Banksy wrote:
oko nekretnina, čini mi se reče ''očeva vikendica''?
Pod pretpostavkom da laže i da mu niko iz stare sarajevske familije Močević (donedavnih vlasnika cijelih Poljina) nije otac, kako babin dunum zemlje i vikendica u Hotonju, iz imovinskog kartona 2000. god, preko noći postaju 10 dunuma i milionska vila na Poljinama.
Naime, imam neku garsonjeru u BuljakovU, a rado bih 200 kvadrata na Titovoj, pa da pitam za recept.
Na ovo mi niko nije odgovorio, očekivano.Banksy wrote:
... zašto je juče slagao javnosti da se radi o ''očevoj vikendici'', kad je u pitanju njegova vila?
Kako se babovina vrijedna 20.000 KM na jednoj lokaciji, preko noći pretvori u svojinu vrijednu 2.000.000 KM na drugoj lokaciji?
Lagumdžija je tipični postratni milioner i profiter, baš kao i svi oni s kojima danas pokušava napraviti vlast, a u koje upire prstom zbog ''netransparentnosti'' i sumnjivih puteva ličnog bogaćenja.
Sistem po kojem vičeš Držte lopova dok sam bunariš tuđe džepove je stari, provjereni, policijski metod i nije čudo da ga koristi, učio je od najboljih.
Ovaj primjer iznad je laganje javnosti, ali i čisti kriminal, koji je, da postoji politička volja, vrlo lako dokaziv.
No, u ovom trenutku ne postoji ni NGO sektor ni politički suparnik kojem je u interesu da se ozbiljnije pozabavi
njegovim postratnim kriminalom i razotkrije ga, a moglo bi se brzo, za 24 sata. Kad bi postojao pollitički interes ili zainteresovani pojedinac ili novinar, lako bi završili i njegov slučaj, bar medijski i politički, baš onako kako je on presudio Brankoviću upirući prstom u njegovu 5 puta manju vilu, na 5 puta manje zemlje, 5 metara od svoje ''babovine''. To je bilo majstorski, zaista.
Naučiš policijske metode, kupiš medije, NGO sektor, politički protivnici su svakako traljavi i nesposobni, i završiš posao.
Drugi slučaj, onaj koji se tiče obraza i morala, je još slikovitiji.
U trenutku kad naš najveći ekonomski stručnjak Dragoljub Stojanov donosi odluku da napusti Sarajevo i odlazi trbuhom za kruhom jer Ekonomski fakultet, i nakon toliko godina, nije u stanju da mu obezbijedi adekvatan stambeni prostor, Lagudmžija od tog istog fakulteta dobija na poklon, bespovratno, 100.000 KM za kupovinu svog već drugog stana, malo mu je bio jedan. Naravno, ponovo je bio najglasniji u osudi svojih političkih protivnika koji eto protjeruju one najbolje među nama, pa još i nebošnjake, kakvi su to zlotvori. Zar nije genijalno? I na ovo naravno niko nije reagirao, tek pokoji nezavisni medij, ali ko njih još čita i sluša.
Slučaji Reket i Bošnjački institut (gdje je ovo drugo zapravo ključno) vjerovatno nikad neće ni biti istraženi, jer Lagudmžijin novi/stari politički partner Tihić drži sudstvo u Federaciji, a kako su se ova dvojica izgleda dugoročno vezali, ni tu nema straha.
Pomenućemo samo još veze s vlasnikom Robota, sumnjivo porijeklo stana u Alipašinoj, poklanjanje Feroelektra Stanićima, CIPS projekat, procenat od svih firmi privatiziranih u periodu 2000-2008 dok su Agencijom za privatizaciju šefovali korumpirani partijski drugovi Matić i Žutić, koje je sam instalirao na te pozicije, i ko će se sjetiti čega je tu sve bilo ...
Na kraju, jeste, lopov je, ali mora mu se odati priznanje za sposobnost i vještinu izbjegavanja pravde i zakona i manipulisanja pojedincima i cijelom javnošću.
I to je nauka, a tu mu zaista nema ravnog.