Zivotopis, molbe za posao i sl.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pecorin

#1 Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Pecorin »

-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:12, edited 1 time in total.
muminovic

#2 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by muminovic »

Napises sve iskreno sa sto manje rijeci, niko nema vremena da cita CV na 2-10 stranica kako ljudi sastavljaju.
modem33

#3 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by modem33 »

nitko to od poslodavaca ne cita.... dzabe apliciras 8-)
eurodancer

#4 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by eurodancer »

traži štelu kakav crni CV :D
Satori

#5 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Satori »

Pecorin wrote:Kako napisati kvalitetnu biografiju za posao?
Šta staviti u biografiju, šta slagati, šta izostaviti?
Šaljete li molbe za posao preko maila i koliko ste odgovora dobili? Jedan ili nijedan? :-D
Od kojih firmi ste dobili odgovore?
Primjer neke molbe?
Koliko su vas puta firme pozvale na razgovor zbog prijave za posao koju ste poslali preko ovih stranica za trazenje posla (Posao.ba,BoljiPosao, Konkursi.ba itd itd itd) ?

https://europass.cedefop.europa.eu/hr/d ... ulum-vitae
Neka ne bude duži od 2 strane, sem ako si doktor nauka sa morem objavljenih radova i članaka. Neka bude jasno i pregledno.

Sve što slažeš, obit će ti se o glavu kada dođe znanje na provjeru. :) Navedi ti ako hoćeš da znaš i svahili, ali kad-tad će se pojaviti nešto što ćeš trebati prevesti. Poslodavci pamte :D

Mene su 3 puta pozvali na posao kada sam aplicirala preko Posao.ba, od toga sam dva posla dobila.
Pecorin

#6 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Pecorin »

-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:13, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#7 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by dobar osjecaj »

Kad sam se tek pocela prijavljivati za poslove, ucili su me da pisem sto kraci i sazetiji zivotopis koji nije trebao/mogao preci jednu A4 stranicu. Osim sto je veca kolicina podataka najcesce nerealna u zivotopisu nekoga do pet godina radnog iskustva, niko nema vremena da cita ogromnu kolicinu rasutih informacija. Ja rado ucim od drugih i pregledala sam desetine tudjih zivotopisa, hvatala fraze i rijeci koje su mi se svidjale i prilagodjavala svojim opisima da napisem sto bolje i krace predstavljanje sebe.

U smislu toga sta je preporucljivo slagati/uljepsati, smatram da se u zivotopisu pocetnika moze i treba iskoristiti svaki najmanji detalj koji moze biti od koristi za konkretnu prijavu. Za svaku sitnicu koju sam bila spremna uljepsati i preuvelicati na zivotopisu, bila sam spremna i da je naucim i da se poboljsam u tom segmentu, pa sam to uvijek smatrala ispravnim u mom slucaju.

Nakon godina rada, dolazila sam u situacije da pregledavam tudje prijave birajuci sebi pripravnike i asistente. Zbog prirode posla dogadjalo se da dobijem prijave ljudi iz razlicitih krajeva svijeta. Rijetko sam imala vremena da bas detaljno citam desetine ili stotine razlicitih popratnih pisama i zivotopisa. Brzinski bi skenirala kljucne stvari koje su mene konkretno zanimale i po tome bi smanjila hrpe i hrpe prijava na desetak koje cu detaljnije prouciti (dostupnost u konkretno vrijeme kad mi treba osoba, stvarno radno iskustvo u onome za sta mi bas trebaju i jos neke specificne kriterije). Ljude koji su slali neprilagodjena popratna pisma nisam uopste razmatrala (oni koji se s istim popratnim pismom prijavljuju na razlicita radna mjesta).
Jasno mi je da je ljudima mozda dosta svega i da im dosadi prijavljivati se bez rezultata, ali ako nisi u stanju poslati prijavu prilagodjenju mom konkursu, kako mogu ocekivati da ces htjeti raditi poslove koje ti povjerim. Prezirem kad ljudi u prijavama izmisljaju da imaju interes za nesto sto ih apsolutno ne zanima i bore se da otimaju priliku nekome koga neka oblast stvarno zanima.

Ja se nikad nisam prijavljivala u nase javne institucije. Prijavljivala sam se uvijek odabrano, ciljano u firme koje su me zanimale u BiH i u inostranstvu. S izuzetkom jedne firme, uvijek sam dobila ili poziv za razgovor/testiranje ili lijepo srocenu odbijenicu/hvala niste dovoljno dobri za nas...
Pecorin

#8 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Pecorin »

-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:12, edited 1 time in total.
kurty

#9 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by kurty »

A sto u naslovu zivotopis, a u postu biografija???
apsidejzi

#10 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by apsidejzi »

Pecorin wrote:Kako napisati kvalitetnu biografiju za posao?
Šta staviti u biografiju, šta slagati, šta izostaviti?
Šaljete li molbe za posao preko maila i koliko ste odgovora dobili? Jedan ili nijedan? :-D
Od kojih firmi ste dobili odgovore?
Primjer neke molbe?
Koliko su vas puta firme pozvale na razgovor zbog prijave za posao koju ste poslali preko ovih stranica za trazenje posla (Posao.ba,BoljiPosao, Konkursi.ba itd itd itd) ?
Na pocetku stavi svoju sliku i osnovne podatke o sebi (godiste, titula, kontakt podaci poput telefona, emaila i sl)

Zatim napisi sta si ostvario u zivotu tj neki projekat kojeg si uspjesno zavrsio. Ovo ljudima daje povjerenje da se mogu osloniti na tebe. Naravno ovdje dolazi i kompetencija tj sta znas radit. Ne mora to biti skola nego ako si dobar sa nekim software-om ili ako znas neki zanat i sl. Posto sam ja programer ovdje napisem na kojim sam projektima radio i za koga a posto imam i privatnih projekata napisem reference za iste tako da ljudi mogu potraziti na netu.

Zatim napisi radno iskustvo koje imas tj posljednji poslodavac i pozicija pa onda pretposljednji itd

Zatim skolu koju imas.

Zatim napisi malo o svojim interesovanjima tj hobiji, sta radis u slobodno vrijeme.

Ja imam ovakav CV i nedavno sam ga slao za jedan posao ali je taj oglas bio "proforme" tj vec su imali covjeka za to mjesto. No i pored toga su me pozvali na intervju "onako" da vide mogu li racunati na mene u nekim drugim semama.

Kompetencija ti je sve. Mozes lagati ali to je kratkorocno a ako im to sto slazes bude interesantno vjeruj mi da ce naci nacin da te testiraju jel istina.
Pecorin

#11 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Pecorin »

-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:11, edited 1 time in total.
Satori

#12 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Satori »

Pecorin wrote:Zar baš hobiji? Meni je to pomalo neadekvatno i poslodavcu nezanimljivo?
Šta koga briga za to što ja čitam knjige ako ću raditi kao mašinac, ili nije?
Radio sam svega tri mjeseca nakon završetka faksa, nisam dobio nogu već otišao sam, dobijao sam par puta, tačnije gledao molbe koje je dobijao naš šef proizvodnje.
Tačno mi se zgadilo kada neko napiše u molbi kako je odgovoran, inicijativan i sve slične gluposti koje ljudi pišu, to nikoga ne zanima.
Samo konkretne stvari čini mi se, ali siguran sam da ovdje ima ljudi koji znaju mnogo više nego ja što se tiče tih stvari pa sam zato i postavio temu.
Imaš raznorazna takmičenja. BH Telecom ima ekipe u odbojci, košarci, ne znam već. Znam da banke imaju sportska takmičenja svake godine.

Relativno je nebitno voli li neki mašinac rješavati sudoku, baviti se aikidom ili plesti čarape na 5 igala. Ali kad imaš pred sobom budućeg radnika koji ne zna jezike, nema hobije, nema nikakvih interesovanja... šta će ti neki penzioner, tražiš nekog dišućeg, aktivnog, punog energije, spremnog da uči. Kontaš poentu.
Satori

#13 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Satori »

.
Last edited by Satori on 22/08/2016 12:45, edited 1 time in total.
Satori

#14 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Satori »

.
Pecorin

#15 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Pecorin »

-
Last edited by Pecorin on 28/08/2016 13:10, edited 1 time in total.
modem33

#16 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by modem33 »

Satori wrote:
Pecorin wrote:Zar baš hobiji? Meni je to pomalo neadekvatno i poslodavcu nezanimljivo?
Radio sam svega tri mjeseca nakon završetka faksa, nisam dobio nogu već otišao sam, dobijao sam par puta, tačnije gledao molbe koje je dobijao naš šef proizvodnje.
Tačno mi se zgadilo kada neko napiše u molbi kako je odgovoran, inicijativan i sve slične gluposti koje ljudi pišu, to nikoga ne zanima.
Samo konkretne stvari čini mi se, ali siguran sam da ovdje ima ljudi koji znaju mnogo više nego ja što se
tiče tih stvari pa sam zato i postavio temu.
Imaš raznorazna takmičenja. BH Telecom ima ekipe u odbojci, košarci, ne znam već. Znam da banke imaju sportska takmičenja svake godine.

Relativno je nebitno voli li neki mašinac rješavati sudoku, baviti se aikidom ili plesti čarape na 5 igala. Ali kad imaš pred sobom budućeg radnika koji ne zna jezike, nema hobije, nema nikakvih interesovanja... šta će ti neki penzioner, tražiš nekog dišućeg, aktivnog, punog energije, spremnog da uči. Kontaš poentu.

Bas upravo suprotno, traze da ne znas jezike i da si glup ali uz neko osnovno znanje odredjenog posla za koji si zaduzen. Ovakav profil poslodavcima odgovara i ne treba konkurs.

A za ostalo im treba supermen i za takve pozicije izdaju konkurs jer je takvog radnika nemoguce naci.
dildi

#17 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by dildi »

modem33 wrote:
Satori wrote:
Samo konkretne stvari čini mi se, ali siguran sam da ovdje ima ljudi koji znaju mnogo više nego ja što se
tiče tih stvari pa sam zato i postavio temu.

Bas upravo suprotno, traze da ne znas jezike i da si glup ali uz neko osnovno znanje odredjenog posla za koji si zaduzen. Ovakav profil poslodavcima odgovara i ne treba konkurs.

A za ostalo im treba supermen i za takve pozicije izdaju konkurs jer je takvog radnika nemoguce naci.
Da li si ti zaposlen ili nezaposlen ?

Ako si nezaposlen da li konkurises jer gore pises: "nitko to od poslodavaca ne cita.... dzabe apliciras"
Amazonka27

#18 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Amazonka27 »

Satori wrote:
Samo konkretne stvari čini mi se, ali siguran sam da ovdje ima ljudi koji znaju mnogo više nego ja što se tiče tih stvari pa sam zato i postavio temu.

nece tebe zaposliti jer im treba pojacanje u odbojci ili sl...nego se iz određenog hodbija može vidjeti da li si timski igrac, kreativac, zivotne navike, zelja za napredovanjem i sl. To je nesto za sta su ljudi iz HRM-a obuceni da prepoznaju...ovo tvoje objašnjenje nije dobro.
madner

#19 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by madner »

Samo kafana. Tu se odmah vidi kakav si kao covjek i komunista. :D
Hakiz

#20 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Hakiz »

dobar osjecaj wrote: Jasno mi je da je ljudima mozda dosta svega i da im dosadi prijavljivati se bez rezultata, ali ako nisi u stanju poslati prijavu prilagodjenju mom konkursu, kako mogu ocekivati da ces htjeti raditi poslove koje ti povjerim. Prezirem kad ljudi u prijavama izmisljaju da imaju interes za nesto sto ih apsolutno ne zanima i bore se da otimaju priliku nekome koga neka oblast stvarno zanima.
U BiH ljudi imaju interes da imaju posao. U zemlji u kojoj je 2% nezaposlenih lako je tražiti isključivo ljude koji su pravo zainteresovani baš za to mjesto i taj posao. Kada imaš 50% nezaposlenih, svi će reći da su zainteresovani za sve.

A može se desiti da zaposliš osobu koja traži bilo kakav posao, ali je po karakteru vrijedna, spremna da uči i radiće posao koji joj daš veoma dobro, kao što bi dobro radila bilo koji posao koji joj se povjeri.

Na nekoliko rečenica bazirati ocjenu o nekome kada se ljudi koji žive po 40 godina nađu u situaciji da skontaju da ne znaju jedno drugo mi je malo iluzorno.
Hakiz

#21 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Hakiz »

madner wrote:Samo kafana. Tu se odmah vidi kakav si kao covjek i komunista. :D
Mudro zboriš, svaka ti je Lenjinova.
Hakiz

#22 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Hakiz »

modem33 wrote:A za ostalo im treba supermen i za takve pozicije izdaju konkurs jer je takvog radnika nemoguce naci.
Ma, lako je naći dobrog radnika. Teško je naći dobrog radnika koji će pristati na loše uslove. To je u pozadini kuknjave kako je teško naći radnika i kako niko neće da radi.

Ja ne bih vjerovao nekome koga intervjuišem za posao a nakon što ja ispitam njega ili nju da me ne pita šta ja nudim. Pored moje mantre "rada u dinamičnom okuženju" i slična sranja.

Pitaj me kakva će biti plata, kakvi su radni uslovi, hoću li te zakidati za prekovremene, odmore, doprinose itd. Ako me to ne pitaš, vjerovatno si jedan od onih koji misle "koliko god me malo platio, ja mogu još manje/lošije raditi".

Imaj muda da kažeš da nećeš da radiš za uslove koji su ispod nekog nivoa koji tebi predstavlja dostojanstvo i koji misliš da zaslužuješ i svojim radom i kao osoba.
Amazonka27

#23 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Amazonka27 »

Hakiz wrote:
modem33 wrote:A za ostalo im treba supermen i za takve pozicije izdaju konkurs jer je takvog radnika nemoguce naci.
Ma, lako je naći dobrog radnika. Teško je naći dobrog radnika koji će pristati na loše uslove. To je u pozadini kuknjave kako je teško naći radnika i kako niko neće da radi.

Ja ne bih vjerovao nekome koga intervjuišem za posao a nakon što ja ispitam njega ili nju da me ne pita šta ja nudim. Pored moje mantre "rada u dinamičnom okuženju" i slična sranja.

Pitaj me kakva će biti plata, kakvi su radni uslovi, hoću li te zakidati za prekovremene, odmore, doprinose itd. Ako me to ne pitaš, vjerovatno si jedan od onih koji misle "koliko god me malo platio, ja mogu još manje/lošije raditi".

Imaj muda da kažeš da nećeš da radiš za uslove koji su ispod nekog nivoa koji tebi predstavlja dostojanstvo i koji misliš da zaslužuješ i svojim radom i kao osoba.

Kod nas vazi pravilo da je jako bezobrazno pitati na prvom razgovoru kolika je plata i hoce li biti prekovremenih. Kada si dugo na birou, ovakva pitanja se izbegavaj da se ne bi poslodavac (kao) uvrijedio. Ljudi koji imaju veliko radno iskustvo (i posao), može sebi priuštiti takva pitanja, logicno, nece otici iz boljeg u lošije.

Ako je poslodavac OK, on može odmah reci kakvi su uslovi i ponuditi kandidatu to sto ima.
Satori

#24 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by Satori »

Hakiz wrote:

Zavisi koga intervjuišeš. Ako obavljaš intervju sa budućim menadžerom, intervju nema istu formu kao kad tražiš konobara i skladištara
Ovi prvi znaju svoja prava i pretpostavka je da mogu i procijeniti tebe kao poslodavca, da će biti oprezniji, raspitati se kakvu odgovornost preuzimaju, kakvi uslovi vladaju. Ovi drugi su relativno zamjenjiva radna snaga i toga su svjesni, znaju da ima još 1000 onih koji bi prihvatili taj posao ako oni ne žele, i da nisu baš u poziciji da se unaprijed zamjere budućem poslodavcu.
uglavnomja

#25 Re: Zivotopis, molbe za posao i sl.

Post by uglavnomja »

Satori wrote:

navesti hobije obavezno, sport, aktivnosti, planinarenje, uzgoj golubova, volonter u ck, narodnoj kuhinji, nvo ... nebitno. znak da nisi besposlicar, da imas cilj kojem si su stanju da se posvetis, ... i to drustveni cilj, ne samo polsovni. a u zdravom tijelu ne samo zdrav duh nego i manje bolovanja.

normalnom poslodavcu je vazno da ima drustvenu i po mogucnosti humanu osobu u ekipi. zato se trazi ono sto ti mislis da niko ne cita (vani prvo procitaju ono: pouzdan, odgovoran, ozbiljan, radoznao, voli da uci, timski igrac, ali moze i samostalan, nije konfliktna osoba, ali brani svoje stavove ...) i hobiji. ako nemas hobi znaci da lezis na kucu ili sjedis u kaficu i loces :mrgreen:

a drugo, vazno je u masi slicnih cv-a napisati nesto sto ce te izdvokjiti, po cemu ce te zapamtiti, recimo golubovi prevrtaci ... postaju tvoj znak.
izmedju dvojice sa istim karakteristikama - ide golub naprijed.

ni na jedan posao neces doci u 8 h i u 8.05 poceti da radis nesto odgovorno i samostalno. u tom poslovnom segmentu imas konkretnu edukaciju i svaki poslodavac to zna. zato je vazno pokazati dobro volju i predstvatii se kao osoba spremna da uci.
ali sa malo rijeci.

sve na a4

licni podaci
skolovanje (od-do, evt. prosjek ocjena)
iskustvo
jezici
vozacka
razno (tu dolaze hobiji,kursevi, takmicenja... )
preporuke
licne karakteristike (mozes i na cv, a mozes i na popratnom pismu, mada mislim da je bolje na cv, jer je pismo samo proforme)
Post Reply