Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LED

#101 Re: Grawe osiguranje

Post by LED »

Pricu o reformi PIO/MIO slusam od '98...Ovi iz osiguravajucih bi trebali smisliti nesto orginalnije :D

Imam pitanje za ove ovde sto rade za osiguranja tipa Grawe.
Ovo je iz licnog iskustva i to je bilo razlog sto nisam pristao biti osiguranik. Naime agent Grawe-a poslije svih prezentacija i svega sto mi je ospricao mi ponudi ugovor na potpis. Velim ja ovo bi ja da ponesem kuci pa da doooooobro procitam i naravno prostudiram, na sto je agent odgovorio negativno i veli "Ako nesto nije jasno pitajte ja cu vam sve objasniti", jednostavno se covjek nije dao ubijediti da ja ne potpisujem nista prije nego procitam i razmislim o tome. Zasto se ugovor prije potpisa ne daje u posjed na neko vrijeme :? :? :?

Dalje, slucaj covjeka koji je bio osiguran u Grawe. Covjek je iz Lukavca pa ako je neko cuo za taj slucaj nek potvrdi da je ovo istina. Ja sam to cuo od pouzdane osobe i nemam razloga da mu ne vjerujem.
Naime covjek je bio osiguranik Grawe-a, pao je sa baklona i slomio vrat..naravno poginuo. njegovi nikad nisu naplatili policu jer navodno ista ne pokriva "Nasilnu smrt" :? :? :? ...vjerovatno je polica tako i potpisana ali u gomili strucnih rijeci u ugovoru koji je sigurno bez ijedne rupe koje su se od slucaja do slucaja zacepljale i na kraju isti ispao skoro pa savrsen (naravno u korist osiguravajuce kuce) zasnovan na stoljetnom pravnom iskustvu u sastavljanju da bi isti, obican covjek u BiH moze samo da ostane kratkih rukava.

Sta hocu da kazem to je da se ljudima podvaljuje da potpisu nedorecene stvari. To je ono sto mnogi ovdje spominju, ta SITNA SLOVA u ugovoru.

Zivjeli :run:
nigdje.nikog

#102 Re: Grawe osiguranje

Post by nigdje.nikog »

E sad sam se zainatio, saznacu istinu o rahmetli Fikretu Hodzicu i istinu o GRAWE osiguranju.
Za pocetak, evo dokaza da je prvi dio price hareta1964 (vratite ga na forum, nije fer) istinit:
---------
26.02.2008.
Sjećanje: RAHMETLI FIKRET HODŽIĆ, BODYBILDER

Ko se jos sjeca Fikreta Hodzica, visestrukog prvaka bivse Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu? Sjecaju ga se vjerovatno jos samo njegovi Kozarcani...
Fikret je dugo godina bio najbolji bodybilder u sest YU republika, a osim vise drzavnih titula tri puta je bio amaterski prvak Evrope (1981, 1982 i 1986), jednom amaterski prvak svijeta (1989), Mr Universe (1987), ukratko sampion bez premca 80-ih godina prosloga stoljeca..
Bio je izuzetan sportista i prijatelj, govore njegovi poznanici iz prijedorskoga kraja. Prica se da zbog prisnosti s lokalnom srpskom zajednicom nije ni sanjao da mu se nesto moze ruzno desiti prilikom napada na Kozarac i Trnopolje ljeta 1992 g. To se, nazalost i desilo.
Ubili su ga cetnici, mucki, potpuno nenaoruzanog 24 juna 1992 g. na kucnom pragu u Trnopolju a njegove mnogobrojne pehare i diplome zapalili.. Bio je jedan od 2400 civila Kozarca i okoline koji su u nekoliko dana zvjerski ubijeni bez ikakvoga razloga.
Danas u Sanskom Mostu djeluje klub s njegovim imenom, a da tragedija bude veca, i Fikretov sin Dzemal, takodjer bodybilder, ubijen je u pucnjavi 2000 g. u 20-oj godini zivota rukom nekog povratnika sa robije.
Zanimljivo da prica o rahmetli Fikretu osim medju Kozarcanima jos uvijek traje i medju ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama, cak i u Srbiji, iako se tamosnji bodybilderi, ne bave plaho pitanjem ko je i kako ubio najveceg bodybildera bivse Jugoslavije svih vremena.

Objavio/la burekblog u 09:41,
--------------
Image

E sad pozivam sve koji mogu pomoci da nadjemo i ostatak price - epizodu sa GRAWE osiguranjem. Obratite paznju na detalj da je rahmetli Hodzic bio AMATERSKI prvak, a GRAWE, je li, ne osigurava profesionalce !
hare1964

#103 Re: Grawe osiguranje

Post by hare1964 »

banovo me jer kaze da ja lazem, imena i prezimena svoje govore a to moram da ponovim bogati se bogate na siromasnim i vjeruj mi sa dobrim advokatima kao sto je ovaj slucaj mozes sve naravno da i oni imaju dobre advokate ali silom se na silu udara kao sto vidis ti mene nazva lazovom a ja tebe kako si vec procitao.Grawe je profitabilna firma prema tome to vam sve kaze nema popusta.Zato ako imate visak para ulazite u nesto drugo
DobroJutroKolumbo

#104 Re: Grawe osiguranje

Post by DobroJutroKolumbo »

hare1964 wrote:banovo me jer kaze da ja lazem, imena i prezimena svoje govore a to moram da ponovim bogati se bogate na siromasnim i vjeruj mi sa dobrim advokatima kao sto je ovaj slucaj mozes sve naravno da i oni imaju dobre advokate ali silom se na silu udara kao sto vidis ti mene nazva lazovom a ja tebe kako si vec procitao.Grawe je profitabilna firma prema tome to vam sve kaze nema popusta.Zato ako imate visak para ulazite u nesto drugo

Prvo i prvo , ja te banovo nisam , to rade administratori, a ja to nisam... I dok jos uvijek pises na forumu nisi banovan! Jedno je kad nekome kazes da ne govori istinu, a drugo kad kao ti mene nazoves citiram: "kretencino kretenska maloumna"!!! Pravila foruma zabranjuju vrijedjanje ucesnika u raspravi!! Ja kad sam ti rekao da lazes , rekao sam s pravom , jer oni ne osiguravaju profesionalne sportiste!! A o tom covjeku nisam rekao ni rijeci, nek mu je rahmet dusi!! Evo broj telefona pa pitaj da li ce osigurati profesionalnog sportistu 033 772 500!!!
nigdje.nikog

#105 Re: Grawe osiguranje

Post by nigdje.nikog »

hare1964 wrote:banovo me jer kaze da ja lazem, imena i prezimena svoje govore a to moram da ponovim bogati se bogate na siromasnim i vjeruj mi sa dobrim advokatima kao sto je ovaj slucaj mozes sve naravno da i oni imaju dobre advokate ali silom se na silu udara kao sto vidis ti mene nazva lazovom a ja tebe kako si vec procitao.Grawe je profitabilna firma prema tome to vam sve kaze nema popusta.Zato ako imate visak para ulazite u nesto drugo
Nek si se ti nama vratio!
Ajde sad, ti si zapoceo. Evo nasao sam ovu nevjerovatnu pricu o rahmetli Fikretu iz koje se vidi da, nazalost, njegov slucaj nije jedina tragedija u njegovoj familiji. I sin mu je tragicno zavrsio.
Ajmo sad zavrsiti ovu pricu - ovaj detalj sa sramnim pokusajem GRAWE osiguranja da se izigra Fikretova familija.
Ja ti vjerujem jednako koliko ne vjerujem Grawetu - dakle potpuno. ALi nam sad trebaju i neki dokazi.
Ne znam zasto, ali sam sad najednom ovo shvatio kao dug prema rahmetli Fikretu, jer GRAWE, i da me se pogresno ne shvati - vecinu slicnih osiguravatelja, u ovoj prici izjednacavam sa onima koji su ubili Fikreta!
Negiranje necije tragicne smrti nije nista drugo nego ponovno ubijanje!
hare1964

#106 Re: Grawe osiguranje

Post by hare1964 »

Svaka cast jarane za ovo sto si nasao.Licno sam mu zenu upoznao i gledao tene koje mu je zena skinula kad je ubijen.Ona zna tacno ko je uradio i neznam dali je ikad ista ganjala za ubicama
Cerka se udala 93 vrlo mlada u becu a za dzemala nista nisam znao do sad
znam da su presli iste te godine u njemacku u nadi da ce za ameriku
Citao sam licno pismo arnolda i gledao djecu kako su napokon ljepo obucena poslije arnoldovih paketa i naravno pomoci
dobio sam sliku od zene sa potpisom
ovo sto vam navodim za grawe su rjeci njegove zene
ja toliko znam a ti okano ako jos sta saznas naravno javi
nigdje.nikog

#107 Re: Grawe osiguranje

Post by nigdje.nikog »

DobroJutroKolumbo wrote: Prvo i prvo , ja te banovo nisam , to rade administratori, a ja to nisam... I dok jos uvijek pises na forumu nisi banovan! Jedno je kad nekome kazes da ne govori istinu, a drugo kad kao ti mene nazoves citiram: "kretencino kretenska maloumna"!!! Pravila foruma zabranjuju vrijedjanje ucesnika u raspravi!! Ja kad sam ti rekao da lazes , rekao sam s pravom , jer oni ne osiguravaju profesionalne sportiste!! A o tom covjeku nisam rekao ni rijeci, nek mu je rahmet dusi!! Evo broj telefona pa pitaj da li ce osigurati profesionalnog sportistu 033 772 500!!!
DobroJutroKolumbo tuzibabo moderatorska - odmori malo.
Za pocetak shvati da je rahmetli Fikret bio AMATER i tvoja prica o nemogucnosti osiguranja sportiste profesionalaca automatski pada u vodu.
Mahalac

#108 Re: Grawe osiguranje

Post by Mahalac »

Znaci profesionalni sportisti nisu ljudi koji mogu biti osigurani tj to je level do kojeg su osiguravajuce kuce spremne preuzeti rizik. Ili mozda mogu ali po drugom obracunskom osnovu.
Ovo o nepokazivanju ugovora je ustinu cinjenica, potpisuje se neki indigovani primjerak u startu a ugovor(koji nosi sve detalje) naknadno stize.

Generalno mislim da ovako ozbiljne osiguravajuce kuce mogu ali svjesno ne zele u pocetku postaviti stvari na svoje mjesto i uciniti sve pojedinosti potpuno jasnim. Jer kako bi klijent mogao postaviti pitanje o necemu sto skoro pa nikako ne razumije. To je jedan od glavnih problema koji ovde treba naglasiti skupa sa onom po meni sramno pljackaskom tabelom o povratu novca ukoliko dodje do prekida ugovora a koja je opet vidljiva tek u vec potpisanom ugovoru.

Primjetio sam da se mnogi ukljuce u raspravu pa se naknadno izjasne da imaju nekoga bliskog da im radi ili da su sami angazovani od osig. kuca, njihovo ucesce je svakako od koristi ali bi bilo posteno da se o tome odmah izjasne.
DobroJutroKolumbo

#109 Re: Grawe osiguranje

nigdje.nikog wrote:
DobroJutroKolumbo wrote: Prvo i prvo , ja te banovo nisam , to rade administratori, a ja to nisam... I dok jos uvijek pises na forumu nisi banovan! Jedno je kad nekome kazes da ne govori istinu, a drugo kad kao ti mene nazoves citiram: "kretencino kretenska maloumna"!!! Pravila foruma zabranjuju vrijedjanje ucesnika u raspravi!! Ja kad sam ti rekao da lazes , rekao sam s pravom , jer oni ne osiguravaju profesionalne sportiste!! A o tom covjeku nisam rekao ni rijeci, nek mu je rahmet dusi!! Evo broj telefona pa pitaj da li ce osigurati profesionalnog sportistu 033 772 500!!!
DobroJutroKolumbo tuzibabo moderatorska - odmori malo.
Za pocetak shvati da je rahmetli Fikret bio AMATER i tvoja prica o nemogucnosti osiguranja sportiste profesionalaca automatski pada u vodu.
Jes' da me zamaras , rahmetli Fikret je bio, Mr Universe (1987)!!! Btw ja nisam moderator! A ako je imao policu osiguranja i ako je tacno da mu je nisu htjeli isplatiti onda treba da se zna, ja sam za istinu! Ali takodje znam njihova pravila da ne osiguravaju profesionalne sportiste! Mozda je prije bilo drugacije! A evo ja cu preko ove osobe , pokusati da saznam istinu! Ali ako neko ne zna normalno da razgovara , nek i ne razgovara! I ja sam se nekad palio kao on i u afektu znao svasta napisati pa biti mjesec dana u banu , ali to vise ne radim jer nije u redu! Jel kontas!
nigdje.nikog

#110 Re: Grawe osiguranje

Post by nigdje.nikog »

Ma kontam ja, ali kontas li ti kako si se ovdje isprovaljivao.
Sve ti prastamo, "neko blizak" ti radi za GRAWE, imas te neke traume od banovanja, i tako to...
Sad nas pusti na miru, radimo ozbiljan posao.

Pozivam hareta1964 koji se sreo sa Fikretovom suprugom.
Znas li joj ime ili nekoga ko bi nam mogao pomoci da je pronadjemo. Ovo bi mogla biti interesantna prica.
DobroJutroKolumbo

#111 Re: Grawe osiguranje

nigdje.nikog wrote:Ma kontam ja, ali kontas li ti kako si se ovdje isprovaljivao.
Sve ti prastamo, "neko blizak" ti radi za GRAWE, imas te neke traume od banovanja, i tako to...
Sad nas pusti na miru, radimo ozbiljan posao.

Pozivam hareta1964 koji se sreo sa Fikretovom suprugom.
Znas li joj ime ili nekoga ko bi nam mogao pomoci da je pronadjemo. Ovo bi mogla biti interesantna prica.
Isprovaljivo se , cime??? I ko si ti meni da kazes da idem odavde??? HAHAHAHA A bice da si ti iz nekog drugog osiguranja , pa to potenciras ili si Asov novinar , pa ti treba senzacija...Da meni neko blizak radi u tom osiguranju , ovde ima ljudi koji mene poznaju privatno i licno , pa mogu potvrditi da moj posao nema veze sa osiguranjem , niti je sa istim povezan!!! Ali mi smeta kad neko okrece temu na nesto drugo!!
bosan

#112 Re: Grawe osiguranje

Post by bosan »

Došao Mujo kod hodže da ga upita za savjet: - Znaš šta hodžo? Cuo sam da se u mahali otvaraju neke banke pa tamo staviš svoju lovu, pa ti isplacuju neke kamate, pa ti onda kao novac raste ... Reci ti meni šta ti misliš o tome? - Znaš šta Mujo, koliko ja znam, a znam, u tudjoj ruci samo k...c raste.

Ima hodza pravo :D :D
LED

#113 Re: Grawe osiguranje

Post by LED »

Ovo o nepokazivanju ugovora je ustinu cinjenica, potpisuje se neki indigovani primjerak u startu a ugovor(koji nosi sve detalje) naknadno stize.

Generalno mislim da ovako ozbiljne osiguravajuce kuce mogu ali svjesno ne zele u pocetku postaviti stvari na svoje mjesto i uciniti sve pojedinosti potpuno jasnim. Jer kako bi klijent mogao postaviti pitanje o necemu sto skoro pa nikako ne razumije. To je jedan od glavnih problema koji ovde treba naglasiti skupa sa onom po meni sramno pljackaskom tabelom o povratu novca ukoliko dodje do prekida ugovora a koja je opet vidljiva tek u vec potpisanom ugovoru.
:thumbup:

I jos nesto
Ovi agenti ovde muku muce da forumase ubijede da je ovo "osiguranje" sto u biti jest, ali cijelo vrijeme dok muntaju potencijalnog osiguranika akcenat je bacen na STEDNJU, KAMATE i DOBIT....naravno prica koju slusalac odnosno klijent najvise voli da cuje.
Dakle i u prezentaciji se sluze MALIM SLOVIMA...
Pa kako okarakterisati Grawe i njemu slicne nego prevara :oops:
DobroJutroKolumbo

#114 Re: Grawe osiguranje

Ko sam ja da toliko mudrih ljudi ubjedjujem u suprotno...Vi sve znate idem ja sa ove teme... !!! :D :D
bosan

#115 Re: Grawe osiguranje

Post by bosan »

Covjek kad cuje te price o kamati ,starosti i premijama ,zaboravi na ugovor i citanje detaljno istog.Jer vec unaprijed razmislja da ce izgurati do kraja .Ali mali broj je onih koji ne prekinu ugovor zbog nemogucnosti placanja. U tom grmu lezi zec .I da ce ti vratiti sve pare u slucaju prekida ugovora je za malu djecu.Ugovor treba bas strucna osoba da ti razjasni ali nikako predstavnik tog osiguranja. Imao sam dva slucaja da sam potrazivao pare u Austriji od jarana koji su prekinuli ugovore .Jedan je zavrsen uspjesno (jer je u osiguranju radio nas covjek iz Zenice)al naravno sav novac nije vracen ,jedna rata je propala oko 1000 KM.Naravno ovdje se nije radilo o Grawe osiguranju.Dok je drugi slucaj zavrsio negativno ,jer nesto nije stimalo sa uplatama a bilo ih je dvije.Ali su mi u ovom osiguranju rekli da se u slucaju prekida gubi ta premija i jedna godisnja uplata koja je bila 8 000 schilinga ,znaci oko 1100 KM.
Poenta je da sto vise ljudi zagrize udicu , i vecina tih riba se otkaci nakon kraceg vremena. I eto vam racunice.
Pa nisu banke i osiguranja humanitarne organizacije ,pobogu.

Dok nekom ne smrkne drugom ne svane .
CLIO

#116 Re: Grawe osiguranje

Post by CLIO »

bosan wrote:Covjek kad cuje te price o kamati ,starosti i premijama ,zaboravi na ugovor i citanje detaljno istog.Jer vec unaprijed razmislja da ce izgurati do kraja .Ali mali broj je onih koji ne prekinu ugovor zbog nemogucnosti placanja. U tom grmu lezi zec .I da ce ti vratiti sve pare u slucaju prekida ugovora je za malu djecu.Ugovor treba bas strucna osoba da ti razjasni ali nikako predstavnik tog osiguranja. Imao sam dva slucaja da sam potrazivao pare u Austriji od jarana koji su prekinuli ugovore .Jedan je zavrsen uspjesno (jer je u osiguranju radio nas covjek iz Zenice)al naravno sav novac nije vracen ,jedna rata je propala oko 1000 KM.Naravno ovdje se nije radilo o Grawe osiguranju.Dok je drugi slucaj zavrsio negativno ,jer nesto nije stimalo sa uplatama a bilo ih je dvije.Ali su mi u ovom osiguranju rekli da se u slucaju prekida gubi ta premija i jedna godisnja uplata koja je bila 8 000 schilinga ,znaci oko 1100 KM.
Poenta je da sto vise ljudi zagrize udicu , i vecina tih riba se otkaci nakon kraceg vremena. I eto vam racunice.
Pa nisu banke i osiguranja humanitarne organizacije ,pobogu.

Dok nekom ne smrkne drugom ne svane .
Jes tako je, ko god prekine prije isteka ugovora ne moze mu osiguranje valjat.
Ne bi ni meni, i ja bi vikao i psovao i ko zna...
Zato kad potpises stisni zube i guraj do kraja jaro :D , u protivnom osta kratkih rukava...i sta je tu cudno: dogovorio,potpisao,ispostovao pa naplatio. Ako prekines normalno Šipak nema nista ne bi ni ja dao, ljudi potpisali ugovore o ulaganju u autoputeve,nekretnine... mora se to platiti.
vjesticanametli

#117 Re: Grawe osiguranje

Post by vjesticanametli »

CLIO neces ovdje nista ustedit :lol: samo da znas :evil: a kad bude vrijeme nece ti ni forumasi placat pa ti gledaj sta ces :mrgreen: ostat na ovoj temi ili ces ici na one druge :lol:
CLIO

#118 Re: Grawe osiguranje

Post by CLIO »

vjesticanametli wrote:CLIO neces ovdje nista ustedit :lol: samo da znas :evil: a kad bude vrijeme nece ti ni forumasi placat pa ti gledaj sta ces :mrgreen: ostat na ovoj temi ili ces ici na one druge :lol:
:D izgleda :lol: :lol: :lol: a ni ona hodzina tema nije nist bolja,jedino sto malo isprepada pa moras stediti htio ne htio. :lol:
vjesticanametli

#119 Re: Grawe osiguranje

Image

e sta u ovom slucaju kad nagrdis cunu????? jel placa grawe :mrgreen:
CLIO

#120 Re: Grawe osiguranje

Post by CLIO »

vjesticanametli wrote:Image

e sta u ovom slucaju kad nagrdis cunu????? jel placa grawe :mrgreen:
Ne placa se kad igras kosarke. :D
vjesticanametli

#121 Re: Grawe osiguranje

amater je ba pa zar ne vidis :D
CLIO

#122 Re: Grawe osiguranje

Post by CLIO »

vjesticanametli wrote:amater je ba pa zar ne vidis :D
Ovo vise lici na sudar pa je pitanje da li je Kaktus osiguran. :D
beka_mo

#123 Re: Grawe osiguranje

Post by beka_mo »

Sve je to legalna prevara. KAd sam na fakultetu slusala financijsku matematiku,gdje nam je profesorica jasno kroz formule objasnila "evo djeco zasto meni oko nije uspio prodati policu osigiranja",shvatila sam da je u pravu.
Naime moja polica je min 600KM godisnje,s ugovorom na 30God i ocekivanom dobiti oko 50.000KM.
Evo o cemu se radi-vrijednost novca sada,za 5god i npr.za 30god nije ista. Laicki receno,u trenutku potpisivanja ugovora 50.000KM je bila vrijednost stana od 80m2, za 5 godina za taj novac ni garsonjeru niste mogli kupiti,a za 30god pretpostavljam ni motocikl.
Evo mene su uspjeli preveslati jer mi je tad bilo 19god,ali nije mi jasno kako preveslase iskusnog ekonomistu (znam jednog).
Salu na stranu,a nije sala,ovo je tacno. A kad sam nakon 6god htjela prestati s uplatama- pa od do tada uplacenih 3600KM ponudise na povrat samo 1600KM. :x :x Pa koje ovdje lud a ko normalan.

Pitanje-zna li iko nekog cija je porodica dobila tu tzv. 3xosiguranu sumu ako osiguranik nastrada u nekoj nesreci? Ili i tad porodica dobije bijednih 30% od uplata ili nista.

Druga cinjenica,je da ovakve kompanije najbolje profitiraju u siromasnim zemljama,prodavajuci maglu i nadu u bolje sutra. Pa ljudi od zalogaja odvajaju da plate tu policu,jer misle da ce dobivati penziju 1000 KM,a ne razmisljaju da ce tada taj novac biti ko sada 100KM.
Razmislite,potrazite kakvog dobrog matematicara da vam to jasno pojasni,prije nego nasjednete na slatkorijecive price ovih iz osiguravajucih kuca.
Skyfox

#124 Re: Grawe osiguranje

Post by Skyfox »

to o vrijednosti novca 50 000 nece vrijedi isto danas kao i za 25g itd, sam ja stalno pitao kolege koji su osigurani, ali su me razuvjeravali kako je to IPAK 50 000. Ne znam meni je ovo sumnjivo sad.

Sta bi bilo kad bi tu istu sumu koju placam za osiguranje godisnje stavljao u banku i orocavao na isti period?
Drvosjeca iz Dejcica

#125 Re: Grawe osiguranje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Skyfox wrote:to o vrijednosti novca 50 000 nece vrijedi isto danas kao i za 25g itd, sam ja stalno pitao kolege koji su osigurani, ali su me razuvjeravali kako je to IPAK 50 000. Ne znam meni je ovo sumnjivo sad.

Sta bi bilo kad bi tu istu sumu koju placam za osiguranje godisnje stavljao u banku i orocavao na isti period?
Naleti kriza kao sto je ova zadnja i pojeo vuk magarca, banke bankrotiraju, padaju berze i ostade ti bez svog novca. Za mene je logicnije da pola odvajam za penziono a tek manji dio na banku, ako padnem da barem manje boli. Interesantno je gledati kako vecina banaka u svijetu kuka, nema svjezeg kapitala, dok osiguravajuce kuce tipa Grawe i slicne stoje kako stoje.
Post Reply