Životno osiguranje

Sve o zdravlju...
Post Reply
triple mama
Posts: 408
Joined: 18/03/2011 19:41

Životno osiguranje

Post by triple mama » 18/10/2019 12:30

Može li mi neko reći više o ovoj vrsti osiguiranja, ko mozda ima već iskustva, sklopljenu policu i sl.?
Konkretno, zanima me da li novac koji se uplacuje nakon minimalnog broja godina može u cjelosti da se dobije nazad (npr u Sarajevo osiguranju je to 7 godina minimalno) čak i ako je bilo u međuvremenu nekih povreda odnosno isplata po ovoj polici? također, da li dobijam samo taj iznos (znaci mjesecni uplacivani iznos x12 mjeseci x 7 godina + još nesto ili je to to?
i zadnje pitanje, da li životno osiguranje pokriva i operativne zahvate (koji naravno nisu rekonstruktivni u smislu ne sad plastične operacije već npr. neki lom se desi ili pukne mišić ili sl...)


User avatar
Aurea Mediocritas
Posts: 286
Joined: 24/05/2009 02:04

Re: Životno osiguranje

Post by Aurea Mediocritas » 19/10/2019 22:44

Iz svog iskustva, ali i iz iskustva par prijatelja i poznanika, mogu potvrditi da su zivotna osiguranja uglavnom prevare. Sve je dobro dok ti plaćaš, ali kada želiš da povratiš ono što misliš da ti pripada po Ugovoru koji si potpisao(la), eh, tu nastaju problemi: te ovo se tumači ovako, te ono se tumači onako, te u ugovoru nije sve jasno definisano, te treba dobro proučiti klauzule napisane sitnim slovima,... i tako u nedogled.

Imam jednog prijatelja koji kaže: Životna osiguranja su u prvom redu prevare zbog njihovog imena. To ime sugeriše da ti je život osiguran, što, naravno, nije tačno, ali kod ljudi pobuđuje lijepu iluziju. Zatim kaže: Zašto bih plaćao nekome za nešto za što se svim silama u životu trudim da se ne desi a ako se to ipak desi moram da tražim od tog nekog da mi da pare koje on ne želi da mi vrati. Pa bolje mi je da štedim. Mislim da je dobrim dijelom u pravu.

Post Reply