler je takodje ubijao primarno po religijskoj osnovi (jevreji kao primarne zrtve), i napad na SSSR je donekle bio uzrokovan hitlerovom mrznjom prema ovoj "bezboznickoj" drzavi, te ukratno, ovaj nacisticki sistem je bio daleko od a-religioznog.
u main kampf-u i u hitlerovim govorima se cesto spominje "bozja volja", "bozja misija" i slicno. danasnji neo-nacisti u USA su svi do jednog hriscani fundamentalisti -- nema nijednog da je ateista...
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:(...)
u main kampf-u i u hitlerovim govorima se cesto spominje "bozja volja", "bozja misija" i slicno. danasnji neo-nacisti u USA su svi do jednog hriscani fundamentalisti -- nema nijednog da je ateista...
Image
avicena

Post by avicena »

danas wrote: katolicanstvo i protestantizam su bile zvanicne religije treceg rajha, a sam hitler je bio krsten kao katolik i nikada se nije sam odrekao te vjere niti ga je katolicka crkva ikada nasla shodno za ekskomunicirati. hitler je takodje ubijao primarno po religijskoj osnovi (jevreji kao primarne zrtve), i napad na SSSR je donekle bio uzrokovan hitlerovom mrznjom prema ovoj "bezboznickoj" drzavi, te ukratno, ovaj nacisticki sistem je bio daleko od a-religioznog.
I na taj način prekršio pet od deset zapovijedi.

Ima gih koji njegov nauk povezuju i sa drugim teorijama:
Nacistička ideologija i teorija evolucije

Adolf Hitler, lider nacističke partije koja je osvojila vlast u Njemačkoj u teškim vremenima između dva svjetska rata, je bio opčinjen iluzijom o osnivanju tzv. Trećeg Rajha – hiljadugodišnjeg svjetskog carstva u kojem će nadmoćno vladati “arijevska rasa”. Hitler je vjerovao da je arijevska rasa, koja čini primarni elemenat njemačkog naroda, superiornija nad svim ostalim rasama i da, zbog toga, treba da upravlja nad njima. A osnova ovakvog Hitlerovog rasističkog pogleda na svijet je bila Darwinova teorija evolucije. U svojoj knjizi “Main Kampf” Hitler kao i Darvin na isti nivo sa majmunima stavlja neevropske rase i kaže: "Nijemce južne Evrope izvadite iz historije čovječanstva, tada u njoj neće preostati ništa drugo do plesa majmuna ."
Uz to, u osnovi nacističkog shvatanja evolucije je bila i tzv. eugenetika, prema kojoj se mogu izvršiti određena "poboljšanja" kako životinjskih tako i jedne ljudske rase putem odstranjivanja bolesnih i sakatih i razmno žavanjem zdravih jedinki. To je shvatanje po kojem ljudi “samostalno mogu upravljati svojom evolucijom”. Prvi koji je u Njemačkoj usvojio i širio principe eugenetike je bio poznati evolucionistički biolog Ernst fon Haeckel. Dok je sa jedne strane priređivao određene falsifikate u cilju “dokazivanja” teorije evolucije, Haeckel je, s druge strane, bio zauzet i sa propagandom eugenetike. Predlagao je da se bez odlaganja ubijaju djeca koja se rode sa manom, što će osigurati bržu evoluciju društva. Haeckel je išao toliko daleko da je čak zastupao mišljenje da tajno treba poubijati osobe sa nedostatkom, oboljele od raka i mentalno oboljele, inače će postati opterećenje za zajednicu i usporiti evoluciju. Haeckel je umro 1919. godine, ali njegove ideje su nacistima ostale u nasljedstvo. Ubrzo nakon dolaska na vlast Hitler je zvanično otpočeo sa politikom eugenetike. Mentalne bolesnike, sakate, slijepe od rođenja i č lanove njemačkog društva koji su sa nasljednim bolestima je okupio u specijalne "sterilizacione centre". Na ove ljude se gledalo kao na parazite koji kvare čistotu njemačke nacije i usporavaju evolucioni napredak. Nakon izvjesnog vremena, tajnom naredbom koja je stigla od Hitlera, započelo je i pogubljenje ovih ljudi koji su već bili izolirani iz javnog života. Dok je ovim pokoljima nastojao ubrzati navodnu evoluciju njemač kog društva, Hitler je u isto vrijeme ispunjavao i ostale uvjete eugenetike. Stimuliralo se rađanje djece izmeđU muškaraca i žena sa plavom kosom i očima, što se smatra osobinama ljudi njemačke rase. Iz tog razloga su 1935. godine i osnovani specijalni centri za razmnožavanje. Ovi centri, u kojima su bile smještene mlade djevojke (u skladu sa “rasnim kriterijima”) su konstantno posjećivani od strane SS-jedinica. Vanbračna djeca rođena u ovim centrima su trebala biti odgajana kao armija hiljadugodišnjeg njemačkog kraljevstva. Postoji još mnogo primjera koji dokazuju sklad između nacističke ideologije i Darvinove ateističke teorije i koji dokazuju da je u osnovi svih nacističkih zlodjela Darvinova materijalistička logika.
danas

Post by danas »

avicena;
tesko mi je raspravljati sa tobom jer imamo oprecne definicije vjernika. po meni je vjernik onaj KO VJERUJE da bog postoji, tj., vjeruje u boga. ono sta ti vjernici rade (i dobro i lose) ih ne cini manjim ili vecim vjernicima, jer je definicija vjernika zasnovana na njegovom vjerovanju a ne na njegovom ponasanju.

ti sada hoces meni da dokazes da hitler nije bio vjernik -- iako on sam spominje svoju vjeru u boga -- jer je prekrsio neke bozje zapovjesti. po tebi, ja sam onda velika vjernica, jer postujem (svojim ponasanjem) vise bozjih zapovjesti negoli neki deklarisani vjernici (recimo, george w. bush...). dalje, to sto je hitler zloupotrebljavao biologiju, medicinu i ostale nauke ga opet ne cini manjim vjernikom (niti ga je ikada cinilo ikakvim naucnikom). zao mi je, ali hitlerova bolesna opsesija i insistiranje na "superiornoj rasi" i zabrana mijesanja "rasa" me vise podsjeca na religijske objave o "odabranim narodima" i zabranama vjencanja izvan vjere nego na ista sto je darwin ikada napisao. na primjer, muslimankama njihova vjera brani da se udaju za (recimo) jevreja, dok je meni (ateisti) "dozvoljeno" udati se za koga kod hocu...

koliko ja shvatam, hitler se nikada nije odrekao svoje vjere, a istovremeno nijedan papa od hitlerovog dolaska na vlast pa naovamo nije nasao za shodno da hitlera ekskomunicira (to je izgleda bilo rezervisano samo za "zlocince" koji su -- gle uzasa -- tvrdili da zemlja nije ravna ili da se zemlja okrece oko sunca a ne obrnuto...). dakle, hitler je po svim definicijama ipak katolik -- rodjen je i umro je kao takav. mislim da katolicka crkva ima vecu nadleznost po pitanju svojih vjernika od tebe.
Uh

Post by Uh »

Fair Life wrote:
danas wrote:(...)
Image

tako isto se govori i za teroriste, oni sto su oteli avione 9/11 vikali su "za allaha" i ubise nevine ljude u ime bozije
Victor

Post by Victor »

Zbog ocito lose informiranosti o stavu Adolfa Hitlera prema kriscanstvu osjetio sam potrebu da vam prezentiram neke njegove misli o toj semitskoj religiji

`Krscansto je pobuna protiv prirodnog zakona, protest protiv prirode,dovedeno do logickog ekstrema kriscanstvo bi znacilo sistematsku kultivizaciju ljudskog neuspjeha`

Dakle krscansto je za njega bila religija koja nije prikladna arijevcu i njegovoj prirodi, jer kako onaj bolesnik rece Jaci nesmije da pomaze slabijeg nego da nad njim vlada.
Ili kao se kaze u zargonu, za Hitlera je krscanstvo bilo i ostalo p*******
religija.

Nadalje Hitler je vidio borbu rasa kao svrhu povijesti, a njegovi ideali bi se mogli sazeti u nekoliko fraza

Krv i tlo!
Pokret, narod i vodja itd..
avicena

Post by avicena »

danas wrote:avicena;
tesko mi je raspravljati sa tobom jer imamo oprecne definicije vjernika. po meni je vjernik onaj KO VJERUJE da bog postoji, tj., vjeruje u boga. ono sta ti vjernici rade (i dobro i lose) ih ne cini manjim ili vecim vjernicima, jer je definicija vjernika zasnovana na njegovom vjerovanju a ne na njegovom ponasanju.
[Jel' ti ono bi škorpija po horoskopu?]U pravu si sa definicijom vjernika, ali koliko će vjernika stići na mjesto koje nije prijatno zbog onoga što su činili i boravak na tom mjestu ih neće razdvajati od nevjernika.
Uh wrote:
tako isto se govori i za teroriste, oni sto su oteli avione 9/11 vikali su "za allaha" i ubise nevine ljude u ime bozije
"Za Allaha" sigurno nije, a da li i u ime čega i ko već su se odavno počele praviti analize :

http://www.pentagonstrike.co.uk/pentagon_sc.htm#Main

http://www.galaksija.com/cofsadrzaj.htm
danas

Post by danas »

avicena wrote:
danas wrote:avicena;
[Jel' ti ono bi škorpija po horoskopu?] U pravu si sa definicijom vjernika, ali koliko će vjernika stići na mjesto koje nije prijatno zbog onoga što su činili i boravak na tom mjestu ih neće razdvajati od nevjernika.
kakva crna skorpija, pa kako ces mi to rec'! nikad! d-j-e-v-i-c-a!!! :-)

elem, drago mi je da mislis da i medju deklarisanim vjernicima ima onih koji su u stanju ciniti zla djela. ako su oni zaista primili i osjetili bozju milost, zasto se onda tako ponasaju? a mozes li mi pojasniti i ovo -- ko je bogu miliji, osoba koja ne vjeruje u njega, ne moli mu se i ne klanja a istovremeno ta osoba radi dobro (pomaze drugima, ne cini nikakvo zlo) ili osoba koja se moli bogu i vjeruje u njega, a istovremeno laze, krade, i cini zlo. ko je bolji vjernik? i ko je bolji covjek?
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
kakva crna skorpija, pa kako ces mi to rec'! nikad! d-j-e-v-i-c-a!!! :-)

elem, drago mi je da mislis da i medju deklarisanim vjernicima ima onih koji su u stanju ciniti zla djela. ako su oni zaista primili i osjetili bozju milost, zasto se onda tako ponasaju? a mozes li mi pojasniti i ovo -- ko je bogu miliji, osoba koja ne vjeruje u njega, ne moli mu se i ne klanja a istovremeno ta osoba radi dobro (pomaze drugima, ne cini nikakvo zlo) ili osoba koja se moli bogu i vjeruje u njega, a istovremeno laze, krade, i cini zlo. ko je bolji vjernik? i ko je bolji covjek?
[Ja sam škorpija :-x , mislio sam zbog tersluka da si i ti, a ti......možda osjetljivost :P (šalim se, ne vjerujem horoskopima)]

Kako Bog razmišlja je za nas ljude gajb / nedokučivo, ali sigurno mu nisu plaho dragi ni jedni ni drugi, bar na osnovu Objave, naravno iz različitih razloga.
"Mjerilo tvoga neznanja je snaga tvog vjerovanja u nepravdu i tragediju. Ono što gusjenica naziva krajem svijeta, učitelj naziva leptirom." - R. Bach
Šta je leptirov život , znanje i biće u odnosu na naš život , znanje i biće, a gdje je naš život i znanje i biće u odnosu na vječnost , Božije znanje i Njegovo Biće. Kako su leptiru nedokučive naše namjere i naše razmišljanje tako su i nama Božije.
Sjedim ja prije par večeri u ljetnoj bašti. Gori svijeća. Naleti leptir i pravo na plamen svijeće i sprži se. Nije prošlo mnogo vremena naletiše dva leptira i počeše da se vrte oko svijeće. Mahnuo sam da ih otjeram ali ništa. Udario sam ih rukom i odletjeli su. Mogu zamisliti njihove komentare o meni. (primjer vezan za znanje, ne treba ga bukvalno primijeniti na Boga)
danas

Post by danas »

cuj, ja ters?!? :shock:
a malo sam sad zabrinuta za tebe i tvoj moral, jer si poceo koristiti ove "plaza" smajlije... :P :lol: :lol:

ovu pricicu sa leptiricem sam vec nekoliko puta cula... no to i dalje ne govori nista. nista o TVOM misljenju -- ko je po TEBI LICNO bolji... jer je mene ovdje zanimalo tvoje licno misljenje...
Post Reply