Zlatna sredina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StLouis

#1 Zlatna sredina

Post by StLouis »

Opcepoznato je da je srednji sloj/srednja klasa kicma i osovina svakog drustva. Zanima me da li u BiH postoji bilo kakav vid ovog sloja, ili je zbrisan sa lica zemlje...?? U svakoj naprednoj zemlji srednja klasa je ta koja drzi zajednicu na okupu. Kako u BiH izgraditi jedno zdravo drustvo u kojem ce ova jako znacajna klasa voditi zemlju ka blagostanju i prosperitetu? Postoje li kod nas tendencije za takvo nesto? Znam da smo nekoliko svjetlosnih godina daleko da se nesto promjeni i da je bio rat[koji je zavrsen 1995] i da je narod pesimistican glede bilo kakvih ideja jer se nacionalizam i sovinizam uvukao u svaku poru zivota i koci razvoj. No, ipak treba biti optimista u svemu i pokusati se pomaknuti iz lezista.

Primjera radi, u USA je srednja klasa ozbiljno urusena i to se prvenstveno odrazava na ekonomskom stabilitetu.

Podpitanje; da li je kod nas uopce postojala srednja klasa prije 1992 ili je upravo socijalizam kao sistem u principu bio nekakva vrsta srednjeg sloja, zlatna sredina...?? Ne zagovaram ni ovo, ni ono, nego samo uporedjujem...dobro svima a ne samo njima.
krivorijek

Post by krivorijek »

Ma znas sta, ima sredine, i to puno vise nego sto bi ti volio, vjeruj mi.

A ima i bogatih i siromasnih, kao ono, to je trendy & neminovna posljedica neminovne demokratizacije drustva, to je sasvim normalno.

A i njih ima puno vise nego sto bi ti volio.

Sve sto sam ti zelio reci je da ti je pitanje na mjestu!
metal_rules_cura

#3 Re: Zlatna sredina

Post by metal_rules_cura »

Nema srednje klase. Imas par ljudi koji direktno ili indirektno drze cijelu drzavu i 98% onih koji zivotare. Zavisi sad sta sve smatras pod srednjom klasom. Obzirom na to kako ovdje dvije trecine stanovnistva vise nema ni za kruh, ni za mlijeko kako treba, pogotovo ne za ljetovanje, frizera, obucara i slicno (kako treba, a da se pritom ne odrekne danasnje jedne vekne), onda srednjeg sloja nema.
Kjajević Majko

#4 Re: Zlatna sredina

Post by Kjajević Majko »

Ima ali izumire polako, s ovim poskupljenjima. :D
Post Reply