2.Ne gubi pare
3.Ne gubi pare
4.Jeftino kupi
5.Skupo prodaj
6.Strpljenja imati
7.Dionice mjesati
8.Ne kupuj nikada dionice na kredit
9.Nikad ne trci za tramvajem i dionicama
10.Prepoznaj trend!!!!!!!!!
Za sada toliko od mene
Moderator: anex
Vis-a-vis 1,2 & 3 - kako to pocetnik da zna? Ako neko pocinje predpostavlja se da nema iskustva te nije niti dobio niti izgubio, kako da zna da gubi pare?fuXa.ba wrote:1.Ne gubi pare
2.Ne gubi pare
3.Ne gubi pare
4.Jeftino kupi
5.Skupo prodaj
6.Strpljenja imati
7.Dionice mjesati
8.Ne kupuj nikada dionice na kredit
9.Nikad ne trci za tramvajem i dionicama
10.Prepoznaj trend!!!!!!!!!
Za sada toliko od mene
Mashtom do trenda?!? Upotrijebio si rijec trend sto je statisticki termin i zahtijeva preciznost i matematicku dokazivost, a svoje korijene nalazi u tehnickoj analizi (mislim na technical analysis ako nisam dobro prevelafuXa.ba wrote:Ne tehnickom analizom nego budi malo mastovit!!!!
Sta ti mislis gdje ide buducnost?? Gdje ima potencijala??
Npr.
K+S AG O.N.
WKN: 716200
ISIN: DE000716200
Ako se ne varam produciraju gnjojivo ( mislim da se tako kaze na Bosanski)
Tamo 1999 godine mogo ih je covjek kupiti za nekih 5 do 7 €
21.jula 2008 godine dionica je bila 280 € !!!!!!!!!!! Taj isti dan naravno to je vec ranije bilo najavljeno podijelili su jednu dionicu na 4 dionice to znaci onaj ko je imo jednu dionicu u depotu sada imam 4 ,naravno i cijena je se na 4 parceta podijelila naravno to znaci sada jedna dionica ima vrijednost nekih 70 € ,ali to sada manje vise vazno .
http://aktien.onvista.de/snapshot.html? ... OD=7#chart
Sta hocu da kazem ako prepoznas trend i ako imas moodaulozi!!!!
Ubacicu u sljedecih par dana dionice koje ja imam broj njih nije vazno
Za sada ja vidim trend u Solar dionicama naravno je tesko naci koje firme su prave !!!
Firme koje produciraju silizium.....
Moram na poso nastavicemo nocas
Puno srdacnih pozdrava
fuXa
procitala sam ti edit i taman sam mislilaAmazonka27 wrote:
Do meneomar little wrote:procitala sam ti edit i taman sam mislilaAmazonka27 wrote:![]()
stavit
Hmm, uz duzno postovanje, ja nemam pojma sta si ti ovdje htio reci. Trudila se razumjeti jesam ali bi neucinkovito.RtrnOfSalisbury wrote:Neki autori kao zlatno pravilo berze navode samo jedno: sto dalje od iste, ulazite pare bilo gdje samo ne u berzu. E sad, ima u tome malo logicnog problema ali ... da zaobidjem.
Svi oni koji ne ispostuju to zlatno pravilo su automatski izlozeni izmedju ostalog uvodnom tekstu, pa kritici u drugom pa reviziji prvog, pa prijedlozima na amandmane stava 4,5,6,
sa zakljuckom: more bidne a i ne mora. Ne racunam jedno milion obaveznih knjiga koje garantuju milionske dobitke.
Meni mi su najsimpaticniji oni koji su ostvarli izvjesni dobitak i tako se automatski osjecaju ko... da ne kazem; veseli su i oni koji sve o berzi znaju a ipak nisu (jos) nista ulozili,
cekaju da padne cijena iz cega se vidi izrazit konzervativan gard, pravilo u principu pozitivno, ali kako nesto moze biti u isto vrijeme i dobro i lose ??
ah tooo...pa sto odmah ne kazesRtrnOfSalisbury wrote:Fala na pitanju i postovanju duznom, al mora da su ovi ostali sve razumjeli kad ne pitaju il nisu ni citaliGrdo je kad autor mora pojasnjavati tekst, recemo da autori Motel Kalifornija objasne sta su stjeli rec kolko naroda bi bilo razocarato ali hajd:
prije par godina prvog januara novinari njeki osli u zoloski vrt i izabrali pet prosjecno pametnije medjeda, kruskara a na drugoj strani pet experta iz berzijanskije nauka, i rasporedili neke papire na zemlju koji su predstavljali razne akcije i medjedi izaberu pet i experti pet i novinari reknu vidimo se 31. decembra, hajd cao. I 31. decembra sastanu se ponovo i uporede koje kolko zaradio i zamisli, medjedi zaradili vise. Eksperti su graknuli da su medjedi birali prvi i imali mnogo srece itd...
E sad sam se izgubio pa ne znam ni sam sta sam stio rijet
nadrkanost i frustracija su gadne boljkevalter.ba wrote:Joj sto mi na zivce idu ovi dijasporci sto dvije rijeci s engleskog ne znaju kako bi preveli.Rokate se tim stranjskim izrazima valjda da bi se ucinili pametnijim.Ne shupljirajte bezzzee i plasirajte vase dollare ne ovdje vec u Kinu i dobicete garant.Vidite da sam rekao da ulozite u BiH rekli bi "a trebaju vam nase pare a nerviramo vas". Zato u Kinu ali prestanite kakit ovoj raji ovdje kako je kod vas ovako ili onako ali ne znate kako bi to preveli
.
Mozemo mi i bez vasih prevedeno,tehnickih,fundamentalnih analiza,bikova i meddvjeda...znate vec o cemu ja je li tako
Ti si garant jedan od onih koji su zavrsili psihologiju u inozemstvu.Toploti se zahvaljujem na uspostavljenoj dijagnoziomar little wrote:nadrkanost i frustracija su gadne boljkevalter.ba wrote:Joj sto mi na zivce idu ovi dijasporci sto dvije rijeci s engleskog ne znaju kako bi preveli.Rokate se tim stranjskim izrazima valjda da bi se ucinili pametnijim.Ne shupljirajte bezzzee i plasirajte vase dollare ne ovdje vec u Kinu i dobicete garant.Vidite da sam rekao da ulozite u BiH rekli bi "a trebaju vam nase pare a nerviramo vas". Zato u Kinu ali prestanite kakit ovoj raji ovdje kako je kod vas ovako ili onako ali ne znate kako bi to preveli
.
Mozemo mi i bez vasih prevedeno,tehnickih,fundamentalnih analiza,bikova i meddvjeda...znate vec o cemu ja je li tako![]()
![]()
Nek' si mi se nagovorio.valter.ba wrote:Ti si garant jedan od onih koji su zavrsili psihologiju u inozemstvu.Toploti se zahvaljujem na uspostavljenoj dijagnoziomar little wrote:nadrkanost i frustracija su gadne boljkevalter.ba wrote:Joj sto mi na zivce idu ovi dijasporci sto dvije rijeci s engleskog ne znaju kako bi preveli.Rokate se tim stranjskim izrazima valjda da bi se ucinili pametnijim.Ne shupljirajte bezzzee i plasirajte vase dollare ne ovdje vec u Kinu i dobicete garant.Vidite da sam rekao da ulozite u BiH rekli bi "a trebaju vam nase pare a nerviramo vas". Zato u Kinu ali prestanite kakit ovoj raji ovdje kako je kod vas ovako ili onako ali ne znate kako bi to preveli
.
Mozemo mi i bez vasih prevedeno,tehnickih,fundamentalnih analiza,bikova i meddvjeda...znate vec o cemu ja je li tako![]()
![]()
![]()
PTSD je prava Dg. jer sam ja derao guzove brdjanima drzeci tebi odstupnicu.Volim dijasporce,sve su to moja raja ali ne i vas krkane sto nas ostaviste da vam kuce branimo kao i pravo da nam dijagnoze uspostavljatePosebnoove sto naprasno zaboravise mother tongue
![]()
Sto se berze tice bio sam krajnje iskren bas zato sto vas volim.Ovdje samo insajderi lovu uzimaju i nikakve analize ne piju vode.Mozes 15 fakulteta imati ako nemas pravu informaciju pridruzio si se klubu unesrecenih garant.
Pozdrav za vas sa postfixomlittle.
valter.ba wrote:Ti si garant jedan od onih koji su zavrsili psihologiju u inozemstvu.Toploti se zahvaljujem na uspostavljenoj dijagnoziomar little wrote:nadrkanost i frustracija su gadne boljkevalter.ba wrote:Joj sto mi na zivce idu ovi dijasporci sto dvije rijeci s engleskog ne znaju kako bi preveli.Rokate se tim stranjskim izrazima valjda da bi se ucinili pametnijim.Ne shupljirajte bezzzee i plasirajte vase dollare ne ovdje vec u Kinu i dobicete garant.Vidite da sam rekao da ulozite u BiH rekli bi "a trebaju vam nase pare a nerviramo vas". Zato u Kinu ali prestanite kakit ovoj raji ovdje kako je kod vas ovako ili onako ali ne znate kako bi to preveli
.
![]()
![]()
PTSD je prava Dg. jer sam ja derao guzove brdjanima drzeci tebi odstupnicu.Volim dijasporce,sve su to moja raja ali ne i vas krkane sto nas ostaviste da vam kuce branimo kao i pravo da nam dijagnoze uspostavljatePosebnoove sto naprasno zaboravise mother tongue
![]()
Sto se berze tice bio sam krajnje iskren bas zato sto vas volim.Ovdje samo insajderi lovu uzimaju i nikakve analize ne piju vode.Mozes 15 fakulteta imati ako nemas pravu informaciju pridruzio si se klubu unesrecenih garant.
Pozdrav za vas sa postfixomlittle.
prosu te stari k'o kesu rize...valter.ba wrote:Upsssssssssssssssssssssssssssss![]()
![]()
omar little wrote:ah tooo...pa sto odmah ne kazesRtrnOfSalisbury wrote:Fala na pitanju i postovanju duznom, al mora da su ovi ostali sve razumjeli kad ne pitaju il nisu ni citaliGrdo je kad autor mora pojasnjavati tekst, recemo da autori Motel Kalifornija objasne sta su stjeli rec kolko naroda bi bilo razocarato ali hajd:
prije par godina prvog januara novinari njeki osli u zoloski vrt i izabrali pet prosjecno pametnije medjeda, kruskara a na drugoj strani pet experta iz berzijanskije nauka, i rasporedili neke papire na zemlju koji su predstavljali razne akcije i medjedi izaberu pet i experti pet i novinari reknu vidimo se 31. decembra, hajd cao. I 31. decembra sastanu se ponovo i uporede koje kolko zaradio i zamisli, medjedi zaradili vise. Eksperti su graknuli da su medjedi birali prvi i imali mnogo srece itd...
E sad sam se izgubio pa ne znam ni sam sta sam stio rijetbice da su ostali puno bistriji i brzi na shvacanju od mene sto se tice financijskih nauka
![]()
ne znam da li cu ovim primjerom izjednaciti sebe sa medjedima, ali na prvoj godini faksa smo nalijepili srednju stranu novina na zid, onu sa listom NYSE, i bacali pikado u dionicka drustva
te ih ondak pratili do kraja godine zajedno sa odredjenim brojem fondova vodjenim od strane skupih i poznatih strucnjaka. elem, na kraju godine, dokaza se teorija (u mom postu gore navedena) da trendovi, market timing, tehnicka analiza i sl. konzistentno ne mogu pobijediti trziste i da, u vecini slucajeva, ti menadzeri uzimaju novce za dzabe
i bez inside information berzijanska igra je, za malog i prosjecnog ulagaca, vrsta kocke.