Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
akcija007

#601 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

Ovo sto posete osiguranje od nezgode to je kao "kasko" i ne ulazi na kraju dospijeca u sumu za isplatu . Da li ja dobro shvatam ?
zrakomlat

#602 Re: Zivotno osiguranje

Post by zrakomlat »

akcija007 wrote: 25/12/2024 19:08 Ovo sto posete osiguranje od nezgode to je kao "kasko" i ne ulazi na kraju dospijeca u sumu za isplatu . Da li ja dobro shvatam ?
Tako je.
zrakomlat

#603 Re: Zivotno osiguranje

Post by zrakomlat »

drndalo wrote: 25/12/2024 13:58 ...
Šta misliš o neaustrijskim osiguranjima iz ugla zaključivanja police, npr domaće, Adriatic, Sarajevo i sl. Nekako su za životna uvijek podrazumijevali austrijanci a ima nekih zanimljivih opcija i kod ovih manje poznatih.
drndalo

#604 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Ma ne znam sta da ti kazem, nemam bas dobar uzorak iz tih kuca da bih mogao nesto puno pricati.

Imam par koji ima takve polise, jer je jedno od njih radilo u domacoj kuci pa su uzeli tu zbog presinga u firmi. Detalje uslova ne znam, znam da su uzeli na 15 god. kako sam im ja predlozio jer im se to uklapalo sa djetetovom staroscu, i kada ce nastupiti punoljetstvo=fakultet. PA ce im isplata doci tada tempirana za to.

U principu, osim ako imas sta pametnije za te pare, bolje je imati i to nego nemati. Kao sto rekoh, ideja je da sklonis pare od sebe, da ne odu na 13 par cipela. Neke zarade ce biti, ali treba pitati, citati uslove, pitati opet. U svakom slucaju treba traziti "indexaciju" (inflatorno povecanje) ako ima polisa, a ako nema, ja bih trazio onu koja ima. Koliko ja znam vecina "nasih" svakako kopira vecinom austrijske, tako je od kad se pocelo raditi zivotno, imao je jedan kolega Triglav 2000 god. kada sam ja uplatio Grawe. Uslovi skoro isti, uz par manjih razlika tada.

Austrijski princip postoji dugo, za to sam bio cuo prije rata, pa sam ja sam trazio to tada. Da zapocnem nesto jer sam znao da bas od peMzije slabo sta mogu ocekivati. Tada je jedino Grawe radio legalno sa uplatama u BiH, ostali su nosili pare preko granice. I taj princip radi tamo vec 200 god. pa sto ne bi i kod nas.

Ovo sto je spomento sa fondovima zvuci originalno kod nas. Ne znam dovoljno, i trebalo bi se tu zakopati dublje, ali ono sto meni zvuci "onako" na prvu suhveli su Fondovi kao prvo, jer imam lose iskustvo sa fondovima kod nas, pojeo sam govno u Hypo fondu svojevremeno kada sam pomislio da oni mogu bolje ulagati od mene, pa kupovali na explodiranom trzistvu, a kasnije sve dionice spale znacajno, time i moj udio. Nije do njih nego do tajminga, ulaganje u berzu se ne radi na vrhuncu. Iz te vizure mi je to onako. Dodatno mi ovaj WVP fond ne zvuci bas dobro jer vjerovatno ima veze sa WVP kucom koja radi prodaju osiguranja za osig.kuce. Oni su jedni od onih koje sam spomenuo da su nosili pare u koferima preko granice. Oko fondova sam vec par puta odhebao Raiffeisen kada su ne zvali telefonom da ulazem u njihove fondove iz reklama, jer sam nekada imao slobodnu stednju kod njih, pa znaju da mozda imam za uloziti. Zahvalih im se svaki put i rekoh da me ne smaraju. Ispade da u tudjoj ruci samo chuna raste... :mrgreen:

Dakle, citanje "opstih uslova" polise, specificnih ako ima, pravila ulaganja novca ako ih imaju, itd. 3x mjeri 1x sjeci... I tada nije sigurno da te neko nece slagati, ali ako ne pitas veca je vjerovatnoca. Jos bolje ako bi nesto mogao imati napismeno oko buduce dobiti. Pa pecatom i potpisom osiguranja. Malo vjerovatno da ce to neko napisati, ali se moze pitati.

I jos jednom, AKO JE PREDOBRO DA BI BILO ISTINITO, ONDA NIJE ISTINA!
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#605 Re: Zivotno osiguranje

Post by sime_cipol »

Rahmetli dajdza i tetak zajedno uplaćivali 15 godina po 200 KM mjesecno. Kad je došlo vrijeme isplate nisu dobili ni ono sto su uplatili. Prica bila tipa nakon 45 godine zivota ulazite u rizične skupine, smanjila se premija, ovo ono. Kad je to vidjela mati, koja je uplaćivala minimalnih 35 KM mjesecno odmah otisla i trazila raskid ugovora. Do tada je placala 10 godina, ostalo jos 5. Poceli joj pricati kako je to na njenu stetu, da ce dobiti manje nego sto je uplatila, da ne prekida i da nastavi. Raskidaj i daj mi odmah pare koliko god da ima.
Jos jednom ponavljam
PRE-VA-RA !!!
drndalo

#606 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Da-po-no-vim

To sto otac i dajdza nisu citali tabele i osiguranu sumu, sto im to niko nije objasnio je i njihov problem, a ne samo osiguranja.

Da, 45 godisnjak koji krece u osguranje na 20+ godina je rizicniji za osiguranje, nego 20 godisnjak na isti period. Ta razlika se pokaze u osiguranoj sumi, koja je za istu godisnju uplatu visa na mladjoj musteriji za par hiljada.

Ako je osiguranje isplatilo ono sto je pisalo u ugovoru, onda nikoga nisu prevarili. Mozda su koristili usluge supka da proda polisu tvojima, ali o tome sam vec pisao.
zrakomlat

#607 Re: Zivotno osiguranje

Post by zrakomlat »

drndalo wrote: 25/12/2024 21:48
Spoiler
Show
Ma ne znam sta da ti kazem, nemam bas dobar uzorak iz tih kuca da bih mogao nesto puno pricati.

Imam par koji ima takve polise, jer je jedno od njih radilo u domacoj kuci pa su uzeli tu zbog presinga u firmi. Detalje uslova ne znam, znam da su uzeli na 15 god. kako sam im ja predlozio jer im se to uklapalo sa djetetovom staroscu, i kada ce nastupiti punoljetstvo=fakultet. PA ce im isplata doci tada tempirana za to.

U principu, osim ako imas sta pametnije za te pare, bolje je imati i to nego nemati. Kao sto rekoh, ideja je da sklonis pare od sebe, da ne odu na 13 par cipela. Neke zarade ce biti, ali treba pitati, citati uslove, pitati opet. U svakom slucaju treba traziti "indexaciju" (inflatorno povecanje) ako ima polisa, a ako nema, ja bih trazio onu koja ima. Koliko ja znam vecina "nasih" svakako kopira vecinom austrijske, tako je od kad se pocelo raditi zivotno, imao je jedan kolega Triglav 2000 god. kada sam ja uplatio Grawe. Uslovi skoro isti, uz par manjih razlika tada.

Austrijski princip postoji dugo, za to sam bio cuo prije rata, pa sam ja sam trazio to tada. Da zapocnem nesto jer sam znao da bas od peMzije slabo sta mogu ocekivati. Tada je jedino Grawe radio legalno sa uplatama u BiH, ostali su nosili pare preko granice. I taj princip radi tamo vec 200 god. pa sto ne bi i kod nas.

Ovo sto je spomento sa fondovima zvuci originalno kod nas. Ne znam dovoljno, i trebalo bi se tu zakopati dublje, ali ono sto meni zvuci "onako" na prvu suhveli su Fondovi kao prvo, jer imam lose iskustvo sa fondovima kod nas, pojeo sam govno u Hypo fondu svojevremeno kada sam pomislio da oni mogu bolje ulagati od mene, pa kupovali na explodiranom trzistvu, a kasnije sve dionice spale znacajno, time i moj udio. Nije do njih nego do tajminga, ulaganje u berzu se ne radi na vrhuncu. Iz te vizure mi je to onako. Dodatno mi ovaj WVP fond ne zvuci bas dobro jer vjerovatno ima veze sa WVP kucom koja radi prodaju osiguranja za osig.kuce. Oni su jedni od onih koje sam spomenuo da su nosili pare u koferima preko granice. Oko fondova sam vec par puta odhebao Raiffeisen kada su ne zvali telefonom da ulazem u njihove fondove iz reklama, jer sam nekada imao slobodnu stednju kod njih, pa znaju da mozda imam za uloziti. Zahvalih im se svaki put i rekoh da me ne smaraju. Ispade da u tudjoj ruci samo chuna raste... :mrgreen:

Dakle, citanje "opstih uslova" polise, specificnih ako ima, pravila ulaganja novca ako ih imaju, itd. 3x mjeri 1x sjeci... I tada nije sigurno da te neko nece slagati, ali ako ne pitas veca je vjerovatnoca. Jos bolje ako bi nesto mogao imati napismeno oko buduce dobiti. Pa pecatom i potpisom osiguranja. Malo vjerovatno da ce to neko napisati, ali se moze pitati.

Da, kontam. Mislim, nije da se ne razumijem u vezi toga ali sam sam upratio da ti imaš više iskustva od mene, koliko se sjećam radio si i Safe. Ja sam radio direktno za Grawe i Wiener, nekad davno. U principu, ja ne mislim ništa loše ni za domaće kuće. Imam za dijete program Pčelica Sarajevo osiguranja, uslovi dobri ali i usporedivi s ostalim sličnim. Ženi plaćam neku manju policu kod Adriatica. Sebi imam Grawe a u šestom mjesecu sam raskinuo Uniqu u šestoj godini od deset. Izgubio cca 600 maraka (manja premija) ali sam toga bio svjestan i zadovoljan sam isplatom jer sam dobio koliko mi je trebalo za nešto. Da sam uzeo kredit u tom iznosu, platio bih toliko kamate, tako da je isto.
akcija007

#608 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

Moje misljenje da ulaganje para u zivotno nije za zaradu niti ce se iko obogatiti uplacivajuci vec nekakva satisfakcija ako se nedaj Boze nesto dogodi da se u trenutku nastanka dogadjaja isplacuje cjelokupna osigurana suma + pripadajuca dobit .

Kod inteksacije 2% s godinama zivota kako se stari je nesto drugacije
zrakomlat

#609 Re: Zivotno osiguranje

Post by zrakomlat »

akcija007 wrote: 25/12/2024 23:28 Moje misljenje da ulaganje para u zivotno nije za zaradu niti ce se iko obogatiti uplacivajuci vec nekakva satisfakcija ako se nedaj Boze nesto dogodi da se u trenutku nastanka dogadjaja isplacuje cjelokupna osigurana suma + pripadajuca dobit .

Kod inteksacije 2% s godinama zivota kako se stari je nesto drugacije
Ma naravno, kakva zarada, ali je problem što su agenti znali lagati o zaradi i dobiti da bi prodali policu pa se ljudi prime na to kao primarni razlog zaključivanja. Osim dobiti, slažu i/ili oko mogućnosti otkupa i a naš narod vjeruje priči više nego papiru koji su dobili i onda belaj, prevara. I što je zanimljivo, dok sam radio, ja ljudima objasnim sve kako jest, i velika većina odustaje. Neki lik tamo ispriča o zaradi 100%, možeš u svaka doba povući pare, i kod njega uzme policu :D
akcija007

#610 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

Evo tacan info o zaradi
Vienna osiguranje. Uplaceno premije 3600 KM
Pripisana dobit 36,59 KM
vanjki

#611 Re: Zivotno osiguranje

Post by vanjki »

akcija007 wrote: 10/01/2025 00:09 Evo tacan info o zaradi
Pripisana dobit 36,59 KM
:-) ...Premalo brate
purgatorio

#612 Re: Zivotno osiguranje

Post by purgatorio »

Spoiler
Show

Daj mi malo pojasni ovo oko Raiffeisen fondova i npr. ovog Triglav globalnog dioničkog fonda koji ne izgleda loše, u smislu alternative životnom osiguranju...
perfect_guy

#613 Re: Zivotno osiguranje

Post by perfect_guy »

to je to manje više svugdje, uglavnom se kreće 1-1,5% godišnje
drndalo

#614 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

purgatorio wrote: 10/01/2025 08:27
Spoiler
Show

Daj mi malo pojasni ovo oko Raiffeisen fondova i npr. ovog Triglav globalnog dioničkog fonda koji ne izgleda loše, u smislu alternative životnom osiguranju...
Ma ne znam sta da ti kazem. Nisam se puno udubljivao u to. Teorija je da oni tvoje i tudje pare ulazu na vise mjesta, prema procjenama i od tako napravljenog viska raste vrijednost fonda, pa onda i tvoj dio u tom fondu raste. Praksa je meni pokazala (kod nas) da je kada je fond napravljen ulagao na berzi ne na glup nacin, tj. u bezze dionice. Medjutim, cijelo trziste (berza) u tom momentu je bila "pregrijana", napuhana, i kada je berza "ispuhala" na normalniji nivo, i vrijednost fonda je opala 30-50%...

Primjer, kupili su dobre dionice telekoma, za npr. 40 KM, a one nakon 6 mjeseci stabilno opale na 28... I svaka dionica tako...

Zato kazem da u tudjoj ruci "samo chuna raste". Moras sam odluciti koje da kupis, kupiti ih, uzimati dividendu za njih i mozda i kapitalnu dobit ako im cijena na berzi naraste. Zakon o deviznom poslovanju brani smisleno ulaganje u fondove i dionice izvan zemlje, pa to necu savjetovati.

Alternativa zivotnom osiguranju ne postoji osim drugog zivotnog. Sto je osiguranje za ne daj boze, za porodicu. Ako dozivis, dobijes i dodatak... Ali to vec znas. Iz vizure ulaganja viska para, gledaj da uradis disperziju rizika, pa ulozi na 5 razlicitih strana. Ali i to znas.
Last edited by drndalo on 10/01/2025 09:32, edited 1 time in total.
drndalo

#615 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

vanjki wrote: 10/01/2025 08:14
akcija007 wrote: 10/01/2025 00:09 Evo tacan info o zaradi
Pripisana dobit 36,59 KM
:-) ...Premalo brate
Fali podataka. Uplaceno za koje vrijeme...? 1200 godisnje, pa je to za prve 3 godine 3600 ? Ako je tako, onda bi dobit od 36 KM u tom vremenu bila i iznad ocekivane. Moze to biti i 6x600KM... Nije svejedno ni da li je dogovoreni rok osiguranja 10 godina, ili 20+...?
Last edited by drndalo on 10/01/2025 09:33, edited 1 time in total.
drndalo

#616 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Dupli
perfect_guy

#617 Re: Zivotno osiguranje

Post by perfect_guy »

perfect_guy wrote: 25/12/2024 16:08
fusion_ba wrote: 25/12/2024 15:09 Neke osiguravajuće kuće su počele nuditi kombinaciju osiguranja/štednje i ulaganja u investicione fondove pa to promovišu kao moguću zaradu nakon isteka polise. Ne znam ima li neko iskustva s tim.

Npr
https://viennaosiguranje.ba/moj-kapital
imam aktivno. Po definisanim iznosima u polisi, cca 85% je ulaganje u fond, cca 15% osiguranja za slučaj nezgode. Konkretno za 2023. kao prvu godinu, cca 30% uplaćenog iznosa je uloženo u fond, i to po cijeni udjela na 31.12. Ista je vjerovatno poenta kao u klasičnim životnim (što nemaš povrat ako prekineš u prve 2 ili 3 godine), što se u početku trajanja u stvari plaćaju reosiguranja. Znam da će se dalje tokom trajanja ugovora procentualno povećavati dio iznosa koji se usmjerava u fond, vidjeću tačno kako će izgledati kad se zaključi 2024.
dodatak, za 2024. 45% uplaćenog usmjereno u fond.

odnosno ako se gleda samo definisana premija za fondove, 96% je uplaćeno, ostatak iznosa je ono kao zdravstveno, i dodatak za mjeečno plaćanje
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#618 Re: Zivotno osiguranje

Post by gentoo »

Ajde da dignem ovo malo opet.. Sta je trenutno "dobro" i "sigurno" glede sto veceg prinosa (kesha) da se uzme prilikom odlaska u penziju ? Dakle nije mi bitno toliko zivotno osiguranje koliko da sam sebi placam penziju :mrgreen:

Da li su ovi fondovi (Triglav, VIG..) najbolja opcija u tom slucaju ? Zlato AFAIK kod nas ne mozes kupiti, ETF takodje nula bodova. Dakle treba mi nesto gdje cu mjesecno davati 100-150KM narednih 10,15,20 godina i na kraju uzeti sto vise love.
Sanjarko

#619 Re: Zivotno osiguranje

Post by Sanjarko »

gentoo wrote: 04/07/2025 09:48 Ajde da dignem ovo malo opet.. Sta je trenutno "dobro" i "sigurno" glede sto veceg prinosa (kesha) da se uzme prilikom odlaska u penziju ? Dakle nije mi bitno toliko zivotno osiguranje koliko da sam sebi placam penziju :mrgreen:

Da li su ovi fondovi (Triglav, VIG..) najbolja opcija u tom slucaju ? Zlato AFAIK kod nas ne mozes kupiti, ETF takodje nula bodova. Dakle treba mi nesto gdje cu mjesecno davati 100-150KM narednih 10,15,20 godina i na kraju uzeti sto vise love.
EU i Američke obaveznice?
akcija007

#620 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

@gentoo dobro pitanje .
Bojim se da kod nas nema tih proizvoda da ces moci uzeti dobru zaradu kroz 10-20 godina . U Hrvatskoj imaju III mirovinski stup dobrovoljno i ako se uplacuje godisnje 570 eur drzava daje stimulaciju 100 eur plus naravno zarada Fonda srazmjerno udjelu .

Cuo sam za taj proizvod Moj Kapital od VIG Komponenta zivotno ali 20% iz premije se uplacuje u te Fondove koje si spomenuo.

Dodatno prodaju doplatu na zivotno osiguranje kao npr .

A za 20 KM mjesecno mozes imati sljedeca osiguranja:
-osig.od 325 operacija sa ,% od 3.000 eur ovisno o slozenosti operacije
-osig.za 2 od 23 teske bolesti na po 5.000 eur
-smrt usljed nezgode 5.000 eur
-trajna inval.% od 15.000 eur (inval.preko 50% se duplo isplacuje)
- lom kosti 100 eur
- troskovi lijecenja po svakoj nezgodi do 250 eur.
Post Reply